Μίλτος Χρυσομάλλης: "Ολυμπία Οδός, Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Μεσσήνη πάνε πακέτο"

Γράφτηκε από την 
"Ολυμπία Οδός χωρίς την Ολυμπία δεν μπορεί να υπάρξει. Σε τουριστικό επίπεδο πλέον Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Μεσσήνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Η διεκδίκηση για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι την Τσακώνα παραμένει ισχυρή". Αυτό τονίζει στην "Ε" ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, πολιτευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Για το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος παρατηρεί πως «ένας τέτοιος οδικός άξονας δεν θα έπρεπε να εφάπτεται στην περιοχή τουριστικής ανάπτυξης, όπως αυτή έχει οριστεί από τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης. Η όχληση ενός τέτοιου δρόμου αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής».
Ο Μ. Χρυσομάλλης επισημαίνει ότι σκοπός και στόχος της ενασχόλησής του με την πολιτική είναι η ευκαιρία που δίνεται «στη νέα γενιά του τόπου μου να αναδείξει τα κακώς κείμενα, να πιέσει για τις μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει όσα ορθώνουν εμπόδια στην πορεία, τις ιδέες και τα όνειρα, που έχει».

Υποστηρίζει ότι «η ίδια η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και ο πρώτος που το γνωρίζει αυτό είναι ο Αντώνης Σαμαράς». Σημειώνει πως «πρέπει να ανοίξει η κουβέντα για ευρύτερες αλλαγές στη συνολική δομή της σύγχρονης κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας» και μιλάει «για μια πραγματική κοινοβουλευτική επανάσταση, ένα νέο σύνταγμα, το οποίο θα επικυρώσει ο ελληνικός λαός, μέσω δημοψηφίσματος, με βαθιές τομές, όπως τη διάκριση στην πράξη μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή το ασυμβίβαστο μεταξύ της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας».

- Η χώρα γλύτωσε από την άναρχη χρεοκοπία, αλλά ο κόσμος υποφέρει. Αισιοδοξείτε ότι δε θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι;
«Ολοι συνειδητοποιήσαμε τι θα σήμαινε η άναρχη χρεοκοπία μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ευτυχώς, στην Ελλάδα, την αποφύγαμε. Οχι ανώδυνα, αλλά την αποφύγαμε οριστικά. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι στόχοι μας επιτυγχάνονται. Συνεπώς άλλα σκληρά, οριζόντια μέτρα δεν απαιτούνται. Δεν είναι μόνο δέσμευση του πρωθυπουργού. Η ίδια η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα και ο πρώτος που το γνωρίζει αυτό είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Απόδειξη αποτελούν οι ταχύτατοι ρυθμοί, που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επιβάλει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, των τομών που απαιτούνται στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, ώστε γρήγορα να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να μπορέσει να αποκαταστήσει αδικίες που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια. Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της μεθοδικής δουλειάς δεν θα αργήσουν να φανούν στους πολίτες». 

- Είναι λύση οι απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, που ζητεί η τρόικα;
«Δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια την αναδόμηση του μεγάλου ασθενή, του δημοσίου τομέα, όχι απλά την αναβάλαμε, αλλά κινούμασταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με τις μεταρρυθμίσεις που πλέον υλοποιούνται, το κράτος γίνεται πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό, ενώ ταυτόχρονα θα κοστίζει λιγότερο στον Ελληνα φορολογούμενο. Θα σας απαντούσα, λοιπόν, ότι η απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί, όπως επίσης θα έπρεπε ήδη να έχει καθιερωθεί η αξιολόγηση, με αντικειμενικά κριτήρια ανά κλάδο και ειδικότητα, ώστε να οδηγηθούν στην έξοδο όσοι κρατικοί υπάλληλοι είναι ανεπαρκείς και δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Με πολύ απλά λόγια, δεν μπορεί να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο και εύρυθμο Δημόσιο, χωρίς αναδιάρθρωση των δομών του και τακτική αξιολόγηση των υπαλλήλων του. Η τακτική αξιολόγηση θα αποτελέσει την ηθική, και όχι μόνο, επιβράβευση της πλειοψηφίας των κρατικών υπαλλήλων που με συνέπεια, εντιμότητα και παραγωγικότητα κάνουν τη δουλειά τους και στιγματίζονται από μερικούς επίορκους ή κοπανατζήδες. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κυβέρνηση και μάλιστα, όταν αποφασίζει την πρόσληψη νέων υπαλλήλων, μέσα από αντικειμενικές θεσμικές διαδικασίες, με βάση αποκλειστικά τα προσόντα και τις ικανότητές τους, τότε είμαστε στο σωστό δρόμο για την ουσιαστική αναδόμηση του Δημοσίου». 

- Η ανάπτυξη για την οποία είχαν δοθεί υποσχέσεις, γιατί δεν έχει έρθει ακόμα; Μήπως είναι λάθος το μείγμα της πολιτικής, όπως έλεγε ο Αντώνης Σαμαράς στην αντιπολίτευση;
«Οταν ο Αντώνης Σαμαράς φώναζε για το λάθος μείγμα πολιτικής κανείς δεν άκουγε. Τώρα όχι απλά τον ακούει όλη η Ευρώπη, αλλά υιοθετούνται οι θέσεις του από τα περισσότερα κράτη - μέλη. Είναι πλειοψηφία σήμερα οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική μόνο, πλήττει καίρια την ανάπτυξη. Στη χώρα μας, παράλληλα με τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις, έχουν μπει πλέον στην ατζέντα θέματα, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση του οποίου θα έχει θετικά αποτελέσματα στην αγορά και τον τουρισμό, ο φόρος στο πετρέλαιο, που επηρεάζει την αγροτική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούνται συγκεκριμένα μέτρα, που χτυπούν στη ρίζα τους τη γραφειοκρατία, όπως η μείωση στο χρόνο που απαιτείται για τις εξαγωγές προϊόντων και αγαθών. Τέλος, η επανέναρξη των εργασιών στους μεγάλους οδικούς άξονες αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Αισιοδοξώ ότι η Ελλάδα διανύει τα τελευταία μέτρα στο τούνελ της ύφεσης».    

- Θα τελειώσει, επιτέλους, το πελατειακό κράτος και το βόλεμα των "ημετέρων";
«Τόσα χρόνια όλοι το ευαγγελίζονταν και ταυτόχρονα το συντηρούσαν. Πρέπει να μπουν κανόνες που όλοι θα τους τηρούν και θα τους σέβονται. Απαιτείται πλήρης διαφάνεια, αναδιάρθρωση των δομών και αντικειμενική αξιολόγηση των κρατικών υπαλλήλων. Αυτές είναι οι βασικές δομές της σύγχρονης δημοκρατίας. Θωρακίζοντας τους θεσμούς, τις δομές και τη λειτουργία θα φέρουμε την απεξάρτηση από το πελατειακό κράτος. Από εκεί και πέρα πρέπει να ανοίξει η κουβέντα για ευρύτερες αλλαγές στη συνολική δομή της σύγχρονης κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Μιλώ για μια πραγματική κοινοβουλευτική επανάσταση, ένα νέο σύνταγμα, το οποίο θα επικυρώσει ο ελληνικός λαός, μέσω δημοψηφίσματος, με βαθιές τομές, όπως -σας δίνω ένα παράδειγμα- τη διάκριση στην πράξη μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας, δηλαδή το ασυμβίβαστο μεταξύ της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας. Επειδή λοιπόν, έχει ήδη ανοίξει η κουβέντα αυτή, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να σπάσουμε τώρα το πελατειακό κράτος και να οικοδομήσουμε ένα κράτος άξιων και αξιών. Εξάλλου, αυτό είναι και το μεγαλύτερο αίτημα της γενιάς μου. Οι νέοι άνθρωποι, με γνώση, δεξιότητες, ικανότητες και προσόντα, αποστρέφονται την ψηφοθηρική συνδιαλλαγή με τους πολιτικούς. Θέλουν με αξιοπρέπεια να διεκδικήσουν την ευκαιρία που τους αξίζει». 

- Θα υπάρξει δίκαιο φορολογικό σύστημα, αντικειμενικός ενιαίος φόρος ακινήτων και χτύπημα της φοροδιαφυγής; Γιατί δεν εφαρμόζονται;
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η πρώτη και σημαντικότερη παράμετρος για το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι η σταθερότητα αυτού για να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε ό,τι μέχρι σήμερα συνέβαινε, στην αλλαγή δηλαδή, του φορολογικού νόμου κάθε 3 ή 6 μήνες. Και η σταθερότητα απαιτείται για να ανακτήσει το κράτος την αξιοπιστία του απέναντι στον Ελληνα φορολογούμενο, ώστε μετά να είναι σε θέση να απαιτεί τη φορολογική συνέπεια από τους πολίτες και να επιβάλει μεγάλες ποινές για τους φοροφυγάδες. Ταυτόχρονα όμως, το νέο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι δίκαιο, να δίνει κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να μην αποτελεί τροχοπέδη στη δημιουργία νέων επενδύσεων. Σύντομα νομίζω, θα δούμε και αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση να υλοποιείται». 

- Τι απαντάτε στους οπαδούς της Ν.Δ. που απογοητευμένοι μιλούν για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων;
«Μέσα στον σχεδόν ένα χρόνο της θητείας της παρούσας τρικομματικής κυβέρνησης δεν θα μπορούσαν και δεν έγιναν όλα. Πραγματοποιήθηκαν ή ήδη έχουν δρομολογηθεί πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Καταρχήν, ο πρώτος στόχος που ήταν η αποφυγή του κινδύνου εξόδου μας από το ευρώ επετεύχθη. Παράλληλα χτυπήθηκε η λαθρομετανάστευση και ήδη έφτασε στους παραλήπτες το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, ότι δεν είμαστε χώρα χωρίς κανόνες, που προσελκύει την παράνομη μετανάστευση. Οι κουκούλες κατέβηκαν τόσο στη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, όσο και στις υποθέσεις όπου μπήκε τέλος στις καταλήψεις των δημόσιων κτηρίων -σας θυμίζω τη βίλα "Αμαλία"- τα  οποία χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες οπλισμού και ορμητήρια για επιθέσεις. Παράλληλα, προχώρησε ο συμψηφισμός μεταξύ χρεών του Δημοσίου και των ιδιωτών, με επέκταση του μέτρου που περιλαμβάνει πλέον και τους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, δίνοντας ουσιαστική ανάσα στους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι ρυθμοί στην επιστροφή ΦΠΑ και την αποπληρωμή των χρεών προς τις επιχειρήσεις, παρέχοντας πραγματική ένεση ρευστότητας στη αγορά, η οποία εδώ και περίπου τρία χρόνια έχει στεγνώσει. Είναι λοιπόν μια κυβέρνηση, που όχι απλώς δίνει μάχη, όχι απλώς το "παλεύει", αλλά σε πολλά μέτωπα το "κερδίζει". Δίνει τη μάχη σ’ έναν πολυμέτωπο αγώνα απέναντι σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, ακόμα και αυτά που θεωρούνταν "ταμπού" μέχρι σήμερα, όπως για παράδειγμα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Καταλαβαίνω απόλυτα τους συμπολίτες μου, που λόγω της οικονομικής κατάστασης θα ήθελαν όλα να έχουν γίνει χθες και γι’ αυτό, με κάθε ευκαιρία αναδεικνύω την αναγκαιότητα να αυξηθούν κι άλλο οι ρυθμοί. Δυστυχώς, όμως, παθογένειες δεκαετιών δεν αλλάζουν σε μια μέρα». 

- Οι απολύσεις στο Δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις είναι οι μοναδικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα; Ποιες είναι οι αλλαγές που απαιτούνται για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος της χώρας, για να εμπιστευτεί πάλι ο κόσμος τους πολιτικούς;
«Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες αναφέρεστε είναι σημαντικές και πρέπει ταχύτατα να υλοποιηθούν, όμως χρειάζονται και άλλες βαθιές τομές ιδιαίτερα στο πολιτικό σύστημα. Πρέπει άμεσα να υπάρξουν παρεμβάσεις για το πολιτικό χρήμα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες, τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και των ισολογισμών στο Διαδίκτυο, για να έχουν πρόσβαση και ενημέρωση οι πολίτες. Παράλληλα, πρέπει να επανεξετάσουμε τη βουλευτική ασυλία, ειδικά για αδικήματα που δεν σχετίζονται με το κοινοβουλευτικό έργο, και να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τέλος, πρέπει να συζητηθούν και θέματα για την σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αξιοπιστία του, όπως το ασυμβίβαστο μεταξύ της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας, ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας και των εκλογών και πολλά άλλα, που με την υλοποίησή τους θα θωρακίσουν το πολίτευμα και τους θεσμούς».

- Ο κόσμος θέλει το ευρώ και την Ευρώπη, αλλά είναι απογοητευμένος από τη σημερινή μορφή της Ε.Ε. Πρέπει να αλλάξει πολιτική, για να έχει μέλλον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;
«Η κουβέντα για το πώς θέλουμε να είναι η Ευρώπη, έχει ανοίξει σε κάθε κράτος - μέλος. Μάλιστα, αποκτούν όλο και πιο ισχυρή πολιτική και κοινωνική υπόσταση οι φωνές εναντίον της Ευρώπης, όπως λειτουργεί σήμερα. Σας θυμίζω ότι ακόμα και στη Γερμανία, δημιουργήθηκε και κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, κόμμα το οποίο υποστηρίζει την έξοδο από το ευρώ. Η δική μου ξεκάθαρη θέση είναι υπέρ του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με τη δομή και τη λειτουργία, που οραματίστηκε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Σμιτ, ο Κολ, ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν. Είμαι λοιπόν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης των αρχών και των αξιών, που συνόδευαν την ίδρυσή της. Υπέρ της Ευρώπης της εμβάθυνσης της συνεργασίας των κρατών, πέρα από το νομισματικό και σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, με σεβασμό στην κουλτούρα του κάθε κράτους - μέλους. Εξάλλου ο σκοπός της δημιουργίας της ήταν και πρέπει να παραμείνει να ενώσει τα έθνη και τα κράτη και όχι να τα χωρίσει σε πρώτης και δεύτερης ταχύτητας».

Νέες ιδέες και πρόσωπα

- Ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες θέλουν όλοι, αλλά στην πράξη δεν προχωρούν. Τι φταίει;
«Διαφωνώ μαζί σας. Πιστεύω ότι προχωρούν. Ισως όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε κάποιοι, αλλά προχωρούν. Υπάρχουν ακόμα αγκυλώσεις και ταμπού του παρελθόντος. Οσο προχωρούν οι τομές σε όλα τα επίπεδα, στο δημόσιο τομέα, την πολιτική, την επιχειρηματικότητα, τόσο θα ανοίγεται χώρος για νέες ιδέες και πρόσωπα. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η γενιά μου, η νέα γενιά έχει σήμερα έναν μεγάλο σύμμαχο, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στον αγώνα που δίνει για να αλλάξει την Ελλάδα, έχει επιλέξει να έχει στο πλευρό του τους νέους ανθρώπους. Εχει επιλέξει να έχει μια στρατηγική συμμαχία με τη νέα γενιά. Είναι μία σταθερή, στρατηγική συμμαχία για το μέλλον, για να κοπούν οριστικά οι δεσμοί με το παρελθόν και τα αδιέξοδα, που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση».  

- Τα κόμματα δείχνουν ξεκομμένα από την κοινωνία, δεν συγκινούν πλέον. Η Ν.Δ. μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της;
«Θεωρώ πως όσα βιώσαμε το τελευταίο διάστημα καταδεικνύουν τόσο την αποστασιοποίηση των πολιτών από τα πολιτικά κόμματα, όσο και την αμηχανία των παραδοσιακών κομματικών σχηματισμών απέναντι στις καταστάσεις και τα γεγονότα και την αδυναμία να εκφράσουν την κοινωνία. Γι’ αυτό ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία σύγχρονων πολιτικών οργανισμών, που θα έχουν σταθερούς και ανοιχτούς διαύλους με την κοινωνία. Προσωπικά πιστεύω πως η Ν.Δ. πρέπει να αναπτύξει τρία βασικά χαρακτηριστικά: Πρώτον, σφιχτή, επιτελική και ευέλικτη κεντρική διοίκηση. Δεύτερον, θεματική δομή στις οργανώσεις της περιφέρειας, ώστε να αξιοποιηθούν άνθρωποι που εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες και τρίτον, σύνδεση με τα κοινωνικά ρεύματα. Ταυτόχρονα, ο σύγχρονος αυτός πολιτικός οργανισμός, πρέπει να λειτουργεί υποβοηθητικά στην παραγωγή κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και υποστηρικτικά στην κοινοβουλευτική ομάδα». 

Παροδικό φαινόμενο η Χρυσή Αυγή

- Πώς σχολιάζετε τα υψηλά δημοσκοπικά της Χρυσής Αυγής;
«Σας απαντώ ευθέως, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, σε ανάλογες καταστάσεις δημοσιονομικών προβλημάτων σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, η άνοδος των άκρων είναι παροδικό φαινόμενο, που διαρκεί όσο διαρκεί και η κρίση. Είναι ένα φαινόμενο με προδιαγεγραμμένη πορεία και σύντομη ημερομηνία λήξης, που προκύπτει από την ψήφο αγανάκτησης της κοινωνίας. Είμαι βέβαιος ότι κανένας συνειδητά δεν μπορεί να έχει ως επιλογή για το μέλλον, το δικό του και των παιδιών του, μια επιλογή, που οδηγεί την κοινωνία και τη χώρα στο χάος».

- Οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν μέλλον, είναι η λύση για τη χώρα; Θα συνεχίσει η Ν.Δ. να συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ;
«Τις κυβερνήσεις τις ορίζουν οι πολίτες μέσω της ψήφου. Μέσω της ψήφου λοιπόν, στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, προέκυψε η σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, επέδειξαν υπευθυνότητα και σεβασμό στη λαϊκή εντολή και συνεργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Θέλω όμως να το υπογραμμίσω, η λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης στη χώρα μας, όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε συνεργατική κουλτούρα, ιδιαίτερα στο χώρο της πολιτικής, είναι και προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Τώρα, όσον αφορά το μέλλον, και πάλι οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν, προσμετρώντας όλα τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα που έχουν προκύψει στην πράξη».

- Οι νέοι επιστήμονες και οι συνάδελφοί σας μηχανικοί επιλέγουν να μεταναστεύσουν, αφού δεν υπάρχει μέλλον. Υπάρχει κάτι που μπορεί να τους κρατήσει στη χώρα ή να τους φέρει πίσω;
«Ειδικά για τους μηχανικούς, για τους οποίους με ρωτάτε, το έχω τονίσει επανειλημμένα, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Η κρίση στον κλάδο των μηχανικών ξεκίνησε πολύ πριν το μνημόνιο. Το μνημόνιο έδωσε, ουσιαστικά, τη "χαριστική βολή" στον κλάδο. Πιστεύω όμως ότι έχουμε "ξύσει τον πάτο του βαρελιού" και πλέον αρχίζουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια αντιστροφής της κατάστασης και αναφέρομαι κυρίως, στην επανεκκίνηση των μεγάλων δημοσίων έργων. Τώρα, όσον αφορά γενικότερα στους νέους, αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι σχεδόν κανείς δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τον τόπο του, την οικογένειά του, τον κοινωνικό του κύκλο, τα μέρη των παιδικών του αναμνήσεων. Επίσης, όπως αποδείχθηκε, το εξωτερικό δεν είναι η γη της επαγγελίας. Αυτό που πραγματικά πιστεύω -και αποτελεί και το μήνυμα που θέλω να δώσω- είναι ότι οι ευκαιρίες σιγά -σιγά αλλά σταθερά ξαναγυρνούν και οι δυνατότητες και οι λύσεις δεν βρίσκονται εκτός της Ελλάδος, αλλά εκτός της Αθήνας. Εξάλλου, αυτό που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι η Περιφέρεια θα δώσει πρώτη θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας».

Η παραβατικότητα στη Μεσσηνία

- Η παραβατικότητα στη Μεσσηνία βρίσκεται σε έξαρση και οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι. Τι πρέπει να γίνει για να καταπολεμηθεί και να νιώσει ασφαλής ο κόσμος;
«Σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσσηνίας παρατηρείται έξαρση της παραβατικότητας, όμως, ήδη έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Παράλληλα, ζητήσαμε από το αρμόδιο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη την αναβάθμιση, τόσο σε υποδομές, όσο και σε δυναμικό, των αστυνομικών στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και σε ολόκληρο το νομό. Από εκεί και πέρα, ας μην εθελοτυφλούμε. Η άνοδος της παραβατικότητας είναι σύνθετο φαινόμενο και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις συνθήκες ανέχειας, λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης. Οι ελλείψεις δυστυχώς, ακόμα και στις βασικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα την τροφή, θολώνουν το μυαλό και οδηγούν συνανθρώπους μας σε ενέργειες που ούτε οι ίδιοι πίστευαν ότι θα έκαναν. Συνεπώς, η αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων απαιτεί συνδυασμό μέτρων καταστολής και κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης με τη συνεργασία όλων των φορέων, όπως της Πολιτείας, της Εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης, των συλλόγων, αλλά και του καθενός μας ξεχωριστά. Αυτόν το δείκτη αλληλεγγύης στη Μεσσηνία έχουμε αποδείξει ότι τον διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο».

- Ο τουρισμός αποτελεί ελπίδα για τη Μεσσηνία. Τα πράγματα φέτος με την Costa Navarino και τις συνδέσεις του αεροδρομίου Καλαμάτας δείχνουν ευοίωνα. Τι λείπει για να αναπτυχθεί τουριστικά ο τόπος μας;
«Καταρχήν, για το γεγονός ότι σήμερα μέσα στην οικονομική κρίση, μπορούμε να συζητάμε για τουριστική ανάπτυξη στη Μεσσηνία και ευοίωνα μηνύματα, οφείλεται στο μέγιστο βαθμό στον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Το όραμά του, όχι μόνο για την Costa Navarino, αλλά για ολόκληρο το νομό, με τις συνδέσεις του αεροδρομίου της Καλαμάτας, τα υδατοδρόμια, που ήδη ξεκινάνε, την αναβάθμιση των μαρινών και των οδικών αξόνων, καθώς και πολλά ακόμα, είναι εκείνα που ανέδειξε και χρόνο με το χρόνο παίρνουν σάρκα και οστά. Συνεπώς, πρέπει όλοι μας να επιδείξουμε επαγγελματισμό και να δουλέψουμε συνεργατικά, ώστε να καταστήσουμε τον τουρισμό ως το βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Μεσσηνίας μαζί με τον πρωτογενή τομέα».

- Ο πρωθυπουργός επανεκκίνησε την Ολυμπία Οδό, όμως φαίνεται να σταματάει στην Πάτρα. Η Μεσσηνία οφείλει να διεκδικήσει πιο δυναμικά την ολοκλήρωση του έργου έως την Τσακώνα;
«Ολυμπία Οδός χωρίς την Ολυμπία δεν μπορεί να υπάρξει. Σε τουριστικό επίπεδο θα έλεγα ότι πλέον Αρχαία Ολυμπία και Αρχαία Μεσσήνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Κανένας επισκέπτης δε θα προγραμματίσει να επισκεφθεί μόνο την Αρχαία Ολυμπία, ούτε βεβαίως, μόνο την Αρχαία Μεσσήνη. Συνεπώς η διεκδίκηση για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι την Τσακώνα παραμένει ισχυρή. Η οικονομική κρίση οδήγησε σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Ηδη υπήρξε θετική έκβαση για το πρώτο τμήμα έως την Πάτρα και τα έργα ξεκινάνε γι' αυτό το κομμάτι. Μη λησμονούμε ότι είναι το οδικό τμήμα που "χάνουμε" τους περισσότερους συνανθρώπους μας κάθε χρόνο σε τροχαία δυστυχήματα. Για το υπόλοιπο τμήμα, έως την Τσακώνα, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και είμαι αισιόδοξος αλλά δε θα ήθελα να επεκταθώ παραπάνω αυτήν τη στιγμή».

Βελτιώσεις της μελέτης στο Καλαμάτα - Ριζόμυλος

- Το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού είναι προβληματικό. Πρέπει να γίνει ο νέος δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος και με ποια μορφή; Για ποιους άλλους άξονες του νομού απαιτείται προτεραιότητα;
«Σαφέστατα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, πρέπει να σχεδιάσουμε και να αναβαθμίσουμε το εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού μας. Οι οδικοί άξονες Ρωμανού - Κυπαρισσία, Σουληνάρι - Πύλος - Μεθώνη, Ριζόμυλος - Κορώνη, Ριζόμυλος - Σουληνάρι και το οδικό δίκτυο προς τη Μάνη είναι μερικοί από τους οδικούς άξονες, που πρέπει να βελτιώσουμε ή να κατασκευάσουμε εξ ολοκλήρου. Μία έξοδος της εθνικής οδού προς την Αρχαία Μεσσήνη, αναμφίβολα θα προσέδιδε αίγλη στο ιστορικό κόσμημα του νομού μας. Φυσικά, όλα αυτά πρέπει να τα εντάξουμε σ’ έναν μεθοδικό σχεδιασμό, που θα προσμετρά τα χρονοδιαγράμματα σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Οσον αφορά στο οδικό τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, που είναι μια κομβική αρτηρία για το μεγαλύτερο μέρος του νομού, η μελέτη που έχει γίνει, είναι σε καλό επίπεδο. Σαφώς, μπορούν να γίνουν πολλές βελτιώσεις και όσον αφορά τους κόμβους και όσον αφορά τη συνολική χάραξη. Θεωρώ ότι ένας τέτοιος οδικός άξονας δεν θα έπρεπε να εφάπτεται στην περιοχή τουριστικής ανάπτυξης, όπως αυτή έχει οριστεί από τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης. Η όχληση ενός τέτοιου δρόμου αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής. Η μερική απομάκρυνσή του από αυτήν τη ζώνη θα είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη της περιοχής. Σας υπενθυμίζω, μιλάμε για την τουριστική ανάπτυξη του νομού, την οποία πρέπει να την προστατεύσουμε και να τη διαφυλάξουμε ως "κόρην οφθαλμού"». 

- Τι είναι η πολιτική για το Μίλτο Χρυσομάλλη; Είναι αυτοσκοπός η εκλογή σας στη Βουλή; Τι αποτελεί για σας παράδειγμα προς αποφυγή;
«Η πολιτική διέπει όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Ιδιαίτερα μάλιστα, τη λειτουργία του κράτους, μέσα στο οποίο καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε, να δημιουργήσουμε, να τολμήσουμε. Η ψήφος είναι πολύ σημαντική υπόθεση και θέλει περίσκεψη, όπως είχα αρθρογραφήσει και παλιότερα στην εφημερίδα που σήμερα μας φιλοξενεί. Οταν αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του σημερινού πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, να είμαι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της ιδιαίτερης πατρίδας του, στο οποίο ο ίδιος είναι επικεφαλής, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι δίνεται η ευκαιρία στη νέα γενιά του τόπου μου να αναδείξει τα κακώς κείμενα, να πιέσει για τις μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει όσα ορθώνουν εμπόδια στην πορεία, τις ιδέες και τα όνειρα, που έχει. Αυτός ήταν και παραμένει και σήμερα, ο σκοπός και ο στόχος μου».  

- Ως νέος άνθρωπος και επιστήμονας τι υπόσχεση θα δίνατε στους νέους, που αναζητούν την ελπίδα;
«Το κεντρικό μου μήνυμα στις τελευταίες εκλογές ήταν "αλλάζουμε νοοτροπία, χτίζουμε το μέλλον μας". Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουμε ανάγκη από υποσχέσεις και συγκαταβατικά χτυπήματα στην πλάτη. Χρειαζόμαστε οξυγόνο και χώρο για να εκφραστούμε, να δημιουργήσουμε, να τολμήσουμε, να επιχειρήσουμε. Χωρίς προκαταλήψεις και ταμπού διεκδικούμε και δημιουργούμε την ευκαιρία που αξίζουμε. Χτίζουμε το μέλλον μας».
 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/item/25672-miltos-xrysomallis-synentefxi

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)