Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 29ου μαθηματικού συνεδρίου


Του Θ. Τοτόμη

11/11/2012 17:05

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 29ου μαθηματικού συνεδρίου Του Θ. Τοτόμη
Ολοκληρώνονται οι εργασίες του 29ου μαθηματικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, και διοργάνωσε η ελληνική μαθηματική εταιρεία - ΕΜΕ. Κεντρικός ομιλητής της σημερινής ημέρας ήταν ο καθηγητής του Μαθηματικού τμήματος του πανεπιστημίου Αθήνας κ. Σταύρος Γ. Παπασταυρίδης με θέμα "Το τελευταίο θεώρημα του Fermat αξίζει το θόρυβο που προκάλεσε;"
Κεντρικός ομιλητής των εργασιών του συνεδρίου ήταν επίσης χθές, ο κ. Λουκάς Γραφάκος, καθηγητής του πανεπιστημίου Μιζούρι - Columbia ΗΠΑ, με θέμα "Η ανάλυση Fourier έξω από τον κόσμο των Μαθηματικών".
Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στις εφαρμογές  της ανάλυσης Fourier στην καθημερινή ζωή όπως στη μουσική, τη φωτογραφία, την τηλεφωνία, την τομογραφία κα.
Όλα είναι συναρτήσεις είπε χαρακτηριστικά. Οι εικόνες, οι ήχοι είναι συναρτήσεις  μιας και δύο μεταβλητών αντίστοιχα.
Οποιαδήποτε συνάρτηση μπορεί να αναπτυχθεί σε άθροισμα συχνοτήτων, σε άθροισμα ημιτόνων.
Ο μεταχηματισμός Fourier μιάς συνάρτησης πάνω σε ευθεία, ο συντελεστής, οι σειρές Fourier, ο αντίστροφος μετασχηματισμός, ο μετασχηματισμός Radon και Hilbert, οι κλιμακοειδείς συναρτήσεις, οι συναρτήσεις Ντιράκ και Gabor, η παραγώγιση, η μετάθεση, η λειότητα, η συμπαγότητα και η διακριτοποίηση των συναρτήσεων και οι εφαρμογές τους στους υπολογισμούς, ήταν μέρος της καινοτομικής ομιλίας του κ. Γραφάκου.
Το πέταγμα της φάλαινας
Ο κ. Γραφάκος εντυπωσίασε το επιστημονικό κοινό του συνεδρίου με τις υπολογιστικές αναφορές του "στο πέταγμα της φάλαινας και την ασυνέχεια του χρώματός της" αλλά και στην απόδειξη του ιδανικού βάθους του κελαριού των βαρελιών κρασιού. Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι έχει αποδειχθεί το ιδανικό βάθος με τις συναρτήσεις Fourier, και είναι τα 4,5 μέτρα από το έδαφος, όπου για διάστημα ενός έτους η θερμοκρασία είναι σχεδόν ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές συνθήκες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)