Τα μαθηματικά ενός έργου του Νταλί : Σταύρωση (Σώμα σε υπερκύβο)




Ο Νταλί , ήταν μια ιδιοφυΐα, ένας άνθρωπος που κατά το κοινώς λεγόμενο κυριολεκτικά πουλούσε τρέλα , βεβαίως είχε και μια δόση ισχυρή από αυτήν। Έχει ένα έργο απίστευτο , μοναδικό, χαρακτηριστικό, αθάνατο। Ένα από τα έργα του, έχει ιδιαίτερο μαθηματικό ενδιαφέρον, καθώς απεικονίζει την Σταύρωση του Ιησού πάνω στο ανάπτυγμα ενός υπερκύβου। Τί είναι ο υπερκύβος; Είναι ένας κύβος τεσσάρων διαστάσεων που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί। ।Όμως μπορούμε να φανταστούμε το ξεδίπλωμά του, το ανάπτυγμά του। για να γίνει αυτό κατανοητό, πάμε επαγωγικά:
  • Ένα τετράγωνο , έχει δύο διαστάσεις και αναπτύσσεται σε μία διάσταση ως ευθύγραμμο τμήμα
  • Ένας κύβος , έχει τρεις διαστάσεις και αναπτύσσεται σε δύο διαστάσεις ως 6 τετράγωνα।
  • Ένας υπερκύβος, έχει 4 διαστάσεις, κανείς δεν τον φαντάζεται, αλλά αναπτύσσεται σε τρεις διαστάσεις ως ένα είδος σταυρού με 8 κύβους , ένα σταυρό, σαν κι αυτόν που έχουν στα καμπαναριά οι εκκλησίες।
Τί όμως θέλει να πει ο ζωγράφος με το έργο του; Μετά από τα προηγούμενα, προφανώς θέλει να μας πει, ότι το Θείο , που είναι στο επέκεινα των δικών μας διαστάσεων, ενσαρκώθηκε στις τρεις διαστάσεις, εμείς τον βλέπουμε με ανθρώπινο σώμα στον σταυρό, όπου έχει προβληθεί το Θείον στις γήϊνες αντιληπτικές ικανότητες। Ως εύρημα είναι πάρα πολύ σπουδαίο και το έργο ως εκ τούτου σημαντικότατο।

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)