Τον Στέφανο Ληναίο τιμά η Μεσσήνη (10/07/2009)


Ο εκ Μεσσήνης ηθοποιός Στέφανος Ληναίος θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση αφιερωμένη στον εθελοντισμό, που οργανώνει αύριο στις 9 το βράδυ, ο Δήμος Μεσσήνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του πάρκου στην πλατεία της Μεσσήνης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου Εθελοντών Μεσσήνης.
http://news.ert.gr/local/localmapDet.asp?id=464873

Στέφανος Ληναίος
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Στέφανος Ληναίος
Πραγματικό όνομα Διονύσιος Μυτιληναίος
Γέννηση Αύγουστος 1928 Μεσσήνη
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελληνική
Είδος Τέχνης ηθοποιός

Ο Στέφανος Ληναίος (κατά κόσμον Διονύσιος Μυτιληναίος), του Γεωργίου, γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας τον Αύγουστο του 1928. Είναι ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός επιχειρηματίας, με αρκετές εμφανίσεις και στο σινεμά. Τελευταία ασχολήθηκε και με την Πολιτική. Κόρη του είναι η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, διευθύντρια σήμερα του Δευτέρου Προγράμματος.

Το 1951 αποφοίτησε από τη Σχολή Θεάτρου Αθηνών και το 1969 από τη σχολή "R.A.D.A." του Λονδίνου. Κατά τη περίοδο 1954-1967 συνεργάσθηκε με περισσότερους από 20 θιάσους σε 100 περίπου θεατρικά έργα. Την ίδια δε περίοδο εμφανίστηκε επίσης σε 100 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, ραδιοφωνικές εκπομπές και τελευταία στη τηλεόραση. Από το 1970 σκηνοθέτησε αλλά και πήρε μέρος σε περίπου 50 θεατρικά έργα καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο Στέφανος Ληναίος είναι ο ιδρυτής του θιάσου "Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο" στο θέατρο Άλφα της Αθήνας. Έγραψε διηγήματα όπως "Μερικοί θάνατοι" και πολλές μελέτες μεταξύ των οποίων "Σύγχρονο θέατρο" και "TV μέσο Παιδείας" που λήφθηκε υπ΄ όψη στη καθιέρωση της "εκπαιδευτικής τηλεόρασης" της ΕΡΤ. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών (1966-1967) και είναι σύμβουλος της Π.Ε.Ε.Θ. από το 1975 και του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου από το 1977. Επίσης τυγχάνει μέλος του Σωματείου Βρετανών Ηθοποιών.

Ο Στέφανος Ληναίος, του οποίου σύζυγος είναι η επίσης ηθοποιός Έλλη Φωτίου, ομιλεί αγγλικά και είναι κάτοικος Αθηνών (Ιλίσια).

[Επεξεργασία] Φιλμογραφία

* Το οργανάκι του Αττίκ (1955) .... Αρίστος
* Μπαρμπα-Γιάννης, ο κανατάς (1957) .... Αλέξανδρος Χαρίσης
* Ραντεβού με τον έρωτα (1957)... Αλέκος
* Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) .... Ηρακλής
* Το κλωτσοσκούφι (1960) .... Λάκης Αγγελίδης
* Οικογένεια Παπαδοπούλου (1960) .... Αλέξης Βρανάς
* Ποια είναι η Μαργαρίτα; (1961) .... Νίκος Πανταζής
* Ενώ σφύριζε το τρένο (1961) .... Βασίλης
* Αγάπη και θύελλα (1961) .... Τάσος
* Μιας πεντάρας νιάτα (1967) .... Γιώργος Στρατάκης
* Η κόμισσα της φάμπρικας (1969) .... Χρήστος Δελημάνης (αστυνομικός)
* Τα παιδιά της χελιδόνας (1987)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)