ΓΙΝΕ ΑΡΧΑΙΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΗ....

Μεσσήνη! Μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας με ιερά και δημόσια οικοδομήματα, αλλά και οχυρώσεις επιβλητικές, κατοικίες και ταφικά μνημεία. Διαθέτει, εκτός των άλλων,...
το σπάνιο προνόμιο να μην έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και να βρίσκεται σε ένα κατ' εξοχήν μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό αυτό περιβάλλον συνδυάζει την ορεινή μεγαλοπρέπεια των Δελφών και τη χαμηλή παραποτάμια γαλήνη της Ολυμπίας, με τον δεσπόζοντα γυμνό ασβεστολιθικό όγκο της Ιθώμης και την χαμηλή εύφορη κοιλάδα γύρω από την αρχαία πόλη. 



Χώρος εργασιών ανασκαφής

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πρώτο όπου το «φαραωνικών» διαστάσεων ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσήνης, κλείνει τουριστικά πακέτα με τα οποία οι διαμένοντες στα πολυτελή διαμερίσματα της επιχείρησης θα μπορούν για μία ημέρα ή για μία εβδομάδα να παρακολουθήσουν τις ανασκαφές που εκτελούνται από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών στην αρχαία Μεσσήνη, αλλά και να πάρουν και οι ίδιοι μέρος σε αυτές. Δηλαδή να γίνουν αρχαιολόγοι για μία ημέρα ή για μία εβδομάδα!



Θριγκός ανατολικής στοάς

Το protothema.gr είχε την χαρά και την τιμή να βρεθεί κοντά στις ανασκαφές, να παρακολουθήσει μέρος του προγράμματος αλλά και να συναντήσει τον βραβευμένο αρχαιολόγο και επικεφαλής των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρο Θέμελη μαζί με το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, που έχουν αναλάβει την ανασκαφή και το αναστηλωτικό έργο στον αρχαιολογικό χώρο.



Θησαυρός

Ο Καθηγητής, όπως περιγράφει, πιστεύει στην εμπειρική σχέση με τα αρχαία μνημεία και στην εκ νέου χρήση τους ώστε να αποτελούν χώρους που θα φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και βιωματικές εμπειρίες. 



Ναός Μεσσάνας και Θησαυρός

Αυτό το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί για το ευρύ κοινό, με στόχο να προσφέρει σε όσους επισκέπτονται την περιοχή, μία βιωματική εμπειρία με τα αρχαία μνημεία. 

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια των ανασκαφών μέσω ενός ημερήσιου ή εβδομαδιαίου προγράμματος, βιώνοντας τη μοναδική εμπειρία να φέρνεις στο φως αρχαιολογικούς θησαυρούς χιλιάδων ετών, μαθαίνοντας παράλληλα τη σημαντική διαδικασία της διαλογής, καταγραφής και συντήρησής τους.



Εκκλησιαστήριο


«Ο καλύτερος τρόπος προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών μνημείων είναι να γίνουν μέρος της ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών, των μαθητών, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αυτήν τη βιωματική εμπειρία», σχολιάζει ο κύριος Θέμελης, ο οποίος με μεγάλη χαρά, γεμάτος από αγάπη για αυτό που κάνει μας ξενάγησε σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, σε μια ημέρα που ο δυνατός αέρας έδινε μια άλλη αίσθηση στον αρχαιολογικό χώρο. 



Ασκληπιείο μετά την αναστήλωση ανάπλαση

Αντίστοιχες δράσεις έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια πολλές άλλες χώρες (όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιορδανία, το Ισραήλ κ.ά.). 



Ασκληπιείο προ αναστήλωσης ανάπλασης




Αρτεμίσιο




Ναός Ασκληπιού
Πηγή : protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)