Από τη Μεσσήνη στις Συρακούσες


Ο Θεατρικός Όμιλος του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του, θα παρουσιάσει την τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις» στο 18ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Αρχαίου Δράματος που πραγματοποιείται κάθε Μάιο στο αρχαίο θέατρο του Palazzolo Acreide, στις Συρακούσες.
Στις Συρακούσες, επίσης, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράµατος από το INDA (Istituto Nazionale del Dramma Antico) με τη δική του βαρύτητα στα πολιτιστικά δρώμενα της Ιταλίας. Οι παραστάσεις του αρχαίου ελληνικού θεάτρου αναβίωσαν στη σικελική πόλη στις 16 Απριλίου του 1914 µε τον «Αγαμέμνονα» και από τότε -αδιαλείπτως, µε εξαίρεση τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους – το αρχαίο θέατρο του 5ου π.Χ. αιώνα, που σχεδιάστηκε από τον Δαµάσκοπο και όπου ο Αισχύλος πρωτοπαρουσίασε πολλά από τα έργα του, ζωντανεύει.
Οι Ιταλοί γνωρίζουν πως το φεστιβάλ αποτελεί και την αιχμή του αναπτυξιακού τους δόρατος και το 2010 τα εισιτήρια ξεπέρασαν τα 180.000 στις 40 ημέρες του Φεστιβάλ, ενώ οι διανυκτερεύσεις το ένα εκατομμύριο και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου!
Εκτός από το Φεστιβάλ των μεγάλων, τα συνέδρια που διοργανώνονται αυτές τις ημέρες στις Συρακούσες, τον κόσμο που καταφτάνει για τις παραστάσεις, τα πάρτι των ηθοποιών, υπάρχει παράλληλα και το Φεστιβάλ των μικρών (Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Αρχαίου Δράματος). Στις 22 ημέρες (9 – 31 Μαΐου 2012) του φεστιβάλ οι μαθητές από Ιταλικά σχολεία και από σχολεία ευρωπαϊκών χωρών (το 2010 ήταν 88 σχολεία από 10 χώρες της Ευρώπης) ανεβάζουν παραστάσεις στο αρχαίο Θέατρο του Palazzolo Acreide. Το φεστιβάλ αυτό – θεσμός παιδαγωγικής και πολιτιστικής σημασίας – αποτελεί τη σημαντικότερη συνάντηση νέων από όλο τον κόσμο με θέμα το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δράμα.
Στη διοργάνωση αυτή έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν η ερασιτεχνική ομάδα «Σικυώνια Σκηνή» του Κιάτου, το Γενικό Λύκειο Κιάτου, πέρυσι τρία καλλιτεχνικά σχολεία της χώρας µας, του Γέρακα των Αθηνών, των Αµπελοκήπων της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου της Κρήτης και φέτος συμμετέχουν πέντε σχολεία από την Ελλάδα, το Γυμνάσιο Μύρινας της Λήμνου, η θεατρική ομάδα της Ευαγγελικής Σχολής, το καλλιτεχνικό σχολείο των Αµπελοκήπων Θεσσαλονίκης, το Λύκειο Καλλιθέας και το 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης που ανοίγει το πρόγραμμα του φεστιβάλ, στις 9 Μαΐου.
Μια ανάλογη εκδήλωση – φεστιβάλ, το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, διοργανώνει από 23 -28 Ιουνίου 2012 στο «Εκκλησιαστήριο» της αρχαίας Μεσσήνης το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Μεσσήνης «Αρχαία Μεσσήνη με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης και την ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με την πολιτιστική κληρονομιά μας και ειδικά με το αρχαίο δράμα.
Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης στο 18ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου Αρχαίου Δράματος μπορεί να λειτουργήσει σαν μια πολιτισμική «γέφυρα» ανάμεσα στην αρχαία Μεσσήνη και στη Σικελία με στόχο την ανταλλαγή παραστάσεων αρχαίου δράματος ή την υλοποίηση άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ας μη μας διαφεύγει εξάλλου το γεγονός ότι ο πολιτισμός είναι ακόμη ένα πανίσχυρο όπλο της χώρας μας που δεν το έχουμε αξιοποιήσει δεόντως.

Νίκος Φουσιάνης
καθηγητής φιλόλογος στο 1ο Γενικό Λύκειο Μεσσήνης
και υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου του σχολείου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)