ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ Διαμάντια ενός θρύλου της χαρακτικής


Τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου χαράκτη Α. Τάσσου γιορτάζει η γενέτειρά του Μεσσήνη με έκθεση έργων του από την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος στο Μουσείο Χαρακτικής «Τάκης Κατσουλίδης».

Η έκθεση στο Μουσείο Κατσουλίδη σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά συγκεκριμένες ώρες, καθώς και τα Σαββατοκύριακ
Η έκθεση στο Μουσείο Κατσουλίδη σε συνεργασία με την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά συγκεκριμένες ώρες, καθώς και τα Σαββατοκύριακα. Ο μόχθος του λαού έχει ξεχωριστή θέση στα έργα του Α. Τάσσου
Την έκθεση εγκαινίασε το Σάββατο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Γεννημένος στη Λευκοχώρα της Μεσσηνίας το 1914, ο Α. Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος ήταν το πραγματικό του όνομα) έκανε στα πενήντα χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας χαρακτικά για πίνακες, βιβλία, αφίσες, γραμματόσημα και διακοσμητικά.
Τα περισσότερα είναι εμπνευσμένα από την Κατοχή και την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία, τον μόχθο του λαού. Αγωνιστής και μέλος του ΚΚΕ, ειδικευόταν στις μαυρόασπρες και ενίοτε έγχρωμες ξυλογραφίες με πονεμένες φιγούρες, ηρωικές μορφές, σκλάβους, μάρτυρες αλλά και ελπιδοφόρα στοιχεία, όπως ο ανθός, το περιστέρι, ο ήλιος.
Γυμνά, νεκρές φύσεις και πορτρέτα ήταν επίσης μέσα στην γκάμα της χαρακτικής του, ενώ είχε φιλοτεχνήσει γραμματόσημα για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και για την Κυπριακή Δημοκρατία και είχε ασχοληθεί και με την αγιογραφία.
Από τα πιο γνωστά έργα του είναι τα «Δύο γυναίκες» (1952), «Ενα περιστέρι», «Η καλλιέργεια του καπνού» (φιλοτεχνήθηκε το 1960 σε συνεργασία με τη σύντροφό του ζωγράφο και χαράκτρια ουκία Μαγγιώρου), «Λεπτομέρεια εμφυλίου πολέμου» (1961), «Το κορίτσι με τα μικρά δέντρα» (1963), «Οργή» (1963), «Κούραση» (1964), «Ιούνιος στη Μεσσηνία», «Μεσημέρι» (1958), «Λόρκα» (1966), «Καζαντζάκης», «Ο τρελός» (1939) κ.ά.
Στην παραγωγικότατη καριέρα του, ο Α. Τάσσος είχε τιμηθεί με βραβεία και μετάλλια χαρακτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, δεκαοκτώ ατομικές εκθέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας και συμμετείχε σε διεθνείς διοργνώσεις (Μπιενάλε Βενετίας, Σάο Πάολο) και στις περισσότερες Μπιενάλε Χαρακτικής (Λουγκάνο, Λιουμπλιάνα, Τόκιο).
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
adaliaka@pegasus.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)