Χωριό που γειτνιάζει με κέντρο, έχει και κάποια ανάπτυξη...

Ο τίτλος μοιάζει κοινότυπος, αλλά το σκέφθηκα, καθώς επανανακαλύπτω την αλήθεια αυτή καθώς περιηγούμαι ως υποψήφιος στον νέο δήμο Μεσσήνης μαζί με άλλους συνυποψηφίους μου στα 108+ χωριά του δήμου. Πέρα από την καθαρή διαπίστωση -παρατήρηση, έρχεται η ερμηνεία. Ο κάτοικος του γειτνιάζοντος χωριού, απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα του χωριού και όλα της πόλης . Δηλ. μπορεί να έχει κότες, μπορεί να έχει μποστάνι, , κήπο, καθαρό αέρα, απουσία ηχητικής ρύπανσης, μειωμένες τιμές καφενείου, επαφή με την φύση, αργούς ρυθμούς ζωής και παράλληλα, να μπορεί να πάει τα παιδιά στο φροντιστήριο, να είναι κοντά το Κέντρο Υγείας, τα οδοντιατρεία, οι υπεραγορές κτλ αστικά αγαθά και Υπηρεσίες. έτσι, συμφέρει να επενδύσει σε κατοικία στο χωριό. Δηλ. η γενεσιουργός αιτία του φαινομένου, είναι η κοντινή απόσταση, με άλλα λόγια η σύντομη πρόσβαση . Όμως, σύντομη πρόσβαση, μπορούμε να έχουμε με την τεχνική της δημιουργίας καλής επαρχιακής οδοποιίας, η οποία θα επιτρέπει ανάπτυξη υψηλής ταχύτητας άρα πάλι σύντομη πρόσβαση!
Από όλα τα παραπάνω, φαίνεται, ότι κλειδί ανάπτυξης, είναι Η ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ, ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΠΟΙΊΑ. Στην Μεσσηνία, δεν έχουμε κάνει πολλά γι αυτό. Δεν σας κρύβω, ότι πολλές φορές έχει περάσει από το μυαλό μου, ότι η μη ανάπτυξη της επαρχιακής οδοποιίας, δεν έχει να κάνει με έλλειψη πιστώσεων και γενικά το κόστος των έργων, αλλά αποτελεί κεντρική στρατηγική σκοτεινών κέντρων που δεν θέλουν το κοινό καλό. Να το πώ απροκάλυπτα : Οι πρωτεύουσες νομών, επ΄ουδενί δεν θέλουν  να μπορεί κάποιος να ζει στο χωριό. Τον θέλουν στην πόλη , να νοικιάζει διαμέρισμα, να πηγαίνει το παιδί του σε σχολεία της πρωτεύουσας και στα συμπαρομαρτούμενα φροντιστήρια κτλ .
Τελευταία όμως έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές στην οικονομία. Η Παγκοσμιοποίηση ευθύνεται για τα χαμηλά μεροκάματα και μισθούς. Τα μεροκάματα γίνονται μικρά και οι μισθοί υποπολλαπλασιάζονται, διότι τα εισαγόμενα είναι ΠΑΜΦΘΗΝΑ!. Ποιός μπορεί να ανταγωνισθεί την Κίνα με το κάτω από 1€ μεροκάματο; (ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ: ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ!) Τί μπορούμε να κάνουμε; ΦΟΒΑΜΑΙ, ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ! Μέχρι να αυξηθούν και τα μεροκάματα στην Κίνα, θα μας έχουν τελειώσει οικονομικά. Τα προϊόντα τους δεν θα είναι ψεύτικα. Για κάποια χρόνια, αν δεν γίνει κάτι πολύ σοβαρότερο (πόλεμος) υπάρχει μια κατάσταση που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς: Να ζούμε σε χωριά, να έχουμε μποστάνια, κότες, γίδες, γουρούνια, να εργαζόμαστε στην πόλη με τα 600€ (λυπάμαι που γράφω απαισιόδοξα, αλλά κάτι πρέπει να σκεφθούμε) και να επιβιώνουμε ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ! Δηλαδή, όταν ζεις σε χωριό και εργάζονται 2-3 μέλη μιας οικογένειας και βεβαίως ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΚΛΗΡΟΣ, τότε υπάρχει σενάριο αξιοπρεπούς επιβίωσης. Όσα και λίγα να παίρνει από τα χωράφια (πώς να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα με τα τζάμπα μεροκάματα;) θα συμπληρώνει με τα γλισχρά εισοδήματα της εργασίας και θα επιβιώσει.
Τα παραπάνω σκέφτομαι και ξανασκέφτομαι και με αφορμή κάποιες σκέψεις με τον υποψήφιο δήμαρχο τον Στάθη που ακούω να κοινοποιεί στα χωριά. Δηλαδή τι στο καλό πρέπει να κάνουμε για να επιβιώσουμε στα δύσκολα που έχουν εγκατασταθεί στην Πατρίδα μας.
Να αναφέρω το στρατηγικό πακέτο:
  • Διαδημοτική επικοινωνία, συγκοινωνία, οδοποιία.
  • Αγροτοτουρισμός.
  • Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων.
  • Μείωση του κόστους Υπηρεσιών ανά κάτοικο (Οικονομίες κλίμακος)
Τα παραπάνω μπορεί να τα προωθήσει ένας δήμος για να επιβιώσουν οι Δημότες του . Το Κράτος μπορεί να τα προωθήσει με την Ανάπτυξη με μεγάλες οδούς (Τρίπολη -Καλαμάτα, Ιονία οδός)
το σίγουρο είναι, ότι πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να μπορέσουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή ποιότητα διαβίωσης. Τα Καραγκιοζιλίκια, η αναξιοκρατία, οι κακοδιαχειρίσεις , οι λαμογιές, τα πεταμένα λεφτά, οι κλεψιές, η αρπακόλα , όλα, πρέπει να γίνουν παρελθόν. Αλλιώς δεν θα επιβιώσουμε ως έθνος. Για να δώσω και μια προεκλογική υπόδειξη, να πώ, ότι όλοι οι ψηφοφόροι, πρέπει να ψηφίσουν έντιμους ανθρώπους, με γνώσεις , όρεξη για δουλειά και όραμα. Δυστυχώς προτάσσω την εντιμότητα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Αποτελεί αναγκαία , αλλά όχι ικανή προϋπόθεση επιτυχίας. Ούτε οι γνώσεις φθάνουν. Χρειάζεται και όραμα με στρατηγική , στοχοθεσία και επιμονή . Στον Δήμο Μεσσήνης, μάλλον συγκυριακά , έχουν διαμορφωθεί συνθήκες εκτεταμένης επικείμενης κάθαρσης . Με την βοήθεια του λαού, οι άνθρωποι χωρίς γνώμη, χωρίς γνώση, χωρίς αγάπη για τον τόπο τους, θα πάνε σπίτι τους και στο καφενείο για πρέφα και στην θέση τους θα έλθουν υγιέστερες δυνάμεις που μπορούν να κάνουν την ποιοτική διαφορά στις πρακτικές στις μεθόδους και στην αποτελεσματικότητα. Δεν λέω να ψηφίσουν εμένα ούτε τον συνδυασμό μου. Λέω ευθέως να ψηφίσουν άξιους από όλους τους χώρους. Λέω να φροντίσουν και να μάθουν το βιογραφικό του καθενός . Λέω να ρωτήσουν και να μάθουν . λέω να σκεφθούν πολύ σοβαρά και να ψηφίσουν θετικά. Να μην ρίξουν λευκό ή άκυρο, να μην απόσχουν. Κάθε συνδυασμός θα έχει 300 υποψήφιους! Δεν μπορούν να είναι σκουπίδια όλοι! ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ! Να τους κριτικάρουν όσο θέλουν! Αλλά να αξιοποιήσουν την ψήφο τους ΘΕΤΙΚΑ .
Ελπίζουμε, γι αυτό και επιμένουμε να μετέχουμε των κοινών....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)