συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

 Επειδή βγαίνει Error 400  bad request (μάλλον λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, συνεχίζουμε σε νέα ανάρτηση)

Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)


 (ενδεικτικές απαντήσεις στις μελέτες περίπτωσης κατά την διαδικασία της συνέντευξης υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων)
Θέμα 51ο
Έχετε αναλάβει Δ/ντής Δ/ντρια σχολείου και διαπιστώνετε ότι ενώ εσείς δίνετε εντολή να γίνει κάτι με μια συγκεκριμένη διαδικασία, διαφορετική από αυτήν που μέχρι τώρα ακολουθείται, εισπράττετε την αντίδραση των εκπαιδευτικών του σχολείου. Μάλιστα μία υπάλληλος λέει χαρακτηριστικά: «Μα κύριε/κυρία Δ/ντά/Δ/ντρια πάντα έτσι το κάναμε, γιατί πρέπει να αλλάξει αυτό τώρα;»

Απάντηση:
Πολύ συνηθισμένο και εύλογο το «πρόβλημα» Εδώ πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός:
  • Αν η προκτική σε ένα θέμα  είναι παράνομη ή παράτυπη ή μη σύννομη, ο Διευθυντής έχει υποχρέωση να εξηγήσει πειστικά, με επιχειρήματα , ιδίως με γραπτά κείμενα, ότι κάτι πρέπει να γίνεται έτσι όπως το λέει και όχι έτσι όπω το έκαναν. Βεβαίως, ουσιαστικά ασκείται κριτική στον προκάτοχο διευθυντή . Εδώ πρέπει να αναφέρει ο νέος Διευθυντής, ότι η συμμόρφωση με το γράμμα μιας εγκυκλίου ή νόμου είναι υποχρέωση και πολλές φορές υποκρύπτει σοφία την οποία δεν  μπορούμε να αντιληφθούμε. Αν ο νόμος λέει ότι ειδοποιούμε τους γονείς για απουσίες στο πρώτο πενθήμερο εκάστου μηνός χάθηκε ο κόσμος αν ειδοποιήσουμε εντός του πρώτου δεκαημέρου; Δεν χάθηκε, αλλά αν τυχόν μείνει από απουσίες κάποιος μαθητής του οποίου ο γονέας έχει ειδοποιηθεί εκπρόθεσμα, μπορεί να επικαλεσθεί, ότι δεν δικαιολόγησε τις απουσίες αφού το έμαθε αργά να κάνει αναφορές και «να τρέχουμε όλοι» Όταν όλα τρέχουν υπέρ του μαθητή, ενδεχόμενη παρατυπία, συνήθως δεν προκαλεί παρενέργεια. Αν όμως κάτι είναι κατά , μπορεί να παρουσιασθούν σοβαρά προβλήματα. Επειδή δεν μπορούμε πάντα να τα φανταστούμε όλα εκ των προτέρων - όση οξυδέρκεια και να διαθέτουμε - ακολουθούμε το γράμμα και του νόμου και είμαστε ήσυχοι. Αν κάτι δεν κάνουμε όπως μας υποδεικνύεται από εγκυκλίους (δεν λέω νόμους γιατί οι νόμοι είναι προφανές ότι δεν παραβιάζονται) πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα και τα επίχειρα των ενεργειών μας.
  • Αν η πρακτική δεν αντίκειται σε νόμο ή εγκύκλιο και είναι ένα απλό έθιμο ή καθιερωμένη πρακτική, οφείλει να την ακούσει και αν δεν έχει σοβαρά αντεπιχειρήματα να την ενστερνισθεί και να την υιοθετήσει και ο νέος Διευθυντής.   Επίσης για την περίπτωση που πράξει εντός του νόμου όταν η πρακτική του προηγούμενου διευθυντή ήταν εκτός, πρέπει να το διασκεδάσει με μια φράση του τύπου « Καλά έκανε κι ο προηγούμενος διευθυντής, αλλά επειδή ο νόμος λέει έτσι, ας το κάνουμε ακριβώς όπως το λέει για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, διότι σε μια δύσκολη ακραία  σπάνια περίπτωση, ίσως βρούμε τον μπελά μας!.... »
Θέμα 52ο

Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, οι μαθητές με χαμηλή επίδοση πρέπει να υποστηρίζονται, ώστε να κατακτήσουν το μέγιστο δυνατό γι’ αυτούς επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων  (ενισχυτική διδασκαλία ή πρόσθετη διδακτική στήριξη). Εμπειρικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα παραπάνω προγράμματα αντιμετωπίζονται με δυσφορία αν όχι με αρνητικό τρόπο από την εκπαιδευτική κοινότητα. Αποτέλεσμα της στάσης αυτής είναι το γεγονός, ότι οι γονείς δεν εμπιστεύονται τα προγράμματα και οι μαθητές κυρίως ότι ο  βαθμό βελτίωσης των επιδόσεων των μαθητών δεν είναι ανάλογος με τους πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, που απορροφά η ενισχυτική διδασκαλία ή η πρόσθετη διδακτική στήριξη.

Απάντηση:
Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς έτσι, οπωσδήποτε όμως είναι ενδιαμέσως ανάμεσα στις ευθύνες εκπαιδευτικών και γονέων. Δηλαδή, η κακή στάση των γονέων, δεν είναι αποτέλεσμα της κακής στάσης των εκπαιδευτικών, τουλάχιστον εξ ολοκλήρου.
Ποια είναι η αλήθεια;
Το θέμα δεν αφορά κάποιο σπουδαίο φιλοσοφικό ερώτημα, αλλά πρακτικές και ενέργειες ετών. Μπορούμε να πλησιάσουμε την όποια αλήθεια σε ένα τέτοιο θέμα.
Η Ε.Δ και η ΠΔΣ προσφέρονται από το Δημόσιο Σχολείο ΔΩΡΕΑΝ. Για ένα μεγάλο ποσοστό γονέων, το «δωρεάν» δεν είναι πάντα και καλό. Πολλές φορές έμπειροι και φιλότιμοι καθηγητές παραπονούνται , ότι ΤΩΡΑ που διαθέτουν πολλαπλάσιες γνώσεις και εμπειρίες, αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από γονείς και μαθητές (οι μαθητές εξ αντανακλάσεως στερεοτυπικής συμπεριφοράς των γονέων τους) ενώ όταν ήταν άπειροι νέοι σε ένα φροντιστήριο έχαιρον επιστημονικού σεβασμού. Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι σε μια πλευρά, όχι στην άλλη, ίσως όχι την μέση,  σίγουρα ενδιαμέσως.
  • μια φορά κι έναν καιρό η ωριαία διδασκαλία στην ΠΔΣ πληρωνόταν 29€
  • έφθασε να πληρώνεται 6 €καθαρά
  • Οι συντονιστές του 2008 δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα και κάνουν ατομικές ή ομαδικές προσφυγές να πληρωθούν ΓΙΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ!.
Τα παραπάνω ακούγονται λίγο συντεχνιακά, αλλά υπάρχουν ΣΟΒΑΡΕΣ ευθύνες της Πολιτείας:
Για παράδειγμα, η ΠΔΣ , ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΡΧΙΖΕ εγκαίρως, με αποτέλεσμα, τα παιδιά να έχουν κλείσει τα φροντιστήριά τους και να μην προσέρχονται στην ΠΔΣ .
Είναι γεγονός, ότι η Πολιτεία ανήκει και στους φροντιστές, υπό την έννοια, ότι σε φροντιστήρια, απασχολούνται ΑΛΛΟΙ ΤΟΣΟΙ , πέραν των διορισμένων. Η Πολιτεία, δεν μπόρεσε πάντα να αρθεί στο ύψος των απαιτήσεων της Κοινωνίας. Τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει κάποιες τροποποιήσεις υπέρ του θεσμού (θα μπορούσαν να αλλάζουν τον καθηγητής τους αν δεν ήταν  ικανοποιημένοι οι μαθητές)  αλλά δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν αφού είχε υπάρξει δυσφήμιση και σε άλλα επίπεδα που δεν είναι του παρόντος . (Παλιά, προσελάμβαναν όποιον ήθελαν, χωρίς κάποια αντικειμενική πρόταξη με σειρά  προσόντων κτλ ) Υπήρχαν και αυτοί που δεν έκαναν μάθημα και κορόιδευαν.Ελάχιστοι, αλλά υπήρχαν.  Υπήρξε πρόβλεψη αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου μάλλον δραστική, αλλά δεν πρόλαβε να προχωρήσει δεδομένου ότι ο θεσμός της ΠΔΣ έχει περιορισθεί λόγω και της οικονομικής κρίσης στο απειροελάχιστο. Υπάρχει και η δυσπιστία των γονέων και της κοινωνίας, οπότε τα πράγματα φαίνονται δυσοίωνα. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε, ότι παρ όλη την ένδεια , υπάρχουν φωτισμένοι συνάδελφοι ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΑΚΡΩΣ ΦΙΛΟΤΙΜΟΙ, που κάνουν δωρεάν φροντιστήρια και βοηθούν τα παιδιά . Υπάρχουν σε όλους τους νομούς και είναι και χαμηλών τόνων. 
Αλλά ΚΑΙ εκεί, υπάρχει διάχυτη ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ. 
Αλλά τα προβλήματα είναι για να λύνονται, οι δυσπιστίες  για να παρακάπτονται , οι αμφισβητίσεις για να αίρονται. Χρειάζεται ΣΩΣΤΗΔΟΥΛΕΙΑΕΠΙΜΟΝΗΥΠΟΜΟΝΗ 

(Διαθέτω από αυτό το «είδος» καθηγητών στο σχολείο μου και αισθάνομαι πολύ τυχερός)

Θέμα 53ο 

Ο Διευθυντής σχολικής μονάδας συγκαλεί σύλλογο διδασκόντων κατά τα οριζόμενα χωρίς να έχει ενημερώσει τα μέλη επί των εισηγήσεων.

Απάντηση
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΛΟΓΙΟ: 

9. Για το χρόνο πραγματοποίησης των τακτικών συνεδριάσεων και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα μέλη λαμβάνουν γνώση δύο ημέρες τουλάχιστον πριν από την ημέρα σύγκλησης του συλλόγου σε συνεδρίαση. Η γνωστοποίηση αυτή γίνεται με ανάρτηση της πρόσκλησης στον πίνακα ανακοινώσεων του διδακτικού προσωπικού του σχολείου.
10. Οι έκτακτες συνεδριάσεις του Συλλόγου των Διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται και με προφορική ειδοποίηση, χωρίς τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου.
11. Πριν από την έναρξη της συζήτησης στις τακτικές συνεδριάσεις, μπορεί να γραφτεί στην ημερήσια διάταξη νέο θέμα από το Διευθυντή, το οποίο πρέπει να αιτιολογηθεί πλήρως ως επείγον. Μπορεί επίσης να εισαχθεί νέο θέμα ως επείγον ύστερα από απόφαση της πλειοψηφίας του Συλλόγου.


Από τα παραπάνω ισχύοντα στο καθηκοντολόγιο , φαίνεται, ότι ο Διευθυντής δεν είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει και επί των εισηγήσεων. Οπωσδήποτε όμως, τα θέματα πρέπει να αναγράφονται στην πρόσκληση και ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ , ΕΓΓΡΑΦΟ ή ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ επί του οποίου θα κληθεί ο Σύλλογος να αποφανθεί ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ να υπάρχει σε ένα φάκελλο για να είναι ενημερωμένοι όλοι και να μην ενημερώνονται την τελευταία στιγμή. Ο νόμος δεν το απαιτεί, αλλά το απαιτεί η καλή πρακτική. Για παράδειγμα το να υπάρχει εισήγηση, το απαιτεί ο νόμος σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων. Ακόμα και εκεί δεν τηρείται πάντα . Πάντως τίθεται θέμα λειτουργικότητας. Αν δεν έχει προλάβει να ενημερώσει τον φάκελλο με ΚΑΠΟΙΟ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ της εισήγησης έχουμε παραβίαση δεοντολογίας . Δηλ. για να μορφώσει γνώμη ένα μέλος του Συλλόγου θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί. Αυτό, για τα θέματα τα ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ, δεν υφίσταται . Ο Εισηγητής μπορεί να απαντήσει σε διασαφητικές ερωτήσεις και να μορφώσει γνώμη ο καθηγητής για το τι θα ψηφίσει τελικά. Θέματα προαγωγής, απόλυσης , φοίτησης, πειθαρχικά, δεν θέλουν φάκελλο. Αλλά ένα θέμα λ.χ. ανάληψης Ευρωπαϊκού προγράμματος ή καινοτομίας  για το οποίο καλείται ο Σύλλογος να αποφασίσει και το οποίο συνοδεύεται από πολυσέλιδη εγκύκλιο, απαιτεί (για λόγους καλής πρακτικής ώστε να μορφώσουν σωστή γνώμη τα μέλη του Συλλόγου, αφού ίσως και ο εισηγητής να μην είναι σε θέση να απαντήσει σε διευκρινιστική ερώτηση αν το θέμα έχει πολύπλοκες πτυχές) να κυκλοφορεί εν Συλλόγω η εγκύκλιος.


Θέμα 54ο
Ο Διευθυντής σχολείου δέχτηκε την επίσκεψη μίας ομάδας γονέων σχετικά με την στάση ενός εκπαιδευτικού του σχολείου. Οι γονείς έθεσαν το θέμα ότι ο εκπαιδευτικός βάζει μεγάλο όγκο δουλειάς στο σπίτι και γενικά ζητά από τους γονείς να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης στο σπίτι. Ο διευθυντής δηλώνει άγνοια του φαινομένου, και υπόσχεται να επιληφθεί του θέματος. Οι γονείς του ζητούν χρονοδιάγραμμα ενεργειών αλλά ο διευθυντής εκνευρίζεται και η επίσκεψη ολοκληρώνεται με παράπονα και από τις δύο πλευρές.

Απάντηση: 
Ο Διευθυντής σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο:
Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας βρίσκεται στην κορυφή της σχολικής κοινότητας και είναι διοικητικός αλλά και επιστημονικός παιδαγωγικός υπεύθυνος στο χώρο αυτό.

Σύμφωνα με το προηγούμενο έχει γνώμη και δικαιοδοσία για το θέμα. Το θέμα θέλει συζήτηση με τον διδάσκοντα και συνεργασία και τρόπο, ώστε να μην φανεί ότι ο Διευθυντής παρεμβαίνει στην εργασία του. Αυτός ίσως δεν τους το έδωσε να το καταλάβουν εξ ου και η παρεξήγηση.
Ο εκάστοτε Διευθυντής θεωρεί ότι συνιστά ομολογία αποτυχίας η προσφυγή σε ανώτερα κλιμάκια της Εκπαίδευσης (Σχολικός Σύμβουλος ) που έχουν φαινομενικά περισσότερη ειδική αρμοδιότητα.  Ο Σχολικός όμως Σύμβουλος, μπορεί να είναι μέλος της Σχολικής Κοινότητας, αλλά είναι ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ αξιολογητής. Αν επιληφθεί του θέματος, σημαίνει ότι δεν μπόρεσε να το λύσει ο Διευθυντής. Ίσως αυτό να έχει κατά νου και να εκνευρίστηκε με τους γονείς . Σε κάθε περίπτωση όμως ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι οι 10-15 μέρες (δεδομένου ότι δεν έχει και επείγοντα χαρακτήρα το πρόβλημα) και ο Διευθυντής θα μπορούσε να πει ότι θα έχει νέα εντός 10-15 ημερών για το τι συνεφωνήθη επ΄αυτού, διότι πρώτα θα πρέπει να ελέγξει αν έχουν δίκιο στην καταγγελία τους οι γονείς (κατά πόσον ευσταθεί) και κατά πόσον είναι διατεθειμένος να συμμορφωθεί ο καθηγητής και αν τελικά συνεμορφώθη. (Ακόμα κι αν πρέπει να γίνουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις ενδιαμέσως) 
Όλα αυτά πριν κληθεί ο Σύμβουλος... (Ο οποίος δεν είναι σίγουρο ότι έχει επαρκή δικαιοδοσία να το λύσει , εφ΄όσον υποθέτουμε πάντα ότι υφίσταται  θέμα) 

Θέμα 8ον (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ)
Περιγραφή

Οι διευθυντές σχολικών μονάδων, σύμφωνα με την ανάλυση των καθηκόντων τους, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για καινοτόμες δράσεις και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, αντιμετωπίζουν ενδεχόμενα κρίσιμα προβλήματα, επιλύουν διαφορές, συμβάλλουν στη σύνθεση ιδεών και απόψεων και αίρουν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις.

(Η παρακάτω απάντηση έχει εστιασθεί (κακώς) μόνο στην υπογραμμισμένη φράση της περιγραφής. Σήμερα 30 Ιουνίου, την συμπληρώνω για να είναι πιο πλήρης, με πράσινα γράμματα)
Ενδεικτική απάντηση:
Μάλλον έκανε λάθος που η Πολιτεία που θεσμοθέτησε την δυνατότητα υποβολής αίτησης ως Διευθυντή κάποιου που δεν διαθέτει την πιστοποίηση Α΄επιπέδου στις ΤΠΕ. Ο λόγο που εκφράζω αυτή την σκληρή κριτική, είναι το γεγονός, ότι η επιμόρφωση Α΄επιπέδου προσφέρεται σε όλους τους καθηγητές εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια. Άρα από τα 8 χρόνια που έχει κάποιος δικαίωμα υποβολής αίτησης για διευθυντής, σημαίνει ότι επί 8 χρόνια δεν φρόντισε να επιμορφωθεί και να πιστοποιηθεί. Η πιστοποίηση νοείται και με το λεγόμενο ACDL (και τα συναφή) ή και με πτυχίο σχολής που έχει περάσει 4 ή 6 μαθήματα πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο. Πέραν αυτού, κάθε φορά που διεξήγετο ένα νέο πρόγραμμα είτε επιμόρφωσης στο Α΄επίπεδο είστε πιστοποίησης, το Υπουργείο εξέφραζε αγωνιώδη προσπάθεια για συμμετοχή όλων. Ένας -λοιπόν- διευθυντής δεν φθάνει να έχει θετική στάση στις ΤΠΕ. Αν είχε, θα έπρεπε να είχε ήδη επιμορφωθεί. Δεν είναι δυνατόν να νομίζει ότι το διαδίκτυο είναι κάποια δαιμονική κατασκευή που έχει σχέση με το 666 κτλ Σκοταδιστικές απόψεις ακούμε ιδίως από μεγάλους συναδέλφους που όμως δεν είναι και τόσο μεγάλοι ώστε να είναι ανεπίδεκτοι επιμορφώσεως. Αυτοί δεν μπορούν να εμπνεύσουν κανέναν για τις ΤΠΕ . Συνακόλουθα, μάλλον είναι απίθανο να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν και για τις καινοτόμες δράσεις κτλ Επίσης, ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΑ, αν δεν είναι ενήμεροι τι είναι η Γκούγκλ, δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ούτε το χιούμορ των διαφημίσεων της τηλεόρασης που σατιρίζει την άγνοια των παλαιών γενιών στις ΤΠΕ («Στην μάννα σου το είπες;»)  άμα δεν μπορεί να στείλει ένα μέηλ θα έχει Γραμματέα γι αυτή την δουλειά; Κι αν το Σχολείο δεν έχει Γραμματέα θα χρησιμοποιεί τον Πληροφορικό του Σχολείου γι αυτό (απαράδεκτο!) Και δεν θα μπορεί να χειρίζεται τον ΕΠΑΦΟ ή το ΝΕΣΤΩΡ ή την ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ή το ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ή το ΜΕΝΤΩΡ ; ή τους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΥΣ, (ΟΕΠΕΚ, ΠΙ, ΥΠΔΒΜΘ, servey, opengov, ηλεκτρονική δήλωση ΙΚΑ για την ΑΠΔ για Σχολείο και Σχολική Επιτροπή; και για τιμολόγια άνω των 300€ κάθε χρόνο μέσω taxisnet;) Ο Διευθυντής πρέπει να κατέχει κωδικούς ασφαλείας κτλ Θα τα εμπιστευθεί αυτά σε άλλους; Και τί δουλείες θα αναλάβει έναντι αυτών; Πρέπει να γνωρίζει την δουλειά όλων ή να μπορεί να την κάνει σε μια δεδομένη στιγμή, άλλως δεν  θα μπορέσει να διοικήσει με επαχθείς υποχρεώσεις , δουλείες και υφιστάμενος ηθικούς ή άλλους εκβιασμούς.
Ο Διευθυντής θεωρείται και  ως γνώστης της νομοθεσίας ή  και ως πολύπειρος (χωρίς βεβαίως να είναι) αλλά σε μια δύσκολη, ίσως και  λόγω ευθυνοφοβίας, ζητείται η γνώμη του για την αντιμετώπιση ενός θέματος (καλύτερα από το να παρακάμπτεται) γι αυτό έχει ευθύνη να δίνει αυθεντικές απαντήσεις και σωστές και αφού αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν να μπορεί να πει «θα το ψάξω» όπως άλλωστε είναι και η πρακτική έναντι των μαθητών μας. 
Ο Διευθυντής μπορεί να είναι και ο διάμεσος που θα άρει μια παρεξήγηση μεταξύ δύο συναδέλφων, αρκεί να έχει την εμπιστοσύνη τους, αφού ο κάθε ένας μπορεί να επηρεαστεί θετικά από τον διευθυντή και τελικά να τα βρουν (δεδομένου ότι οι τυχόν «διαφορές» δεν είναι πραγματικές) 
Ο Διευθυντής έχει την εποπτεία της εκπαίδευσης από περισσότερες θέσεις και μπορεί να άρει πλήθος παρεξηγήσεων, αρκεί να ομιλεί επί όλων των θεμάτων με όλους. Θυμάμαι ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό. Ήμουν τριών ετών καθηγητής αλλά με εμπειρία διευθυντή ως....πρωτοδιόριστος σε  ένα ορεινό δυσπρόσιτο χωριό. Είχα σχηματίσει μια άποψη ότι οι καθηγητές οι έχοντες χρόνια στην πλάτη, γνωρίζουν πράγματα της εκπαίδευσης κατ΄εμέ βασικά. Όσπου μια μέρα ένας καθηγητής έχων υπερ-εικοσαετή προϋπηρεσία πήγε να προκαλέσει συζήτηση στον Σύλλογο, διότι ανεκάλυψε, ότι «ο Διευθυντής έχει ένα βιβλίο, όπου καταγράφει ποιός απεργεί και ποιος όχι και ποιος λείπει και ποιος όχι»   και ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ....ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ! Θυμάμαι ότι τον είχα βάλλει λίγο «πόστα» με με μια φράση «καλά ρε Γιώργο, είκοσι χρόνια καθηγητής και δεν ξέρεις ότι ο Διευθυντής τηρεί ημερολόγιο Σχολείου και καταγράφει ποιος απεργεί και ποιος όχι για να γίνουν περικοπές μισθού μετά από 6 μήνες  στο δώρο Πάσχα ή στο Δώρο Χριστουγέννων ή στο επίδομα αδείας ή για να καταγράψει ένα αξιομηνημόνευτο περιστατικό που συνέβη στο Σχολείο; ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΒΙΒΛΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ , ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΗΡΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!
Αλλά τώρα βεβαίως γνωρίζω, ότι αν δεν έχει κάνει διευθυντής, γιατί να γνωρίζει αυτή την «λεπτομέρεια;»
Καλό λοιπόν είναι, ο Διευθυντής να μεταφέρει γνώσεις και εμπειρίες και από την θέση που κατέχει, κάνει καλό σε όλους και όχι μόνο στους νέους συναδέλφους!

Θέμα 55ο

Η έρευνα στα θέματα Εκπαιδευτικής Διοίκησης αναφέρει ότι οι διευθυντές σχολείων που επιτυγχάνουν υψηλά εκπαιδευτικά επίπεδα στα σχολεία τους, επιδεικνύουν (μεταξύ άλλων) τα εξής γνωρίσματα: Έχουν βαθιά σκέψη, στοχασμό και είναι διά βίου μαθητές. Bρίσκουν χρόνο να στοχαστούν για τις πράξεις τους. Έχουν τη βαθιά πεποίθηση ότι μπορούν να επηρεάσουν πολύ περισσότερο από μια ηγετική θέση παρά από άλλη θέση στο σύστημα. Είναι ριψοκίνδυνοι και δεν φοβούνται να "εκφράσουν τις βαθύτερές τους σκέψεις" με άνεση. Αρκετές φορές ριψοκινδυνεύουν και παίρνουν αποφάσεις ακόμα και ενάντια στις οδηγίες του Υπουργείου ή παίρνουν πρωτοβουλίες χωρίς τη ρητή έγκριση της προϊσταμένης αρχής.

Απάντηση:
Η βαθιά σκέψη και ο στοχασμός είναι χαρακτηριστικά του σοφού. Ο αναστοχασμός είναι μια μεταγνωστική διεργασία παιδαγωγική που κατά σειρά είναι τελευταία σε μια γραμμική παράθεση των διεργασιών που συντελούνται στον εγκέφαλο για να επιτευχθεί η μάθηση.
Πιό απλά:
Σκέπτομαι πάνω σε αυτό που μόλις έμαθα. Τί αλλάζει τώρα με αυτό που έμαθα; Αυτό που έμαθα συνδέεται με άλλα που είχα μάθει στο παρελθόν; Αναθεωρείται κάτι; διανοίγονται γενικοί τρόποι με αυτό που έμαθα; 
Στην παιδαγωγική, ερωτήματα παρόμοια με τα προηγούμενα είναι ευκταίο να διατυπώνει ο μαθητής αν θέλουμε να κατακτήσει την μάθηση. Συνήθως δεν μένει χρόνος, κτυπά το κουδούνι.  Όποιο όμως  έχει μάθει τις τεχνικές της μάθησης προσπαθεί συνειδητά να κάνει την αφομοίωση .
Ο  διευθυντής γνωρίζει καλά ότι «η μάθηση συνίσταται στην τροποποίηση των γνώσεων και μάλιστα στην μόνιμη τροποποίηση» Γι αυτό κάνει αναστοχασμό και μεταγνωστικές διεργασίες. Προσπαθεί συνειδητά να εντάξει τις εμπειρίες του σε γενικότερα γνωστικά σχήματα  και δεν το αφήνει στην τύχη.
Να θυμηθούμε λίγο τον Πιαζέ:

Η αφομοίωση είναι η ενέργεια του οργανισμού να ενσωματώσει μια νέα κατάσταση σε αυτά που ήδη γνωρίζει.
Η συμμόρφωση είναι η ενέργεια του οργανισμού για την επίτευξη ενός σκοπού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος.
Η προσαρμογή είναι βιολογική αρχή και είναι η συνισταμένη της αφομοίωσης – συμμόρφωσης.
Το σχήμα αποτελεί την μονάδα μάθησης: η προσαρμογή, με τη χρησιμοποίηση της αφομοίωσης και της συμμόρφωσης ύστερα από μια σειρά δραστηριοτήτων.

Επανερχόμαστε στον Διευθυντή που είναι δια βίου μαθητής. Όχι μόνο στην τρέχουσα τυπική επιμόρφωση, αλλά και στην μη τυπική. Μαθαίνει συνέχεια νέες μεθόδους πιθανόν αποτελεσματικότερες (γι αυτό προωθούνται ως νέες) για να κάνει διαρκώς καλύτερα την δουλειά του η οποία δεν μπορεί να τελματώνει.
Καταλαβαίνει, ότι με το να έχει θέσεις όπου έχει αυξημένες αρμοδιότητες, μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά στα τεκταινόμενα, στις διεργασίες που παράγουν το νέο , τελικά το σωστότερο. Για να αναζητούμε νέες πρακτικές σημαίνει ότι οι παραδοσιακές δεν  λειτουργούν καλά.  Για να αντικαταστήσεις όμως το παλιό με το νέο, θα πρέπει να έχεις και την βαθιά γνώση του ότι αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα. Κανείς όμως δεν  διαθέτει τέτοια συνταγή πρόβλεψης. Η μόνη διασφάλιση επιτυχίας στο νέο (και όχι όχι πάντα) είναι η βαθιά γνώση του προβλήματος, δηλαδή όλων των παραμέτρων του εμφανών και αφανών καθώς και των προεκτάσεών τους στην κοινωνία την οικονομία, την κοιωνιολογία ,την πολιτική κτλ όπως  και η γενεσιουργός του αιτία. Αυτή είναι η αφετηρία τουλάχιστον για την επιτυχία του όποιου νέου προταθεί και εφαρμοσθεί.
Επίσης, αυτός που εκφράζει τις βαθύτερες του σκέψεις σημαίνει ότι είναι σίγουρος για τον στοχασμό του (βεβαίως σίγουροι είναι και οι βλάκες, αλλά εδώ ομιλούμε για στοχαστή-Διευθυντή) Ο μέτριος, δεν είναι σίγουρος γι αυτά που σκέφτεται, άρα ΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ πίσω από την σιωπή του εφαρμόζοντας (λανθασμένα) «κρείττων το σιγάν», «η σιωπή είναι χρυσός»,  «σιγή κόσμον τη γυναικί φέρει» Αυτά ισχύουν στα πλαίσια του μέτρου ή της αυτοσυγκράτησης στα πλαίσια θυμού ή επίγνωσης της μετριότητάς μας (αρχή σοφίας κατά Σωκράτη, το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα») Το θέμα είναι ότι κάποια φορά ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΑΠΟΨΗ. Και για να την καταθέσουμε θα πρέπει να ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ και για να διαθέτουμε σφαιρική αντίληψη γεγονότων και καταστάσεων, πρέπει να κάνουμε «επί-σκεψη» επί των ονομάτων και των σημαινομένων τους (Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις) 
Επίσης για να πάρεις πρωτοβουλίες χωρίς την έγκριση της Προϊσταμένης Αρχής, θα πρέπει να γνωρίζεις σε βάθος ΤΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ότι δεν είσαι παράνομος) και την ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΥΡΟΥ ΣΟΥ (βαθειά γνώση του ανθρωπίνου περιβάλλοντός σου) Μόνο έτσι επιτυγχάνεις χωρίς να ρισκάρεις, άσχετα αν ο τρίτος παρατηρητής βλέπει ρίσκο .....
Μην ξεχνάμε,ότι «ο τολμών νικά» Τόλμη όμως δεν είναι η αποκοτιά, αλλά η λελογισμένη έγκαιρη κίνηση.

Θέμα 56ο
Περιγραφή:
Όπως αναφέρει ένας Διευθυντής σχολικής μονάδας, όταν πρωτοδιορίστηκε, επικρίθηκε η όλη διοικητική του τακτική ως ιδιαίτερα αυστηρή και ως εκ τούτου πέρασε πολύ δύσκολες καταστάσεις με την ευρύτερη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές). Φέτος επιθυμεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Γι’ αυτό, διανύοντας τώρα τον τρίτο χρόνο υπηρεσίας του, υιοθέτησε μια επιφυλακτική στάση προσπαθώντας να κρατήσει μακριά τα αρνητικά σχόλια της κοινότητας. Ακόμα και τα οικονομικά θέματα τα χειρίζεται με φειδώ, για να μην κατηγορηθεί για σπατάλη. Δεν πιέζει κανέναν, δέχεται εισηγήσεις και προσπαθεί να είναι δίκαιος στις αποφάσεις του. Για κάθε του ενέργεια όμως, σκέφτεται πρώτα την αντίδραση των γονιών.

Απάντηση:
Η παραπάνω περιγραφή προσομοιώνεται με ένα εκκρεμές, όπου από το ανώτατο δεξιό άνω άκρο της τροχιάς του που πήγε στην αρχή της καριέρας του, πήγε κατ΄ευθείαν στο ανώτατο αριστερό άκρο , ενώ το σημείο ισορροπίας είναι στην μέση.
Δεν ήταν πολύ σίγουρος έως καθόλου σίγουρος γι αυτά που έκανε , δεν τα πίστευε πραγματικά, δεν  μπορούσε να τα τεκμηριώσει στέρεα,  δεν περιορίσθηκε ίσως σε λίγα αλλά απαίτησε να τα αλλάξει όλα....
ΚΑΙ:
Αφού δέχθηκε την μήνιν της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφού αντέδρασαν όλοι, γίνεται ο τύπος του «ό,τι θέλει ο λαός», όπως επιθυμείτε , όπως θέλετε, δεν καινοτομώ, δεν προκαλώ συγκρούσεις δεν κάνω τίποτα.
Ο παραπάνω διευθυντής προφανώς δεν είχε εμπειρία, προφανώς δεν έχει σοβαρό υπόβραθρο γνώσεων στην διοίκηση , όπως επίσης και δεν αντέχει τις πιέσεις. Λέει πολλά και κάνει λίγα μάλλον είναι ανεπαρκής. Η νέα του «τακτική» θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην Σχολική του μονάδα. Ιδίως με το να δίδει μεγάλη βάση στην γνώμη των γονέων. Οι γονείς είναι οι μη ειδικοί στην εκπαίδευση, αφού η ιδιότητά τους στην εκπαιδευτική κοινότητα καθορίζεται  από το αν έχουν ή όχι παιδιά. Αυτό δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά γνώση του χώρου αλλά μάλλον άγνοια. Μάλιστα, συνήθως έχουν λανθασμένες δοξασίες και ζητούν παράνομα πράγματα. Εκεί χρειάζεται ο διευθυντής που θα τους πει για ένα ζέον και χρόνιο πρόβλημα της Εκπαίδευσης λ.χ. τα εξής: «Καλά κάνει και είναι διαδεδομένη τακτική-πρακτική  η κατάληψη δημοσίων κτιρίων, αλλά είναι και παράνομη» Και βεβαίως να τους πει ότι είναι παράνομη η τακτική, δεν κερδίζει πολλά ,αφού χρειάζονται επιχειρήματα, ότι η κατάληψη δημιουργεί μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά τους και είναι αλυσιτελής πρακτική. Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι τρόποι διεκδίκησης των δικαίων νόμιμοι, θεμιτοί και περισσότερο αποτελεσματικοί. Αλλά αν πιστεύει και αυτός τα ίδια στην γνωστή νεοελληνική θολούρα, δεν θα πάμε όχι μόνο μπροστά, αλλά δεν θα ξεκολλήσουμε από αυτό το τέλμα.
γιατί δεν γίνονται καταλήψεις στα Ιδιωτικά εκπαιδευτήρια;
Γιατί δεν γίνονται καταλήψεις στα φροντιστήρια;
Αντιθέτως:
Γιατί έχουν γίνει μέχρι και στα (Δημόσια) Δημοτικά καταλήψεις;
Τα φροντιστήρια έχουν πάντα επαρκείς υποδομές;
γιατί το δωρεάν να φτύνεται και να θεοποιείται το επί πληρωμή; Θα υποστηρίξουμε την Δημόσια εκπαίδευση; Ιδίως  ΤΩΡΑ, έχουμε περισσότερους λόγους για να διασφαλίσουμε την λειτουργικότητα του σχολείου. 
Φυσικά τα παραπάνω με την κρατούσα κουλτούρα θεωρούνται «αιρετικά» ενώ είναι ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ....

Χρειάζεται λοιπόν:
Διάβασμα, μελέτη νομοθεσίας, να ερωτά έναν πιο παλιό διευθυντή, να ερωτά τους παλιούς εκπαιδευτικούς του σχολείου του,  να μην ανοίγει ταυτοχρόνως πολλά μέτωπα, να τα λύνει μεθοδικά και με γνώση. 

Θέμα 57ο
Για να προωθήσει τις αλλαγές που επιθυμούσε, ο διευθυντής ενός  σχολείου  ακολούθησε μια συγκεκριμένη διαδικασία. Αρχικά είχε συναντήσεις με γονείς, με μαθητές και με εκπαιδευτικούς, ώστε να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα. Στη συνέχεια, προσπάθησε να αλλάξει τους κανονισμούς στα θέματα πειθαρχίας των μαθητών. Σε συνεδρία προσωπικού μερικοί εκπαιδευτικοί αντέδρασαν αρνητικά και δεν αποδέχονταν καμιά αλλαγή. Σύμφωνα με το διευθυντή, αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι αυτή η ομάδα εκπαιδευτικών διοικούσε άτυπα το σχολείο για αρκετό χρονικό διάστημα με συνέπεια κανένας διευθυντής να μην μπορεί να διευθύνει το σχολείο χωρίς τη δική τους υποστήριξη.

Απάντηση:
Το γνωστό γενικά, είναι ότι οι εκπαιδευτικοί είναι συντηρητικοί (με την κοινωνιολογική όχι  αναγκαστικά  πολιτική σημασία του όρου) και επομένως δεν είναι ευεπίφοροι και δεκτικοί στο νέο  (βλέπε και άλλη σχετική μελέτη περίπτωσης) Το ότι αποτελούν κλίκα, υποομάδα κτλ καθόλου παράξενο, αφού κι αυτό θεωρείται ισχυρό ενδεχόμενο. Τέτοιες άτυπες ομάδες δημιουργούνται με τα χρόνια υπηρεσίας σε μια σχολική μονάδα ή και με την «εξειδίκευση» σε μια δουλειά. 
Ο παραπάνω διευθυντής έκανε πολύ σωστές πρώτες κινήσεις, αλλά θα επιτύχει μόνο με την αποδοχή του Συλλόγου. υπάρχει και η λογική της «σαλαμοποίησης» (ιδιαίτερα επιτυχημένη στην Ελλάδα) όπου τα σημεία περνούν τμηματικά. Σε κάθε περίπτωση, αν γίνουν έστω και ελάχιστες αλλαγές ή έστω και μία μόνο οι οποίες όμως ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες και χρόνιες, ο Διευθυντής πρέπει να το θεωρεί επιτυχία πρώτου μεγέθους και ν συνεχίσει και την επόμενη χρονιά με επιμονή και πειθώ για το επόμενο θέμα!
Παραθέτω ένα «μικρό» θέμα: Το θέμα του μπλάνκο. Αυτό είναι :
α) καρκινογόνο (όχι μόνο η διαλυτική του ουσία) 
β) Άχρηστο στην εκπαιδευτική διαδικασία ΠΑΝΤΕΛΩΣ
γ) χρήσιμο μόνο σε γραφεία για μια διόρθωση πρωτοτύπου φωτοτυπίας . (ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΛΥΣΗ -ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ)
δ) Γίνεται χρήση από τους μαθητές, χωρίς να χρειάζεται πουθενά.
ε) Καταστρέφονται θρανία και καρέκλες  , ενώ η καθαρίστρια αναπνέει καρκινογόνα διαλυτικά για να καθαρίσει τις ανάγλυφες απαθανατίσεις του Γιώργος +Μαρία =λάβ.
Το εμπόδιο να λυθεί το παραπάνω θέμα είναι η ΔΟΞΑΣΙΑ της χρησιμότητας του λευκού διορθωτικού, από μέρους των καθηγητών.
Ας πούμε δεν γνωρίζουν όλοι, ότι τα γραπτά, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ, αλλά και των ενδοσχολικών εξετάσεων  και τα πρόχειρα, δεν επιδέχονται λευκού διορθωτικού, επειδή τα γραπτά, ως έγγραφα του Ελληνικού Κράτους δνε μπορούν να διορθώνονται με αυτό τον τρόπο που είναι πλαστογραφία. Υπόκεινται σε αναβαθμολόγιση και αν δεχθούμε ότι το μπλάνκο είναι αποδεκτό τότε μπορεί να μπει μπλάνκο σε σωστό, να διορθωθεί σωστό, να γίνει το σωστό λάθος και το λάθος σωστό! Ποιος θα το ελέγξει αν είναι αποδεκτό το μπλάνκο; (Για αυτό απαγορεύεται στις Πανελλήνιες ΡΗΤΑ) Οι διορθώσεις στα επίσημα δημόσια έγγραφα έχουν ένα συγκεκριμένο τύπο: 
«Διαγράφονται οι αράδες από την αρχή την προτάσεως στην πέμπτη αράδα έως και την δέκατη και στην θέση τους προστίθεται το παρακάτω κείμενο:«...................................» (Ακολουθεί σφραγίδα υπογραφή του ενεργούντος την αλλαγή (με κόκκινο στυλό)
Η διόρθωση σε ένα έγγραφο που το έχει εκδώσει μια Υπηρεσία διορθώνεται ενίοτε με μπλάνκο και μετά πάνω πατιέται και μια σφραγίδα έτσι ώστε να μην μπορεί να ξαναδιορθωθεί με μπλάνκο.  . Ένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει υπογραφή ή μονογραφή πάνω στην διόρθωση. Συνήθως γίνεται αποδεκτό (αν είναι ήσσονος σημασίας και δεν έχει σχέση με οικονομικά) αλλά όπως καταλαβαίνει κάποιος, δεν είναι σωστή πλήρως η διόρθωση.
Το παράδειγμα με το μπλάνκο είναι «ένθετο» στην απάντηση..... 

Θέμα 58ο
Η διεθνής εκπαιδευτική έρευνα δείχνει ότι οι διευθυντές σχολείων επιδρούν κυρίως έμμεσα στα μαθησιακά επιτεύγματα των μαθητών τους μέσω των εξής παραγόντων:

  • Δίνουν μεγάλη έμφαση στην επίτευξη υψηλών ακαδημαϊκών επιπέδων
  • Αξιολογούν τη διδασκαλία και μάθηση που συμβαίνει στα σχολεία τους
  • Δημιουργούν συνεργατικές ομάδες εκπαιδευτικών
  • Δίνουν πληροφορίες σε όλο το προσωπικό σχετικά με τις γενικές επιδόσεις των μαθητών του σχολείου
  • Παρέχουν ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών τους
Απάντηση:
Δίνουν μεγάλη έμφαση στην επίτευξη υψηλών ακαδημαϊκών επιπέδων
Για να υπάρξει έμφαση στο παραπάνω, θα πρέπει ο Διευθυντής να προωθεί την διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού του Σχολείου, να προσλαμβάνει προσωπικό με υψηλούς Ακαδημαϊκούς τίτλους και από φημισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα (φυσικά δεν μπορεί να γίνει στην ημεδαπή) 
Αξιολογούν τη διδασκαλία και μάθηση που συμβαίνει στα σχολεία τους
Δεν γίνεται εδώ με συστηματικό τρόπο, γίνεται μόνο καταγραφή. Δηλ. αναζήτηση αιτιών γι το αποτέλεσμα ή προτάσεων για βελτίωση δεν υφίσταται . Με την επερχόμενη αυτοαξιολόγηση θα επιτελεστεί και αυτή η λειτουργία μερικώς (Ο Διευθυντής δεν είναι ακόμα αξιολογητής μάθησης και διδασκαλίας)
Δημιουργούν συνεργατικές ομάδες εκπαιδευτικών
Δεν υφίσταται ως πρακτική στην Δημόσια εκπαίδευση, πέραν της ανάθεσης διοικητικών καθηκόντων, όπου μια εργασία μπορεί να την αναλάβουν περισσότεροι του ενός καθηγητές.
Δίνουν πληροφορίες σε όλο το προσωπικό σχετικά με τις γενικές επιδόσεις των μαθητών του σχολείου 
Αυτό γίνεται και εδώ, εν συλλόγω, αλλά είναι συζητητέο αν είναι η θεσμοθετημένη εικόνα πλήρης και επαρκής.  (Μια αριθμητική αποτίμηση δεν λέει πολλά πράγματα) Αυτό που γίνεται στον σύλλογο, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές σύμφωνα με τις νέες παιδαγωγικές αντιλήψεις. (πορτφόλιο κτλ)
Παρέχουν ευκαιρίες για εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών τους
Αυτό δεν μπορεί να γίνει εδώ με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. 

Θέμα 59ο

Οι διευθυντές σχολικών μονάδων ως ηγέτες των εκπαιδευτικών οργανισμών σύμφωνα με την θεωρία των Blake και Muton αντιμετωπίζουν το δίλημμα μεταξύ της επιδίωξης επίτευξης αποτελεσμάτων και της διαμόρφωσης καλών ανθρώπινων σχέσεων. Οι 5 διαφορετικοί τύποι ηγέτη που προκύπτουν με βάση την παραπάνω θεωρία είναι:

Α. Αδιάφορος ηγέτης,  (αδιαφορεί για τα αποτελέσματα και τις καλές σχέσεις)

Β. Διευθυντής Λέσχης, (ενδιαφέρεται για τις καλές σχέσεις και αδιαφορεί για την επίτευξη των στόχων και των αποτελεσμάτων)

Γ. Διευθυντής της μέσης οδού, (εξισορροπεί μεταξύ της επίτευξης των στόχων του οργανισμού και των καλών σχέσεων)

Δ. Διευθυντής του καθήκοντος, (η μάθηση των μαθητών είναι το κύριο μέλημά του και αδιαφορεί για τα συναισθήματα των εκπαιδευτικών)

Ε. Διευθυντής ενεργητικής συμμετοχής, (Διοίκηση με έμφαση στην συνεχή παρώθηση των εκπαιδευτικών και την επίλυση των προβλημάτων προς όφελος των μαθητών)

Σχόλια:
Α. (1,1) Ο αδιάφορος είναι εξ ορισμού ανεπαρκής για να διοικήσει ένα σύγχρονο σχολείο και μάλιστα τώρα.
Β.(1,9) Ο Διευθυντής λέσχης, οργανώνει καλά τσιμπούσια, έχει άριστες διαπροσωπικές σχέσεις, λουφάρει το προσωπικό, το καλύπτει, το ανέχεται σε παραβατική συμπεριφορά, οι μαθητές εν χορώ ρυθμικά κραυγάζουν «εί-σαι-ο-πατέ-ραςμάς!» 
Γ. (5,5) Καλός διευθυντής για διεκπεραιώσεις, δεν θίγει κακώς κείμενα,  δεν πιέζει ούτε τον ίδιο πολύ ούτε κανέναν πολύ. Είναι σε οριακό επίπεδο από πλευράς ικανότητος-αποτελεσματικότητος. (Θεωρητικά, όταν υπάρχουν προκλήσεις καιρών κτλ ΔΕΝ είναι ανεκτός, αλλά στην πράξη, όταν  έχουμε και κάποιους που πάνε το προσωπικό τους σε ....δικαστήρια , ίσως πρέπει να τον εντάξουμε σε οριακή ίσως αποδοχή, αλλά αποδοχή!) Ο Διευθυντής της μέσης οδού είναι ο τυπικός , όπου κάνει αρκετή  δουλειά. Λέγεται μέσης οδού, αλλά είναι μάλλον πάνω από τον Μ.Ο. (στην πράξη όπως είπαμε)
Δ.(9,1)  Ο Διευθυντής του καθήκοντος και αυτός είναι καλός διευθυντής (για την διοίκηση, όχι για το προσωπικό) έστω αν παρείναι τυπικός και αν το προσωπικό λέει ότι είναι υπερβολικός και έχει και δίκιο!.Καμιά φορά, αν πέσει κάποιος καθηγητής πάνω σε έναν (9,1) διευθυντή, κάνει αμέσως αίτηση μετάθεσης για μακρινότερο σχολείο από τον τόπο κατοικίας του!
Ε. (9,9) Ο Διευθυντής της ενεργητικής συμμετοχής είναι το ιδεατό πρότυπο, λίγοι μπορούν να το υποδυθούν, θέλει προσόντα ουσιαστικά και τυπικά. Ξεζουμίζει όμως το προσωπικό του και ενίοτε το καταπιέζει ή εξουθενώνει  ιδίως όσους δεν έχουν τα προσόντα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ή και δεν  μπορέσει να τους εμπνεύσει.
 Τί προβλέπει η θεωρία της Διοίκησης και το διάγραμμα των Μπλέϊκ -Μουτόν για τα στυλ ηγεσίας, παρακάτω:

Οι δύο διαστάσεις της διοικητικής σχάρας παρουσιάζονται πιο κάτω πίνακα
Θεωρητικά τα στυλ ηγεσίας μπορούν να καταταγούν σε 81 (9Χ9) διακριτές κατηγορίες, οι Μπλέϊκ -Μουτόν αναφέρονται σε 5 διακεκριμένα από αυτά, στα οποία φαίνονται οι συντεταγμένες τους. Λόγου χάριν, συντεταγμένες (6,7) σημαίνουν αυτόν που ενδιαφέρεται σε βαθμό 6 για την παραγωγή (εδώ εκπαιδευτικά αποτελέσματα) και 7 για τους ανθρώπους (καθηγητές κυρίως λόγω αρμοδιότητος. ) Μηδέν δεν υπάρχει γιατί είναι λίγο αδύνατο  να έχει κάποιος μηδενικό ενδιαφέρον .Το 1 θεωρείται το ελάχιστο δυνατό και το 9 το μέγιστο δυνατό.


Κατά τους Blake - Mouton, τα στυλ ηγεσίας τα πιο αντιπροσωπευτικά είναι 5.







































































































  • Ο ηγέτης ο οποίος υιοθετεί το στυλ 1,9 δείχνει σαφέστατο ενδιαφέρον προς τον ανθρώπινο παράγοντα. Πιστεύει ότι η ικανοποίηση των στόχων της ομάδας περνά μέσα από την ικανοποίηση των μελών της.















































































































































































































































































































  • Από την άλλη μεριά ο ηγέτης του στυλ 9,1 εστιάζει το ενδιαφέρον του στους μη ανθρώπινους παράγοντες της παραγωγής όπως είναι η νέες τεχνικές της παραγωγή, οι νέες διαδικασίες, κτλ.















































































































































































































































































































  • Το στυλ ηγεσίας 1,1 δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό. Ο ηγέτης εδώ δεν δείχνει ενδιαφέρον ούτε για τους εργαζομένους, αλλά ούτε και για την παραγωγή.















































































































































































































































































































  • Το στυλ ηγετικής συμπεριφοράς 5,5 δηλώνει μια ενδιάμεση κατάσταση. Το ενδιαφέρον του ηγέτη εδώ επικεντρώνεται τόσο στην παραγωγή όσο και στους εργαζομένους
















































































































































































































































































































  • Τέλος, το πιο αποτελεσματικό στυλ ηγεσίας κατά τους Blake - Mouton είναι το 9,9. Ο ηγέτης καταβάλλει προσπάθειες τόσο για την ικανοποίηση των υφισταμένων του όσο και για την επίτευξη του στόχου. Απορρίπτεται εδώ η άποψη, ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν ικανοποίηση







































































































































































































  • Θέμα 60ο 



    Οι διευθυντές σχολείων αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για καινοτόμες δράσεις και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, αντιμετωπίζουν ενδεχόμενα κρίσιμα προβλήματα, επιλύουν διαφορές, συμβάλλουν στη σύνθεση ιδεών και απόψεων και αίρουν αμφιβολίες και αμφισβητήσεις. Σύμφωνα με την Διοικητική Επιστήμη, ο διευθυντής της «μέσης οδού» επιδιώκει την κατά το δυνατό πιο ικανοποιητική επίτευξη των στόχων του σχολείου, αλλά χωρίς να χαλάσει τις σχέσεις του με τους συναδέλφους. Ο διευθυντής της «μέσης οδού» επιλύει τις διαφορές μεταξύ των δύο μερών επιδιώκοντας και τα δύο μέρη να είναι ευτυχισμένα.

    Απάντηση:
    Ο Διευθυντής της μέσης οδού, είναι ο έχων το στυλ (5,5) σύμφωνα με την θεωρία των Μπλέϊκ-Μουτόν, όπως στο θέμα 59.

    Θέμα 61ο
    Στο σχολείο που ορίζεστε διευθυντής/-ντρια πρόκειται να εγγραφεί μαθητής με εμφανή προβλήματα νοητικά και κινητικά. Ύστερα από σχετική επικοινωνία σας με το ΚΕΔΔΥ που αξιολόγησε το μαθητή πληροφορηθήκατε ότι η μητέρα αρνείται να παραλάβει τη σχετική έκθεση αξιολόγησης, στην οποία προτείνεται να εγγραφεί το παιδί στο ΕΕΕΕΚ, επειδή είναι η μοναδική εκπαιδευτική δομή ειδικής αγωγής για την ηλικία του μαθητή που λειτουργεί στην περιοχή. Οι γονείς επιμένουν να φοιτήσει στο δικό σας σχολείο, επειδή βρίσκεται κοντά στη διεύθυνση της κατοικίας τους. Εσείς εκτιμάτε ότι τόσο από εκπαιδευτική άποψη όσο και από άποψη ασφάλειας του μαθητή πρέπει να φοιτήσει στο ΕΕΕΚ.


    Απάντηση:
    Πρώτα οι ορισμοί:
    τί είναι ΚΕΔΔΥ;
    Στις έδρες όλων των νομών έχουν ιδρυθεί με τον νόμο2817/2000 τα Kέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ ) ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούνται τα άτομα εκείνα που για τον άλφα ή βήτα λόγο δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων. Τα ΚΕΔΔΥ είναι τα τέως ΚΔΑΥ (Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης)
    Τί είναι το ΕΕΕΕΚ;
    Σχολική Μονάδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) που λειτουργούν συνολικά 68 σε όλη την Ελλάδα. Τα ΕΕΕΕΚ είναι αδιαβάθμητα σχολεία, η δε φοίτηση σε αυτά διαρκεί  από 5-8 έτη
    Τι είναι ΣΜΕΑ;
    Το αρκτικόλεξο -ακρωνύμιο «Σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής»
    Τί είναι τμήμα ένταξης;
    Το Τμήμα Ένταξης παρακολουθούν μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της κανονικής τους τάξης. Εμφανίζουν δηλαδή δυσκολίες στην μάθηση, όπως δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, έχουν νοητική ανεπάρκεια ή ανωριμότητα, προβλήματα λόγου και ομιλίας, συναισθηματικές και κοινωνικές δυσκολίες κ. α.
    Πώς ιδρύεται Τμήμα Ένταξης; (Τ.Ε.) σε ένα ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;
    1.   Βεβαιώνεται ότι η σχολική μονάδα διαθέτει ελεύθερη αίθουσα διδασκαλίας που θα μπορούσε να φιλοξενήσει το Τ.Ε. αποκλειστικά. 
    2.   Συγκεντρώνει το σύνολο των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και διερευνά ποιοι από αυτούς έχουν γνωμάτευση από ΚΕΔΔΥ (πρώην ΚΔΑΥ) ή πιστοποιημένη Ιατροπαιδαγωγική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας (βλ. http://2grpe-peiraia.att.sch.gr/sym9peir/xrisimes_sindeseis.html). Επιπλέον, «για την ίδρυση Τ.Ε. απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν κατ’ ελάχιστον τρεις μαθητές» (Ν.3699/2008, άρθρο 6, παρ. 2αα). Εξυπακούεται δε, ότι ο αυξημένος αριθμός μαθητών με γνωμάτευση ενισχύει το αίτημα δημιουργίας Τ.Ε.
    3.   Περίπου στις αρχές του νέου έτους [δεν ξέρω αν αυτό είναι απαραίτητο τώρα] αποστέλλεται από το ΥΠΔΒΜΘ εγκύκλιος σχετικά με την «Υποβολή προτάσεων για ίδρυση, προαγωγή Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης». Ενημερώνει τον οικείο Σύλλογο Γονέων ζητώντας μέσα από Πρακτικό του συλλόγου τους να συνηγορήσουν στην ίδρυση Τ.Ε.
    4.   Καλεί σε συνεδρίαση το Σύλλογο Διδασκόντων με θέμα συζήτησης: «Ίδρυση Τμήματος Ένταξης στη σχολική μονάδα». Η πρόταση για την ίδρυση μπορεί να γίνει αποδεκτή με απλή πλειοψηφία.
    5.   Εισηγείται προς το ΚΕΔΔΥ την ίδρυση του νέου Τ.Ε. κοινοποιώντας το αίτημα στο Σχολικό Σύμβουλο και τον Προϊστάμενο της οικείας περιοχής, καθώς και στο Σχολικό Σύμβουλο ΕΑΕ. Στην συγκεκριμένη εισήγηση προς το ΚΕΔΔΥ αναφέρει επακριβώς:
    Στη συνέχεια, το ΚΕΔΔΥ και ο Σύμβουλος ΕΑΕ συνεχίζουν τη διαδικασία προς τις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, τη Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας, τη Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης και το ΥΠΔΒΜΘ. Το χρονοδιάγραμμα μιας τέτοιας προσπάθειας ολοκληρώνεται Υπουργική Απόφαση ίδρυσης του Τ.Ε.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω:
    Οι γονείς έχουν ένα παιδί με διαγνωσμένες εκπαιδευτικές ανάγκες και μάλιστα σοβαρές (νοητικά και κινητικά προβλήματα)
    Οι γονείς αρνούνται να δουν ότι το παιδί τους έχει σοβαρά προβλήματα και θέλουν να φοιτήσει σε κανονικό σχολείο, δηλ. να εξετάζεται κανονικά, γραπτά , προφορικά  κτλ Σίγουρα και πέραν πάσης αμφιβολίας θα μείνει σε μια τάξη και θα ξαναμείνει.
    Διαγωνιζόμενο αυτό το παιδί με φυσιολογικής αναπτύξεως παιδιά , το όποιο πρόβλημά του θα επιταθεί, λόγω του ότι η διαφορά του με τα άλλα παιδιά  θα φαίνεται χαοτική. Ψυχολογικά θα επιδεινωθεί η κατάστασή του.
    Τμήμα ένταξης ΔΕΝ μπορεί να δημιουργηθεί,(θέλει 3 μαθητές) άρα το παιδί ΔΕΝ θα έχει υποστήριξη.
    Στο ΕΕΕΕΚ το παιδί θα αντιμετωπιστεί από ειδικούς επιστήμονες της ειδικής Αγωγής, θα έχει Ψυχολόγο  , Εργοθεραπευτή , Κοινωνική λειτουργό κ.ά. Εκεί θα μάθει μια τέχνη στα 5-8 έτη που διαρκεί η φοίτηση, ενώ στο Λύκειο ή Γυμνάσιο θα μένει κάθε χρόνο, θα αδιαφορούν οι καθηγητές διότι ένα παιδί με εμφανέστατα νοητικά προβλήματα δεν μπορεί να κάνει έναν καθηγητή να ασχοληθεί ειδικά με αυτό, πέραν του ότι και να θέλουν δεν έχουν την ειδίκευση που απαιτείται. Θα προσπαθήσει να του μάθει Γεωμετρία ο Μαθηματικός όταν το παιδί διαπιστωμένα δεν  θα μπορεί να φέρει μια γραμμή με κανόνα; Θα αυξηθούν τα προβλήματα του παιδιού,  η φοίτησή του σε κανονικό σχολείο θα αποβεί εις βάρος του και θα δημιουργεί και προβλήματα στους άλλους (ανάλογα με το πρόβλημά του) Ποιος θα τον επιτηρεί στις εκδρομές, τους περιπάτους, στην γυμναστική; (έχει κινητικά προβλήματα και απαλλάσσεται) Ποιός έχει την ευθυνη ενός τέτοιου παιδιού; (Ο Διευθυντής την πιό μεγάλη  και ο Σύλλογος την υπόλοιπη!)

    Τελικά:
    Πρέπει να πεισθούν οι γονείς. Δεν έχουν δικαίωμα να καταδικάζουν σε δια βίου στασιμότητα ένα παιδί που δεν μπορεί να ζήσει μόνο του και ένα σοβαρό επίπεδο είναι (ανάλογα με το πρόβλημα που έχει)
    Αν δεν πεισθούν μετά από ενημερώσεις και συνεδρίες, να προσφύγει ο Διευθυντής σε υποστηρικτικές δομές και να πάει σπίτι τους κοινωνική λειτουργός να τους πείσει και να του πει ότι το σχολείο δεν είναι για παρκάρισμα του παιδιού , αλλά για να μάθει να επιβιώνει και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με φοίτηση στο ΕΕΕΚ.
    Υπάρχει και η λύση της Εισαγγελικής παραγγελίας (επίκληση λόγων ασφάλειας) αλλά αυτή είναι ΕΣΧΑΤΗ «λύση» (θα υπάρξει προειδοποίηση) , όταν όλα τα άλλα έχουν δοκιμασθεί επανειλημμένα (συζητήσεις , συνεδρίες, κλήση γονέων από Σύλλογο παρουσία Σχολικού Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης, Κοινωνική λειτουργός) ....


    Θέμα 62ο 

    Σύμφωνα με έρευνες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα εντοπίζονται στοιχεία «χαλαρής συνοχής», όπως για παράδειγμα σε σχέση με τη διδακτική μεθοδολογία που προτείνεται (π.χ. μετωπική διδασκαλία, μέθοδος project) ή σε σχέση με την εφαρμογή καινοτομιών (π.χ. ευέλικτη ζώνη) ή σε σχέση με τις αντιδράσεις και τις επιρροές που ασκούνται από το περιβάλλον σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες (π.χ. συνδικαλιστική κάλυψη ή και παρώθηση σε άρνηση εφαρμογής νομοθετικών ρυθμίσεων ή καινοτομιών).
    Απάντηση:
    Ορισμοί εννοιών
    Η Ευέλικτη Ζώνη είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διαθεματικών δημιουργικών δραστηριοτήτων, που στηρίζει την αυτενεργό, ανακαλυπτική και διαδραστική μάθηση.
    ΔΠΠΣ-Διαθεματικότητα-projacts Το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) στοχεύει τόσο στην καλύτερη και ισόρροπη κατανομή της διδακτέας ύλης ανά τάξη, όσο και στην εφικτή διαθεματική προσέγγιση της γνώσης.
    Μέσα στα πλαίσια διαμόρφωσης του ΔΕΠΠΣ εντάσσεται και η “ευέλικτη ζώνη διαθεματικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων” για το Δημοτικό και η “ζώνη καινοτόμων δράσεων” για το Γυμνάσιο (ανάλογες και σχετικές δραστηριότητες προβλέπονται και για τη λειτουργία του Νηπιαγωγείου). Η καινοτομία αυτή (20001)  βασίζεται στην αναμόρφωση του σχολικού χρόνου και στην καλλιέργεια πρωτοβουλιακής, συνεργατικής και διαθεματικής προσέγγισης της μάθησης αλλά και ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, της συλλογικής προσπάθειας και της βιωματικής δράσης του μαθητή μέσα από ανάλογες δραστηριότητες και σχέδια εργασίας (project). Η προσπάθεια αυτή στοχεύει στην καλύτερη προσέγγιση όλων των προαναφερθεισών παραμέτρων που αναμφίβολα απασχολούν τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία και ταυτόχρονα συμβάλλει στην προώθηση της απαραίτητης πρωτοβουλιακής δράσης του μαχόμενου εκπαιδευτικού.

    Περί μετωπικής διδασκαλίας (Από τον ιστότοπο του πολύ καλού μαθηματικού, Μπάμπη Τουμάση) Το 18ο και 19ο αιώνα, όταν η φοίτηση έγινε υποχρεωτική, λόγω και της έλλειψης των δασκάλων, έπρεπε ένας δάσκαλος να διδάσκει μια μεγάλη ομάδα 100 περίπου μαθητών. Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση ήταν η επιβολή της δασκαλοκεντρικής μετωπικής διδασκαλίας. Ήταν μια λύση διοικητικά εύκολη, αρχιτεκτονικά απλή και κυρίως οικονομική. Βασική μονάδα της σχολικής οργάνωσης απετέλεσε η σχολική τάξη. Στην αίθουσα διδασκαλίας οι μαθητές κάθονταν δυο-δυο ή τρεις- τρεις στα ευθυγραμμισμένα, οριζόντια και κάθετα, θρανία με το μέτωπο στραμμένο προς τον πίνακα και την έδρα. Η έδρα του δασκάλου, τοποθετημένη πάνω σε ειδικό βάθρο, τόνιζε την αυθεντία του, ενώ παράλληλα του επέτρεπε να ελέγχει εύκολα την τάξη. Τα στοιχημένα και ζυγημένα θρανία με τους καθηλωμένους σ' αυτά μαθητές έδιναν την εντύπωση  στρατιωτικών διμοιριών. Αίσθημα που γινόταν εντονότερο από τη μεθόδευση της διδασκαλίας. Στη διδασκαλία ο δάσκαλος ήταν το επίκεντρο όλων των ενεργειών. Ο μαθητής καταδικαζόταν σε ακινησία, παθητικότητα και αναντίρρητη υπακοή.
        Από τότε μέχρι σήμερα, μολονότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, η οργάνωση της δημόσιας εκπαίδευσης παραμένει σχεδόν η ίδια. Λόγω της μαζικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θεσπίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, ο δάσκαλος πρέπει να διδάσκει πάλι μια ομάδα μαθητών (περίπου 20-30) στη σχολική τάξη , που αποτελεί πάλι τη βασική μονάδα σχολικής οργάνωσης.
         Επιπλέον, η όλη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού συστήματος βασίζεται στη διδασκαλία μιας εκτεταμένης ύλης σε αυστηρώς καθορισμένα και περιορισμένα χρονικά πλαίσια. Αυτή ακριβώς η οργάνωση και η φιλοσοφία, ευνοεί τη δασκαλοκεντρική μετωπική διδασκαλία, με κύριο χαρακτηριστικό της τη διάλεξη ή παρουσίαση ως κατ' εξοχή μέθοδο μετάδοσης των μαθηματικών γνώσεων από το δάσκαλο στο μαθητή, σε αντίθεση με τα πορίσματα της διδακτικής των μαθηματικών. Έτσι λοιπόν προκειμένου να μάθει ένας μαθητής αυτά που διδάσκονται μέσα στην τάξη, πρέπει να αφιερώσει δύο έως τρεις φορές περισσότερο χρόνο για ατομική μελέτη στο σπίτι ή στο φροντιστήριο, πέραν του κανονικού χρόνου διδασκαλίας.
         Αυτή είναι η λυπηρή πραγματικότητα ως το αποτέλεσμα των συνθηκών που διαμορφώνουν το σκηνικό της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτές οι συνθήκες εξάλλου είναι πρωτίστως  υπεύθυνες και για το ότι οι δάσκαλοι των μαθηματικών, μολονότι μυούνται στις σύγχρονες ενεργητικές διδακτικές προσεγγίσεις και στα πορίσματα της παιδαγωγικής ψυχολογίας στα διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια, εντούτοις, όπως έχει διαπιστωθεί, ξαναγυρίζουν στις παλιές- παραδοσιακές μορφές διδασκαλίας όταν επιστρέφουν στα σχολεία τους.
    Η ονομασία "μετωπική" προήλθε από τον προσανατολισμό των μαθητών οι οποίοι κάθονταν στα θρανία με το μέτωπο στραμμένο προς τον πίνακα και την έδρα.
        Εμπειρικές έρευνες έδειξαν ότι στη μετωπική διδασκαλία ισχύει ο κανόνας των δύο τρίτων(2/3). Σύμφωνα με τον κανόνα αυτόν, ο δάσκαλος και οι μαθητές επικοινωνούν μεταξύ τους τα 2/3 της διδακτικής ώρας κι απ' αυτά, τα 2/3 του χρόνου μιλά μόνο ο δάσκαλος. Αν υπολογίσουμε λοιπόν τη διδακτική ώρα 45΄ σε μια τάξη 30 μαθητών, προκύπτει με απλή αριθμητική(45x2/3=30΄, 30x1/3=10΄, 10:30=20΄΄) ότι σε κάθε μαθητή αναλογεί προσωπικός χρόνος 20΄΄ !!! Επειδή όμως συμβαίνει μερικοί καλοί μαθητές να μονοπωλούν το χρόνο, οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν καθόλου!!! 

    κλήση ΟΛΜΕ σε αποχή : 
    Σε αναζήτηση σχετική στο διαδίκτυο, βλέπουμε :
    ==(2010)Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τους βαθμολογητές και όσους άλλους εκπαιδευτικούς εργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο στα βαθμολογικά κέντρα να απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τα καθήκοντά τους από την Τρίτη 8 Ιουνίου και μέχρι να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα εξασφαλίζει την άμεση πληρωμή όλων των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται σε όλες τις διαδικασίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής (ΧΕΠ)
    ===(2010)Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους (επιμορφωτές και επιμορφούμενους) σε αποχή από την εισαγωγική επιμόρφωση μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα της εισαγωγικής επιμόρφωσης από τα προηγούμενα χρόνια, να καλυφθούν άμεσα τα έξοδα διαμονής και οδοιπορικών των συναδέλφων που επιμορφώνονται τη φετινή χρονιά καθώς  και να προβλεφθεί υπερωριακή αμοιβή γι’απασχόληση των επιμορφούμενων εκτός του ωραρίου  εργασίας τους.          Απαιτούμε επίσης την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων  (απλήρωτες υπερωρίες, οδοιπορικά, συντονιστές Π.Δ.Σ. , ωρομίσθιοι προηγούμενων χρόνων, πανελλαδικές εξετάσεις κλπ)
    ===(2010) Όχι στην αυτοαξιολόγηση από ΟΛΜΕ
    ===(2011) Αποχή των εκπαιδευτικών από την βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων, στις πανελλήνιες εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων και τις ξένες γλώσσες, κήρυξε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). (2011)

    Σχόλια (σύντομα)
    Μετωπική είναι η πιο «αρχαία» μορφή διδασκαλίας ενώ η μέθοδος project ό,τι πιο σύγχρονο και συνυπάρχουν στο Σχολείο. Ήλθε καθιερώθηκε επίσημα η ερευνητική εργασία, χωρίς να περάσουμε καλά-καλά από τα υπόλοιπα, όπως ανακαλυπτική μάθηση, συνεργατική, κονστρουκτιβισμό (= ο  μαθητής κατασκευάζει την γνώση που μαθαίνει και κατακτά μόνος του, αλλά συνήθως   και με καθοδηγούμενη ανακάλυψη από τον καθηγητή του)
    Συνυπάρχουν όλα αυτά, διότι δεν υπάρχει αποτελεσματική επιμόρφωση, δεν υπάρχει συνέχεια , δεν προσφέρεται συνέχεια, είναι αποσπασματική. Η επιμόρφωση έχει προαιρετικό χαρακτήρα και όχι υποχρεωτικό. Άρα πώς θα καθιερωθούν οι νέες μορφές διδασκαλίας; Τόσο απλή είναι η αιτία. Τα κίνητρα για επιμόρφωση (μόρια) παρέχονται ΜΟΝΟ για κατάληψη θέσεων στελεχών εκπαίδευσης. Άρα κάποιοι που δεν ενδιαφέρονται  για Υπηρεσιακή εξέλιξη μετά από κάποια (πολλά) χρόνια διδασκαλίας στην τάξη (άλλο θέμα αυτό) ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΠΟΤΕ!
    Παλιότερα, υπήρχε και το χρηματικό κίνητρο, καθώς η επιμόρφωση αμείβετο . Παρ΄όλα αυτά, ούτε τότε υπήρχε μαζική συμμετοχή στην επιμόρφωση.
    Ένα άλλο θέμα είναι η εγγενής αυτοαναιρούμενη γελοιότητα της διδασκαλίας νέων μορφών διδασκαλίας με μετωπική , δασκαλοκεντρική, μονολογική διδασκαλία. Σημειολογικά υπάρχει πλήρης απαξίωση εν τω γεννάσθαι του διδακτικού αντικειμένου!
    Τελευταίο θέμα είναι η μη πιστοποίηση της επιμόρφωσης. Δεν είναι δυνατόν με απλή «βεβαίωση παρακολούθησης» να  λέμε έναν επιμορφωμένο, όταν ήταν δυνατόν να ήταν παρών-απών, το σώμα εκεί και το πνεύμα αλλού και βεβαίως δεν αναφέρομαι στο «σώματι και πνεύματι αλλαχού» αλλά με παρουσία στα παρουσιολόγια.
    Η πλέον υποδειγματική μορφή επιμόρφωσης είναι αυτή του Β΄επιπέδου η  οποία παρ΄ότι 96 ώρες, απλώνεται σχεδόν σε όλο το Διδακτικό έτος, οι επιμορφούμενοι εμπλέκονται ενεργητικά με την επιμόρφωση (παρουσίαση μέσα στην τάξη, κατάθεση υλικού σε ηλεκτρονική μορφή) και τέλος πιστοποίηση (αρκετά σοβαρή εξέταση, στην οποία ένας παθητικός ακροατής της επιμόρφωσης, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει επ΄ ουδενί)

     Η μη εφαρμογή των νόμων είναι χρονίζον και ενδημικό φαινόμενο. Από τον προπερασμένο αιώνα ο Εμμανουήλ Ροΐδης έχει πει ότι χρειάζεται ένας νόμος που να προβλέπει την εφαρμογή των ...υπολοίπων νόμων (Είς νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων.)
    Ο φαύλος κύκλος της μη εφαρμογής των νόμων εξηγείται άρα και εκεί εντάσσεται και ο Συνδικαλισμός που είναι μια έκφραση της κοινωνίας όπως οι άλλες.  Και 'ενα επίκαιρο παράδειγμα: Ο νόμος 3848 χαρακτηρίζεται ως «ειδικός» νόμος. Κάθε ειδικός νόμος χρειάζεται ελάχιστες ερμηνευτικές εγκυκλίους. Το άρθρο 13 έχει ήδη εφαρμοσθεί με αντιδιαμετρικές ερμηνείες ως προς την μοριοδότηση των υποψηφίων Διευθυντών (για υποψηφίους ΔΔΕ και Δ.Σχολείων τώρα) σε διάστημα ενός έτους (καλοκαίρι 2010- καλοκαίρι 2011) ενώ έχουν βγει τουλάχιστον 4 (ίσως 5) αλληλοσυγκρουόμενες εγκύκλιοι για το ίδιο άρθρο και για έναν νόμο που δεν έχει τροποποιηθεί. Γιατί άραγε να φταίει μόνο η ΟΛΜΕ;

    Θέμα 63ο

    Σε συνεδρίαση που συγκαλέσατε με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σας για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου προβλήματος (αντιμετώπιση κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας), και μετά από σχετική συζήτηση, με βάση την πληρέστερη δυνατή πληροφόρηση που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν όλοι οι μετέχοντες, προσδιορίστηκε το πρόβλημα, αναπτύχθηκαν εναλλακτικές προτάσεις, επελέγη η προσφορότερη λύση και ελήφθη μια ομόφωνη απόφαση. Είναι όμως γνωστό ότι η εφαρμογή και ο βαθμός υλοποίησης μιας απόφασης είναι το κρίσιμο κριτήριο που τη χαρακτηρίζει ως καλή απόφαση ή ως μια καλή πρόθεση. Διότι πάντα υπάρχουν παράγοντες (π.χ. δαπάνες, συνθήκες περιβάλλοντος κ.ά.) που επηρεάζουν ή εμποδίζουν την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.  
    Απάντηση:
     Στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρή παράδοση και ενδημούσα κουλτούρα, οι όποιες ευχετικές διακηρύξεις (ψηφίσματα) να λέγονται και «αποφάσεις» . Επίσης ενίοτε η διαπίστωση της αιτίας ενός προβλήματος να λέγεται «πρόταση επίλυσης» (Για παράδειγμα η πρόταση «Να αποσυνδεθεί το Λύκειο από τις εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ» από έναν που δεν έχει εμπειρία εκλαμβάνεται ΩΣ ΠΡΟΤΑΣΗ . Στην πραγματικότητα, δεν είναι απολύτως τίποτα, αφού η κακοδαιμονία του Λυκείου οφείλεται σε αυτή την στενή σύνδεση, είναι προφανές ότι σε αυτή την διαπίστωση συμφωνεί όλος ο κόσμος, ΟΜΩΣ, ουδείς αρθρώνει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που θα λέει το ΠΩΣ και το ΠΟΤΕ και το ΓΙΑΤΙ. Η άρθρωση συγκεκριμένης πρότασης πάντα έχει ΣΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΝ ΟΜΟΥ με επιδίωξη από τον διατυπώνοντα την πρόταση την υπεροχή των ΣΥΝ. Η γενική πρόταση ευνοεί την επιδιωκόμενη θολούρα του ....μή κόστους! Κανείς δεν εκτίθεται, διότι θέλει να είναι στο απυρόβλητο. Διατυπώνει ένα γενικό πλαίσιο, ενίοτε ούτε γενικό αλλά αρκείται στο «όχι αυτό» και «όχι εκείνο» ενώ αναμένει εναγωνίως ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ, για να ανακαλύψει αυτομάτως  ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ!
    Το παραπάνω είναι ένα Ελληνικό μοντέλο λειτουργίας των θεσμών.
    Και ο Σύλλογος, εθισμένος στην γενικότερη θολούρα αλλά και διότι είναι συλλογικό όργανο μπορεί να διατυπώνει αντιφατικότητες στις αποφάσεις του, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Η περιγραφή μας λέει, ότι ΞΕΦΥΓΕ ΑΡΚΕΤΑ από τα αναμενόμενα. Το «ομόφωνα» δεν είναι πλεονέκτημα μιας απόφασης, διότι συνήθως υλοποιούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται «κατά πλειοψηφία» Συνήθως το ομόφωνο απαιτεί συγκερασμό και δεν υποδηλοί πάθος για υλοποίηση. Αν είναι μάλιστα και ευχή (ψήφισμα που λαμβάνει όποιος δεν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα) δεν υλοποιείται συνήθως!
    Η περιγραφή λέει μια λέξη κλειδί γιατί δεν υλοποιήθηκε η πέραν των Ελληνικών εθιμικών απόφαση: «ΔΑΠΑΝΕΣ» Οι δαπάνες καθορίζονται από τον Δήμο, ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ και από Σχολική Επιτροπή, ΑΝ ΕΧΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ . Πιθανώς, ούτε ο Διευθυντής που συνήθως είναι Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ήξερε τις οικονομικές δυνατότητες, (Στον Καλλικράτη όλα αλλάζουν) άρα ήταν αρμοδιότητα ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ για τα Σχολεία που θα ήθελε πιστώσεις που δεν παρείχε η τέως Νομαρχία. Επίσης πολύ πιθανόν ένα αίτημα του τύπου «να προσληφθούν φύλακες ή επιστάτης» να προσέκρουσε σε απαγόρευση προσλήψεων. Επίσης μια λύση του τύπου «εποπτεία του χώρου με κάμερες» να προσέκρουσε σε νομικό εμπόδιο (απαγορεύεται τουλάχιστον σε ώρα λειτουργίας του σχολείου, αν και αυτό μάλλον θα το ήξεραν)
    Οι λόγοι περιβάλλοντος είναι μια ασαφής διατύπωση που μπορεί να περικλείει πολλά. Συνήθως ο Σύλλογος, δεν μπορεί να γνωρίζει το περιβάλλον εργασίας του (γείτονες, τι γίνεται τα απογεύματα και τα βράδια, ιδιοκτησιακό καθεστώς)
    Να σχολιάσω ότι η περιγραφή της παραπάνω μελέτης περίπτωσης είναι γενικώς αρκετά μη σαφής.

    Θέμα 64ο

    Έχετε μόλις αναλάβει την Δ/νση ενός σχολείου και αντιλαμβάνεστε μετά από λίγες μέρες ότι υπάρχουν έντονες συγκρουσιακές καταστάσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών του. Το κλίμα είναι εχθρικό, οι αντιπαραθέσεις συνεχείς και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά για την επιτέλεση του έργου του.  Η διαπίστωση έγινε και είστε αποφασισμένος/η να επιλύσετε το θέμα αυτό κατά τρόπο αποτελεσματικό προς όφελος της λειτουργίας του σχολείου και της αποκατάστασης καλού εργασιακού κλίματος.
    Απάντηση:
    Ο διευθυντής πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες των συγκρούσεων.  Αυτό πρέπει να το κάνει με τον πιο ενδεδειγμένο και διακριτικό τρόπο. Πρέπει να καλέσει περιοδικά έναν-έναν καθηγητή και να τους ρωτήσει για το ποίο είναι το όραμά του για το σχολείο. Αν δεν έχει, να πει  τι λάθη βλέπει μέσα στο σχολείο που πρέπει να διορθώσουμε. Να κρατήσει σημειώσεις τι του λέει ποιός. Θα  βρει άκρη. Μετά πρέπει να διασταυρώσει τις όποιες πληροφορίες , αν είναι όλες ακριβείς, υπερβολικές ή έχει αποκρυβεί κάποια σημαντική «λεπτομέρεια» Η ειδικότητα των αντιπαρατιθεμένων κάτι λέει εκ των προτέρων. Αν υπάρχει διένεξη μεταξύ μαθηματικού και Φυσικού ή μεταξύ φυσικού και  Τεχνολόγου  (άσχετων ειδικοτήτων) τότε το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο απλό. Οι διενέξεις μεταξύ φατριών για νομή αγοράς εν δυνάμει είναι σοβαρό πάρα πολύ θέμα και θέλει πέλεκυ. Αν οι διενέξεις είναι για τα σούπα μούπες, ο Διευθυντής μπορεί «να τους τρίξει τα δόντια» λέγοντάς τους εν Συλλόγω κάτι σαν τα παρακάτω:
    Παρατηρώ αντεγκλήσεις εκατέρωθεν των καθηγητών για αιτίες και αφορμές  διάφορες. Εδώ πρέπει να ξέρετε και το ξέρετε, ότι λειτουργούμε κατά νόμω. Δεν κάνεις κανείς ό,τι θέλει. Ο Διευθυντής έχει ένα αυστηρό καθηκοντολόγιο, ομοίως και ο κάθε καθηγητής. Οι φορείς εξουσίας (εξουσία=υπεύθυνος και υπόλογος) στο σχολείο είναι ο Διευθυντής για διοικητικά αλλά και για παιδαγωγικά και επιστημονικά θέματα, αλλά και για θέματα Σχολικής Επιτροπής. Ο  Σύλλογος των καθηγητών είναι αρμόδιος για Παιδαγωγικά θέματα. Λειτουργούμε έτσι. Αυτό το καθορίζουν κυρίως οι νόμοι οι εγκύκλιοι, οι εντολές της διοίκησης και ο κανονισμός του Σχολείου (αν έχει)
    Εδώ μέσα , ό,τι γίνεται, γίνεται μέσα σε προκαθορισμένα και αυστηρά όρια και η όποια παρατήρηση έχει να κάνει με το αν είναι ή όχι μέσα στα πλαίσια. Οι καθηγητές έχουν το πλεονέκτημα ή μειονέκτημα να βλέπονται ΕΛΑΧΙΣΤΑ . Όταν υπάρχει διένεξη, σημαίνει ότι με παρακάμπτετε και με αγνοείτε. Για όποια διχογνωμία θα ερωτάται ο Διευθυντής. Δεν είναι δυνατόν ο ένας έτσι, ο άλλος γιουβέτσι και ο τρίτος κοκορέτσι. Δεν αναφέρομαι προσωπικά σε κανένα.Όποιος νομίζει ότι κάτι γίνεται έτσι και θα έπρεπε να γίνεται αλλιώς, θα έλθει να μου το πει, να το συζητήσουμε. Δεν γίνεται να ανεχθώ φαινόμενα με φωνές , ούτε θα χαλάσουμε το εργασιακό μας κλίμα ούτε θα ευτελιστούμε έναντι των παιδιών που ακούν τις φωνές έξω από το γραφείο! Τέλος αυτό το φαινόμενο, τέλος με το μαχαίρι. Μόνο διάλογος, μόνο συζήτηση και επί διαφορών προσφυγή στον διευθυντή. Τα προηγούμενα τα λέω με αγάπη και ενδιαφέρον για όλους και απαιτώ να τηρηθούν, ξέρω ότι θα τηρηθούν τελικά και θα πάνε όλα καλά και ωραία στο σχολείο μας.
    Τέλος, ευχαριστώ, πάμε σπίτια μας να φάνε τώρα....
    Μόλις πεταχτούν κάποιοι να μιλήσουν ο Διευθυντής λέει : «Σήμερα κάναμε μόνο ενημέρωση, τα άλλα από αύριο με διάλογο» Αν θέλετε, θα κανονίσουμε μια μέρα σύλλογο, μετά μαθήματα, να μιλήσουμε 1 ώρα , δύο ώρες, τρεις, όσες χρειαστεί και να λύσουμε τα προβλήματα. 
    (Εδώ θα υπάρξει «αυτορύθμιση» και σιγά να μην ζητήσουν ή προκαλέσουν (το 1/3)  Σύλλογο. Το όποιο πρόβλημα ερίδων, θα λυθεί, εκτός αν έχει πολύ σοβαρές βάσεις  και προεκτάσεις οπότε απαιτηθεί και ο Σύλλογος.

    Θέμα 65ο

    Η ελληνική οικογένεια επενδύει ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση των παιδιών της. Η αγωνία για το μέλλον των παιδιών οδηγεί τους γονείς - κηδεμόνες στην  «ανάμειξή» τους στα θέματα του σχολείου.
    Πρόσφατα ο διευθυντής σχολείου, σας διαμαρτυρήθηκε ότι μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων αναμειγνύονται σε θέματα του σχολείου και συγκεκριμένα προβαίνουν σε αρνητικές κρίσεις για την ποιότητα της διδασκαλίας συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, για το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία της διδασκαλίας τους. Μπροστά στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και εντείνεται ο διευθυντής της σχολικής μονάδας προτίθεται να διευθετήσει το θέμα στην βάση της άποψης: «Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πολύ καλά το έργο τους και οι γονείς δεν επιτρέπεται ή δεν είναι σωστό, να ανακατεύονται στα διδακτικά θέματα με αποτέλεσμα να απασχολούν τους εκπαιδευτικούς από το έργο τους.»
    Απάντηση:
    Είναι λογική αυτή η ανάμειξη από μέρους των γονέων. Εδώ ο Διευθυντής πρέπει να τους καταστήσει γνωστά τα που ισχύουν:
    1) Ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση του προσωπικού , υπό την έννοια που φαντάζονται, όπως σε όλο τον Δημόσιο τομέα.
    2) Υφίσταται έλεγχος από μέρους της Διοίκησης ως προς την ολοκλήρωση και προγραμματισμό της ύλης (Σχ. Σύμβουλος και Διευθυντής) έλεγχος ως προς τα πειθαρχικά των μαθητών, έλεγχος ως προς τα διοικητικά (δεν αφορά το μάθημα) έλεγχος ως προς την τήρηση ωραρίου. 
    3) Αντιθέτως, δεν υφίσταται έλεγχος ως προς την επιστημονική αξία των καθηγητών (ούτε ο διευθυντής ούτε ο Σχολικός Σύμβουλος , κανείς) Ο Σχ. Σύμβουλος ελέγχει ως προς την ύλη, ως προς την νομιμότητα του μαθήματος (Συμβουλές δίνει, δεν ξέρει πώς γίνεται το μάθημα, πρέπει να τον δεχθεί εθελοντικά ο καθηγητής στο μάθημά του και με προειδοποίηση μάλιστα.) Επί περιπτώσεων πάρα πολύ ακραίων μπορεί να παρέμβει (Επιμόρφωση ειδική σε βαρειά ανεπάρκεια νεοδιόριστου.) 
    4) Γενικά ως προς την ποιότητα του μαθήματος έλεγχος θεσμοθετημένος δεν  υπάρχει. 
    5) Θα υποδειχθεί στους γονείς, ότι δεν έχουν αρμοδιότητα ελέγχου ως προς το πώς διεξάγεται το μάθημα.. Βεβαίως μπορούν να καταγγείλουν βαριά αμέλεια και παρανομία, αλλά μέχρι εκεί. 
    6) Παλιά τα πράγματα με την επετηρίδα ήταν χειρότερα, ενώ τώρα η πλειονότητα έχει προσληφθεί με ΑΣΕΠ, έχει μπει ένα φίλτρο πολύ σοβαρό σε ενδεχομένως  ανεπαρκείς διδακτικά και επιστημονικά. 
    7) Το Δημοκρατικό πολίτευμα που έχουμε, προβλέπει, ότι αν δεν μας αρέσει κάτι πρέπει να προσπαθούμε να το αλλάζουμε στα πλαίσια που προβλέπονται. Να ψηφίσουν όποιον θα υιοθετίσει τις ιδέες για την αξιολόγηση που έχουν. μέχρι τότε θα καταλάβουν ότι ο έλεγχος που κάνουν είναι εκτός δικαιοδοσίας τους και να μην επιδίδονται σε χαρακτηρισμούς καθηγητών από δω και από κει, γιατί μπορούμε να έχουμε και μηνύσεις και φασαρίες. Πάρτε και ένα αντίγραφο του Ν. 1566/86 όπως και ένα αντίγραφο του ΠΔ 60/2006 να μάθετε τι ισχύει στα σχολεία και με προσοχή η ανάγνωση, διότι πολλά από τα αναγραφόμενα στον Ν.1566 έχουν αναθεωρηθεί.


    Θέμα 66ο

    Οι Διευθυντές  σχολικών μονάδων  στο πλαίσιο της ευθύνης τους, πρέπει να υποστηρίζουν από διοικητική άποψη την εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών και, σύμφωνα με μια άποψη, πρέπει να προωθούν τη διάχυση καλών πρακτικών, οι οποίες εισάγονται στην εκπαίδευση, τόσο στα διοικητικά, όσο και στα παιδαγωγικά θέματα.

    Απάντηση: 

    Ποιές είναι οι εκπαιδευτικές καινοτομίες την τρέχουσα περίοδο;
    Η δημιουργία τάξεων υποδοχής για τους παλινοστούντες μαθητές, η εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η καθιέρωση της ενισχυτικής διδασκαλίας, η δημιουργία τμημάτων διευρυμένου ωραρίου και η πειραματική εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης, ολοήμερο Σχολείο . Ακόμη, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων αναφορικά με την επικοινωνία με τους γονείς.
    Τι σημαίνει ο όρος «διάχυση καλών πρακτικών;»
    πρόκειται για Ευρωπαϊκό νεολογισμό. Συνίσταται σε μελέτη πρακτικών γενικώς (πώς κάνουμε μάθημα, πώς αντιμετωπίζουμε τις σχέσεις γονέων -σχολείου , πώς γίνεται η υπηρεσιακή εξέλιξη, πώς η αξιολόγηση; πώς η πληροφόρηση; Πώς έχουν εισαχθεί οι ΤΠΕ κτλ) στην αλλοδαπή ή και στην ημεδαπή, στην κριτική τους αποτίμηση και αξιολόγηση και εν συνεχεία στην πρόταση τους για εφαρμογή στα καθ΄ημάς. Αυτό δεν γίνεται μόνο στην Εκπαίδευση, αλλά οπουδήποτε.

    Υπάρχει η απλή αρχή: Αν τα πράγματα της εκπαίδευσης προχωρούσαν ομαλά και εποικοδομητικά, δεν θα υπήρχε ανάγκη καινοτομιών και καλών πρακτικών στην Εκπαίδευση. Επειδή όμως κατά την κοινή αντίληψη όποιος μένει στάσιμος σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο, κατ΄ουσίαν ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΕΙ, η προς τα εμπρός κίνηση, είναι αυτονόητη. Και μάλιστα με ταχύτητα τουλάχιστον ίδια με την ταχύτητα εξέλιξης του προηγμένου Κόσμου, άλλως πάλι θα έχουμε οπισθοδρόμηση.. Επομένως η διαρκής εξέλιξη, η αναζήτηση καλυτέρων λύσεων σε προβλήματα που έχουν λυθεί με άλλες λύσεις η βελτίωση των υποδομών, των Παιδαγωγικών πρακτικών της Επιμόρφωσης κτλ είναι αυτονόητο ότι αποτελούν ΔΙΑΡΚΗ , ΣΥΝΕΧΗ, ΑΔΙΑΚΟΠΗ προσπάθεια του σχολείου.


    Θέμα 67ο
    Σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες πρέπει να υποστηρίζονται, ώστε να κατακτήσουν το μέγιστο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες εγκαταλείπουν το σχολικό περιβάλλον, διότι δεν υποστηρίζονται με σωστό τρόπο. Ο πληθυσμός των μαθητών της παραπάνω κατηγορίας ανέρχεται στο 6% του μαθητικού δυναμικού της περιφερείας σας. 

    Απάντηση:

    Τι είναι Μαθησιακές Δυσκολίες:

    Oι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι διαταραχές που έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα για χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου, στην ικανότητα για μαθηματικούς υπολογισμούς, στις συντονισμένες κινήσεις και στην διατήρηση της προσοχής. Μολονότι οι Μαθησιακές Δυσκολίες παρουσιάζονται σε πολύ νεαρή ηλικία, οι διαταραχές αυτές συνήθως δεν αναγνωρίζονται μέχρι το παιδί να φτάσει στην σχολική ηλικία.
    Κατά ενδιαφέροντα τρόπο δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ευρύτερα αποδεκτός ορισμός των μαθησιακών δυσκολιών. Εξ αιτίας της πολύ-επιστημονικής φύσης του πεδίου, υπάρχει διαμάχη στο θέμα του ορισμού. Τελικά υπάρχουν συγχρόνως δώδεκα ορισμοί, οι οποίοι εμφανίζονται στην βιβλιογραφία. Αυτοί οι διαφορετικοί ορισμοί συμφωνούν σε ορισμένους παράγοντες:
     
    1. Το παιδί με μαθησιακά προβλήματα έχει δυσκολίες στην ακαδημαϊκή επιτυχία και διαδικασία. Ασυμφωνία υπάρχει ανάμεσα στη δυνατότητα του ατόμου για μάθηση και στο τι πραγματικά μαθαίνει.
    2. Το παιδί με μαθησιακά προβλήματα παρουσιάζει μια ανομοιογενή ανάπτυξη στον τομέα της γλώσσας, των ακαδημαϊκών επιτευγμάτων και/ ή της αντίληψης.
    3. Τα μαθησιακά προβλήματα δεν οφείλονται σε κακές περιβαλλοντικές επιδράσεις
    4. Τα μαθησιακά προβλήματα δεν οφείλονται σε νοητική υστέρηση ή συναισθηματική διαταραχή.
    5. Τα μαθησιακά προβλήματα δεν οφείλονται σε φυσικές αναπηρίες ή σε  κακή εκπαίδευση 
    Οι δυσκολίες που προκύπτουν από αυτούς τους παράγοντες εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο των Σχολικών δυσκολιών 
     
    Οι μαθησιακές δυσκολίες επιδρούν στην ικανότητα του ανθρώπου είτε να ερμηνεύσει αυτό που βλέπει και ακούει, ή να συνδέσει πληροφορίες από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να αποκαλυφθούν με πολλούς τρόπους ως ειδικές δυσκολίες στο γραπτό και προφορικό λόγο, στον,κινητικό συντονισμό στον αυτοέλεγχο ή στην προσοχή. Οι δυσκολίες αυτού του είδους επεκτείνονται και στην σχολική δουλειά και μπορούν να παρέμβουν στην διαδικασία της μάθησης της ανάγνωσης, της γραφής ή στην ικανότητα για μαθηματικούς υπολογισμούς.
     
    Ο όρος «Μαθησιακή Δυσκολία» δεν είναι διάγνωση με την ίδια έννοια, όπως θα λέγαμε «ανεμοβλογιά» ή «παραμαγούλες». Οι δυο αυτές νόσοι υποδηλώνουν μια μοναδική γνωστή αιτία με προβλέψιμο αριθμό συμπτωμάτων. Αντίθετα, ΜΔ είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος καλύπτει πολλές πιθανές αιτίες, συμπτώματα, θεραπείες και αποτελέσματα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα μοναδικό, ξεχωριστό μαθησιακό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει λίγο τη ζωή τους, ενώ άλλοι παρουσιάζουν διάφορες Μαθησιακές Δυσκολίες που αλληλοεπικαλύπτονται. Αυτό συμβαίνει μερικώς, επειδή οι δυσκολίες αυτές μπορούν να παρουσιασθούν με πάρα πολλές μορφές και έτσι είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση ή να εντοπισθούν ακριβώς οι αιτίες.
     
    πηγή: kidsource


    Τι πρέπει να κάνει ο Διευθυντής;
    Μιλάμε για Διευθυντή  Γυμνασίου ή Λυκείου, όπου ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, ότι όποια μαθησιακή δυσκολία θα είχε διαγνωστεί στο Δημοτικό. Στην πράξη, ακόμα και στο Λύκειο  έχουμε περιπτώσεις δυσλεξίας. Βεβαίως υπάρχει και η φήμη, ότι εκβιάζονται χαρτιά δυσλεξίας για να έχουμε απαλλαγή από γραπτές εξετάσεις . Βεβαίως οι προφορικές είναι δυσκολότερες, αλλά στην πράξη αν υπάρχει όντως πρόβλημα, είναι πολύ καλύτερα για τον μαθητή. Πιθανόν και οι εξεταστές είναι πιο επιεικείς, αν και υπάρχουν εγκύκλιοι οι οποίες εφιστούν την προσοχή των εξεταστών καθηγητών στα προφορικά να αξιολογούν κανονικά, όπως και τους συμμαθητές τους που εξετάζονται γραπτά.
    Υπάρχει και ο αντίποδας, όπου το παιδί έχει προφανές πρόβλημα και ο γονέας για λόγους «κοινωνικού στιγματισμού» δεν το πηγαίνει στο ΚΕΔΔΥ για διάγνωση.
    Κανονικά ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να υποβάλλονται σε τεστ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, αρκετά νωρίς. Ούτε χρονοβόρα είναι και η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει πάρα πολλά . Δεν ξέρω γιατί δεν το έχει θεσμοθετήσει η Πολιτεία.
    Πέρα από τα πλήρη τέστ που κάνουν οι ειδικοί ψυχολόγοι, υπάρχουν και πολύ απλά προδιαγνωστικά που μπορούν να κτυπήσουν καμπανάκι.  Με 5- 6  ερωτήσεις που απαντώνται σε 2 λεπτά, μπορεί να ανιχνευθεί μια καραμπινάτη περίπτωση. Εκεί ο Διευθυντής μπορεί να επικοινωνήσει με τους γονείς, να τους ενημερώσει (πρέπει να ξέρει κάποιες αρχές) και να τους πείσει να πάνε να κάνουν μια σωστή διάγνωση στο ΚΕΔΔΥ.
    Να τους πει οπωσδήποτε ότι το παιδί θα έχει βελτίωση, είναι προς το συμφέρον του, ότι δεν ομιλούμε για αναπηρία αφού τέτοιου είδους «αναπηρίες» είχαν και μέγιστα μυαλά της Ιστορίας (λ.χ. Αϊνστάϊν)
    Πρέπει να πάνε οι γονείς και να τους διευκρινισθεί, ότι αν θέλουν «χαρακτηρίζουν» το παιδί, αν θέλουν ΟΧΙ. (Για να τους πείσει. Μετά που θα δουν τα πλεονεκτήματα,  θα φέρουν και το χαρτί)
    Εννοείται, ότι αξίζει ο κόπος να ασχοληθεί ο Διευθυντής με «καραμπινάτη» περίπτωση  (να είναι 90% σίγουρος μακροσκοπικά, θα έχει ρωτήσει και καθηγητές της τάξης του , θα έχει δει και κάποια γραπτά του μαθητή)
    Επίσης μπορεί στο μάθημα του ΣΕΠ (τώρα πια μάλλον καταργείται) να ενθαρρυνθεί ο καθηγητής να τους βάλλει να συμπληρώσουν τεστ Σχολικού Επαγγελματικού προσανατολισμού , ψυχοτεχνικά , νοημοσύνης κτλ Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλά και μάλιστα έγκυρα . Ανεπισήμως , μπορεί να γίνει προδιάγνωση για πολλά προβλήματα και να βοηθηθούν τα παιδιά. Ο χειρισμός των αποτελεσμάτων των τεστ είναι σοβαρό θέμα και πρέπει να εξαφανίζονται , ούτε να καταγράφονται αποτελέσματα όταν είναι γραπτά,  για πολλούς λόγους (νομικούς παιδαγωγικούς)  . Αν κάποιο είναι γραπτό, το αποτέλεσμα να το εξάγει κάθε ένας κατά μόνας και θα πάρει το γραπτό του μαζί του) Τα άλλα γραπτά καταστρέφονται, τα δικτυακά -ψηφιακά , επίσης από την φύση της διεξαγωγής του τεστ)

    Θέμα 68ο


    Διευθυντής σχολείου αποφεύγει συστηματικά και με διάφορες δικαιολογίες την εγγραφή Ρομά/Οικονομικού Λαθρομετανάστη στο σχολείο του, με το πρόσχημα ότι δεν εμβολιάζονται και κινδυνεύουν από ασθένειες οι υπόλοιποι μαθητές/τριες του σχολείου του.  

    Απάντηση:

    Άρθρο 40 του Ν. 2910/2001 , παράγραφος 3 λέει:
    «.....για την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών στα δημόσια σχολεία, απαιτούνται τα ίδια με τους ημεδαπούς δικαιολογητικά...»
    Ακολουθούν κατ΄εξαίρεσιν κατηγορίες αλλοδαπών και με ΕΛΛΕΙΠΗ δικαιολογητικά

    Επομένως, αφού δεν απαιτεί βιβλιάριο εμβολίων από τους ημεδαπούς, την ίδια στάση θα τηρήσει και στους αλλοδαπούς. Αλλά επειδή είναι γνωστό ότι δεν έχουμε πολύ οργανωμένο Κράτος, καλά θα κάνει να κάνει μια υπόδειξη να κάνουν και όλα τα εμβόλια , έστω και επιτακτικά, αλλά μέχρι εκεί , διότι δεν τον καλύπτει ο νόμος και αν κωλυσιεργεί, διαπράττει παράβαση καθήκοντος.

    Θέμα 69ο

    Μετά την ανάληψη υπηρεσίας ως Διευθυντής σχολείου ποιες θα ήταν οι πρώτες σας ενέργειες (υποθέστε ότι αναλαμβάνετε το σχολείο της πρώτης προτίμησής σας); 

    Απάντηση:
    Υιοθέτηση καλών πρακτικών στην διοίκηση
    Επικοινωνία με καθηγητές που έχουν Α΄επίπεδο μέσω Ηλ.Ταχ.
    Επικοινωνία με μαθητές  μέσω gmail (υπάρχει μεγάλη σοβαρή σκοπιμότητα) που θα βγάλουν όλοι λογαριασμό.
    Λειτουργία ιστολογίου Σχολείου για καθημερινή επικοινωνία.
    Δημιουργία λογαριασμού στο Scribd.com για υποστήριξη ανάρτησης εγγράφων στο ιστολόγιο, μέσω κώδικα ενσωμάτωσης. 
    Δημιουργία λογαριασμού στο rapidshare.com για υποστήριξη διανομής  αρχείων και λογισμικών  σε μαθητές
    (Δεν βάζω άλλα θέματα, έδωσα μια ιδέα ΩΡΙΜΗ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΦΙΚΤΗ, την οποία κατά την γνώμη μου πρέπει να υιοθετήσουν ΟΛΟΙ.)
    Φέτος με την ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικού, φάνηκαν πολλά που δνε λειτουργούν καλά. (Οι νεολαίοι ΔΕΝ χρησιμοποιούν το διαδίκτυο όσο θεωρείται ότι το χρησιμοποιούν) 

    Θέμα 70ο
     
    Είστε διευθυντής σε μία περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια έχουν συγκεντρωθεί οικονομικοί μετανάστες με διαφορετική πολιτιστική αντίληψη για την υπακοή των παιδιών και τον ρόλο του πατέρα ως αρχηγού της οικογένειας. Οι καθηγητές μιας τάξης σας ενημερώνουν ότι μαθητής του σχολείου προσέρχεται στο σχολείο με εμφανή σημάδια κακοποίησης.
    Απάντηση: (βλέπε και άλλο απολύτως παρεμφερές θέμα)

    Κατ΄αρχήν, αλλοδαποί και ημεδαποί οφείλουν να συμμορφώνονται στην Ελληνική νομοθεσία.
    Ο Διευθυντής:
    Μπορεί να απευθυνθεί στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, εφ΄όσον υπάρχει.
    Μπορεί να απευθυνθεί σε Σ.Σ.Ν. (Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων του Νομού του)
    Να ενημερώσει το Γραφείο ή την Διεύθυνση Δ.Ε. που υπάγεται.
    Σε κάθε περίπτωση όμως, ανεξαρτήτως του αν θα απευθυνθεί στους προηγούμενους φορείς
    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία Ν.3500/06 Άρθρο 23 
    Υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών
    1. Εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος, κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού του έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορείται ή διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή      έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνει, χωρίς καθυστέρηση, τον διευθυντή της σχολικής μονάδας.
    Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ανακοινώνει, αμέσως, την αξιόποινη πράξη στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ή στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή.
    Την ίδια υποχρέωση έχουν οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων, καθώς και οι υπεύθυνοι των πάσης φύσεως Μονάδων Προσχολικής Αγωγής.
    2. Κατά την προδικασία και τη διαδικασία στο ακροατήριο, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, ο οποίος ανακοίνωσε την αξιόποινη πράξη στις παραπάνω αρμόδιες αρχές, και ο εκπαιδευτικός, ο οποίος την πληροφορήθηκε ή τη διαπίστωσε, καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες, μόνο αν η πληροφορία δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.




      Θέμα 71ο
    Δυστυχώς στις μέρες μας  ολοένα και αυξάνονται τα φαινόμενα της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού μαθητών από τους συμμαθητές των, χωρίς τις περισσότερες φορές ο διευθυντής να ενημερώνεται για το γεγονός. Γονέας καταγγέλλει ότι το παιδί του έπεσε θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του (του ίδιου σχολείου) εντός σχολικού χώρου
    Απάντηση:  
    1. Πρέπει να μάθει ο Διευθυντής πώς γίνονται στην πράξη οι εφημερίες και γιατί δεν το ανέφερε ο εφημερεύων. Βεβαίως η σωματική βία συνήθως γίνεται αντιληπτή  , αλλά η λεκτική που ασκείται  εκφοβιστικά εκ του σύνεγγυς, δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή εύκολα.
    2. Πρέπει να μάθει ο Διευθυντής ποίοι μαθητές εξεφόβησαν τον συγκεκριμένο μαθητή. Να καλέσει τους γονείς τους και να τους κάνει συστάσεις. Εκεί θα καταλάβει και -ενδεχομένως- την αιτία. Μπορεί οι νταήδες να είναι τέκνα διαλυμένων οικογενειών, μπορεί και των «καλυτέρων» Θα το διαπιστώσει. Θα έχει ανοικτή γραμμή, αν έγινε όπως το περιγράφει η καταγγέλουσα κτλ 
    3. Θα καλέσει έναν -έναν για συνέντευξη. «Έγινε κάτι με κάποιον συμμαθητή σου;» «Με ποιους κάνεις παρέα;» «Κάποιοι καθηγητές μου είπαν ότι η παρέα σου αγριεύει και απειλεί συμμαθητές σας. Παρατήρησαν ότι αυτός που αγριέψατε, κατάπιε το αμίλητο νερό και είπε ότι δεν έγινε τίποτα. Όμως κάτι  έγινε. Ξέρεις κάτι;(Θα δει αν λένε ψέματα )
    4. Στην προσευχή θα πει:
    «Τελευταία, εφημερεύοντες καθηγητές μου αναφέρουν περίεργα περιστατικά στο προαύλιο. Νταηλίκια, μαγκιές, πουλ-μουρ, ξέρεις ποιος είμαι  εγώ, φιγούρα , ψιλοαπειλές και διάφορα τέτοια μασκαριλίκια. Δεν πιστεύω να ξεχνάνε κάποιοι ότι εδώ είναι  σχολείο και έχουμε τάξεις. Στα Ελληνικά δεν τις λέμε με την άλλη Ελληνική λέξη «κλάσεις», ίσως λόγω άτυχης ηχητικής συγγένειας με άλλη λέξη, αφήσαμε να τις λένε έτσι οι Αγγλόφωνοι. Εμείς επιμένουμε στο  «Τάξις» εννοούμε την ΤΑΞΗ  και δεν εννοούμε βέβαια τον φόρο! 
    Όποιος κτυπήσει ή ασκήσει λεκτική βία και απειλές κατά συμμαθητή του,  θα τιμωρηθεί. Τρεις μέρες η πρώτη ταρίφα, χωρίς διαβάθμιση μονοήμερης και διήμερης. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας ακουμπήσει, ούτε γονέας, ούτε καθηγητής ούτε μαθητής. Όποιος έχει παράπονο με κάποιον θα το αναφέρει σε μένα ΑΜΕΣΩΣ! Όποιον τον απειλήσουν ή τον δείρουν και δεν έλθει να μου το πει θα τον τιμωρήσω κι αυτόν! Μαγκιές σε αυτό το σχολείο δεν περνάνε! Και εμείς εδώ σας χαϊδεύουμε, γιατί μιλάμε για αποβολές από τα μαθήματα. Αν κάποιο παιδί το κτυπήσει κάποιος και το τραυματίσει, να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει και τον Εισαγγελέα ανηλίκων. Θα ξεφύγει από την δική μας δικαιοδοσία και μετά θα μπλέξει με την δικαιοσύνη. Να έχετε υπ΄όψιν σας, ότι υπάρχουν αναμορφωτήρια ανηλίκων όπως και φυλακές ανηλίκων. Μία και μόνη μέρα να πάει κάποιος εκεί να ρωτήσετε τους «μάγκες» που έχουν περάσει της πύλες της τι παθαίνει από τον μεγαλύτερο φυλακισμένο δεκαοχτάρη. Ρωτήστε να μάθετε τι μάγκες πιάστηκαν κάποιοι που το έπαιξαν κουτσαβάκια του προπερασμένου αιώνα!
    (Εννοείται ότι τα παραπάνω έχουν εκφοβιστικό-αποτρεπτικό  και υπερβολικό βεβαίως χαρακτήρα. Το όποιο νέο περιστατικό θα εξεταστεί με την δέουσα προσοχή, δεοντολογία, νομιμότητα και βάθος από Σύλλογο με 15-μελές κτλ ) 


    Θέμα 72ο
    Η διεθνής εμπειρία από την ανάπτυξη συστημάτων συλλογικής εσωτερικής αξιολόγησης (αυτοαξιολόγησης) έχει υποδείξει τα σημαντικά πλεονεκτήματα αυτής της μορφής αξιολόγησης. Ως διευθυντής σχολικής μονάδας επιθυμείτε  να εισάγετε τον θεσμό της αυτοαξιολόγησης. Η αντίσταση που προβάλουν οι εκπαιδευτικοί είναι εξαιρετικά έντονη και πολλές φορές ακραία.  Μόνο τρεις από τους 12 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο σχολείο έχουν θετική άποψη για την αυτοαξιολόγηση.
    Απάντηση:
    Ο Διευθυντής πρέπει να τους επισημάνει:
    1. Ότι η αυτοαξιολόγηση, πέρυσι ήταν προαιρετική , πιλοτική και επιδοτούμενη. Φέτος θα είναι υποχρεωτική καθολική και μη επιδοτούμενη.
    2. Ότι η ΟΛΜΕ, ναι  δεν την θέλει , αλλά εμείς είμαστε Δημόσιοι Υπάλληλοι, η θεσμοθέτηση έχει γίνει με νόμο του Ελληνικής Δημοκρατίας τον οποίο ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων που εμείς αναδείξαμε , ενώ εμείς έχουμε δώσει όρκο να τηρούμε  το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους.
    3. Ότι διατηρούμε δικαίωμα απεριόριστης κριτικής δια του τύπου έντυπου και ηλεκτρονικού, μπορούμε να γράψουμε γράμμα στον βουλευτή μας που ψηφίσαμε να αγωνιστεί για την κατάργησή του, να απευθυνθούμε στο Συνδικάτο μας να το πείσουμε να πιέσει για την κατάργησή του, να μαζέψουμε υπογραφές για την κατάργησή του, να επιχειρηματολογήσουμε με κοινωνικά, πολιτικά και επιστημονικά επιχειρήματα για να καταργηθεί, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε την εφαρμογή νόμου του Ελληνικού Κράτους, διότι διαπράττουμε παράβαση καθήκοντος. Αρκετά από τα επιχειρήματα και τις επιφυλάξεις σας τις ενστερνίζεται και ο Διευθυντής σας (βλέπε και κριτική δια του τύπου λίγο ΠΡΙΝ ψηφιστεί ο Ν.3848 Μάϊο 2010 ΕΔΩ) αλλά πειθαρχεί στους νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως θα κάνετε και σεις διότι είσαστε υπεύθυνοι και δημοκράτες όπως όλοι μας. Αν ασκούσαμε  ΟΛΟΙ εμπεριστατωμένη κριτική δια παντός μέσου και συμφωνούσαμε σε κάποια σημεία, μάλλον θα εγίνοντο όλες οι αναγκαίες τροποποιήσεις στους νόμους όταν ήταν  ακόμα νομοσχέδια. Δεν μπορούμε να τα ζητάμε όλα από την Ομοσπονδία μας.
    4. Ξέχασα να πω, ότι η εσωτερική αυτοαξιολόγηση είναι απείρως προτιμότερη από την εξωτερική (Σχ. Σύμβουλοι απ΄έξω, Σώμα αξιολογητών που πήγε να δημιουργηθεί παλιά) και από την μονοπρόσωπη του Διευθυντή   ή άλλου.

    Θέμα 73ο
    Με την κατάθεση της προφορικής βαθμολογίας του α΄ τριμήνου διαπιστώνετε ότι ο καθηγητής των καλλιτεχνικών μαθημάτων αξιολόγησε με υπερβολική αυστηρότητα τους μαθητές του καταθέτοντας βαθμολογία 3-4 μονάδων χαμηλότερη από τον μέσο όρο της βαθμολογίας των άλλων μαθημάτων. Ταυτόχρονα, δε δείχνει διάθεση να πείσει τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους ότι ο τρόπος που αξιολογεί είναι δίκαιος. Αντίθετα, τονίζει ότι κανείς δεν είναι ειδικότερος από τον ίδιο να εκτιμήσει τις καλλιτεχνικές ικανότητες των μαθητών του. Όπως είναι φυσικό η συμπεριφορά αυτή εκνευρίζει τους μαθητές και τους γονείς, οι οποίοι έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται δημιουργώντας στο σχολείο αναστάτωση.

    Απάντηση:
    1.Μπορεί να σκεφθεί ο Διευθυντής, ότι με «δευτερεύον» μάθημα,  ένας τρόπος επιβολής της τάξης στην αίθουσα, είναι η αυστηρή βαθμολογία . Αυτό μπορεί να ισχύει καθ΄ολοκληρίαν, μερικώς ή και καθόλου. Οφείλει πάντως να ελέγξει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, αν έχει τηρηθεί η νομοθεσία. Αν υπάρχει τεστ, πρόχειρο διαγώνισμα ή τετραμήνου (ανάλογα με την βαθμίδα)
    2. Μπορεί να του υποδείξει το πλην 3-4 στον Μ.Ο. του τμήματος. Αλλά ταυτοχρόνως να του πει, ότι και οι άλλοι που βάζουν περισσότερο, δεν είναι κατ΄ανάγκην οι σωστοί. Υπάρχει και η ανάγκη της διασποράς της βαθμολογίας, να χρησιμοποιεί και την ανώτατη βαθμολογία και να έχει κλιμάκωση, όπως και σωστή σχετικότητα μια σχετικότητα, που ανεξαρτήτως της απόλυτης οι μαθητές αντιλαμβάνονται πλήρως και επακριβώς  Δηλ. ανεξαρτήτως το πόσο παίρνει συγκεκριμένος μαθητής Α, ο οποιοσδήποτε άλλος μαθητής ξέρει αν πρέπει να πάρει περισσότερο από τον Α, ίσα με τον Α ή λιγότερο από τον Α. Επίσης να του επισημάνει, ότι είναι υποχρέωσή του η αιτιολόγηση της βαθμολογίας του στον κηδεμόνα. Η αιτιολόγηση μπορεί να έχει την εξής δομή για να είναι πειστική:
    «Κυρία μου, κατ΄αρχήν να σας πώ, ότι έχω βάλλει και εικοσάρια. Λίγα, αλλά έχω βάλλει. Για να βάλλω την βαθμολογία αυτή,  έλαβα υπ΄όψιν μου, τις εργασίες, την συμμετοχή του στο μάθημα, το ταλέντο του, τις γνώσεις του, το τεστ, το διαγώνισμα, κτλ Τα συνεκτίμησα (όπως λέει ο νόμος) και του έβαλα τον βαθμό Χ.   Μπορεί να σας φαίνεται αυστηρή η βαθμολογί,αλλά είναι με την ίδια μέθοδο για όλους τους μαθητές. Να σας δείξω τα γραπτά του, τα τεστ, τις εργασίες του.» Αν δεν μπορεί να υποστηρίξει μια τέτοια επιχειρηματολογία σφάλλει και δνε έχει βαθμολογήσει σωστά.
    Επίσης, οφείλει δεοντολογικά να έχει συνάψει το διδακτικό συμβόλαιο με τους μαθητές του στην αρχή της χρονιάς («βαθμολογούμε έτσι κι έτσι....»)
    Επίσης ο Διευθυντής οφείλει να του πει, ότι γνωρίζει την φιλολογία για την βαθμολόγηση ή μη των καλλιτεχνικών μαθημάτων. 

    (Παραθέτω απόσπασμα από πρόσφατο ρεπορτάζ  της ηλεκτρονικής έκδοσης των  ΝΕΩΝ
     
    Το 2003, από τη θέση της αναπληρώτριας πρόεδρου του Τµήµατος Ποιότητας της Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η κ. Καρατζιά και µια οµάδα εκπαιδευτικών είχαν εισηγηθεί την καθιέρωση της περιγραφικής βαθµολόγησης σε όλες τις τάξεις της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Ωστόσο η εισήγησή τους, λέει η κ. Καρατζιά, δεν έγινε ποτέ υπουργική απόφαση, αλλά έµεινε στο επίπεδο της συµβουλευτικής παρότι κατάφερε να επηρεάσει τη συγγραφή των µετέπειτα βιβλίων του δηµοτικού.
    «Όταν ο εκπαιδευτικός υποχρεώνεται να βάλει βαθµούς, συνήθως επικεντρώνεται στα µαθήµατα κορµού όπως η Γλώσσα και τα Μαθηµατικά και υποβιβάζει τον αθλητισµό και µαθήµατα όπως η Μουσική και τα Καλλιτεχνικά. Ετσι, χάνονται οι δηµιουργικές πλευρές της µάθησης», λέει η κ. Καρατζιά και προσθέτει πως οι µαθητές της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης πρέπει να αξιολογούνται µε περιγραφικά σχόλια, αντί για αριθµητικό ή γραµµατικό βαθµό, όπως γίνεται στο βρετανικό εκπαιδευτικό σύστηµα. «Στη Βρετανία, ο εκπαιδευτικός δεν βαθµολογεί τους µαθητές του µε αριθµό αλλά µε σχόλια, βάσει της παρακολούθησης και των εργασιών τους καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς». Όπως επισηµαίνει, θεωρείται αντιπαραγωγικό να προωθούµε τον ανταγωνισµό ανάµεσα στα παιδιά. «Μπορούµε να συζητούµε για βαθµούς µόνο όταν τίθεται ζήτηµα εισαγωγής των µαθητών στην Ανώτατη Εκπαίδευση».
    Το απόσπασμα με παχείς χαρακτήρες, δείχνει μια νοοτροπία που διαμορφώνεται στο Δημοτικό και αναμένεται να συνεχιστεί στο Γυμνάσιο και Λύκειο.  Να το λάβει κι αυτό υπ΄όψιν του.
    Τελικά , πρέπει να πείσει ο Διευθυντής τον καθηγητή, ότι είναι ΚΑΘΗΚΟΝ του να αιτιολογήσει την βαθμολογία του στους κηδεμόνες , όπως και να έχει θέσει και το μέρος του διδακτικού Συμβολαίου που αναφέρεται στην βαθμολόγηση. Ας το κάνει και τώρα, ΠΕΙΣΤΙΚΑ , ως ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του και όχι ως ΑΒΑΡΙΑ ..

    Θέμα 74ο

    Η εκπαιδευτική έρευνα τα τελευταία χρόνια μας έχει προσφέρει πολλά δεδομένα από τα οποία προκύπτει ότι το επιστημονικό μάνατζμεντ στα σχολεία είναι μια αναγκαία αλλά και σπουδαία υπόθεση. Πολλοί πιστεύουν ότι η εφαρμογή των αρχών του επιστημονικού μανατζμεντ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες και τους σκοπούς των δημόσιων σχολείων.
    Απάντηση:
    Σε κάθε επιχείρηση, όπως και σε μια εκπαιδευτική μονάδα, υπάρχουν λειτουργίες της Διοίκησης:
    Αυτές είναι :
    • του προγραμματισμού
    • της οργάνωσης
    • της διεύθυνσης
    • του ελέγχου και της λήψης αποφάσεων στην εκπαιδευτική μονάδα. 
    Παράλληλα, υπάρχουν και  σύγχρονες προσεγγίσεις του management με εφαρμογή στην εκπαίδευση όπως η διοίκηση ολικής ποιότητας, η κοινωνική ευθύνη, η συναισθηματική νοημοσύνη, η διοίκηση αλλαγών, η συγκριτική διοίκηση, η διαχείριση κρίσεων, η διαχείριση χρόνου, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού 
    Ποία είναι η σοβαρότερη διαφορά μεταξύ μια ς συμβατικής Επιχείρησης και μιας εκπαιδευτικής μονάδας που δημιουργεί σύγχυση, παρεξήγηση και επιφυλάξεις;
    Το γεγονός, ότι όλες οι συμβατικές επιχειρήσεις έχουν το σαφές διακριτό τρίγωνο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΠΡΟΪΟΝ, ΠΕΛΑΤΕΣ.
    Στην εκπαίδευση, έχουμε την ιδιαιτερότητα, όπου οι «πελάτες» (μαθητές) είναι και «προϊόν» (αποτέλεσμα της μαθησιακής διαδικασίας) και «εργαζόμενοι» (εκπονούν εργασίες, διαβάζουν, μελετούν, εξετάζονται, έχουν ωράριο, υπακούουν σε εσωτερικό κανονισμό, ελέγχονται πειθαρχικά, και ενίοτε «εργάζονται σε δεύτερη δουλειά» το απόγευμα (φροντιστήρια) διότι η πρώτη δεν τους εξασφαλίζει «τα προς το ζειν» -τα προς το μανθάνειν) Επίσης, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι- μαθητές αποτελούν και τον καλύτερο διαφημιστή της «επιχείρησης» εξ ού και στα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια, δεν λαμβάνουν δίδακτρα από τους πολύ καλούς μαθητές (ή τους παρέχονται γενναίες εκπτώσεις) αφού αυτές αποτελούν «διαφημιστική δαπάνη»
    Ομιλώντας λοιπόν με όρους αγοράς (προϊόν , διαφήμιση) για ένα «προϊόν» που έχουμε μάθει να το θεωρούμε και να το χαρακτηρίζουμε «ιερό», «μεγάλη κοινωνική αξία» , «Δημόσιο αγαθό» θεωρούμε ότι ευτελίζεται όταν αντιμετωπίζεται με μια θεωρία που γεννήθηκε για τις συμβατικές επιχειρήσεις. 
    Η αλήθεια όμως είναι , ότι τα πορίσματα της επιστήμης του μάνατζμεντ, προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης για να υπάρξει βελτιστοποίηση λειτουργιών.


    Θέμα 75ο

    Το Νέο Σχολείο είναι προτεραιότητα της ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ και προβάλλει ένα σύνολο από καινοτομίες και απαιτεί μία νέα προσέγγιση του ρόλου του διευθυντή.
    Απάντηση:
     Ο εκσυγχρονισμός του Λυκείου, το φέρνει στο επίκεντρο της διάχυσης καλών πρακτικών, της ψηφιακής ανάπτυξης, του εμπλουτισμού του με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης. Το νέο Σχολείο, απαιτεί :
    • Ευρυζωνικότητα παντού και εξοπλισμός σε κάθε τάξη
    • Πύλη πληροφόρησης κάθε λεπτό για κάθε γονιό, μαθητή και εκπαιδευτικό. Δημιουργία πύλης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου και των περιφερειακών μονάδων, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες «Μιας Στάσης»
    • ηφιακό μάθημα. Ολα τα υπάρχοντα σχολικά βιβλία, ψηφιοποιούνται. Δυνατότητα πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο εκπαιδευτικό υλικό από το σχολείο και από το σπίτι ώστε οι μαθητές, να μελετούν, να εκπονούν και να παραδίδουν τις εργασίες τους ηλεκτρονικά. Αντίστοιχα, ο εκπαιδευτικός θα μπορεί ψηφιακά να αναθέτει εργασίες για το μάθημα, να αξιολογεί τη γνώση με διαγωνίσματα, να παρακολουθεί και να βαθμολογεί τις εργασίες των μαθητών αλλά και να τηρεί ημερολόγιο του μαθήματος.
    • Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας για Εκπαιδευτικούς
    σύμφωνα με τον Ν.3848 , άρθρο 11, παράγραφος 9,  «Για την επιλογή στις θέσεις σχολικών συμβούλων απαιτείται η κατοχή πιστοποιητικού καθοδηγητικής επάρκειας και για την επιλογή διευθυντών εκπαίδευ σης, προϊσταμένων γραφείων, προϊσταμένων ΚΕ. . .Υ. και διευθυντών σχολικών μονάδων απαιτείται η κατοχή πιστοποιητικού διοικητικής επάρκειας. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά χορηγούνται ύστερα από παρακολούθηση αντίστοιχου ειδικού προγράμματος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Για την επιλογή σε όλες τις θέσεις που αναφέρονται σε αυτήν την παράγραφο απαιτείται επίσης η κατοχή πιστοποιητικού γνώσεων και δεξιοτήτων στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) επιπέδου 1. »
    Από τα παραπάνω συνάγεται, ότι δίνεται έμφαση στις ΤΠΕ και στον εξυγχρονισμό της διοίκησης, γι αυτό και πρώτη φορά απαιτείται ειδική πιστοποίηση στην Διοικητική επάρκεια των Διευθυντών , όπου παράλληλα με την παιδαγωγική και καθοδηγητική Εκπαιδευτικών και Σχολικών Συμβούλων αντιστοίχως , ολοκληρώνεται η εικόνα της έμφασης που δίνε ι η Πολιτεία στην Διοίκηση της Εκπαίδευσης. Επίσης, ενώ μέχρι σήμερα η πιστοποίηση 1ου επιπέδου ήταν επικουρικό προσόν για κατάληψη θέσης στελέχους της εκπαίδευσης, αυτό πλέον γίνεται προαπαιτούμενο, έτσι ώστε να μπορέσει ο Διευθυντής να επιτελέσει τον αυξημένο και αναβαθμισμένο του ρόλο στο Νέο Σχολείο.

    Θέμα 76ο

    Σήμερα εκφράζεται η επιστημονική θέση για συνεκπαίδευση παιδιών με και χωρίς προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς.

    Απάντηση: 

    O θεσμός της συνεκπαίδευσης αποτελεί βασικό άξονα της εκπαιδευτικής πολιτικής σε θέματα ειδικής αγωγής στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η  Ειδική Αγωγή κατευθύνεται στην ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, στον κύριο κορμό της εκπαίδευσης.
    Η τάση αυτή μας οδηγεί στο ερώτημα εάν οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να τύχουν καλύτερης εκπαίδευσης στα ειδικά ή στα κοινά σχολεία.
    Μέχρι σήμερα ο διαχωρισμός των σχολικών μονάδων ειδικής και γενικής αγωγής, έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να συντηρούνται οι εκπαιδευτικές ανισότητες που γέννησε ο διαχωρισμός. Ακόμη και την ανάδειξη αντιλήψεων, που συχνά παρακωλύουν την εφαρμογή μοντέλων συνεκπαίδευσης, τα οποία θα μπορούσαν  να οδηγήσουν στην εδραίωση αλληλοαποδοχής και θετικών στάσεων των ατόμων με αναπηρία, μια και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία της συνεκπαίδευσης παιδιών με και χωρίς αναπηρία είναι η ύπαρξη θετικής στάσης από την πλευρά των εκπαιδευτικών και των μαθητών απέναντι στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τη συνεκπαίδευση.
    Κύριο επιχείρημα είναι το δικαίωμα στη διαφορά και την ισότητα των ευκαιριών στη μάθηση για όλους τους μαθητές, σύμφωνα με την παιδαγωγική αρχή της ένταξης (inclusion), ανεξαρτήτως δυνατοτήτων και επιπέδου ανάπτυξης,  των παιδιών με ή και χωρίς αναπηρία. Η παρεχόμενη εκπαίδευση οφείλει να  είναι ποιοτική εκπαίδευση για όλους, ανεξάρτητα εάν εμφανίζουν “πρόβλημα” (μαθησιακή δυσκολία ή υψηλές ικανότητες μάθησης),  συγκριτικά με τον "κανονικό μαθητή".

    Περισσότερα ΕΔΩ 

    Θέμα 77ο

    Σε περίπτωση που θα υπάρξετε διευθυντής Σχολικής Μονάδας επιδιώκετε την ανάπτυξη και εκπόνηση προγραμμάτων Καινοτόμων Δράσεων  ήτοι: Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων , στο πλαίσιο των διαθεματικών προσεγγίσεων των Αναλυτικών Προγραμμάτων  (Δ.Ε.Π.Π.Σ. ΚΑΙ Α.Π.Σ) και του ωρολογίου Προγράμματος.
    Απάντηση:
    Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (Δ.Ε.Π.Π.Σ.)
    Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ)


    Η Αγωγή Υγείας στα σχολεία είναι μία κατεξοχήν διαθεματική δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην αναβάθμιση της σχολικής ζωής και στη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνική πραγματικότητα.
    Σκοπός της Αγωγής Υγείας είναι η προάσπιση, η βελτίωση και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας των μαθητών, αφενός με την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων τους και της κριτικής τους σκέψης, αφετέρου με την αναβάθμιση του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντός τους.
    Γενικοί στόχοι της Αγωγής Υγείας είναι η προάσπιση και η προαγωγή της ψυχικής και σωματικής υγείας και της κοινωνικής ευεξίας. Η πρόληψη του αποκλεισμού των νεαρών ατόμων από την κοινωνία και την αγορά εργασίας. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η διαμόρφωση ατόμων με κριτική στάση. Η μείωση της σχολικής αποτυχίας και της πρόωρης εγκατάλειψης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

    Σκοπός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
    Σύμφωνα με το Ν.1892/90 και τις αντίστοιχες Εγκυκλίους, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί τμήμα των προγραμμάτων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σκοπός της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον του, να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα που συνδέονται με αυτό και να δραστηριοποιηθούν με ειδικά προγράμματα, ώστε να συμβάλουν στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Ως εκπαιδευτική διαδικασία / δραστηριότητα οδηγεί στη διασαφήνιση εννοιών, την αναγνώριση αξιών, την ανάπτυξη / καλλιέργεια ψυχοκινητικών δεξιοτήτων και στάσεων που είναι απαραίτητες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στη διαμόρφωση κώδικα συμπεριφοράς γύρω από τα προβλήματα που αφορούν στην ποιότητα του περιβάλλοντος σε ατομικό και στη συνέχεια σε ομαδικό/ κοινωνικό επίπεδο.
    Η έννοια του περιβάλλοντος στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αντιμετωπίζεται με την ολιστική διάστασή του και περιλαμβάνει τις παρακάτω εκφάνσεις: Φυσικό, Τεχνητό/δομημένο, Κοινωνικo-Οικονομικό και Ιστορικό περιβάλλον. Για το λόγο αυτό κάθε θέμα/πρόβλημα μελετάται διεπιστημονικά και διαθεματικά



    Η εισαγωγή της διαθεματικότητας στην εκπαίδευση (ΔΕΠΠΣ: ΦΕΚ
    1366/18-10-2001και ΔΠΣ: ΦΕΚ 1373-1376/18-10-2001)
    είχε ως στόχο την αλλαγή
    της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος και την προσαρμογή στην διαρκώς
    μεταβαλλόμενη και πολυδιάστατη πραγματικότητα των καιρών.
    Η ενιαία διαθεματική προσέγγιση χαρακτηρίζεται από τον συγκερασμό των
    γνωστικών αντικειμένων, τη διαχείριση της γνώσης σε πολλαπλά επίπεδα, τους
    συσχετισμούς των εννοιών ή των θεμάτων, έναν ευέλικτο προγραμματισμό του
    διδακτικού έργου, τη διδασκαλία σε ομάδες και την αναζήτηση γνώσεων πέρα από
    το διδακτικό εγχειρίδιο.Oι μαθητές ενθαρρύνονται να διερευνήσουν τα θέματα σε
    βάθος μέσω της ανάγνωσης ποικίλων διαφορετικών πηγών και της ενεργητικής
    συμμετοχής τους σε μια ποικιλία δραστηριοτήτων.
    Η εφαρμογή του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών
    (ΔΕΠΠΣ) και των επιμέρους Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών αποτέλεσε την
    επίσημη πρόταση του ΥΠΕΠΘ, το 2003, μέσα από τα καινούρια βιβλία, για την
    πρωτοβάθμια και τη βαθμίδα του γυμνασίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο
    Λύκειο, η εφαρμογή των αρχών της διαθεματικότητας δεν καθιερώνεται στο
    Αναλυτικό Πρόγραμμα, αλλά υλοποιείται μέσα από προγράμματα Περιβαλλοντικής
    Εκπαίδευσης, Πολιτιστικά, Αγωγής Υγείας, Σταδιοδρομίας, κλπ. και καινοτόμες
    δράσεις, που προσφέρουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των γνωστικών στόχων
    διαφόρων αντικειμένων, δημιουργούν εμπειρίες και βιώματα, αναπτύσσουν βασικές
    δεξιότητες και εμπλέκουν τους μαθητές σε δραστηριότητες, που στο παρελθόν δεν
    ενέπιπταν στα ενδιαφέροντά τους.

    Παραδείγματα πολιτιστικών Προγραμμάτων και μέσω επισκέψεων
    http://www.e-yliko.gr/htmls/aisth_agogh/episk.aspx

    Το νομικό πλαίσιο-διαδικασία  των προγραμμάτων είναι ΕΔΩ (Να το δείτε οπωσδήποτε)

    Θέμα 78ο

    Το μήνα Οκτώβριο, αφότου το σχολείο είχε κάμει τον προγραμματισμό του έργου του, ανέλαβε σε ένα Γυμνάσιο τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας της Α’ τάξης μια αναπληρώτρια καθηγήτρια, η οποία ενδιαφέρεται πολύ για το μάθημα και ζητάει από τον διευθυντή να επισκεφθεί με τους μαθητές της ιστορικούς χώρους της περιοχής. Συγκεκριμένα ζήτησε κατά το 1ο τρίμηνο να επισκεφτεί με την τάξη της:
    α) ένα μινωικό νεκροταφείο της περιοχής, που λόγω απόστασης απαιτείται ναύλωση λεωφορείου για τη μεταφορά των μαθητών.
    β) το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης όπου οι μαθητές θα πήγαιναν με τα πόδια και θα χρειαζόταν να διατεθούν τέσσερεις διδακτικές ώρες.
     Ήταν πολύ πιθανόν να απαιτηθεί για την επίσκεψη περισσότερος χρόνος από το διδακτικό ωράριο. Ακόμα, γνωρίζει ο Διευθυντής ότι αρκετοί μαθητές λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούν να συμμετέχουν στην επίσκεψη με το λεωφορείο.

    Απάντηση:
    Θα συνιστούσα να πάει όλο το Σχολείο στο Μουσείο στα πλαίσια Σχολικού περιπάτου και να συνδυαστεί με ξενάγηση όλων των τάξεων από την καθηγήτρια. (εντάσσεται στις 5/έτος που δικαιούνται οι μαθητές) 
    Το Μινωικό νεκροταφείο, θα το ενέτασσα στις διδακτικές επισκέψεις και αν δεν είχαν λεφτά ορισμένα παιδιά, θα τα έβαζε η Σχολική επιτροπή κάποια ελάχιστα χρήματα για να πάνε και όσα δεν έφερναν. (Δεν θα τσιγκουνευόμαστε σε αυτά)
    Τελικά για να είμαστε σωστοί, ΔΕΝ μπορεί να βάλλει επίσημα λεφτά η Σχολική Επιτροπή για εκδρομή. (Εγώ το έγραψα προσεκτικά, είπα για «ελάχιστα χρήματα» αλλά μην πάρουμε στον λαιμό μας κάποιον συνάδελφο. Τα 15-20 ευρώ τα βάζουμε από την τσέπη μας και τελείωσε η υπόθεση. ) Επί καρμίρη Διευθυντή (!) στρογγυλοποιεί το ποσό εισφοράς και πάνε και τα φτωχά παιδάκια. (Αντί για 3,70 ευρώ που κάνει το πηλίκο του όσο ζήτησε το πρακτορείο δια του 50 , τους λέει να φέρουν όλοι 4 ευρώ ) Επίσης τα ζητάμε από τον Σύλλογο γονέων όπως μας είπε ανώνυμος συνάδελφος (δεν το σκέφθηκα διότι δεν έχω σύλλογο!) Τον  ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την παρέμβασή του. Φαίνεται ότι λειτουργεί ο δημόσιος έλεγχος, να μην κάνουμε λάθος για κανέναν συνάδελφο....

    Τί είνια όμως ο Σχολικός περίπατος και τι η διδακτική επίσκεψη;;;
    Βλέπε παρακάτω:
    Α. Σχολικοί περίπατοι (άρθρο 1 της 13324/Γ2/7-2-2006/ΥΠΕΠΘ-ΦΕΚ 206 Β΄)
    1. Ως σχολικός περίπατος ορίζεται η οργανωμένη από το σχολείο ομαδική μετάβαση μα-θητών σε τόπους που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τη σχολική μονάδα. Γίνεται συνήθως πεζή, εντός του διδακτικού ωραρίου και έχει στόχο κοινωνικοποιητικό, ψυ-χαγωγικό, παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό. Σχολικούς περιπάτους είναι δυνατόν να πραγματοποιούν οι μαθητές όλων των τάξεων.
    2. Οι περίπατοι πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, δεν υπερβαίνουν τους πέντε (5) συνολικά σε όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους και δεν πραγματοποιούνται περισσότεροι του ενός (1) μέσα στον ίδιο μήνα.
    3. Για την πραγματοποίηση περιπάτου λαμβάνεται απόφαση από το Σύλλογο των Διδασκόντων Καθηγητών σε συνεδρία του. Κριτήριο για την επιλογή της τοποθεσίας προ-ορισμού αποτελεί η πολιτιστική ή περιβαλλοντική αξία της και η ψυχαγωγική δυνατότητα που προσφέρει. Μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από το Σύλλογο των Διδασκόντων Καθηγητών ενημερώνεται το οικείο Γραφείο ή η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
    4. Οι διδάσκοντες καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να συνοδεύσουν τους μαθητές στον περίπατο, εκτός εάν κατά την κρίση του Συλλόγου η συμμετοχή κάποιου καθηγητή καθίσταται αδύνατη.
    5. Σε μαθητή που απουσιάζει από το σχολικό περίπατο καταχωρίζονται απουσίες ισάριθμες με τις διδακτικές ώρες που προβλέπονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας κατά την οποία πραγματοποιείται ο περίπατος. Στην περίπτωση που για την πραγματοποίηση του περιπάτου χρησιμοποιείται μεταφορικό μέσο, για τη συμμετοχή του μαθητή κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση από τον κηδεμόνα του. Αν ο κηδεμόνας δε συμφωνεί, δεν καταχωρίζονται απουσίες.

    Β. Διδακτικές Επισκέψεις (Φ12/752/Γ1/866/19-8-98 Κ.Υ.Α. – ΦΕΚ 954 Β΄)
    1. Με την παρ. 1 του άρθρου 1 της Φ12/752/Γ1/866/19-8-98 Κ.Υ.Α. «ενσωματώνονται στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου πολλαπλές πηγές πληροφόρησης και εκπαίδευσης εντός και εκτός των φυσικών συνόρων του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος σε εξωσχολικούς χώρους, με τη διοργάνωση σχετικών διδακτικών επισκέψεων».
    2. Διδακτικές επισκέψεις μπορεί να γίνονται σε χώρους επιστημονικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αναφοράς, σε μονάδες παραγωγής, αξιοθέατα κ.τ.λ.
    3. Οι διδακτικές επισκέψεις εντάσσονται προγραμματισμένα στην εκπαιδευτική διαδικασία, με μέριμνα ώστε να μην διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία του σχολείου. Ο προγραμματισμός τους υποβάλλεται στο Σχολικό Σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να διατυπώνει τις δικές του τυχόν παρατηρήσεις και προτάσεις για το περιεχόμενο του σχεδιασμού.
    4. Οι διδακτικές επισκέψεις έχουν διάρκεια μιας ή περισσοτέρων διδακτικών ωρών και μπορούν να παραταθούν πέραν του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων σε περίπτωση που αυτό καθίσταται αναγκαίο για την ολοκλήρωσή τους.
    5. Η συμμετοχή των μαθητών στις διδακτικές επισκέψεις είναι υποχρεωτική. Η απουσία μαθητή από διδακτική επίσκεψη λογίζεται ως απουσία για ισάριθμες διδακτικές ώρες.
    6. Η διδακτική επίσκεψη μπορεί να γίνει και με τη χρήση μεταφορικού μέσου. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται δηλώσεις των γονέων – κηδεμόνων των μαθητών για τη συμμετοχή τους στη διδακτική επίσκεψη. Αν ο κηδεμόνας δε συμφωνεί, ο μαθητής δε μετέχει και δεν του καταχωρούνται οι απουσίες.
    7. Οι διδακτικές επισκέψεις δεν μπορούν να είναι περισσότερες από εννέα (9) ανά σχολική τάξη για όλο το διδακτικό έτος.
    Για την πραγματοποίηση διδακτικής επίσκεψης απαιτούνται :
    1) Απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων στην οποία ορίζονται απαραίτητα :
    α) Ο αρχηγός της διδακτικής επίσκεψης που πρέπει να είναι ο διδάσκων καθηγητής του μαθήματος που θα διεξαχθεί σε αυτή.
    β) Οι συνοδοί καθηγητές που πρέπει να είναι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε αναλογία ένας (1) εκπαιδευτικός ανά τριάντα (30) μαθητές.
    γ) Η ημερομηνία και οι ώρες πραγματοποίησης της διδακτικής επίσκεψης.
    δ) Ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί η διδακτική επίσκεψη.
    ε) Το μέσο μεταφοράς.
    2) Υποβολή στο Διευθυντή του σχολείου ενυπόγραφων σημειωμάτων από τους κηδεμόνες των μαθητών, στα οποία να φαίνεται ότι εγκρίνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους στη διδακτική επίσκεψη, όταν αυτή γίνεται με τη χρήση μεταφορικού μέσου. Οι ενήλικοι μαθητές καταθέτουν σημείωμα για τη συμμετοχή τους στη διδακτική επίσκεψη υπογεγραμμένο από τους ίδιους.
    3) Έγκριση από την οικεία Διεύθυνση ή Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όταν η διδακτική επίσκεψη παραταθεί πέραν του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου.
    4) Έγκριση μετακίνησης των εκπαιδευτικών από τη Διεύθυνση Δ. Ε. Ανατ. Αττικής, όταν η διδακτική επίσκεψη παραταθεί πέραν του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου.
    Βλέπε την πλήρη εικόνα των «εκδρομών» ΕΔΩ


    Θέμα 79ο

    Η ευέλικτη ζώνη αποτελεί για άλλους μία καινοτομία και για άλλους ένα πρόβλημα παιδαγωγικό και διοικητικό στα πλαίσια της λειτουργίας του σχολείου.
    Απάντηση:
    Η Ε.Z. αποτελεί καινοτομία του ΥΠΕΠΘ μέσω του ΠΙ. Το Πειραματικό Πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης εφαρμόστηκε ως πειραματικό πρόγραμμα σε Σχολεία Εφαρμογής Πειραματικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης (ΣΕΠΠΕ) κατά σχολικό έτος 2001-02 
    Προσδιοριστικά στοιχεία της ΕΖ αποτελούν: - Η διαθεματική προσέγγιση και η ενιαιοποίηση της γνώσης. - Η χαλάρωση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των διδασκόμενων
    μαθημάτων με ανάδειξη της διεπιστημονικότητα της γνώσης. - Η σύνδεση της σχολικής γνώσης με τα ενδιαφέροντα του παιδιού που
    ενεργοποιεί τα κίνητρα για μάθηση και δίνει κίνητρα για τη σύνδεση του σχολείου με την τοπική κοινωνία.
    - Η ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών. - Η ανάπτυξη συλλογικών δομών δράσης τόσο ανάμεσα σε μαθητές όσο και
    ανάμεσα σε μαθητές-εκπαιδευτικούς όσο και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου.
    - Η ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων που απαιτεί η αυτορρυθμιζόμενη μάθηση και η δια βίου εκπαίδευση.
    - Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταξη στη μαθητική ομάδα όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας. 
    Η ΕΖ ουσιαστικά αποτελεί ένα καινοτόμο πρόγραμμα ενταγμένο στην πρωινή λειτουργία του σχολείου, που εισάγει καινοτόμες  δράσεις στα σχολεία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίες οργανώνονται με βάση τη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης με τη μέθοδο project και την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία (Αλαχιώτης, 2002b, Frey, 1999). 
    Αποσπασματικές αποτιμήσεις της Ε.Ζ σε έρευνες:(Από ειδική διπλωματική εργασία ΕΔΩ)
    Στον τομέα της διαμόρφωσης και εφαρμογής του ωρολογίου προγράμματος δεν παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα, με εξαίρεση τα αρχικά στάδια εφαρμογής του προγράμματος, όπου στις ώρες που προβλέπονταν για την ΕΖ γίνονταν άλλες δραστηριότητες ή και ακόμη γινόταν συμπληρωματική διδασκαλία άλλων μαθημάτων.
    Αύξηση των δαπανών της σχολικής μονάδας. Αυτή η αύξηση αποδόθηκε από τους ερωτώμενους στην αυξημένη κατανάλωση υλικών (χαρτί φωτοτυπικού, χαρτόνια κλπ) τα οποία χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή διαφόρων εικαστικών και άλλων εργασιών στα πλαίσια του προγράμματος της ΕΖ. Το αυξημένο κόστος καλύφθηκε σε  όλες τις περιπτώσεις από τα έσοδα που έχουν τα σχολεία από τα κονδύλια που διατίθενται για τις λειτουργικές δαπάνες. Σε λίγες περιπτώσεις υπήρξε υλική βοήθεια από τους ΟΤΑ, κυρίως με τη μορφή παροχής υλικών, όπως χαρτί φωτοτυπικού. 
    Η  ΔΟΕ από υπέρμαχος της ΕΖ επί ΠΑΣΟΚ, αντέδρασε με τη γενίκευσή του προγράμματος από τη ΝΔ ενώ και σε επίπεδο σχολείων υπήρξαν αντιδράσεις ανάλογα με την πολιτική και συνδικαλιστική τοποθέτηση και ενημέρωση των εκπαιδευτικών.(Πρωτοβάθμια) Παραπλήσια, αρνητική στάση ορισμένων εκπαιδευτικών υπήρξε και όταν έγινε υποχρεωτική η ΕΖ.
    Μια άλλη θεώρηση των προβλημάτων της Ε.Ζ., έχει να κάνει με την διαθεματικότητα και το ποιά ειδικότητα έχει το πάνω χέρι στις διαθεματικές προσεγγίσεις της γνώσης εν αντιθέσει με την διεπιστημονική που προσεγγίζει την γνώση με ισοτιμία των διαφόρων επιστημονικών κλάδων. Αυτός ο ανταγωνισμός των ειδικοτήτων μέσα στο σχολείο, δημιούργησε προβλήματα απαξίωσης του θεσμού 

    Θέμα 80ο

    Στο Λύκειο σας έρχεται αναπληρωτής/τρια εκπαιδευτικός και πριν αναλάβει υπηρεσία έχετε καταρτίσει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο του αναθέτετε να διδάξει μεγάλο αριθμό  μαθημάτων, π.χ. Αρχαία Α΄ λυκείου, Λογοτεχνία και Γλώσσα Β΄ Λυκείου και Λογοτεχνία και Αρχαία Γ΄ Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
    Ο εκπαιδευτικός θέτει θέμα για την μεγάλη διασπορά των γνωστικών αντικειμένων που του έχουν ανατεθεί και κυρίως ενίσταται για τα  Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης ως ειδικός στη Λογοτεχνία.
    Απάντηση:

    Επειδή είναι αναπληρώτρια, επειδή έχει βγάλει τμήμα νεοελληνικής λογοτεχνίας, επειδή το ζητά επίμονα, επειδή υπάρχει διασπορά μαθημάτων σε όλο το λύκειο, επειδή έχει και Αρχαία κατεύθυνσης στην Γ΄ που εμπλέκεται με τις Πανελλήνιες, πρέπει ΣΙΓΟΥΡΑ να της αλλάξουμε τα Αρχαία Θεωρητικής της Γ΄, να τα δώσουμε σε έμπειρη φιλόλογο και αυτή, να πάρει λογοτεχνία Α΄ή γλώσσα Α΄Το πρόγραμμα είναι σε λογισμικό και διορθώνεται.  Κάνουμε αντιμετάθεση μαθημάτων και βάζουμε το πρόγραμμα να δουλέψει. Το πρόγραμμα είναι για να τροποποιείται. Δεν υφίσταται θέμα με αυτό. 
    Αν δεν κάνουμε αυτή την αλλαγή, πολύ πιθανόν να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα και να είμαστε και προειδοποιημένοι, οπότε είμαστε αδικαιολόγητοι ηθικά, αφού πρέπει να προλαμβάνουμε τα πράγματα να δρούμε ως Προμηθείς και όχι ως Επιμηθείς, προληπτικά και όχι κατασταλτικά ή πυροσβεστικά.

    Θέμα 81ο 

    Είστε διευθυντής σε ένα Γυμνάσιο ή ένα Λύκειο. Οι διδάσκοντες ενός συγκεκριμένου τμήματος επανειλημμένως σας έχουν καταθέσει παράπονα σχετικά με τη συμπεριφορά των μαθητών μέσα στην τάξη την ώρα του μαθήματος. Είναι προφανές ότι είναι δύσκολη η διαχείριση του μαθητικού δυναμικού του συγκεκριμένου τμήματος. Η έλλειψη πειθαρχίας μέσα στην τάξη έχει επίπτωση και στην επίδοση των μαθητών.
    Απάντηση:
    Για να διαμαρτύρονται ΟΛΟΙ οι καθηγητές, το πρόβλημα ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ και είναι πραγματικό.
    Συνεργάζεται με τους καθηγητές και μαθαίνει ποίοι είναι οι ταραξίες, ονομαστικά , καθώς και το είδος της αποκλίνουσας συμπεριφοράς τους.
    Καλεί το πενταμελές της τάξης  και συνεργάζεται. «Τί συμβαίνει με εσάς και μου κάνουν παράπονα όλοι οι καθηγητές» «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπερβάλουν οι καθηγητές. Άλλο να μου κάνει παράπονα ένας μη μου άπτου και άλλο όλοι. Τι συμβαίνει να μου πείτε να δούμε πώς θα το λύσουμε πριν αρχίσουμε τις τιμωρίες....»
    Κάνει παρέμβαση ειδική μέσα στην τάξη. Τους αναφέρει ότι δεν έχουν δικαίωμα να οχλούν την διεξαγωγή του μαθήματος διότι δεν κάνουν ζημιά μόνο στον εαυτό τους (που και αυτό το δικαίωμα δεν έχουν καθότι ανήλικοι και δεν γνωρίζουν σε βάθος τις συνέπειες των πράξεών τους)  
    Υπενθυμίζει τους «κανόνες εμπλοκής» με την Ω.Α. («Όταν ο καθηγητής θα λέει «πέρασε έξω», θα περνάμε έξω, άνευ αντιλογίας, έστω κι αν ο καθηγητής μας έχει αδικήσει , διότι εμείς είμαστε παντελώς αθώοι κι «ομιλούσε ο πισινός μα»ς (ούτω) Αν μας έχει αδικήσει θα το λέει στον Διευθυντή που θα έρχεται πάντα, φταίει δεν φταίει. Αν φύγει από την τάξη, χωρίς να έλθει στο γραφείο του Διευθυντή, έχουμε 1 μέρα αποβολή. Κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί αν φάει την αποβολή. Ακόμα και να έχει απόλυτο δίκιο, αν δεν έλθει στο γραφείο, η αποβολή θα επιβληθεί οπωσδήποτε, μόνο γιατί έφυγε από την τάξη και δεν ήλθε. Εδώ δεν φτιάχνω τους κανόνες εγώ. Το να έρχεται ένας μαθητής από Ω.Α στον Διευθυντή, έχει θεσπιστεί για λόγους ασφαλείας, διότι όταν ένας μαθητής είναι έξω έχουμε ευθύνη για ό,τι πάθει και δεν έχουμε την εποπτεία του. Στο γραφείο του Διευθυντή θα έρχεται και θα απασχολείται από τον Διευθυντή. Ο διευθυντής θα του βάζει μια δουλειά να κάνει. Αυτό θα τηρηθεί απ΄ο όλους. 
    Θα πάρει τηλέφωνο στους γονείς των ταραξιών και θα τους μεταφέρει τα παράπονα των καθηγητών. Ίσως καλύτερα θα ήταν να τους καλέσει και στο γραφείο να συζητήσουν με τους καθηγητές. (Καλύτερα να έλθουν σχολείο)
    Θα τηρήσει τα όσα έχει πει, αρχίζοντας από μονοήμερες. (Θα κρατήσει και μια ισορροπία με τον Σύλλογο, και θα ζητήσει άτυπη «εξουσιοδότηση» (προφορική) να τιμωρεί αυτός για το συγκεκριμένο θέμα και να μην φέρνει το θέμα στον Σύλλογο) Πάντως για λόγους ηθικής ασφάλειας και πρόληψης, αν χρειαστεί να τιμωρηθεί ο ίδιος μαθητής για παρεμφερές παράπτωμα, καλό είναι να μην τον τιμωρήσει ο διευθυντής και να έλθει το θέμα στον Σύλλογο. 

     Θέμα 82ο
     
    Ο Υποδιευθυντής σας δεν τηρεί το ωράριο εργασίας και γενικότερα δεν ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του σχολείου.

    Απάντηση:
    Από τον νέο Ν.3848 ως υποδιευθυντές επιλέγονται:
    Άρθρο 11 Προϋποθέσεις επιλογής 
    5. Ως υποδιευθυντές .... υποδιευθυντές σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκ παίδευσης, ....... επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής με οργανική θέση στη σχολική μονάδα,........
    Άρθρο 15........κριτήρια επιλογής......υποδιευθυντών..........
    Κριτήρια επιλογής των στελεχών του άρθρου αυτού είναι ιδίως η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου και, κυρίως, η ικανότητα του υποψηφίου να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να επιλύει προβλήματα (διδακτικά, διοικητικά, οργανωτικά, λειτουργικά κ.λπ.), να δημιουργεί κατάλληλο παιδαγωγικό περιβάλλον και να εμπνέει τους εκπαιδευτικούς στην άσκηση των καθηκόντων τους. Βασικό κριτήριο είναι η γνώση του αντικειμένου του προς άσκηση έργου, η οποία συνάγεται από: α) την επιστημονική – παιδαγωγική συγκρότηση του υποψηφίου και κυρίως το επίπεδο των σπουδών και γενικότερα τις σπουδές του, την ύπαρξη σπουδών ή επιμορφώσεων στην οργάνωση και διοίκηση της εκπαίδευσης και την πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών και Τ.Π.Ε. και β) την υπηρεσιακή κατάσταση και τη διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από τη συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία του υποψηφίου αλλά και την προϋπηρεσία σε άσκηση διοικητικού έργου ή την άσκηση καθηκόντων μέντορα.
    Άρθρο 18
    7. Μετά την τοποθέτηση των διευθυντών των σχολικών μονάδων ..., ο οικείος διευθυντής εκπαίδευσης προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που έχουν τα τυπικά προσόντα και επιθυμούν να ασκήσουν καθήκοντα υποδιευθυντή, .... να υποβάλουν στον διευθυντή της σχολικής μονάδας όπου ανήκουν οργανικά ...σχετική αίτηση εντός δεκαημέρου....
    Άρθρο 23 Κρίση και επιλογή υποδιευθυντών σχολικών μονάδων .....
    1. Ο σύλλογος των διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας και Σ.Ε.Κ., σε συνεδρίασή του, που πραγματοποιείται μέσα σε πέντε ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, από την οποία απέχουν οι υποψήφιοι, συντάσσει αιτιολογημένη πρόταση επιλογής υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας ..., με βάση τα κριτήρια του άρθρου 15. ... 2. Η πρόταση μαζί με το πρακτικό του συλλόγου των διδασκόντων διαβιβάζονται από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας .... στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) το οποίο, μετά από έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων και της νομιμότητας της διαδικασίας διαμόρφωσης της πρότασης, προτείνει στον οικείο διευθυντή εκπαίδευσης την τοποθέτηση των στελεχών της προηγούμενης παραγράφου.


    Η περίπτωση κρίνεται ως σπάνια, διότι όπως φαίνεται και από τα παραπάνω κριτήρια επιλογής, ο Διευθυντής δεν είναι τυχάρπαστος
    Αν παρ΄όλα ταύτα «πέσαμε στην περίπτωση», τότε:  

    Ο Διευθυντής οφείλει να κάνει μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση με τον υποδιευθυντή του. Είναι αρκετά οδυνηρό, αλλά ό,τι άλλο και να γίνει δεν θα είναι καλύτερο και κυρίως αποτελεσματικότερο. Πρέπει να του πει με ξεκάθαρες διατυπώσεις, ότι έχει παράπονα που κυρίως εστιάζονται σε συγκεκριμένα θέματα Πρέπει να γίνει αυτό και δεν το έκανες και άφησες να το κάνει άλλος ή εγώ εκτός καθηκόντων ή δικαιοδοσίας. Ποιός έχει την ευθύνη και ποιός κρίνεται; Για το ωράριο μπορούμε να είμαστε ελαφρώς ελαστικοί, αλλά όλες οι δουλειές πρέπει να γίνονται και σωστά και έγκαιρα, αλλιώς είμαστε εκτεθειμένοι. Αν λ.χ. απουσιάζει ο διευθυντής για οποιονδήποτε λόγο, εσύ απαγορεύεται να απουσιάζεις για λόγους που γνωρίζεις πολύ καλά. (Εξυπακούεται, ότι αν ο Διευθυντής δεν τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια το ωράριο από μέρους του, καλύτερα να μην του πει απολύτως τίποτα, για προφανείς λόγους)
    Να του πει, ότι εμείς που είμαστε στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα, να προφυλάξουμε την θέση μας, το κύρος μας, τις εργασιακές μας σχέσεις και την λειτουργικότητα και ασφάλεια του σχολείου. Αναγκαστικά λειτουργούμε ως πρότυπο και εμάς θα μιμηθούν και στα καλά και στα στραβά οι συνάδελφοι. 
    Δεν γινόμαστε Διευθυντές και υποδιευθυντές για να έχουμε την μείωση ωραρίου και οι συνάδελφοι που προτείνουν στον σύλλογο τον υποδιευθυντή, δεν το κάνουν γι αυτό.
    Να του πει, ότι δεν μπορεί να αναθέτει δική του δουλειά σε άλλους. Να του πει, ότι δεν τον πειράζει να κάνει την δουλειά του αν λείπει, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ο κανόνας, ούτε και να γίνει άτυπη παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε καθηγητές γιατί όλοι ξέρουν καθήκοντα και προπαντός τις υποχρεώσεις τους.
    Θα τον αφήσει να συμμορφωθεί, αυτός αν συμμορφωθεί έχει καλώς, αν ΔΕΝ συμμορφωθεί, θα δώσει «δικαίωμα» πάρα πολύ σύντομα. Θα τον ξανακαλέσει («είπαμε κάποια πράγματα»)μπορεί να του κάνει και τρίτη προφορική παρατήρηση, αλλά μετά θα του ζητήσει έγγραφη εξήγηση. 
    «Προς κ. .....(ονοματεπώνυμο, τόπος ημερομηνία, αριθμ. πρωτ.) Σε συνέχεια προφορικών παρατηρήσεων, σχετικά με επανειλημμένες αργοπορίες σας κατά την πρωινή προσέλευση, παρακαλώ πολύ, όπως εντός τριών ημερών από σήμερα, μου εξηγήσετε εγγράφως τους λόγους της απουσίας σας κατά την Τρίτη 23/5/2001, όπου προσήλθατε στην Υπηρεσία μας στις 10.23 π.μ. αντί της 8.00 π.μ. που είναι η καθορισμένη ώρα προσέλευσης με ανοχή 10 λεπτών.» Το Υπηρεσιακό Σημείωμα θα πρωτοκολληθεί και θα του παραδοθεί αντίγραφο, αφού υπογράψει όπισθεν του πρωτοτύπου, «σήμερα 23/5/2011, παρέλαβα ένα ακριβές αντίγραφο του έμπροσθεν εγγράφου.»
    Όποια δικαιολογία και να του προτάξει,  ο Διευθυντής θα την ανεχθεί, πλην στην αμέσως επόμενη απουσία (αν ο άνθρωπος «το έχει» θα το κάνει  σίγουρα.) κρίνει ο Διευθυντής ότι δεν ευσταθεί ο λόγος, στέλνει στην μισθοδοσία πράξη περικοπής μισθού (***) (Εδώ έχει εφαρμογή το προς Θεσσαλονικείς Β΄επιστολής Παύλου,  «ο μη εργαζόμενος μηδέ εσθιέτω») για την δεύτερη απουσία. Διότι και η βενζίνη μπορεί να μας τελείωσε και λάστιχο να μας έπιασε και η μπαταρία να εξέπνευσε, αλλά αυτά δεν  μπορούν  να συμβαίνουν συνέχεια. Την πράξη περικοπής την στέλνει με κοινοποίηση και των απαντήσεων στα Υπηρεσιακά ερωτήματα για τα «α.α.» και στον Προϊστάμενο Γραφείου ή Δ. Διευθύνσεως) 
    Η εμπειρία μου λέει, ότι δεν πρέπει να κάνει βιαστικές κινήσεις ο Διευθυντής, να μην χάσει την ψυχραιμία του και να του δώσει πάνω από δύο ευκαιρίες, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Ο τύπος που το έχει η κούτρα του να κατεβάζει ψείρες, θα το κάνει συνεχώς και ΔΕΝ θα διορθωθεί, οπότε η τιμωρία που θα επέλθει πριν την πειθαρχική του παραπομπή, δεν θα παρασύρει και τον Διευθυντή, διότι ο θρασύς θα του αντιτείνει:  « Έλειπα συνεχώς και ΔΕΝ μου κάνατε περικοπή μισθού; Έχετε και σεις κύριε διαπράξει παράβαση καθήκοντος και θα σας καταγγείλω!» (Έχω υπ΄ όψιν μου μια τέτοια περίπτωση!)
    (***) Πράξη περικοπής μισθού κάνει ο εκκαθαριστής που έως πέρυσι ήταν ο Διευθυντής. Από 1/1/2011 η μισθοδοσία έχει περιέλθει στα Γραφεία Δ.Ε. και Διευθύνσεις, ενώ εκκαθαριστής είναι ο Προϊστάμενος και ο Διευθυντής αντιστοίχως. Η «πράξη περικοπής» είναι μια διοικητική πράξη του εκκαθαριστή που γράφεται σε πρακτικό και περικόπτει αναλόγως αποδοχές ανάλογα με ημέρες ή ώρες  αδικαιολόγητης απουσίας, απεργίας, στάσης εργασίας κτλ. Η πράξη περικοπής  πάει ως συνοδευτικό στις καταστάσεις μισθοδοσίας για να διενεργηθεί η περικοπή. Τώρα, δεν είναι εκκαθαριστές οι Διευθυντές, αλλά είναι οι προϊστάμενοι των εργαζομένων. Αν στείλουν μια ειδοποίηση περικοπής στον εκκαθαριστή, αφού και ο εκκαθαριστής είναι πειθαρχικός Προϊστάμενος, μπορεί να ζητήσει και διενέργεια ΕΔΕ. Το ότι όμως κάποιος απείχε αδικαιολογήτως της εργασίας του, συνιστά  αιτία περικοπής μισθού, ανεξαρτήτως του πειθαρχικού ελέγχου που δύναται να γίνει (δύναται και όχι, διότι υπάρχει και το κλατάρισμα των ελαστικών) Είπαμε, ότι ο κατ΄επάγγελμα απουσιάζων, δεν θα περιορισθεί σε μία φορά, αλλά θα το κάνει πολλές. Πρέπει κάθε φορά να γίνεται έλεγχος. Πριν πάντως γίνει η περικοπή μισθού, υπάρχει η Σολομώντεια λύση της χρέωσης της ημέρας ως κανονικής αδείας. Ο εκπαιδευτικός δικαιούται 10 μέρες τον χρόνο. Δεν μπορεί να του επιβάλλει ο Διευθυντής να την ζητήσει, αλλά μπορεί να του το «υποδείξει» να μην χάσει το μισό μεροκάματο. Αν δυστροπήσει, τότε ο Διευθυντής αναφέρει την περικοπή, ενώ ενημερώνει προφορικώς και τον Προϊστάμενο για τον «δυστροπούντα».  

    Θέμα 83ο



    Η διεθνής βιβλιογραφία έχει καταγράψει την σημαντικότητα του ρόλου του διευθυντή σχολείου στην εφαρμογή των εκπαιδευτικών πολιτικών.
    Απάντηση:


    Ο ρόλος του διευθυντή είναι καθοριστικός , εφ΄όσον «είναι πράγματι διευθυντής». Ένας μέρος που αφορά την καίρια άσκηση των αρμοδιοτήτων του έχει να κάνει με την προσωπική του Επιστημονική Παιδαγωγική Ηθική και Διοικητική του επάρκεια και το υπόλοιπο μέρος έχει να κάνει με την δικαιοδοσία του.
    Στο νέο Σχολείο, σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί και το οποίο αναμένεται να  ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο,  θα έχει τα εξής:
      
    Ο ρόλος του Διευθυντή Σχολικής Μονάδας 

    - Παιδαγωγικά & Διοικητικά υπεύθυνος
    - Άμεσος Προϊστάμενος προσωπικού
    - Υπεύθυνος χορήγησης αδειών
    - Υπεύθυνος Προγραμματισμού & αξιολόγησης
    - Υπεύθυνος για διαφάνεια & κοινωνική λογοδοσία
    - Επιλέγει τον υποδ/ντή μεταξύ των προταθέντων από τον Συλ.Διδασκόντων  υποψηφίων
    Τα παραπάνω είναι οι επί πλέον δικαιοδοσίες των διευθυντών που αφαιρούνται είτε από τον Σύλλογο διδασκόντων είτε από τον Προϊστάμενο Γραφείου. (Από ρεπορτάζ του Τύπου)
    Ανάπτυξη των παραπάνω:
    Ο διευθυντής του σχολείου καθίσταται ο ηγέτης, ο εμψυχωτής και ο διευκολυντής των αλλαγών στη σχολική του μονάδα. Έχει ευθύνη για την επίτευξη υψηλού επιπέδου επίδοσης και καλής συμπεριφοράς των μαθητών στο σχολείο σε εκπαιδευτικό επίπεδο και για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου σε διοικητικό επίπεδο.

    Απαλλάσσεται από τα διδακτικά καθήκοντα στις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες και είναι υπεύθυνος για:

    -     την ομαλή, αρμονική και αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου, το συντονισμό της σχολικής ζωής, την εποπτεία της λειτουργίας του σχολείου, την τήρηση των νόμων, των εγκυκλίων και των υπηρεσιακών εντολών, καθώς και του ωρολογίου προγράμματος του σχολείου,

    -     το σχεδιασμό, την υλοποίηση και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, την εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης βελτίωσής της και σε συνεργασία με τα στελέχη Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, για την κατάρτιση προγραμμάτων ενδοσχολικής επιμόρφωσης,

    -     τη βέλτιστη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την άσκηση αποτελεσματικής διεύθυνσης, ελέγχου και εποπτείας και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν το προσωπικό, όπως οι άδειες απουσίας,

    -     την ηλεκτρονική ενημέρωση των ατομικών υπηρεσιακών φακέλων των εκπαιδευτικών και την αξιόπιστη έγκυρη και έγκαιρη ηλεκτρονική αποτύπωση των στοιχείων της σχολικής μονάδας, καθώς και των οικονομικών δεδομένων και των στοιχείων της αυτοαξιολόγησης,

    -     την προώθηση και την εποπτεία εφαρμογής καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής (Ενισχυτική Διδασκαλία, τάξεις υποδοχής κ.λ.π.)

    -     την εφαρμογή των αποφάσεων του συλλόγου των διδασκόντων, του συμβουλίου σχολικής κοινότητας και του σχολικού συμβουλίου,

    -     τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία και τη συστηματική επαφή με την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς της Δια βίου Μάθησης.
    Τα παραπάνω μέρος της υλοποίησης  του Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΥΠΔΒΜΘ για την Εκπαίδευση (ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ) 

    Σε κάθε περίπτωση, ο Διευθυντής δίνει τον τόνο, είναι ο καθοδηγητής, αυτός που ξεδιαλύνει απορίες και αμφισβητήσεις, είναι ο εμψυχωτής, ο μέντορας (με την ευρύτερη έννοια ) καθώς και όπως τον θέλει ο νόμος, ο διοικητικός παιδαγωγικός και επιστημονικός υπεύθυνος. Αυτό όμως σημαίνει , ότι πρέπει να έχει αυξημένα Παιδαγωγικά και Διοικητικά προσόντα.


    Θέμα 84ο

    Είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο λεπτά σημεία στις σχέσεις του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών είναι ο τρόπος που ασκείται ο έλεγχος στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου, ειδικότερα αν πρόκειται για «εντολή» ή «διαταγή», που ως προϊστάμενος κάθε δημοσίου υπαλλήλου μέσα στο σχολείο είναι υποχρεωμένος να εκδώσει.
    Απάντηση:
     Κατ΄αρχήν, κανένας διευθυντής δεν μπορεί να εμπνεύσει τον σεβασμό, αν δεν πληροί ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις (Αναγκαίες προϋποθέσεις και ίσως ικανές)
    • Να γνωρίζει Ελληνικά. Δεν μπορεί να πετάει Ελληνικούρες και να γελάνε όχι μόνο οι Φιλόλογοι , αλλά και οι μαθητές («η εγκύκλιο» «Η Πύλο» «Η Πελοπόννησο» «Η λεωφόρο» «η οδό» για να περιοριστώ σε ένα μόνο είδος λάθους, λ΄'αθους στην ονομαστική!)
    • Να έρχεται πρώτος και να φεύγει τελευταίος.
    • Να μην είναι εμπαθής, είρωνας και εκδικητικός.
    • Να παραδέχεται τα λάθη του.
    • Να προσέρχεται πρώτος και να φεύγει τελευταίος.
    • Να είναι συνεπής.
    • Να εργάζεται και να μην παριστάνει τον επιστάτη (διαδεδομένη αντίληψη και με θεωρητικά τεκμηριωμένη άποψη, πλην ανιστόρητη στα καθ΄ημάς Ελληνικά κρατούντα)
    • Να είναι γνώστης των νέων τεχνολογιών (Επίπεδο 1) αλλιώς θα υπέχει δουλείας στον Πληροφορικό, με αντάλλαγμα θα τον λουφάρει, αλλά  με επίπτωση το χάσιμο του σεβασμού σε ανθρώπινο επίπεδο από τους άλλους καθηγητές. 
    Αν πληροί ο Διευθυντής τα παραπάνω σε ικανοποιητικό βαθμό, μπορεί να πει «Παιδιά (όχι «κύριοι Συνάδελφοι») θα κάνουμε αυτό μέχρι τότε, διότι έτσι πρέπει, έχομε αντολή και έτσι πρέπει να γίνει.
    Ή
    Να λέει:
    «παρακαλώ θερμά να κάνουμε τις εφημερίες, διότι επί απευκταίου, θα πάμε όλοι φυλακή με μεγαλύτερη ποινή στον εφημερεύοντα που δεν ήταν στην θέση του και στον Διευθυντή που δεν τον ήλεγξε» 
    «Σας παρακαλώ να υπογράψετε όλοι ότι λάβετε γνώση του εγγράφου»
    «Αυτό είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι τότε υποχρεωτικά, παρακαλώ να την κάνουμε»
    Εννοείται, ότι όποιος αρνηθεί, είναι εχθρός του καλού εργασιακού κλίματος και επιχειρεί να κάνουν την δική του την δουλειά άλλοι. Θα αντιμετωπιστεί και από τον Διευθυντή επίσημα και ανεπίσημα από τον Σύλλογο στα πλαίσια της «αυτορύθμισης» (Ο παλιός θα τον πιάσει και θα του πει «Γιώργο, εμείς εδώ έχουμε μια παράδοση. Κάνουμε όλες μας τις δουλειές έγκυρα και έγκαιρα. Αφού είπε αυτό, θα το κάνουμε, αλλιώς δεν θέλει και πολύ να μας κρατάει όλους ανεξαιρέτως  μέχρι της 2 κάθε μέρα και να τρέχουμε όλοι για σένα.....Το κατάλαβες;» Ο υποψήφιος λουφαδόρος θα το καταλάβει. Για να το καταλάβει όμως, δεν μπορεί να βλέπει τον διευθυντής μονίμως απουσιάζοντα ή αποστασιοποιημένο από τα τρέχοντα.
    Σε κάθε περίπτωση αν ο διευθυντής φθάσει στο σημείο να πει «εντέλλεσθε» έχει χάσει το παιγνίδι προ πολλού.

    Θέμα 85ο

    Γονέας καταγγέλλει στον διευθυντή του σχολείου ότι η φιλόλογος  κάνει διακρίσεις εις βάρος του υιού του. Βαθμολογεί με αυστηρά κριτήρια τις εργασίες, σε κάθε περίπτωση «κατηγορεί» τον μαθητή ότι φταίει για τυχόν φασαρίες εντός και εκτός τάξης. Έχει συναντήσει την καθηγήτρια αλλά ατυχώς ούτε και άκουσε τις αιτιάσεις του. Θεωρεί ότι η διάκριση σε βάρος του παιδιού του, οφείλεται στην αλλοδαπή καταγωγή του.
     Απάντηση:
    Ο διευθυντής:
    •   Δεν θα παραδεχθεί σε πρώτη φάση ότι είναι ποτέ δυνατόν να συμβαίνει διάκριση λόγω καταγωγής, αλλά θα τον διαβεβαιώσει ότι θα το ελέγξει οπωσδήποτε και θα τον ξανακαλέσει να το συζητήσουν με την καθηγήτρια και οι τρεις σε κοινή συνεδρία.
    • Θα ρωτήσει όλους τους καθηγητές της τάξης για τον συγκεκριμένο μαθητή.
    • Θα συζητήσει σε βάθος το θέμα με την καθηγήτρια και από την συζήτηση θα φανεί αν ευσταθεί και κατά πόσον η αιτίαση του γονέα.  Θα της πει,τι κάνει, πόσες φορές τον έχει τιμωρήσει, αν το έχει γράψει στο βιβλίο ποινών, αν τιμωρεί και άλλους κτλ.   Επίσης,  ότι πρέπει να κληθεί ο γονέας για να αρθούν οι παρεξηγήσεις και να τελειώσουμε με το θέμα. Να  εξηγηθεί στον γονέα το καθεστώς τιμωριών κτλ.
    • Θα κληθεί ο γονέας και θα δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις.
    Θέμα 86ο
    Στο σχολείο που ορίζεστε διευθυντής/-ντρια διαπιστώνετε ότι υπάρχει αναξιοποίητος ψηφιακός εξοπλισμός, όπως Η/Υ, διαδραστικοί πίνακες και βιντεοπροβολείς στα κουτιά και πάρα πολλοί ψηφιακοί δίσκοι  εκπαιδευτικού λογισμικού όλων των ειδικοτήτων.

    Απάντηση: 
    Θα κήρυσσα την ψηφιακή επανάσταση. Αλλά με βάσεις και προϋποθέσεις:
    1. Οι διαδραστικοί πίνακες θα έμπαινα στις τάξεις , αφού πρώτα έκανα ορισμένα σεμινάρια 4-5 ωρών. Θα παρότρυνα να τον χρησιμοποιούν και όσοι δεν έχουν μυρωδιά από Η/Υ ως προς την διάσταση γραφής με το χέρι. Θεωρώ, ότι οι διαδραστικοί πίνακες είναι το απόλυτο όπλο μύησης στους Η/Υ έτσι ώστε να παρακινηθούν και οι έχοντες αρνητική στάση.
    2. Θα έβαζα τους βιντεοπροβολείς στην οροφή των αιθουσών όπου με ασύρματο δίκτυο, και μέσω λάπτοπ καθηγητή να μπορεί να γίνει μάθημα. Επειδή αυτό υπερκαλύπτεται από τον διαδραστικό, θα το έκανα σε όσες αίθουσες δεν είχαν. 
    3. Όλα τα παραπάνω θα γίνουν αφού εξασφαλισθεί η ασφάλεια του κτιρίου από εισβολή και διάρρηξη . 
    4. Θα προτραπούν όλοι να πάνε σε επιμόρφωση στο Α και Β΄επίπεδο. 
    5. Παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού  που υπάρχει ώστε να χρησιμοποιηθεί. Θα εξηγηθεί ότι το επιδεικτικό υλικό (βίντεο κτλ ) δεν έχει σχέση με τα εκπαιδευτικά λογισμικά που εισάγουν νέο τρόπο διδασκαλίας (επαναστατικό) και ότι ο στόχος είναι όλοι να επιμορφωθούν στο Β΄επίπεδο.
    6. Διαδίκτυο στο γραφείο των καθηγητών σε τουλάχιστον δύο σημεία, όπως και σε χώρο προσιτό στους μαθητές πλην του εργαστηρίου Η/Υ. (Με μέριμνα για τα θέματα ασφάλειας και ζημιών)
        Θέμα 87ο

      Στο σχολείο που είστε διευθυντής, ύστερα από καταγγελίες γονέων αλλά και από δικές σας παρατηρήσεις έχετε διαπιστώσει ότι ο καθηγητής των μαθηματικών συμπεριφέρεται ειρωνικά και απαξιωτικά σε μαθητές, ιδιαίτερα σε παιδιά μεταναστών. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί συχνά εκφράσεις όπως «αυτά ισχύουν στην πατρίδα σου, όχι εδώ», «Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι Αλβανία/Βουλγαρία κλπ».

      Απάντηση:

      Έχουμε πέσει σε προβληματική περίπτωση, αλλά μάλλον αναστρέψιμη)
      Θα τον καλούσα για συζήτηση στο γραφείο, όπου ανάμεσα στα πολλά θα του έλεγα:
      1. Με το να ειρωνεύεσαι τα παιδιά , έχεις στάση αντι-διδακτική, αντιεκπαιδευτική, αντιεπαγγελματική. Τα παιδιά, δεν ξέρουν μαθηματικά.   Όντως είναι άσχετα και αμύητα στα μαθηματικά. Και λοιπόν; Γι αυτό έρχονται σχολείο για να μάθουν! Και απευθύνονται σε σένα να τα μάθεις! Και εσύ αντί να τα μάθεις, επιχειρείς τους ανακοινώνεις καθημερινά   ότι δεν έμαθαν τα μαθηματικά και «τι χαζοί ή βλάκες είναι» ή «τι σαχλαμάρες λένε!» Σου έχει περάσει από το μυαλό ότι φταις εσύ; Αν δεν αλλάξουν συμπεριφορά εσύ θα φταις και μόνο εσύ. Θα τους ειρωνεύεσαι και θα ερωτευθούν τα μαθηματικά; Δεν το ξέρεις ότι κανένα παιδί δεν ξεπερνά τις ειρωνείες; Εγώ δεν σου λέω να μην τους κάνεις παρατηρήσεις! ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ! Και δριμείες! Αλλά ΑΛΛΟ Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ! Τους αγριεύεις με την ειρωνεία και τους βάζεις απέναντι! τους δείχνεις ότι δεν τους αγαπάς, επειδή δεν αγαπάς τη δουλειά σου! Η δουλειά σου είναι να αναστρέψεις καταστάσεις. Να βρεις αδιάφορους μαθητές για τα μαθηματικά  και να τους κάνεις να τα αγαπήσουν! Είναι δυνατόν να τους λες ειρωνείες του τύπου «που πα ρε Καραμήτρο» και να τα κάνεις να τα αγαπήσουν; Αφού εμείς που είμαστε μαθηματικοί, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ! Εσύ απαιτείς να τα ξέρουν τα παιδιά; Δουλειά μας είναι να τα μάθουμε σε όσους δεν τα ξέρουν. Και όσοι έρχονται εδώ , ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ. Και επειδή δεν θα τα μάθουν αν τους τα πούμε απλώς, πρέπει να τους κάνουμε να τα ανακαλύψουν , με την δική μας καθοδήγηση. Αν τους πεις «που πα ρε Καραμήτρο» τους έχασες από μαθητές....
      2. Το άλλο που λες «αυτά στην Πατρίδα σου» «εδώ είναι Ελλάδα» κτλ σου έχει περάσει από το μυαλό ότι είναι ό,τι χειρότερο για έναν που -υπόθεση εργασίας κάνουμε-είναι ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ; Εγώ δεν σου λέω ότι είσαι ρατσιστής. Κανείς Έλληνας δεν είναι! Εμείς πήγαμε στα 4 σημεία του ορίζοντα από προ Χριστού! Είναι δυνατόν να μας πει κάποιος «ξενόφοβους» όταν πηγαίναμε στην ξενιτιά;  Αλλά παίρνουμε την υποθετική περίπτωση  ότι ένας είναι ρατσιστής δάσκαλος! Αυτοπροαιρέτως το παιδί έρχεται στο σχολείο και του λέει «Δάσκαλε ρατσιστή, ήλθα να μετάσχω της Ελληνική Παιδείας!» Δηλαδή κατά Ισοκράτη σε ελεύθερη μετάφραση «Δάσκαλε ρατσιστή, θέλω να γίνω Έλληνας και να μην έχεις και συ ρατσιστικό πρόβλημα με μένα!» Επαφίεται λοιπόν εις χείρας  ρατσιστή δασκάλου ένας αλλοδαπός που θέλει ΟΥΣΙΑ να πολιτογραφηθεί Έλληνας. Αν αυτός ο δάσκαλος είναι  συνεπής με την ρατσιστική του «ιδεολογία» πρέπει να  τον βάλλει .....απέναντι; Είναι χαζό!  Αυτό το λέω για την υποθετική περίπτωση ρατσιστή δασκάλου!
      Λοιπόν: Δεν θα δημιουργήσουμε εδώ ρατσιστικά επεισόδια από παρεξήγηση και με το ότι πάνω στα νεύρα σου τους επισημαίνεις την καταγωγή τους. Δεν λέω ότι το κάνεις επειδή εμφορείσαι από ρατσιστικές αντιλήψεις. Το κάνεις στα νεύρα σου και όπως παλιά λέγαμε «τι βλαχιά» έχεις αυτός  ή τι «γυφτιά» έκανε ο δείνα, τώρα λες «αυτά δεν γίνονται εδώ» Στην Ελλάδα που ...«γίνονται όλα» το λές; (Να διασκεδάσουμε λίγο το βάρος των παρατηρήσεων) Από αυτούς περιμένεις να σου διασφαλίσουν την θέση εργασίας αφού οι Ελληνάρες μας δεν κάνουν παιδιά και μας έπνιξε το Δημογραφικό. Τα δικά σου τα παιδιά αύριο μπορούν να βρουν δουλειά στην εκπαίδευση από τα δικά τους τα παιδιά που θα κάνουν , αφού οι δικοί μας επιμένουν να μένουν στο ένα, παραγνωρίζοντας την παροιμία «ένα =κανένα» Αυτούς πρέπει να τους περιλάβουμε με αγάπη και να τους κάνουμε να αγαπήσουν τα Ελληνικά γράμματα. Πες τους για τον Ευκλείδη και  για το απίστευτο κατασκεύασμα της Γεωμετρίας που έβαλε σε Επιστημονική τάξη, σειρά και συνέπεια. Πες του ότι ο Ευκλείδης είναι Έλληνας. Αυτό δεν παρεξηγείται. Τα άλλα είναι παρεξηγήσιμα, ουσιαστικά αν συνεχιστούν, πάμε για διάλυση  του σχολείου, θα μας έλθουν  τα κανάλια ή θα μας πιάσουν τίποτα επαγγελματίες ευαίσθητοι «μη κυβερνητικών» και δεν θα  ξέρουμε που να κρυφτούμε! Αυτό ΔΕΝ το θέλεις,κανείς μας δεν το θέλει,  γι αυτό ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ κανένας επιθετικός προσδιορισμός-χαρακτηρισμός μαθητή. Ούτε καν καλός χαρακτηρισμός! Δεν θα λες «τι καλός μαθητής που είσαι» αλλά «τι καλό είναι αυτό που είπες» Έτσι θα φύγεις από την άμεση αναφορά στο πρόσωπο και θα επικεντρωθείς στις πράξεις του που εισπράττονται με λιγότερη συναισθηματική φόρτιση!»
      Να μην μου κάνει παράπονα άλλος σε παρακαλώ, διότι θα αναγκαστούμε να πάμε αλλού και θα μπλέξουμε όλοι. Είμαι σαφής;


      Θέμα 88ο
      Ο Χ και ο Ψ είναι καθηγητές ξένων γλωσσών σε ένα Δημοτικό Σχολείο με 350 μαθητές και έχουν παρατηρήσει ότι το ενδιαφέρον των μαθητών για το μάθημά τους έχει μειωθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό. Ο Χ, παρόλο που είναι άνθρωπος με καινοτόμες ιδέες και με αγάπη για τη δουλειά του, είναι αρνητικός να προβεί στην αγορά διαδραστικού πίνακα λόγω του ότι κατά τη γνώμη του το κόστος του διαδραστικού πίνακα υπερέβαινε την παιδαγωγική του αξία. Ο Ψ αντίθετα πίστευε ότι έπρεπε να προβούν στην αγορά ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον για  μάθηση και η αποδοτικότητα των μαθητών. Τελικά υπερίσχυσε η άποψη του Ψ και κατόπιν τέθηκε το ερώτημα αν τους διαδραστικούς πίνακες μπορούν να τους χρησιμοποιούν και άλλοι δάσκαλοι. Αυτό προϋποθέτει, βέβαια, οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί να έχουν τις βασικές γνώσεις του Η/Υ.

      Απάντηση:
      Τους διαδραστικούς πίνακες , μπορούν να τους χρησιμοποιούν όλοι ως προς την διάσταση της απλής γραφής με το χέρι. Μέχρι εκεί έχει διώξει την κιμωλία και την απειλή της αλεργίας και της πνευμοκονίασης Από κει και πέρα, αν έχει διάθεση , θα ανακαλύπτει όλο και περισσότερες εφαρμογές του διαδραστικού πίνακα. Θα αποθηκεύουν τις σημειώσεις του οι μαθητές σε «φλασάκια» Θα αλλάζει πίνακα χωρίς να σβήνει . αλλά και θα σβήνει και θα γράφει με ό,τι χρώμα θέλει και πάχος κατά το δοκούν. . Μέρχις εδώ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ούτε καν Α΄επιπέδου. Εννοείται ότι θα υπάρξει σεμινάριο 4-5 ωρών επίδειξης και εξοικείωσης. Για να χρησιμοποιήσει όμως όλες τις δυνατότητες, θα πρέπει να πιστοποιηθεί στο Α΄επίπεδο (οπωσδήποτε) και ΚΥΡΙΩΣ (Για να κάνει χρήση εκπαιδευτικών λογισμικών) στο Β΄επίπεδο.
      Γράφω και σε προηγούμενη απάντηση, ότι «ο διαδραστικός, είναι ο καλύτερος πρεσβευτής για μύηση στους Η/Υ.» Σε πρωτόλειο επίπεδο, μπορούν σχεδόν όλοι (εξαιρούνται οι τεχνοφοβικοί!) να κάνουν χρήση των στοιχειωδών λειτουργιών που ΥΠΕΡΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΚΙΜΩΛΙΑΣ.

      θέμα 89ο


      Οι μαθητές του ενός τμήματος Λυκείου είναι έντονα δυσαρεστημένοι με τον καθηγητή των Μαθηματικών λόγω του τρόπου διδασκαλίας του και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του προς τους μαθητές. Το τμήμα γνωστοποιεί το πρόβλημα στο Δεκαπενταμελές του σχολείου, το οποίο προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης του διευθυντή του σχολείου χωρίς όμως ανταπόκριση. Οι μαθητές αναγκάζονται να καταφύγουν σε δυναμική διαμαρτυρία δηλώνοντας την ανυποχώρητη στάση τους. Ο Δ/ντής τελικά ενδίδει στο αίτημα των μαθητών, απομακρύνει τον καθηγητή από το σχολείο και τον μεταφέρει σε συνεργασία με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης στη διοικητική υπηρεσία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
      Απάντηση:


      Εδώ έχουν γίνει πολλά περίεργα και παράνομα , παρ΄ότι η κατάσταση μοιάζει κοινή (και δεν είναι παράξενη ως προς το είδος του προβλήματος)
      Ο διευθυντής έπρεπε να επέμβει από τότε που του το είπε το δεκαπενταμελές. Διακριτικά .  Ο διευθυντής είπαμε είναι Παιδαγωγικός και Επιστημονικός και καθοδηγητικός υπεύθυνος και έπρεπε να είχε κάνει την πρώτη παρέμβαση. Επίσης, δεν έχει καμία δικαιοδοσία απομάκρυνσης του καθηγητή. Για να φύγει ο καθηγητής από το σχολείο, είτε «πείσθηκε» να κάνει αίτηση και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο (του οποίου Πρόεδρος ex officio είναι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης) την έκανε δεκτή, είτε υπήρχε κάποιο πρόβλημα σοβαρό και «κρυφό» το οποίο λύνεται με παράπλευρες του νόμου διαδικασίες επειδή η αναγκαιότητα να λυθεί είναι αδήριτη είτε είχε κάνει κάποιο σοβαρό ποινικό αδίκημα ο καθηγητής και εξεβιάσθη  να φύγει εκουσίως εκτός συνήθων διαδικασιών είτε κάτι άλλο που ο γράφων δεν μπορεί να φανταστεί.
      Το μόνο βέβαιο είναι, ότι ο διευθυντής ΔΕΝ έχει δικαιοδοσία απομάκρυνσης από το Σχολείο. Ομοίως και ο ΔΔΕ δεν έχει εκτός αν καταλογιστούν στον καθηγητή σοβαρά παραπτώματα, γίνει ΕΔΕ κτλ . Η μεταφορά «στα γραφεία» είναι μια εύσχημη εξωθεσμική λύση (όντως αποτελεσματική αν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα) στην οποία όμως δεν τηρούνται οι νομικές διαδικασίες.

      Σοβαρή παρατήρηση: 
      • Στο όλο θέμα δεν ενεπλάκη ο Σχολικός Σύμβουλος της ειδικότητας
      • Δεν ενεπλάκη ο Σχολικός Σύμβουλος Παιδαγωγικής ευθύνης του Σχολείου.
      • Δεβ ενεπλάκη ο Σύλλογος
      • Δεν ενεπλάκη η τοπική ΕΛΜΕ (δεν εμπλέκεται συνήθως αυτεπαγγέλτως, αλλά κατόπιν αιτήματος για προστασία του καθηγητή)
      Από τα παραπάνω, εικάζω, ότι ο καθηγητής έκανε πειθαρχικό παράπτωμα και απεμακρύνθη  μέχρι να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ ή «να φύγει εκτός τάξης και να μην εμπλέκεται με μαθητές» λόγω του ότι έκανε κάτι που αφορά μαθητές  (λ.χ. «ανάρμοστη συμπεριφορά») Ο αναγνώστης ας φανταστεί ό,τι θέλει. Το σίγουρο είναι ότι καθηγητής δνε βγαίνει έτσι από την τάξη, ακόμα και αν έκαναν κατάληψη οι μαθητές. Αν ήταν έτσι όποιον δεν ήθελαν θα τον εξουδετέρωναν!. ΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ έχει γίνει κάτι πολύ σοβαρότερο που έχει αποκρυβεί και μάλιστα υπηρεσιακώς μπορεί να έχουν πράξει και σωστά για να διαφυλαχθεί κάποιος ανήλικος. 
        Παραθέτω μια είδηση από ρεπορτάζ μέσου ενημέρωσης της Ηπείρου για να δει ο αναγνώστης τις «συνοπτικές διαδικασίες» όταν υπάρχει «περίεργο πρόβλημα».

      Έδιωξαν καθηγητή λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς


      Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009, 12:40

      Τον έδιωξαν λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς» προς τις μαθήτριες του. Ο λόγος για έναν καθηγητή που δίδασκε στο ........ Λύκειο.........
      Μετά από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες προς την διεύθυνση του σχολείου και το τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο καθηγητής παύθηκε. Όπως κατήγγειλαν γονείς και μαθήτριες, ο καθηγητής κατέφευγε σε σεξουαλικά υπονοούμενα και σεξιστικούς αστεϊσμούς σε βάρος των μαθητριών του.  Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν επιδόθηκε και σε χειρονομίες σε βάρος μιας μαθήτριας -υποτίθεται για να την «πειράξει».  Το περιστατικό αυτό (μαζί με τις περιγραφές των μαθητριών για προσβλητικά αστεία εν ώρα μαθήματος) προκάλεσε την οργή των γονέων που απαίτησαν από τους αρμόδιους να απομακρύνουν τον καθηγητή από το σχολείο.  Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ........λυκείου ., με τη συμμετοχή του διευθυντή του σχολείου, ............ του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,........... και της υπεύθυνης ....... στον νομό............, αποφασίστηκε η απομάκρυνση του «ανάρμοστου» εκπαιδευτικού από το σχολείο.
      Πηγή: Ηπειρωτικός Αγώνας
      Ερώτημα: «Πόσο δύσκολο είναι να διώξουν κάποιοι καθηγητή από Σχολείο;»
      Διαβάστε το παρακάτω ρεπορτάζ κα ιβγάλτε το δικό σας συμπέρασμα:
      Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις μεταξύ των μαθητών και μίας καθηγήτριας στο μοναδικό Γυμνάσιο και Λύκειο της ........ Από την αρχή περίπου της νέας σχολικής χρονιάς, οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματά τους, ζητώντας την απομάκρυνση καθηγήτριας, η οποία έχει μηνύσει μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, για συκοφαντική δυσφήμιση.
      Ούτε καν ο νομάρχης ..........., ο οποίος επισκέφθηκε πριν μερικές μέρες το νησί, δεν κατάφερε να εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο πλευρών. Μίλησε στους καθηγητές και τη συγκεκριμένη καθηγήτρια, παρουσία και της δημάρχου ............... η οποία βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών.
      Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που ακολούθησε και στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, η προσπάθεια να βρεθεί κάποια λύση υπήρξε άκαρπη.
      Όπως τόνισε ο................. το θέμα θα μεταφερθεί και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ από σήμερα θα ξεκινήσουν οι προσπάθειές του να έρθει σε επαφή με το νέο υπουργό Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδη. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση, ο νομάρχης δεσμεύθηκε ότι την επόμενη Τετάρτη θα ξαναεπισκεφθεί τη ...................
      Οι μαθητές, πάντως, έχουν ήδη στείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να μπουν στο σχολείο και να ξεκινήσουν μαθήματα, αν
      πρώτα δεν απομακρυνθεί η καθηγήτρια από το πόστο της.
      Ένα άλλο περιστατικό από ένα μαθητικό φόρουμ (πρέπει να είναι αληθινό) Και εδώ φαίνεται η απίστευτη δυσκολία απομάκρυνσης καθηγητή από Σχολείο.
      Φέτος στο σχολείο μας ήρθε μια φιλόλογος και στην αρχή πήρε κατευθύνσεις Β και Γ και αρχαία και εκθέσεις. Δεν ήταν στα καλά της και μόνο μάθημα δεν έκανε. Εμείς στην αρχή δεν την είχαμε. Παραπονέθηκαν τα παιδιά της θεωρητικής στο διευθυντή αλλά αυτός προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πράγματα με κάτι "να τα συζητήσουμε, να τα βρούμε με διάλογο κλπ". Τότε συμφωνήσανε όλα τα παιδιά που την είχανε και δεν μπαίνανε στο μάθημα όταν την είχανε. Ο διευθυντής κάλεσε τα προεδρία και μετά τους γονείς. Κάνανε σύλλογο καθηγητών και από ότι μάθαμε τσακωθήκανε. Όμως την βγάλανε από όλα τα μαθήματα και της δώσανε μόνο ιστορίες Α και Β. Έτσι τη φάγαμε και μεις στη μάπα. Το άτομο είναι για μπάτσες. Στην ιστορία γίνεται το έλα να δεις. Αυτή είναι τελείως άχρηστη και απορώ γιατί δεν την διώχνουνε τελείως. Ο διευθυντής μας είπε ότι θα φροντίσει του χρόνου να φύγει αλλά μας παρακέλεσε φέτος να κάνουμε υπομονή στο κάτω κάτω ιστορία είναι μας είπε και όχι κάτι που θα χρειάζεται για πανελλήνιες. Αυτή για παράδοση μαθήματος κάνει ανάγνωση το βιβλίο και έβαλε διαγώνισμα να γράψουμε ολόκληρο κεφάλαιο. Ευτυχώς είναι τόσο χαζή που αντιγράψαμε όλοι απο το το βιβλίο. Όλη την ώρα γκρινίάζει και μας λέει ότι όλοι οι άλλοι καθηγητές συνομοτούν εναντίον της και ότι είναι αδικημένη και κατακηνυγημένη. Πολλές φορές βάζει τα κλάματα και λέει ασυναρτησίες. Εμείς είπαμε άντε να την ανεχτούμε στην ιστορία και αυτή υποσχέθηκε μεγάλους βαθμούς. Όταν έχουμε μαζί της μπαινοβγαίνουμε από την τάξη όποτε θέλουμε, διαβάζουμε άλλα μαθήματα, ακούμε μουσική και γράφουμε στο κινητό. Αυτή μόνο καθηγητρια δεν είναι και δεν ξέρω γιατί δεν υπάρχει τρόπος να την απολύσουνε. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι μόνον αν εμεις οι μαθητές συνφωνήσουμε και δεν μπάινουμε 2-3 φορές στην τάξη και βοηθήσουν και οι γονεις μόνον τότε κάτι γίνεται.


      Θέματα 90ο -91ο - 92ο 



      (90ο)  Είστε διευθυντής σε σχολείο ακριτικής και δυσπρόσιτης περιοχής, του οποίου οι εκπαιδευτικοί είναι διαρκώς ανακυκλούμενοι, με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός των εκπαιδευτικών του συλλόγου σας στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς να είναι νεοδιόριστοι.


      Απάντηση: 
      Υπάρχει το πρόβλημα των κινήτρων.
      το πρόβλημα έχει ως εξής:
      1. Οι καθηγητές θέλουν να εργαστούν στον τόπο κατοικίας τους.
      2. Θεωρούν, ότι η παραμονή στην επαρχία, ελάχιστα θα επιφέρει στην εξέλιξή τους.
      3. Η αντίληψη, ότι ευρισκόμενοι στα μεγάλα Αστικά Κέντρα  θα είναι καοντά στις εξελίξεις, παγώνει κάθε ιδέα για απομάκρυνση στην επαρχία.
      4. Η επαρχία είναι μια πηγή μαζέματος μορίων για να πάμε στο Αστικό κέντρο.

      Οι εκπαιδευτικοί λοιπόν, θεωρούν την θητεία τους στην επαρχία ως «ενδιάμεσο προορισμό» κάτι σαν το «αγροτικό» των Ιατρών, στην εκπαιδευτική τους πορεία. 
      Υπάρχει μια φιλολογία παροχής κινήτρων για παραμονή (πολλά μόρια, πλασματικός χρόνος Υπηρεσίας, άρα καλύτερη αμοιβή) όμως όλα αυτά είναι αναποτελεσματικά. 
      Υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης (η οποία ακουμπά λιγότερο την περιφέρεια ) ίσως γίνει ελκυστικότερη η επαρχία. 
      Ως προς τον Διευθυντή, πρέπει να γίνει ο διαρκής Επιμορφωτής με «ανοικτό» «πολυθεματικό»  και διαρκείας σεμινάριο και μάλιστα με....Σισύφεια εξέλιξη , αφού πάνω που μαθαίνει κάποιος την δουλειά, φεύγει! (Πάνω που «φθάνει στην πηγή» απέρχεται!)
      Έχει και πολλά θετικά, αφού οι νέοι εκπαιδευτικοί είναι ορεξάτοι και ευεπίφοροι στο νέο στο καινοτόμο και δεκτικοί σε οδηγίες. Αν ο Διευθυντής είναι καλός θα τους χαράξει την ζωή και αν κακός μπορεί να τους στραβο-μάθει (το ήμισυ είναι η αρχή του παντός και μ΄όποιον δάσκαλο καθίσεις κτλ)
      Επειδή στα χωριά δεν υπάρχουν φροντιστήρια κτλ γενικά ευκαιρίες και δυνατότητες, μπορεί να διοργανώσει σωστά την ΠΔΣ ή την Ενισχυτική Διδασκαλία με σοβαρά οφέλη για τους μαθητές . Η τοπικές ΔΔΕ δίνουν προτεραιότητα στην ΠΔΣ στην επαρχία ακόμα και τώρα την εποχή της ένδειας. 
      Υπάρχουν συνήθως υποδομές επαρκείς, τα παιδιά ανά τμήμα είναι λιγότερα, οι «χωρικοί» (που τους αποπήρα με τις παροιμίες) δεν είναι κακομαθημένοι Αστοί (πιό πολλές οι διενέξεις και οι έριδες με τους καθηγητές) 
      Υπάρχουν κάποιες απίστευτες ιδιαιτερότητες για κάποιον που έχει τελειώσει σχολείο σε πόλη. λ.χ. μπορεί να μην κάνουν καθόλου Γυμναστική ή Αγγλικά. Ο κόσμος εκεί δνε κάνει καταλήψεις για να απαιτήσει στελέχωση. Αλλά και να κάνει μπορεί να μην βρίσκουν καθηγητή ενδιαφερόμενο (Τώρα πλέον έχει χαθεί κι αυτό!)
      Τότε, ο νόμος προβλέπει αύξηση των ωρών διδασκαλίας των .....μαθηματικών και κάπως κλείνουν κάποια κενά της εκπαίδευσης 
      Χρειάζεται πολιτική κινήτρων , με σωστή εφαρμογή της θεωρίας υποκίνησης , όπου χρειάζεται καλλιέργεια κουλτούρας (μόνιμου έθους, αντίληψης, συλλογικής διάθεσης) στην κοινωνία για μόνιμη στελέχωση των ακριτικών σχολείων. Αυτά τα προβλήματα κατά τον Νίκο Μουζέλη (Μουζέλης , 1978, σ.σ. 303-330) έγκεινται στο  ότι οι θεσμοί που διεμόρφωσαν την Ελληνική Κοινωνία, δεν διαμορφώθηκαν με ενδογενή τρόπο, ούτε ήταν αποτέλεσμα διεργασιών της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά άκριτες αντιγραφές θεσμών της Αλλοδαπής που δεν μπόρεσαν να ριζώσουν στα καθ΄ημάς, αφού δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν με οργανικό τρόπο.


      (91)Είστε διευθυντής σε σχολείο ακριτικής και δυσπρόσιτης περιοχής, όπου ο κοινωνικός περίγυρος είναι μικρός και σας ασκεί πιέσεις τόσο για ζητήματα βαθμολογίας, όσο και για ζητήματα απουσιών, συμπεριφορών εκπαιδευτικών κτλ.

      Απάντηση:
      • Είναι γνωστή η παροιμία «κακό χωριό τα λίγα σπίτια!»
      • Θα εξηγήσει και θα ξαναεξηγήσει ότι όχι μόνο δεν έχει δικαίωμα να κάνει υπόδειξη στον καθηγητή για να βάλλει παραπάνω βαθμό, όχι μόνο κινδυνεύει να βρει τον μπελά του, αλλά στην πορεία, ο καθηγητής θα πάψει να τον σέβεται αν του ζητάει ρουσφέτια για βαθμούς κτλ Το να είναι επιεικείς θα το ζητά έτσι κι αλλιώς για όλους τους μαθητές, από μόνος του, αλλά «αν μου ζητάτε να κάνω διακρίσεις ή να ζητάω διακρίσεις, είναι σαν να μου ζητάτε να το κλείσω το Σχολείο! Το κλείνω και μόνος μου αν ....θέλω!»
      • Ομοίως και με τις απουσίες. Ιδίως με τις απουσίες που όλοι  ξέρουν τις απουσίες όλων, καμία διάκριση. Ναι σε διευκολύνσεις , αλλά καμία διάκριση, διότι το παιγνίδι χάνεται ανεπιστρεπτί αν αρχίσουν οι πρώτες παραχωρήσεις. Εδώ αναφέρω και μια άλλη παροιμία «το χωριάτη κάνε φίλο, κράτα ΄να κομμάτι ξύλο!» ( Η ορθή μετάφραση είναι συναναστρέψου τους κατοίκους της υπαίθρου, αλλά κράτα και τις αποστάσεις)
      • Το θέμα με τις συμπεριφορές των εκπαιδευτικών συνήθως αφορά εξωδικακτικά θέματα (λ.χ. Οι νεοδιόριστοι είναι και νέοι και θεωρούνται εν δυνάμει γαμπροί, οπότε έχουμε το νου μας για το τι ακούμε και μας λένε, ώστε να προφυλάξουμε πράγματα και ανθρώπους)




      (92) Είστε διευθυντής σε σχολείο ακριτικής και δυσπρόσιτης περιοχής, του οποίου οι εκπαιδευτικοί είναι διαρκώς ανακυκλούμενοι και προερχόμενοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός των εκπαιδευτικών του συλλόγου σας να ζητά συχνά άδεια για να βρεθεί κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα, κάτι που πιθανόν να δημιουργεί και κάποια λειτουργικά προβλήματα, κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ημερομηνιών (π.χ. 23 Δεκεμβρίου).
       Απάντηση:

       Κανονικά , κάθε εκπαιδευτικός δικαιούται 10 μέρες κανονικής αδείας ανά ημερολογιακό έτος (όχι διδακτικό ή σχολικό) Η άδεια αυτή είναι 10 μέρες σε όσους έχουν  «διακοπές» (ενώ στους υπολοίπους Δ.Υ. είναι ένας μήνας) Παλιά, οι νεοδιόριστοι δεν δικαιούντο αδείας  πριν περάσει εξάμηνο. Μετά έγινε «μία μέρα για κάθε μήνα» αν θυμάμαι καλώς, πάντως και οι διορισθέντες τον Σεπτέμβριο δικαιούνται κάποιες 4 μέρες. Υπάρχει το κώλυμα, ότι η άδεια αυτή παρέχεται για «σοβαρούς λόγους» για τους οποίους η διοίκηση πρέπει να ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία. Κάπου , αυτού του είδους η άδεια καταστρατηγείται και χρησιμοποιείται για «συλλογή ελαιών» ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών δεν την γνωρίζουν καν αυτή την άδεια (ούτε ως....δυνατότητα) επειδή απουσιάζουν μόνο για λόγους ανωτέρα βίας. Υπάρχουν όμως και χειρότερα (ευτυχώς ελάχιστα περιστατικά στους εκπαιδευτικούς) όπου αρρωσταίνουν κτλ 
      Εγώ προτείνω την εξής ΛΥΣΗ:
      την 23η Δεκεμβρίου, πάμε όλο το Σχολείο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟ τις δύο πρώτες ώρες, με συνοδεία του Διευθυντή  και των 2 ντόπιων καθηγητών που δεν μετακινούνται από Έβρο Αθήνα ή από Λήμνο στο Βαρθολομιό. Οι άλλοι  παίρνουν κανονική άδεια την 23η  Δεκεμβρίου, άρα από το μεσημέρι της 22ας είναι εύκαιροι να πάνε στην ευχή του Θεού και να μην βγάλουν προβληματικότητα στο σχολείο. Θα έχουν την αίσθηση ότι τους κάναμε ΧΑΡΗ την οποία, ηθικώς και ατύπως θα την χρωστούν ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Έχουμε φιλότιμο οι Έλληνες, πιάνει αυτό!) Μετά τον εκκλησιασμό, το Σχολείο επιστρέφει και γίνεται προβολή της ταινίας «Ο Σαρλώ Χρυσοθήρας» (Χριστουγεννιάτικη) ή «το Μοντέρνοι Καιροί» (Αριστούργημα) Μετά κληρώνουμε και 10 «στικάκια» -«φλασάκια» , έχουμε και τα σχετικά μπαλόνια και Αγιοβασίληδες και πάμε σπίτια μας .
      Έχουμε διαφυλάξει το σχολείο , το εργάσιμον της ημέρας , το καλό εργασιακό κλίμα και οι συνάδελφοι είναι απολύτως καλυμένοι που λείπουν.
      Αν δεν το κάνουμε αυτό θα μας φάει η γκρίνια  η μεμψιμοιρία και η κακομοιριά.


       (Στη μνήμη του θείου μου του Τάκη που έφυγε πριν λίγο πλήρης ημερών...)
      Θέμα 93ο
      Ένας εκπαιδευτικός αντιμετωπίζει το εξής πρόβλημα: στην τάξη του υπάρχει ένας μαθητής, ο οποίος παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς. Πολλοί γονείς μαθητών που φοιτούν στην τάξη αυτή έχουν εκφράσει φόβους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους. Ο εκπαιδευτικός παρά τις προσπάθειές του δεν καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα και οι γονείς απευθύνονται στο διευθυντή ζητώντας την αποπομπή του συγκεκριμένου μαθητή
      Απάντηση:
      • Ο μαθητής, δεν τιμωρείται επειδή το ζήτησαν οι γονείς.
      • Ο Μαθητής δεν τιμωρείται επ ουδενί με απομάκρυνση από το σχολείο (και μάλιστα αλλαγή Σχολικού περιβάλλοντος ) αν δεν υπάρξει κλιμάκωση παιδαγωγικών παρεμβάσεων, (παρατήρηση, επίπληξη, Ω.Α. , 1 μέρα, 2 μέρες, 3 μέρες, πεντάρα και ΜΕΤΑ συζητάμε την αλλαγή )
      • Είναι πάρα πολύ παράξενο που δεν έχει επιληφθεί πιο πριν ο Διευθυντής  ή ο Σύλλογος . Εκτός αν οι γονείς είναι υπερβολικοί, οπότε πρέπει να τους εξηγηθεί, ότι δεν τιμωρούμε με εικασίες αλλά επί γεγονότων.  Απείλησε συμμαθητές του; Τους εξύβρισε ; Χειροδίκησε; Είναι μέλος συμμορίας ανηλίκων; Έρχεται ένα πρωινό ο Σύλλογος Γονέων  και ζητά αποπομπή μαθητή; 
      • Καμία κίνηση, αν δεν γίνουν όλα φυσικά: Κατ΄αρχήν κακώς που επιχείρησε να το λύσει μόνος του ο εκπαιδευτικός. Ο Διευθυντής είναι για τους πειθαρχικούς ελέγχους πέραν των συνήθων περιπτώσεων, αφού δρα και ως μπαμπούλας μιας  έχει την δικαιοδοσία των «μέχρι 3 μέρες»  Υπάρχει όμως  : Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ.  Παρατήρηση, επίπληξη, ΩΑ με συνέντευξη στον διευθυντή, ξανά ΩΑ με συνέντευξη στον διευθυντή, κλήση γονέα  και συζήτηση με διευθυντή και καθηγητές τάξης. Βλέπουμε αν υπάρξει κάποια βελτίωση και μετά ξανά 1 μέρα από Διευθυντή , μετά 2 από τον Σύλλογο με συμμετοχή ΚΑΙ των μαθητών (Ο πρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του τμήματος μαζί με το τριμελές προεδρείο του 15μελούς,  παρευρίσκονται  στις  αντίστοιχες  συνεδριάσεις  του  συλλόγου  των καθηγητών, με δικαίωμα λόγου. )
      Τα παραπάνω θα κλιμακωθούν αν δεν έχουμε σημάδια συμμόρφωσης του μαθητή και κάθε φορά θα το διερευνούμε και θα το συζητούμε. 

      Θέμα 94ο


      Είστε διευθυντής και έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ελάττωση του αριθμού των μαθητών του σχολείου σας .
      Απάντηση:

      Το Δημογραφικό δνε μπορεί να το λύσει ο Διευθυντής. Μπορεί όμως να ζητήσει πειστικά από τον ΔΔΕ που έχει αρμοδιότητα και δικαιοδοσία για το «ποίου Δημοτικού τα παιδιά εγγράφονται πού» όπως και ποίων Γυμνασίων σε ποία λύκεια, να κάνει τα εξής πιθανά (αν υφίστανται) :
      1. Να ελέγξει το ανεξέλεκτον των μετεγγραφών που δημιουργούν κενά σε κάποια σχολεία και στοιβάγματα μαθητών σε άλλα.
      2. Να διερευνήσει ποιός παίρνει διαταγές να στοιβάζει μαθητές σε αποθήκες, όταν στο διπλανό σχολείο υπάρχουν άνετες υποδομές.
      3. Να αναζητήσει ποιός βγάζει φήμες για καλά σχολεία και για κακά. Δεν είναι ισότιμα τα σχολεία μας;
      4. Να επανακατανείμει τους μαθητές στα σχολεία και να τα επαναχωροθετήσει.
      5. Να διασφαλίσει το συμφέρον των μαθητών κα ιτην Πολιτείας με την ισοκατανομή των μαθητών αναλόγως των κτιριακών (και εμψύχων) υποδομών.  
      6. Να χρησιμοποιήσει κριτήρια μη παραπλάνησης των σχολείων στις μετεγγραφές (Ε1, ΔΕΗ, ΔΕΥΑi , όπου i=A(1)Ω αρχικά πόλεων  , ΟΤΕ ) 
      7. Να απευθυνθεί στην τοπική ΕΛΜΕ να πιέσει τους κακομαθημένους γονείς που θέλουν να εγγράφουν τα παιδιά τους όπου αυτοί θέλουν και όχι όπου η χωροταξία τους έχει τοποθετήσει. 
      Η παραπάνω αρμοδιότητα είναι του ΔΔΕ και είναι πολυ σοβαρή και ευαίσθητη. Αν ο ΔΔΕ δεν το χειριστεί ΔΙΚΑΙΑ, , μπορεί να κάνει συλλόγους να γίνουν μαλλιά κουβάρια, συλλόγους γονέων να αρθρογραφούν καθημερινά, βουλευτές να παρεμβαίνουν, Περιφερειακούς να κάνουν δηλώσεις, την τοπική ΕΛΜΕ να προβαίνει σε καταγγελίες κτλ 
      Με λίγα λόγια, την αρμοδιότητα την έχει ο ΔΔΕ . Ο Διευθυντής κάνει εμπεριστατωμένο υπόμνημα (και με το Σύλλογο προσυπογράφοντα για να έχει αυξημένο κύρος και βαρύτητα η παρέμβαση )
      Να βάλλει πειστικά και πραγματικά επιχειρήματα και όχι δικολαβίστικα. Ο ΔΔΕ ξέρει ανάγνωση όπως και τα προβλήματα του χώρου όπου προΐσταται για να δώσει βέλτιστη λύση.
       Θέμα 95ο

      Μαθητής του σχολείου σας, δημοσιεύει στο Facebook φωτογραφία εκπαιδευτικού που λήφθηκε εν ώρα μαθήματος, χωρίς την άδεια του εκπαιδευτικού.

      Ο εκπαιδευτικός καταγγέλλει το γεγονός στον διευθυντή του. 

      Απάντηση:
      99% η φωτογραφία ελήφθη από το κινητό του μαθητή που παρανόμως έφερε μαζί του. Άρα έχομε διπλή παράβαση, καθώς η ανάρτηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο χωρίς την άδεια του ενδιαφερομένου, είναι αδίκημα και μάλιστα ποινικό. Το σχολείο όμως το θεωρεί όπως και είναι και πειθαρχικό. (Γενικώς το ποινικό είναι και πειθαρχικό, ενώ το αντίστροφο δεν ισχύει πάντα)
      Αν δεν τον συγχωρήσει ο καθηγητής  (λ.χ. ο μαθητής αποκαθηλώνει την ανάρτηση και ζητά συγγνώμη ειλικρινή μεταμελείας) ο διευθυντής μπορεί να τον τιμωρήσει και για το κινητό (2 μέρες) ή (καλύτερα) να μην τα παίρνει όλα πάνω του, να το φέρνει στον Σύλλογο και να το συζητάνε και με τους μαθητές και να γίνονται οι συστάσεις μετά την προσευχή, για αποτροπή και άλλων υποψηφίων μιμητών. 

      Επίσης ο Διευθυντής οφείλει οπωσδήποτε να αποτρέψει τον καθηγητή από το να κάνει μήνυση στον μαθητή (έχει τυπικά τέτοιο δικαίωμα ! ) για ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ. 
      Επίσης να ενημερωθούν οι γονείς για το κινητό (Ενδέχεται να πούνε «εμείς του το επιτρέπουμε» και να χρειαστεί να γίνει παιδαγωγική παρέμβαση και σε αυτούς)


      Θέμα 96ο
      Ο Υποδιευθυντής του σχολείου σας,  κάνει δημόσια κριτική  αναφέροντας ότι παραμελείτε τα καθήκοντά σας επειδή δεν τον ενημερώνετε για όσες ημέρες δεν παρουσιάζεστε στο σχολείο.
       Απάντηση:(Αυτή την ερώτηση την θεωρώ ως την πλέον δύσκολη που συνάντησα . Υποκειμενικό μάλλον)
      Άρθρο 107, παράγραφος 1. εδάφιο η)(ένα παράπτωμα από τον κατάλογο των πειθαρχικών παραπτωμάτων)
        «Η άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως, γραπτώς ή προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις»
      Βάσει του παραπάνω εδαφίου και της περιγραφής:
      • Η κριτική ήταν δημόσια
      • Απεφάνθη ότι παραμελεί τα καθήκοντά του(επίκριση) .
      • Λέει…..ΑΛΗΘΕΙΑ!
      Το θέμα είναι τι είδους παραλήψεις έχει κάνει ο Διευθυντής:
      • Λείπει όλη μέρα και ΔΕΝ ενημερώνει τον Υποδιευθυντή του που εκ του νόμου τον αναπληροί; 
      • Θα πάει σχολείο ο Υποδιευθυντής και θα σκέπτεται «θα έλθει -δεν θα έλθει -μήπως καθυστέρησε, ποιος υπογράφει σήμερα, ποιος αντιμετωπίζει το πρόβλημα;
      Επομένως, ο Διευθυντής έχει κάνει σοβαρή παράβαση καθήκοντος, αφού η ενημέρωση του αναπληρωτή του είναι καθήκον του. Η μη ενημέρωσή του, δημιουργεί ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ και δυσλειτουργίες στην Υπηρεσία του. 
      Ποιός έχει την όποια συγκεκριμένη δικαιοδοσία την συγκεκριμένη ημέρα; Υπογράφει τα έγγραφα ή περιμένει τον διευθυντή ; Απαντά στα επείγοντα έγγραφα της διεύθυνσης ή περιμένει τον διευθυντή; Δεν κινείται τίποτα επί αμφιβολίας!
      Αν ο Διευθυντής δεν  αντιληφθεί την «πατάτα» που έκανε και αναφέρει τον Υποδιευθυντή του, θα τιμωρηθεί ο ....ίδιος! («Θα πάει για μαλλί….»)

      Ο Υποδιευθυντής έπρεπε να του είχε εξηγήσει τις παρενέργειες, μήπως τον πείσει να τον ενημερώνει πότε λείπει. Και αν δεν  συνεμορφώνετο,  να τον αναφέρει τηλεφωνικώς στον ΔΔΕ (εκεί θα είχε σταματήσει μάλλον το θέμα, πριν πάμε στις έγγραφες αναφορές (scripta manent )


      Πάντως δεν πρέπει να πάνε σε ΕΔΕ κτλ διότι αυτά δεν προάγουν το συμφέρον του Σχολείου. Ο ΔΔΕ θα είναι ο καταλύτης για άρση της παρεξήγησης εκατέρωθεν και να μην επαναληφθεί στο μέλλον....


      Θέμα 97ο

      Στο Σχολείο σας παρουσιάζεται μητέρα μαθητή που υποστηρίζει πως ο δάσκαλος του παιδιού της καταφέρεται με άσχημες εκφράσεις εναντίον της (ο εκπαιδευτικός έκανε δημόσια επιτιμητικά σχόλια για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού της). Η μητέρα του παιδιού, επειδή πλέον έχει διαρραγεί η σχέση του παιδιού της με τον εκπαιδευτικό, ζητά την παρέμβαση του Διευθυντή.
      Απάντηση:
      Είναι ένα σύνηθες πρόβλημα:
      Ο εκπαιδευτικός πάνω στον εκνευρισμό του βλέποντας μια συγκεκριμένη  αταξία του μαθητή, λέει κάποια έκφραση του τύπου «Έτσι σε έχει μάθει η μάννα σου;» Στην συνέχεια ο μαθητής, θεωρεί υποχρέωσή του να το πει στην μάννα του συνήθως διογκωμένα για να καλυφθεί , η μητέρα εξαγριώνεται και λέει το παράπονό της στον Διευθυντή, αντί να το πει στον καθηγητή «για να μην τσακωθεί»
      Η παραπάνω περιγραφή πλησιάζει λιγότερο ή περισσότερο την πραγματικότητα.
      1. Ο εκπαιδευτικός, δεν έπρεπε να καταφερθεί εντός της τάξεως για τους γονείς του μαθητή (αν το έχει κάνει δημόσια εκτός τάξεως έχουμε άλλη διάσταση, αλλά μένουμε στο σύνηθες) Είναι αυτό που λέμε «αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς προσώπων, μπορούμε να χαρακτηρίζουμε πράξεις» ώστε να μην υπάρχει προσωπική συναισθηματική φόρτιση  που προκαλεί αντιδράσεις.
      2. Ο Διευθυντής οφείλει να καλέσει τον εκπαιδευτικό και να του συστήσει να αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς, διότι χάνει το όποιο δίκιο έχει, διότι δεν είναι δεοντολογικό, δεν είναι επαγγελματικό και εν τέλει είναι και παράνομο , διότι δεν θέλει και πολύ κάποιος περίεργος γονέας να κάνει μήνυση  και να δυσφημιστεί το σχολείο. Είναι ευχής έργο που η μητέρα προσήλθε σε μένα και δεν έκανε κάτι άλλο, όπως έγγραφη αναφορά , όπου θα ήταν τα πράγματα σοβαρά. Γι αυτό, να θεωρείς πολύ τυχερό τον εαυτό σου, σταματάς οποιονδήποτε χαρακτηρισμό για τον οιοδήποτε. Αν σε ενοχλεί στο μάθημά σου κάποιος του κάνεις μη λεκτική παρατήρηση (με βλέμμα , γλώσσα σώματος, χειρονομία) του ξανακάνεις, του ξανακάνεις και τρίτη λεκτική , αλλά με ήρεμο τρόπο,«Τι θα γίνει;» «Τί είπαμε;» και μετά την τέταρτη «πέρασε έξω από την αίθουσα σε παρακαλώ και πήγαινε -όπως έχουμε πει- στο γραφείο του Διευθυντή» Γράφεις Ω.Α. και υπογραφή και μετά εγγράφεις το περιστατικό στο βιβλίο ποινών. Μόνο έτσι είμαστε κατοχυρωμένοι νομικά. 
      Επαναλαμβάνω, κανένας χαρακτηρισμός προσώπων μέσα στην τάξη, δεν θα επαναληφθεί, δεν θα πεις τίποτα στο παιδί, σαν να μην συνέβη τίποτα και το θέμα σταματάει εδώ. Θα πω στην μητέρα ότι ήταν σφάλμα σου και λυπάσαι που έγινε αυτό το περιστατικό και ότι το είπες πάνω στα νεύρα σου και φυσικά επ΄ ουδενί δεν το εννοούσες.
      Στην συνέχεια ο Διευθυντής καλεί την μητέρα και δίνει εξηγήσεις ότι δεν υφίσταται θέμα και βεβαίως δεν πρόκειται να επαναληφθεί το θέμα στο μέλλον.

      Θέμα 98

      Συνάδελφος παραπονείται πως έχασε την προθεσμία υποβολής μιας αίτησης για συμμετοχή σε επιμορφωτικό πρόγραμμα επειδή δεν πληροφορήθηκε την ύπαρξη της συγκεκριμένης προκήρυξης.
      Απάντηση:
      1. Είναι υποχρέωση του Διευθυντή να ενημερώνονται οι καθηγητές.
      2. Παλιά, η ενημέρωση αυτή ήταν απλή, καθώς η όλη ενημέρωση, εγίνετο αποκλειστικά μέσω ταχυδρομείου. Ο διευθυντής έβγαζε ένα αντίγραφο από το διαβιβαστικό και παράπεμπε στο πλήρες κείμενο στον οικείο φάκελο. Με την έλευση του Ηλ.Ταχ. επήλθαν τα μεγάλα πλεονεκτήματα, αλλά υπήρξε και υπερπληθώρα αποστολών πολλά των οποίων ενδιαφέρουν ίσως έναν καθηγητή σ όλη την Ελλάδα. Σε αυτά τα γεγονότα αρχίζει να δημιουργείται το πρόβλημα.
      3. Υπάρχει το Σεμινάριο που διοργανώνει φορέας εκτός Υπουργείου , επί πληρωμή , προαιρετικό και απευθύνεται σε καθηγητές Γαλλικής , ενώ στο σχολείο σου δεν υπάρχουν καθηγητές Γαλλικής και το Χ σεμινάριο που απευθύνεται σχεδόν σε όλους (λ.χ. Β΄επίπεδο) διοργανώνεται από φορείς του ΥΠΔΒΜΘ και είναι σημαντικό για τους καθηγητές . Αυτά είναι τα δύο άκρα. Στο πρώτο υπάρχει εύλογη δικαιολογία στο δεύτερο καμία.
      4. Για να μην γίνονται τέτοια περιστατικά, οφείλει να αναρτά στον πίνακα ανακοινώσεων τις όποιος ενημερώσεις με την ημερομηνία παραλαβής. Η ανάρτηση  αποκαθήλωση γίνεται μερίμνει του Διευθυντή ή επί τούτω καθηγητή και τα απακαθηλωνόμενα έγγραφα τίθενται σε ειδικό φάκελο για λόγους αρχειακούς επαν-επικαιροποίησης κτλ ). 
      5. Όλες οι ανακοινώσεις της αλληλογραφίας του σχολείου, προωθούνται σε ηλεκτρονική μορφή σε Υπολογιστή του γραφείου που έχει σύνδεση με το διαδίκτυο συνεχώς. Ο Διευθυντής λαμβάνει την αλληλογραφία στο γραφείο του, την εκτυπώνει κατά τα γνωστά, αλλά παράλληλα την προωθεί και σε ένα άλλο λογαριασμό (kathigites_1_gel_gavdou@gmail) όπου όλοι οφείλουν να ενημερώνονται .  O H/Y είναι σε δίκτυο με εκτυπωτή. Ένα σεμινάριο 2 ώρων του τύπου «πώς διαβάζω τα μέηλ στον Υπολογιστή» γίνεται για τους καθηγητές που ΔΕΝ έχουν πιστοποίηση Α΄επιπέδου. Παρέχεται ένα Α4 του τύπου: 
      «Ανοίγουμε τον Η/Υ . 
      περιμένουμε λίγο. 
      ένα κλικ (το ρυθμίζουμε για ένα, όχι διπλό)  στο εικονίδιο με την κόκκινη αλεπού
      κλικ στο κόκκινο εικονίδιο της μπάρας με τον κόκκινο φάκελο «Gmail» (Το ρυθμίζουμε να μην θέλει κωδικό και να τον θυμάται) 
      κλικ στους τίτλους των απεσταλμένων.
      Κοιτάμε για συνημμένα.
      6. Τα παραπάνω, δεν αίρουν την υποχρέωση (ακόμα) του Διευθυντή να κάνει παραδοσιακή ενημέρωση, αλλά αφοπλίζει και τον καθηγητή από ενδεχόμενο «ύφος» Τότε τους λέμε: «Εδώ έχουν μεηλ όλοι οι μαθητές μας  και τους ενημερώνουμε ηλεκτρονικά, δεν θα ξέρουν να διαβάσουν μεηλ οι καθηγητές που ενδεχομένως τους αξιολογούν ως κουμπούρες ή και ως ανεπίδεκτους;;.........Για σκέψου το!» 
      7. Η διοίκηση κάποιες φορές καθυστερεί την ενημέρωση ή την στέλνει Παρασκευή μεσημέρι στις 14.00 με λήξη προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος το μεσημέρι της Δευτέρας. Παλιά έχει παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο, αλλά  τώρα είναι πολύ πιο δύσκολο. Παρ΄όλα ταύτα σε σχέση με το πρόγραμμα της μείζονος επιμόρφωσης είχαμε σοβαρά και δικαιολογημένα παράπονα για το πώς κύλισε η ενημέρωση.


      Θέμα 99ο


      Είστε διευθυντής σε σχολείο και γίνεστε μάρτυρας περιστατικού που αφορά στην πρόκληση σημαντικών φθορών σε χώρο του σχολείου. Ο(οι)  δράστης (ες) δεν αποκαλύπτονται από τους συμμαθητές τους.
      Απάντηση:

      Παιδιά σας συγχαίρω που δεν είστε καταδότες των συμμαθητών σας, ευτυχώς στο σχολείο μας  δεν έχουμε ρουφιάνους. Όμως η ζημιά έγινε και τους καλύπτετε ομαδικά, άρα ομαδικά πρέπει να την αποκαταστήσετε. Αν δεν το κάνετε, οι καθηγητές μου έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα σας πάνε εκδρομή. Πρέπει να ξέρετε, ότι επιβάλλεται να σας πηγαίνουμε εκδρομές για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς λόγους. Αλλά οι καθηγητές σας φοβούνται, μήπως οι 2-3 ή ο ένας θα κάνει μια ζημιά και  όλοι θα τους καλύπτετε. Δεν είναι δυνατόν να περιμένετε να γυρίσουν το κεφάλι τους από το να σας επιτηρούν στην εκδρομή έστω και για μια στιγμή και να κάνετε την κουτσουκέλα σας και να ξεφτιλιστούμε ως σχολείο, να εισπράξουμε καμια μήνυση από Ξενοδόχο για ζημιές και γενικά  να έλθουμε ντροπιασμένοι. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είμαστε ανακριτικό της ασφάλειας, ούτε θα αρχίσουμε τις ρουφιανιές. Την ζημιά όμως δεν θα την αποκαταστήσει η Σχολική Επιτροπή, όχι μόνο γιατί δεν έχουμε λεφτά, αλλά διότι η ζημιά ήταν πέραν της «ζημίας συνήθους χρήσεως» 
      Θα την αποκαταστήσετε λοιπόν την ζημιά με συνεισφορά όλων και εγώ σας υπόσχομαι να πείσω τους καθηγητές, ότι τελικά αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και τελικά θα σας συνοδέψουν στην εκδρομή σας.
      Και πάλι εύγε που δεν  καταδίδετε τους σκηλρούς άντρες που την κάνανε την ζημιά και κρύβονται στην μεγαλοψυχία σας.
      Όλες οι εξουσίες δουλεύουν με ρουφιάνους, εμείς εδώ όχι! Για να είμαι συνεπής σε αυτό που σας έχω πει ποιά είναι τα τρία πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να γίνετε και αυτό είναι ένα από τα τρία.
      (Η παραπάνω αντιμετώπιση έχει δουλέψει και έχει πιάσει)
      Η αντιμετώπιση με κλήση Αστυνομίας κτλ δνε ενδείκνυται. Η απειλή της Αστυνομίας εκδείκνυται, όπως και η ποινική ανάλυση του αδικήματος «Φθορά ξένης περιουσίας» 
      Εκεί πρέπει να τους εξηγήσουμε, γιατί ενώ οι φθορές των καταλήψεων είναι ποινικό αδίκημα εμείς δεν φέρνουμε τις ασφάλειες για ανακρίσεις και δακτυλικά αποτυπώματα . (Διότι είστε ανήλικοι, διότι φταίνε πιο πολύ οι μεγάλοι, διότι ουδείς φαντάζεται τι είναι φυλακή ανηλίκων, διότι είμαστε καθηγητές σας παιδαγωγοί και την άλλη μέρα θέλουμε να σας κοιτάμε στα μάτια, διότι η επιείκεια είναι αδελφή της Δικαιοσύνης, διότι πρέπει να δίνεται πάντα δεύτερη ευκαιρία, διότι θα το καταλάβετε εν καιρώ κτλ)
      Η αντιμετώπιση με κλήση γονέων, πάλι δεν ενδείκνυται διότι θα ακούσουμε «το δικό μου το παιδί δεν κάνει τέτοια» και «να κόψετε το κεφάλι σας να βρείτε τους ενόχους, εμείς δεν θα πληρώσουμε τα ξένα σπασμένα» 
      Υπάρχει πάντως η παράμετρος, όπως η φθορά να είναι «διακεκριμένη» Καλό είναι να τους πούμε και τον ποινικό κώδικα , διότι με τους συνεχείς βανδαλισμούς, μικροί -μεγάλοι, έχουν χάσει την αίσθηση του μέτρου και λένε εκείνο το Νεοελληνικό «Σιγά μωρε!....»
      Για περίπτωση όπου η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη και δεν μπορούν  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ να την αναλάβουν τα παιδιά , πρέπει να κληθούν οι γονείς τους και να κλειστούν μέσα σε μια αίθουσα μέχρι να βρουν άκρη. Εκεί θα λειτουργήσει σίγουρα το μοντέλο «τα μάθαμε, το δικό σου παιδί ήταν μαζί με τον άλλον» 
      Μετά τις αλληλο-αποκαλύψεις θα κληθούν οι κηδεμόνες και θα τους ζητηθεί, διακριτικώς να αναλάβουν την αποκατάσταση της ζημίας. Αν αρνηθούν θα τους πείτε, ότι τους δίνετε διορία 10 ημερών και μετά θα πάτε να καταθέσετε μήνυση κατ΄αγνώστων και μετά ας ξεμπλέξει όποιος  είναι ένοχος με την δικαιοσύνη.
      Δεν θα παραλήψετε να τους πείτε αυτό που λένε οι δικηγόροι: «Ο χειρότερος εξωδικαστικός συμβιβασμός, είναι καλύτερος από την καλύτερη δικαστική απόφαση!»
      ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
      Άρθρο 381
      Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
      1.     Όποιος με πρόθεση καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
      2.     Αν η φθορά έχει αντικείμενο πράγμα ευτελούς αξίας ή η ζημία που προξενήθηκε από τη φθορά είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι έξι μηνών.
      Άρθρο 382
      Διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς
      1.     Με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών τιμωρείται η φθορά ξένης ιδιοκτησίας της πρώτης παραγράφου του άρθρου 381, αν έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα.
      2.     Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται ο δράστης, αν το αντικείμενο της πράξης που προβλέπεται στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 381: α) είναι πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος. β) είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. γ) η φθορά έγινε με φωτιά ή με κάποιο από τα μέσα που προβλέπει το άρθρο 270.
      3.     Αν στην πράξη της πρώτης παραγρ. συμμετείχαν δύο ή περισσότεροι ή συντρέχει και μία από τις περιπτώσεις της δεύτερης παραγράφου, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.
      4.     Όποιος προκαλεί κατά τους όρους του προηγούμενου άρθρου φθορά ή βλάβη αρχαιολογικού ή καλλιτεχνικού ή ιστορικού μνημείου ή αντικειμένου τοποθετημένου σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

      (Συνεχίζεται σε νεώτερη ανάρτηση)

        Σχόλια

        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Σας ευχαριστούμε πολύ... μπράβο σας! Περιμένουμε κι άλλες απαντήσεις.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφετε.
        Μακάρι να γινόταν κάτι αντίστοιχο και για την πρωτοβάθμια(όποια θέματα είναι διαφορετικά).
        Αν γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό ας το γράψει.
        Πάντως όπως και να είναι σας ευχαριστούμε πολύ για την βοήθειά σας.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Χιλια ευχαριστώ, αλλά θα προλάβω; Είμαι πρώτη;
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Καλή δουλειά!
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Αγαπητέ κε Γιάννη

        Πολλά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.
        Πάνω που όλοι μας είχαμε χαθεί ανάμεσα στις σελίδες βιβλίων (και όχι μόνο του Π.Ι.) που αφορούν την διοίκηση-διεύθυνση σχολείων, την ηγεσία . ήρθατε να μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας δημοσιεύοντας τις δικές σας ενδεικτικές απαντήσεις.

        Σε αυτή την εποχή που πολλοί άλλοι θα σκέφτονταν και αν προλάβαιναν θα το υλοποιούσαν, να κερδίσουν από την έκδοση βιβλίων-βοηθημάτων, εσείς ενεργήσατε εθελοντικά και λειτουργήσατε ως φάρος μέσα στην τρικυμία της αγωνίας και του άγχους μας.

        Απλά και ειλικρινά σας ευχαριστώ.
        Καλή επιτυχία στις επιλογές της ζωής σας.
        Γιώργος Παυλίδης
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        κάτι γίνεται. απόψεις είναι, μακάρι να είναι σωστές γιατί ίσως το Συμβούλιο έχει άλλες απαντήσεις. ευχαριστώ.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Θερμά συγχαρητήρια για την εθελοντική σας προσπάθεια ; Μήπως έχετε υπόψη σας κάτι για απαντήσεις Πρωτοβάθμιας ;
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάτι για την Πρωτοβάθμια. Και για την δευτεροβάθμια που υπηρετούμε έχουμε κάποιο -αρκετό- άγχος μην κάνουμε κάποιο λάθος , αλλά προσβλέπω στα πάρα πολλά ζεύγη ματιών που βλέπουν το ιστολόγιο και πιθανό λάθος το επισημάνουν για να μην γίνει ζημιά ακούσια σε υποψήφιο. Επιμένω στον χαρακτηρισμό «ενδεικτικές και οπωσδήποτε υποκειμενικές απαντήσεις»
        Ο χρήστης Θοδωρής Πάσχος είπε…
        Καλημέρα Γιάννη.
        Πάντα στις επάλξεις και πάντα πρόθυμος να βοηθήσεις τους συναδέλφους....

        Θ. Πάσχος
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Ευχαριστούμε πάρα πολύ ...αναμένουμε με χαρά την συνέχεια των αναρτήσεων.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Ευχαριστούμε πάρα πολύ ...αναμένουμε με χαρά την συνέχεια των αναρτήσεων.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Μπράβο σας!!! Σας ευχαριστουμε πολύ.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Θερμά συγχαρητήρια για την εθελοντική σας βοήθεια!!

        Μήπως θα μπορούσατε να απαντήσετε σύμφωνα με την εμπειρία σας, πως θα αντιμετώπιζε ο Δ/ντης
        1) φαινόμενα ενδοσχολικής βίας (από ιδία αντίληψη ή καταγγελλόμενα από γονείς) και 2) παραβατική συμπεριφορά μαθητή (χρήση απαγορευμένων ουσιών) μετά από επώνυμη καταγγελία μαθητών.

        Σας ευχαριστώ πολύ ...

        Με εκτίμηση Ρένια Κ
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Οι μελέτες περίπτωσης που έχετε αναρτήσει είναι από την τράπεζα των περιπτώσεων που θα συναντήσουμε στην συνέντευξη;
        Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια που μου δώσατε.
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Οι περιπτώσεις του Υπουργείου είναι επεξεργασμένες εμπειρικά , οι απαντήσεις ας μην εκλαμβάνονται ως πλήρεις, παρ΄ότι το προσπαθούμε...
        Είμαι και μόνος μου που απαντώ, οπότε δεν προλαβαίνω.Απλώς απαντώ στις μελέτες περίπτωσης, εφαρμόζοντας το Λατινικό ρητό Qui scribit bis legit (Όποιος γράφει, δύο φορές διαβάζει).
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Ευχαριστώ πολύ γιατί διευκολύνεις τη μελέτη μας. Προσθετικά θα ήθελα να αναφέρω στο 54ο θέμα για τις εργασίες στο σπίτι υπάρχουν εγκύκλιοι οι οποίες ορίζουν το χρόνο απασχόλησης των παιδιών, το είδος των εργασιών και την ποιότητά τους.
        επίσης για την θεωρία των blake και Muton : Το Διοικητικό πλέγμα ή Διοικητική «σχάρα»
        Η θεωρία αυτή δίνει διαφορετικούς τύπους ηγέτη, ανάλογα με το ενδιαφέρον που δείχνει κάθε ηγέτης για την παραγωγή ή για τον εργαζόμενο. Έτσι έφτιαξαν μια «σχάρα», που στον άξονα Χ μετριέται το ενδιαφέρον για παραγωγή και στον άξονα Ψ το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, σε μια κλίμακα από 1 έως 9 βαθμούς. Μέσα από κατάλληλο τεστ (π.χ. ερωτήσεις) ο μάνατζερ μπορεί να προσδιορίσει το δικό του στυλ ηγεσίας, πάνω στη σχάρα αυτή σύμφωνα με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει, κατά την καθημερινή άσκηση ηγεσίας. Στο σχήμα υπάρχουν πέντε σκούρα τετράγωνα που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα στυλ ηγεσίας. Το τετράγωνο κάτω αριστερά στη σχάρα - 1,1 ("Αδύνατος" μάνατζερ) προσδιορίζει ένα μάνατζερ με ελάχιστο ενδιαφέρον για παραγωγή κι ελάχιστο γι' ανθρώπους. Το τετράγωνο κάτω δεξιά - 9,1 που δείχνει εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον για παραγωγή (Μάνατζερ καθήκοντος) αφορά εκείνον τον μάνατζερ που ασχολείται κυρίως με την παραγωγή και ελάχιστα ή καθόλου με τους υφισταμένους του. Δηλαδή δίνει σαφώς μεγαλύτερη προτεραιότητα στους στόχους και θέματα που αφορούν την παραγωγή παρά στις ανάγκες των υφισταμένων του ή στη διατήρηση φιλικών σχέσεων ή στη μείωση προστριβών και συγκρούσεων μεταξύ των εργαζομένων.
        Στο αντίθετο άκρο (διαγωνίως) απ' αυτό του προσανατολισμού προς το καθήκον (για. παραγωγή) είναι το τετράγωνο - 1,9 (Μάνατζερ Λέσχης). Εδώ ο μάνατζερ δείχνει μέγιστο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους - υφιστάμενους κι ελάχιστο για την παραγωγή. Αυτός ο μάνατζερ δίνει υψηλή προτεραιότητα στην ικανοποίηση-¬ευχαρίστηση και σχέσεις της ομάδας έργου. Αν οι απαιτήσεις του οργανισμού ή του έργου έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες ή προτιμήσεις των εργαζομένων τότε αυτές οι απαιτήσεις ελαχιστοποιούνται ή παραμερίζονται.
        Στη μέση απ' αυτά τα δύο ακραία στυλ ηγεσίας ευρίσκεται εκείνο, στο τετράγωνο ¬5,5 (Μάνατζερ του εκκρεμούς). Ένας μάνατζερ κάτω απ' αυτό το στυλ μοιράζει, εξ ίσου, το ενδιαφέρον του και στην παραγωγή και στους ανθρώπους. Και τούτο διότι νομίζει πως έτσι θα επιτύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ηθικού των υφισταμένων του και ταυτόχρονα ένα ικανοποιητικό επίπεδο εκτέλεσης του έργου.
        Εκείνο το τετράγωνο, στη σχάρα, που προτείνεται ως το καλύτερο για άσκηση ηγεσίας είναι το -9,9 (Συνεργατικός μάνατζερ). Το στυλ αυτό χαρακτηρίζεται από τη διάθεση και προσπάθεια του μάνατζερ ολοκλήρωσης των διαπροσωπικών σχέσεων και εκτέλεσης του έργου. Κάτω απ' αυτό το στυλ ο μάνατζερ συνεργάζεται με τους υφισταμένους του, για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά τόσο αυτούς, όσο και την παραγωγή, μέσα από τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.
        Στο σχήμα και στα πέντε βασικά-κυρίαρχα ηγετικά στυλ, αναγράφεται η βασική υπόθεση που κάνει ο μάνατζερ όταν υιοθετεί ένα από αυτά τα στυλ. Σημειώνεται ότι ενώ κάθε μάνατζερ έχει ένα βασικό-κυρίαρχο στυλ που χρησιμοποιεί συχνά, υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις (έκτακτες) που μετακινείται σε κάποιο άλλο τετραγωνάκι (υιοθετεί δηλαδή άλλο στυλ) για να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος στόχος.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Ευχαριστώ πολύ γιατί διευκολύνεις τη μελέτη μας. Προσθετικά θα ήθελα να αναφέρω στο 54ο θέμα για τις εργασίες στο σπίτι υπάρχουν εγκύκλιοι οι οποίες ορίζουν το χρόνο απασχόλησης των παιδιών, το είδος των εργασιών και την ποιότητά τους.
        επίσης για την θεωρία των blake και Muton : Το Διοικητικό πλέγμα ή Διοικητική «σχάρα»
        Η θεωρία αυτή δίνει διαφορετικούς τύπους ηγέτη, ανάλογα με το ενδιαφέρον που δείχνει κάθε ηγέτης για την παραγωγή ή για τον εργαζόμενο. Έτσι έφτιαξαν μια «σχάρα», που στον άξονα Χ μετριέται το ενδιαφέρον για παραγωγή και στον άξονα Ψ το ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, σε μια κλίμακα από 1 έως 9 βαθμούς. Μέσα από κατάλληλο τεστ (π.χ. ερωτήσεις) ο μάνατζερ μπορεί να προσδιορίσει το δικό του στυλ ηγεσίας, πάνω στη σχάρα αυτή σύμφωνα με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει, κατά την καθημερινή άσκηση ηγεσίας. Στο σχήμα υπάρχουν πέντε σκούρα τετράγωνα που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα στυλ ηγεσίας. Το τετράγωνο κάτω αριστερά στη σχάρα - 1,1 ("Αδύνατος" μάνατζερ) προσδιορίζει ένα μάνατζερ με ελάχιστο ενδιαφέρον για παραγωγή κι ελάχιστο γι' ανθρώπους. Το τετράγωνο κάτω δεξιά - 9,1 που δείχνει εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον για παραγωγή (Μάνατζερ καθήκοντος) αφορά εκείνον τον μάνατζερ που ασχολείται κυρίως με την παραγωγή και ελάχιστα ή καθόλου με τους υφισταμένους του. Δηλαδή δίνει σαφώς μεγαλύτερη προτεραιότητα στους στόχους και θέματα που αφορούν την παραγωγή παρά στις ανάγκες των υφισταμένων του ή στη διατήρηση φιλικών σχέσεων ή στη μείωση προστριβών και συγκρούσεων μεταξύ των εργαζομένων.
        Στο αντίθετο άκρο (διαγωνίως) απ' αυτό του προσανατολισμού προς το καθήκον (για. παραγωγή) είναι το τετράγωνο - 1,9 (Μάνατζερ Λέσχης). Εδώ ο μάνατζερ δείχνει μέγιστο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους - υφιστάμενους κι ελάχιστο για την παραγωγή. Αυτός ο μάνατζερ δίνει υψηλή προτεραιότητα στην ικανοποίηση-¬ευχαρίστηση και σχέσεις της ομάδας έργου. Αν οι απαιτήσεις του οργανισμού ή του έργου έρχονται σε σύγκρουση με τις ανάγκες ή προτιμήσεις των εργαζομένων τότε αυτές οι απαιτήσεις ελαχιστοποιούνται ή παραμερίζονται.
        Στη μέση απ' αυτά τα δύο ακραία στυλ ηγεσίας ευρίσκεται εκείνο, στο τετράγωνο ¬5,5 (Μάνατζερ του εκκρεμούς). Ένας μάνατζερ κάτω απ' αυτό το στυλ μοιράζει, εξ ίσου, το ενδιαφέρον του και στην παραγωγή και στους ανθρώπους. Και τούτο διότι νομίζει πως έτσι θα επιτύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ηθικού των υφισταμένων του και ταυτόχρονα ένα ικανοποιητικό επίπεδο εκτέλεσης του έργου.
        Εκείνο το τετράγωνο, στη σχάρα, που προτείνεται ως το καλύτερο για άσκηση ηγεσίας είναι το -9,9 (Συνεργατικός μάνατζερ). Το στυλ αυτό χαρακτηρίζεται από τη διάθεση και προσπάθεια του μάνατζερ ολοκλήρωσης των διαπροσωπικών σχέσεων και εκτέλεσης του έργου. Κάτω απ' αυτό το στυλ ο μάνατζερ συνεργάζεται με τους υφισταμένους του, για οποιοδήποτε πρόβλημα αφορά τόσο αυτούς, όσο και την παραγωγή, μέσα από τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων.
        Στο σχήμα και στα πέντε βασικά-κυρίαρχα ηγετικά στυλ, αναγράφεται η βασική υπόθεση που κάνει ο μάνατζερ όταν υιοθετεί ένα από αυτά τα στυλ. Σημειώνεται ότι ενώ κάθε μάνατζερ έχει ένα βασικό-κυρίαρχο στυλ που χρησιμοποιεί συχνά, υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις (έκτακτες) που μετακινείται σε κάποιο άλλο τετραγωνάκι (υιοθετεί δηλαδή άλλο στυλ) για να επιτευχθεί ένας συγκεκριμένος στόχος.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Περιμένουμε με αγωνία την συνέχεια των αναρτήσεων ....ευχαριστούμε πολύ.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συγχαρητήρια γι΄αυτή την πρωτοβουλία. Αποτελεί και αυτό ένα βήμα διαλόγου μεταξύ εκ/κών και θα ήταν χρήσιμο να συνεχιστεί και μετά το πέρας των διαδικασιών προσλήψεων για ανταλλαγή εμπειρών και γνώσεων γύρω από την δική μας καθημερινότητα της σχολικής ζωής.
        Από την Α/θμια
        Άννα Πετρίδου
        Δασκάλα
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Σας ευχαριστούμε πολύ!
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Ενα οφειλόμενο ευχαριστώ και από μένα καθώς και συγχαρητήρια για την δουλειάσου συνάδελφε.
        Στάθης Ψωμιάδης
        1ο ΓΕΛ Ελασσόνας
        Ο χρήστης ΜΟΤΣΙΟΛΑΣ ΣΙΔΕΡΗΣ είπε…
        Μπράβο συνάδελφε. Άξια επαίνου η προσπάθειά σου. Και πάλι μπράβο.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Επί της διαδικασίας. Υπάρχει αναρτημένο θέμα 13ον και 13ο. Επίσης από το 76ο θέμα αναρτήσατε το 78ο αντί το 77ο. Δεν έχουν καμία σημασία βέβαια μπροστά στη σημαντική προσπάθεια που κάνετε η οποία θα βοηθήσει πολλούς από εμάς και εύχομαι και εσάς προσωπικά.

        Να θέσω άλλη μια μελέτη περίπτωσης.
        Ο νέος διευθυντής θα επιλεγεί σύμφωνα με το νόμο 3848/2010 και με τις διάφορες ερμηνείες του - παρερμηνείες του. Μήπως θα έπρεπε να ερωτηθούν με ερωτηματολόγια κλειστών ερωτήσεων και οι συνάδελφοι των υποψηφίων διευθυντών; Όχι για να αποφασίσουν αυτοί, αλλά να έχουν τα συμβούλια επιλογής καλύτερη εικόνα των υποψηφίων.
        Ο χρήστης Maria Giapitzaki είπε…
        ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ KAI ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΈΝΗ. ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΟΥ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΟ;
        Ο χρήστης Maria Giapitzaki είπε…
        ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Να κοιτάξω να τα διορθώσω...
        Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου έχουν το αξεπέραστο πλεονέκτημα της απόλυτης αντικειμενικής αποτίμησης, ακόμα και με διόρθωση από Η/Υ. Αυτό έγινε με τον προηγούμενο νόμο της Γιαννάκου, αλλά αφορούσε ελάχιστο Τμήμα της αποτίμησης.
        Ο νόμος 3848 ξεκαθαρίζει ακριβώς το πώς θα γίνει η συνέντευξη και οτιδήποτε άλλο, δεν χωρά. Αν κάποιο ΠΥΣΔΕ κάνει κάτι καλό , σωστό , εύλογο για να μορφώσει καλύτερη γνώμη, δνε καλύπτεται από τον νόμο, άρα θα υπάρξουν προσφυγές και ακυρότητες πινάκων. Αυτό που γράφετε, είναι μια καλή ιδέα, αλλά για άλλο νόμο, μελλοντικό , βελτιωτικό αυτού που θα ψηφιστεί εν καιρώ....
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συνάδελφοι βλέπω ότι στις 183 περίπου μελέτες περίπτωσης κάποιες επαναλαμβάνονται...ή κάνω λάθος;
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Θερμά συγχαρητήρια!Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη,χρήσιμη και ουσιαστική βοήθειά σας!Εύχομαι ο συνδυασμός των γνώσεων με την ανθρωπιά σας να αναγνωρισθούν και να εκτιμηθούν από όλους γιατί πραγματικά το αξίζετε!!!Καλή επιτυχία!!!
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Απάντηση στον 1.20 4/7: αρκετές είναι 2 φορές από τις μελέτες περίπτωσης εγώ μέχρι τώρα τις έχω βγάλει 170...
        Ελπίζω ο έμπειρος συνάδελφος να έχει όρεξη και χρόνο να διαμοιράσει και άλλες απαντήσεις. Ευχαριστούμε πολύ
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Για το θεμα με την εκπαιδευτική εκδρομή και την επίσκεψη που θέλει να υλοποιήση αναπληρώτρια καθηγήτρια, απαγορεύεται επίσημα να χρησιμοποιήσουμε χρήματα της Σχολικής Επιτροπής σε εκδρομές. Ο Σύλλογος γονέων θα μπορούσε όμως να βοηθήσει. Να συγχαρώ για την προσπάθεια
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Έχετε δίκιο, δνε μπορεί να χρησιμοποιηθούν λεφτά της Σχολικής Επιτροπής, αυτό κι αν το ξέρω καλά. Αναφέρομαι σε 15-20 ευρώ το πολύ μόνο για τα φτωχά παιδιά και μόνο για ημερήσια μετακίνηση εντός νομού, όπου η δαπάνη είναι τόση. Επειδή υπάρχει πρόβλημα με το παραστατικό μια φορά που μου είχε τύχει τα είχα βάλλει από την τσέπη μου αγόγγυστα γιατί άξιζε...
        Να το διορθώσω κι όλας!
        Ευχαριστώ.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας και τη βοήθεια που μας δίνετε. Παρακαλώ, αν σας είναι εύκολο, δώστε μια απάντηση στην περίπτωση που αφορά την καταγγελία για χρήση απαγορευμένων ουσιών από μαθητή και τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε ως σχολείο και στην περίπτωση που αφορά ανώνυμη καταγγελία ότι οι εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν μαθητές σε εκδρομή παρουσιάζουν παραστατικά με τα οποία διεκδικούν αποζημιώσεις γαι έξοδα, τα οποία έχουν ήδη καλυφθεία από τις εισφορές των μαθητών.
        Ευχαριστώ πολύ
        Γιώργος
        Ο χρήστης edupager είπε…
        Σ' ευχαριστώ "εκ βάθους καρδίας" συνάδελφε.

        Μπένος Μιχαήλ
        Ο χρήστης edupager είπε…
        Σ' ευχαριστώ "εκ βάθους καρδίας" συνάδελφε.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Σας ευχαριστούμε πολύ για τη μετάδοση της πολύχρονης εμπειρίας σας στη Διοίκηση. Για κάποιον που δεν είχε αυτή τη δυνατότητα είναι πολύτιμη και ουσιαστική! Εύχομαι να συνεχίσετε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που ξεκινήσατε...
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Υπάρχει δυνατότητα μέχρι αύριο να απαντήσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις μελέτης - που είναι διαφορετικές από αυτές που αναρτήσατε - γιατί φτάνει η ώρα της συνέντευξης;
        Σας ευχαριστώ θερμά
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Σας ευχαριστώ ΠΟΛΥ για τη βοήθεια!
        Κατερίνα Σ.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ - ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ- ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ. ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ - 05-07 ΣΤΙΣ 1.00!!
        ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
        2. Περιγραφή

        Τα νηπιαγωγεία λειτουργούν διοικητικά αυτόνομα από τα Δημοτικά Σχολεία στα οποία «φιλοξενούνται». Η ηγεσία του Υπουργείου προβληματίζεται να προχωρήσει στην διοικητική ενσωμάτωση των νηπιαγωγείων στα Δημοτικά σχολεία και με σχετική εγκύκλιο σας ζητά να προτείνετε ή όχι την διοικητική ενσωμάτωση των νηπιαγωγείων στα Δημοτικά σχολεία.
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Δεν ξέρω από Νηπιαγωγεία, αλλά αν τελικά υπάρχει καθυστέρηση στην συνέντευξη, τότε η απάντηση πρέπει να περιστραφεί στις απαντήσεις των εξής ερωτημάτων:
        1. Είναι χρήσιμο να ενσωματωθούν τα νηπιαγωγεία στα Δημοτικά; Θα έχουμε συν και πλην ποία τα συν (λειτουργικό κόστος ευελιξία στην διοίκηση) πλήν θα υπάρχουν; (Τα νήπια έχουν ιδιαιτερότητες που επιβάλλουν την λειτουργική τους ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ανεξαρτησία; (Εδώ δεν πάει το μυαλό μου κάπου ) Η λειτουργική τους ανεξαρτησία έχει παρατηρηθεί για Ιστορικούς λόγους (Δεν ήταν υποχρεωτική η ίδρυσή τους, ούτε η φοίτηση σε αυτά, μετά έγινε υποχρεωτική) Τα γυμνάσια λ.χ. ήταν παλιά μαζί με τα λύκεια. Στην πορεία, ένας λόγος διοικητικού διαχωρισμού ήταν το υποχρεωτικό της εννεάχρονης εκπαίδευσης και η ακολουθούσα αυτό φιλοσοφία)
        Πάνω σε αυτά εικάζω θα σκεφθείτε....
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Έδωσα συνέντευξη σήμερα 5-7-2011
        Εκτός από το θέμα που ήταν στο φάκελο που πήρα ,οι υπόλοιπες ερωτήσεις της επιτροπής άπτονταν έξι άλλων θεμάτων ένα εκ των οποίων δεν υπήρχε ούτε ως περιγραφή στα δημοσιευμένα από το υπουργείο θέματα.
        Ο χρήστης Β.Ν.Γ. είπε…
        Συγχαρητήρια συνάδελφε.
        Β.Ν.Γ. Μαθηματικός
        Ο χρήστης ΑΝΤΩΝΗΣ είπε…
        Εξαιρετική προσπάθεια στη φιλοσοφία του: "το να μοιράζεσαι είναι καλό για όλους".
        Συγχαρητήρια στο συνάδελφο (το πνεύμα της Επιμόρφωσης Επιμορφωτών Β Επιπέδου είναι παρόν!).
        Θα υπάρξει συνέχεια; :-)
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συνάδελφε να σας στείλουμε βιταμίνες ή ότι άλλο χρειάζεστε για να σας δυναμώσουμε και να μας συμβουλέψετε με τις απόψεις σας και σε άλλα θέματα... Γιατί δεν βλέπω να προλαβαίνουμε. !
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συνάδελφοι, κάποιος που να πέρασε την διαδικασία της συνέντευξης υπάρχει; να μας δώσει την εμπειρία του;
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Μπράβο συνάδελφε. Άξια Πολύ καλή η προσπάθειά σου. Και πάλι μπράβο.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Μπράβο! Περιμένουμε κι άλλες απαντήσεις.Συνάδελφοι που πέρασαν από συνέντευξη ενημερώστε μας...γενικά!
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Η δική μου εμπειρία από την συνέντευξη δεν ήταν και η καλύτερη.
        Το θέμα του φακέλου ήταν "εύκολο" και απάντησα "σωστά" στις δύο ερωτήσεις που το αφορούσαν.Από εκεί και πέρα όμως μου τέθηκαν απανωτά άλλα 4-5 θέματα μελέτης με αρκετές ερωτήσεις για το καθένα και μάλιστα χωρίς να μου δωθεί το πεντάλεπτο περισυλλογής.Και αναρωτιέμαι τι ρόλο παίζει ο φάκελος αφού τελικά η επιτροπή μπορεί να σε ρωτήσει ότι και όσες ερωτήσεις θέλει????
        Άλλους που ρώτησα που είχαν συνεντευξιαστεί πριν από εμένα απάντησαν σε 2-3 ερωτήσεις σχετικές με το θέμα του φακέλου.
        Ισως βέβαια να τα έλεγα ωραία και ήθελαν να με ακούν(αστειεύομαι)ή περίμεναν πότε θα πω την "πατάτα" την οποία τελικά δεν απέφυγα.

        Αυτή ήταν η εμπειρία μου.
        Ελπίζω εσείς να είστε πιο τυχεροί.
        Ο χρήστης Αποστόλης είπε…
        Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
        Έδωσα σήμερα. Με κάλεσαν στην αίθουσα που συνεδρίαζαν και ο πρόεδρος, αφού μου σύστησε όλα τα μέλη (είμαι και πρωτάκι σε τέτοια διαδικασία), μου πρότεινε να επιλέξω έναν από δεκάδες (μη σφραγισμένους) φακέλους που υπήρχαν σε μια κούτα. Άφησα πράγματα, κινητά κλπ εκεί και αποσύρθηκα 10’ για μελέτη. Το θέμα εύκολο ήταν ατόφιο απ’ αυτά που ανακοίνωσε το υπουργείο με την προσθήκη από κάτω «τι θα έκανες σαν Διευθυντής;». Επέστρεψα και κάθισα στο τραπέζι μαζί με τα μέλη και μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο είπα ό,τι είχα να πω. Ο πρόεδρος μ’ έκανε μια ερώτηση σχετική («αν το ίδιο πρόβλημα το είχαν κι άλλοι μαθητές τι θα έκανες») κι αυτό ήταν όλο. Ευχαριστούμε, Καλό Καλοκαίρι και άντε γεια! Υπόθεση 10λεπτών. Άλλοι τρεις πριν από μένα βγήκαν κι αυτοί ευχαριστημένοι και απορριμμένοι πόσο εύκολη ήταν η διαδικασία.
        Υ.Γ. Λες το Καλό Καλοκαίρι να ήταν σημαδιακό;. Δηλαδή δεν θα σου χαλάσουμε τις διακοπές για να αναλάβεις σχολείο;, Τέλος πάντων
        Καλό Καλοκαίρι!!!
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σας.

        Με εκτίμηση,
        Κάλλια Βασιλική
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Προς Βασιλική (αν δεν κάνω λάθος)
        Ξαναείδα προσεκτικά το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρεται ότι η επιλογή γίνεται μεταξύ των εχόντων Α΄βαθμό, που όμως έχουν ΟΡΓΑΝΙΚΗ θέση. Πρώτα από Σχολική μονάδα και ΜΕΤΑ από διπλανές (της πόλης) Αν δεν έχει κανείς οργανική θα κάνουν όσοι θέλουν αίτηση που έχουν Α΄βαθμό και θα πάνε με σειρά μορίων. Μάλλον έτσι θα γίνει.....
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Για να διευκρινίσω την λεπτομέρεια της λεπτομέρειας:
        Θα κάνουν όλοι χωρίς προτεραιότητα των υπηρετούντων αν δεν υπάρχουν οργανικές.
        Οπότε.....
        Ο χρήστης Β.Χ ΠΕ 06 είπε…
        ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Είμαι και εγώ υποψήφιος σε λίγες ημέρες. Θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς που ήδη πέρασαν τη συνέντευξη αν τους άφησαν να πάρουν μαζί τους στο χώρο "περισυλογής", σημειώσεις ή άλλα έγγραφα. Για τα κινητά ήδη κάποιος συνάδελφος έγραψε ότι ΄τα αφήνουμε στην αίθουσα του ΠΥΣΔΕ
        Γιώργος
        Ο χρήστης Δημήτρης είπε…
        Απο Θεσσαλονίκη θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για την προσφορά σου.
        Δημήτρης
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συνάδελφε, θερμά συγχαρητήρια για το έργο σου!!! Αν και δεν έχω ελπίδες (είμαι μικρή ακόμα...)έμαθα πολλά και διευκρίνισα ακόμα περισσότερα διαβάζοντας τις ενδεικτικές σου απαντήσεις και μάλιστα γέλασα πολλές φορές με το χιούμορ που σε διακατέχει! Μπράβο! Να είσαι πάντα καλά! Αύριο το πρωί συνεντευξιάζομαι...
        Αγγελική
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου! Είναι μια πολύτιμη βοήθεια!! Υπάρχουν κι άλλες απαντήσεις πέρα από την 93η μελέτη??
        σ΄ευχαριστώ
        χρήστος από Καβάλα
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Ό,τι προλάβουμε....
        Στην ουσία, απαντώντας, συνάμα διαβάζω και γω για το Σάββατο που είναι η σειρά μου στην συνέντευξη.
        Βλέπω ότι περιμένει πολύς κόσμος απαντήσεις, οπότε θα συνεχίσω σίγουρα και μετά...
        Τις αντιπροσωπευτικότερες....Θα δούμε....Διακοπές πάντως....δεν πάμε!
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Η βοήθειά σας είναι πολύτιμη.Έχω μελετήσει πολύ τα θέματα. Μπορείτε να με βοηθήσετε σε τρεις απορίες; Τι κάνουμε αν μαθητής δημοσιεύσει φωτογραφία δασκάλου στο Facebook που τραβήχτηκε στην τάξη εν αγνοία του δασκάλου; ;Ένα παιδί 14 χρονών γράφεται στο Δημοτικό στην ΣΤ τάξη ή πρέπει να τον παραπέμψουμε στο Γυμνάσιο; Τι μπορεί να σημαίνει η ελάττωση αριθμού των μαθητών του σχολείου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
        Ο χρήστης DORA είπε…
        ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ,ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.

        ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΝΑ BLOG ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ.

        http://logothetis63.blogspot.com/2011/06/blog-post_951.html

        ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ
        Ο χρήστης Ε.Γ. πε19 είπε…
        Για να βοηθήσουμε για ποιο γρήγορα παρακαλώ ελέγξτε αν είναι ορθό .....Aν κάποιοι άλλοι έχουν άλλες απαντήσεις ας κάνουμε διαμοιρασμό.
        Θέμα
        Είστε Διευθυντής σε ένα σχολείο και σας τίθεται το θέμα να δεχθείτε
        μαθητές, μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή σας και πρέπει
        να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
        Απάντηση
        Το θέμα που πρέπει αρχικά να διευκρινισθεί είναι το πότε τίθεται το θέμα.
        Το λογικό είναι, το αίτημα αυτό να τεθεί στο πέρας του διδακτικού έτους και
        να αναφέρεται στην επόμενη σχολική χρονιά για να μπορέσει ο δντης να
        οργανώσει τη σχολική του μονάδα.
        Αναλυτικά η εγκύκλιος για τη διαπολιτισμική
        εκπαίδευση (Καλό είναι να μελετηθεί)
        Το θεωρώ ως ένα θέμα που θα παίξει πολύ
        ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
        ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑΞΕΩΝ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
        (Φ10/20/Γ1/708/7-9-1999)
        Έχοντας υπόψη:
        1. Το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 1894/90, ΦΕΚ 110 τ. Α΄
        2. Το άρθρο 35 παρ. 3 του Ν. 2413/96, ΦΕΚ 124 τ. Α΄
        3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν θα προκύψουν για το κρατικό
        προϋπολογισμό επιπλέον δαπάνες από αυτές που ήδη είχαν υπολογιστεί με την αναφερόμενη στο θέμα αυτό
        αριθμ. Φ2/378/Γ1/1124/8-12-94 (ΦΕΚ 930 τ. Β΄) απόφαση του Υπουργού Παιδείας
        αποφασίζουμε
        Προκειμένου η εκπαίδευση παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών να γίνει περισσότερο αποτελεσματική
        και συμμετοχική -ενεργητική, ώστε οι μαθητές αυτοί να ενταχθούν ομαλά και ισσόροπα στο ελληνικό
        εκπαιδευτικό σύστημα, στα πλαίσια της διαπολιτισμικής αγωγής, διαμορφώνεται ένα ευέλικτο σχήμα θεσμικής
        και διδακτικής παρέμβασης, το οποίο επιτρέπει στο Σύλλογο διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας
        Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού σταθμίσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών
        αυτών και τις δυνατότητες της σχολικής μονάδας να επιλέξει εκείνο το σχήμα που μπορεί να λειτουργήσει
        ουσιαστικά και αποδοτικά. Το θεσμικό σχήμα έχει τη μορφή:
        Τάξη Υποδοχής Ι
        Τάξη Υποδοχής ΙΙ
        Φροντιστηριακό Τμήμα
        Διευρυμένο Ωράριο
        Ο χρήστης Ε.Γ. πε19 είπε…
        1. Φοίτηση σε Τάξη Υποδοχής (Τ.Υ.)
        Το πρόγραμμα των τάξεων Υποδοχής ολοκληρώνεται σε δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο Ωρολόγιο
        πρόγραμμα του σχολείου:
        Στις Τάξεις Υποδοχής Ι, όπου εφαρμόζεται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης
        ξένης γλώσσας για μαθητές που θα ενταχθούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η φοίτηση διαρκεί ένα
        διδακτικό έτος.
        Στις Τάξεις Υποδοχής ΙΙ, όπου εφαρμόζεται μικτό πρόγραμμα εσωτερικής και εξωτερικής γλωσσολογικής
        και μαθησιακής υποστήριξης των μαθητών που έχουν ενταχθεί σ' αυτές και το οποίο πραγματοποιείται μέσα
        στις κανονικές τάξεις με παράλληλη υποστηρικτική γλωσσική διδασκαλία, η φοίτηση διαρκεί μέχρι δύο
        διδακτικά έτη, μετά την παρακολούθηση του κύκλου Τ.Υ. Ι.
        2. Λειτουργία Τ.Υ.
        α) Ο μικρότερος αριθμός μαθητών με τον οποίο δημιουργείται Τ.Υ. Ι ή ΙΙ είναι 9 και ο μεγαλύτερος 17. Σε
        περίπτωση που σε γειτονικά σχολεία υπάρχουν μαθητές που έχουν την ανάγκη να φοιτήσουν σε Τ.Υ.,
        μπορούν να μετεγγραφούν με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και των διευθυντών των σχολείων, με
        απόφαση του προϊσταμένου Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης, σε ένα σχολείο στο οποίο τηρούνται οι
        προϋποθέσεις, ώστε να είναι δυνατή η ίδρυση Τ.Υ. Ι:
        Ειδικότερα:
        Φοίτηση σε Τάξη Υποδοχής (Τ.Υ.)
        Το πρόγραμμα των Τάξεων Υποδοχής ολοκληρώνεται σε δύο κύκλους που εντάσσονται μέσα στο ωρολόγιο
        πρόγραμμα του σχολείου:
        Στις Τάξεις Υποδοχής Ι, όπου εφαρμόζεται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ως δεύτερης
        γλώσσας και μαθησιακής προετοιμασίας. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με παράλληλη παρακολούθηση μερικών
        μαθημάτων στην κανονική τάξη όπως: Φυσική Αγωγή, Εικαστική Αγωγή, Μουσική Αγωγή, Ξένη Γλώσσα,
        Σχολική Ζωή ή και άλλο μάθημα σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, σε συνεργασία με το
        Σχολικό Σύμβουλο. Η φοίτηση σε Τ.Υ. Ι διαρκεί μέχρι ένα διδακτικό έτος. Είναι δυνατή ταχύτερη επανένταξη
        μαθητή στην κανονική τάξη έπειτα από απόφαση των εκπαιδευτικών της Τ.Υ. Ι και της κανονικής τάξης, αν
        στο τέλος τριμήνου έχει δεχθεί ότι μπορεί απρόσκοπτα να παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα.
        Στις τάξεις υποδοχής ΙΙ, όπου εφαρμόζεται μικτό πρόγραμμα εσωτερικής και εξωτερικής γλωσσικής και
        μαθησιακής υποστήριξης των μαθητών που έχουν ενταχθεί σ' αυτές και το οποίο πραγματοποιείται μέσα στις
        κανονικές τάξεις με παράλληλη υποστηρικτική διδασκαλία. Η φοίτηση διαρκεί δύο διδακτικά έτη (σε
        εξαιρετικές περιπτώσεις τρία έτη) και επιδιώκεται να είναι συνεχής για να είναι αποτελεσματική η
        υποστηρικτική προσπάθεια.
        Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
        Εφαρμόζεται εβδομαδιαίο ωρολογιο 18-22 διδακτικών ωρών που πραγματοποιούνται με απόσπαση
        των μαθητών από την κανονική τάξη, εκτός από τα μαθήματα Καλλιτεχνικά, Τεχνολογία, Φυσική
        Αγωγή, Μαθηματικά (προαιρετικά το τελευταίο, με απόφαση των διδασκόντων) όπου εντάσσονται
        κανονικά. Ειδικότερα το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
        Μαθήματα εντατικής παρακολούθησης (18-22 ώρες)
        14 ώρες ελληνικά
        (4 ώρες μαθηματικά)
        4 ώρες στοιχεία από τα υπόλοιπα μαθήματα
        Μαθήματα κοινής παρακολούθησης (7-13 ώρες)
        Τάξεις Α΄ Β΄ Γ΄
        Μαθηματικά 4 4 4
        Ξένη Γλώσσα 6 5 5
        Πληροφορική- Τεχνολογία 2 2 1
        Φυσική Αγωγή 3 3 2
        Αισθητική Αγωγή 1 2 2
        Οικιακή Οικονομία 1 2 -
        ΣΕΠ - - 1
        Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση λόγω της ιδιομορφίας του σχολικού προγράμματος ο σύλλογος
        διδασκόντων του σχολείου αποφασίζει με ποια τάξη/-εις και με ποιοτμήμα/-τα μπορεί να
        συνδεθεί η Τάξη Υποδοχής, ώστε οι μαθητές τους να συνδιδάσκονται τα μαθήματα Φυσικής
        Αγωγής, Καλλιτεχνικών, Τεχνολογίας και Μαθηματικών ή τουλάχιστον ένα από αυτά. Οι Τ.Υ. πρέπει
        να λειτουργούν κατά τάξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα αιτιολογείται εγγράφως από το Διευθυντή
        του σχολείου η παρέκκλιση από τον κανόνα λειτουργίας των Τ.Υ.
        Πρόγραμμα σπουδών Τ.Υ. ΙΙ
        Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές/ -τριες παρακολουθούν στις "κανονικές" τάξεις του σχολείου, ενώ
        παράλληλα έχουν γλωσσική και μαθησιακή υποστήριξη. Η υποστήριξη προβλέπει:
        α. Εσωτερική διαφοροποίηση της διδασκαλίας με εξατομικευμένη υποστήριξη των μαθητών για την
        Ο χρήστης Ε.Γ. πε19 είπε…
        ανάπτυξη των αναγκαίων γλωσσικών δεξιοτήτων τους ενώ συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές
        δραστηριότητες της "κανονικής" τάξης με τον εκπαιδευτικό που είναι υπεύθυνος γαι τη διδασκαλία
        της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας (συνεργατική διδασκαλία).
        β. Εξωτερική διαφοροποίηση της διδασκαλίας: Συνέχιση της εντατικής διδασκαλίας της ελληνικής
        ως δεύτερης γλώσσας απο τους ειδικούς εκπαιδευτικούς.
        γ. Το μάθημα της γλώσσας και κουλτούρας της χώρας προέλευσης είναι προαιρετικό και εφόσον
        υπάρξει ικανός αριθμός μαθητών (7-15) διδάσκεται για 4 ώρες την εβδομάδα εκτός του ωρολόγιου
        προγράμματος στην περίπτωση που η τάξη έχει πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα. Για την
        παρακολούθηση του μαθήματος αυτού χορηγείται στο τέλος του διδακτικού έτους σχετική
        βεβαίωση.
        Προετοιμασίες για ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής και Φροντιστηριακών Τμημάτων
        1. Τάξη Υποδοχής Ι
        Με διαπιστωτικό test ανιχνεύεται το επίπεδο ελληνομάθειας του μαθητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση
        διαπιστώνεται ότι ο μαθητής έχει ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας με αποτέλεσμα η
        κατανόηση και παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου να είναι ανεπαρκείς σε όλες τις κοινωνικές και
        εκπαιδευτικές περιστάσεις.
        Επιζητείται δήλωση του γονέα ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει το παιδί του Τάξη Υποδοχής Ι. Σε αντίθετη
        περίπτωση παραπέμπεται το θέμα στην ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης και
        Ανατίθεται η διδασκαλία σε διδακτικό προσωπικό, κατά προτίμηση εξειδικευμένο στη διδασκαλία της
        ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
        Εξασφαλίζεται έγκαιρα κατάλληλο διδακτικό υλικό
        2. Τάξη Υποδοχής ΙΙ
        Οι Τ.Υ. αφορούν μαθητές αλλόγλωσσους οποιασδήποτε τάξης της Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπ/σης.
        Με διαπιστωτικό test ανιχνεύεται το επίπεδο ελληνομάθειας του μαθητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι
        είναι μέτριο, δηλαδή παρουσιάζει μια ασταθή επάρκεια στην ελληνική γλώσσα με αποτέλεσμα να λειτουργεί
        ανεπαρκώς στο σύνολο του σχολικού αναλυτικού προγράμματος.
        Επιζητείται δήλωση του γονέα ότι επιθυμεί να παρακολουθήσει την Τάξη Υποδοχής ΙΙ. Σε περίπτωση
        διαφωνίας του, το θέμα παραπέμπεται στην ομάδα ψυχοκοινωνικής στήριξης.
        Στις διδακτικές διαδικασίες Τ.Υ. μπορεί να συμμετάσχει και δίγλωσσος εκπαιδευτικός
        Ο χρήστης Ε.Γ. πε19 είπε…
        Η απόφαση για την ένταξη μαθητή σε Τάξεις Υποδοχής Ι ή ΙΙ λαμβάνεται από το σύλλογο διδασκόντων σε
        συνεργασία με τον αρμόδιο σχολικό σύμβουλο, αφού συνεκτιμήσουν τα διαγνωστικά tests και λάβουν υπόψη
        τη σχετική εισήγηση των ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγου ή/και κοινωνικού λειτουργού) που
        παρακολουθούν τη διαδικασία σχολικής προσαρμογής του συγκεκριμένου μαθητή, εφόσον ο θεσμός της
        ψυχοκοινωνικής υποστήριξης λειτουργεί στην εκπαιδευτική περιφέρεια.
        3. Φοίτηση σε Φροντιστηριακό Τμήμα (Φ.Τ.)
        Το πρόγραμμα των Φ.Τ. παρακολουθείται από μαθητές παλλινοστούντες ή αλλοδαπούς που είτε δε φοίτησαν
        σε Τ.Υ. Ι ή/και ΙΙ και αντιμετωπίζουν γλωσσικές δυσκολίες είτε εντάχθηκαν στα υποστηρικτικά γι' αυτούς
        μέτρα και παρακολούθησαν τα σχετικά μαθήματα αλλά εξακολουθούν να δυσκολεύονται γλωσσικά κατά την
        ένταξή τους στην "κανονική" τάξη. Η λειτουργία των Φ.Τ. πραγματοποιείται εκτός σχολικού ωραρίου.
        4. Λειτουργία Φ.Τ.
        Ο μικρότερος αριθμός μαθητών με τον οποίο δημιουργείται Φροντιστηριακό Τμήμα είναι ο 3 και ο
        μεγαλύτερος 8. Μαθητές ευρύτερων περιοχών μπορούν να εγγράφονται στο ίδιο σχολείο, με τη σύμφωνη
        γνώμη ων γονέων τους και των διευθυντών των σχολικών μονάδων, μετά από έγκριση του προϊσταμένου
        Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίζεται ικανός αριθμός μαθητών για την ίδρυση
        Φροντιστηριακού Τμήματος.
        Επίσης μπορούν να ιδρύονται Φ.Τ. σε σχολικές μονάδες και να φοιτούν σε αυτά μαθητές των πλησιέστερων
        σχολείων, αφού εξασφαλιστεί έγκρισητων γονέων τους.
        Στο Φ.Τ. παρέχεται υποστηρικτική διδασκαλία μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα από τι οποίες οι 2 διατίθενται για
        μελέτη.
        5. Πρόγραμμα σπουδών Φροντιστηριακού Τμήματος
        Διδάσκονται τα μαθήματα στα οποία ο σύλλογος διδασκόντων κρίνει ότι οι αλλόφωνοι μαθητές
        αντιμετωπίζουν δυσκολίες γλωσσικές ή μαθησιακές. Επίσης γίνεται μελέτη και προετοιμασία των μαθητών για
        τα μαθήματα της επόμενης μέρας 2 ώρες την εβδομάδα (σύνολο 10).
        Η κατανομή των ωρών διδασκαλίας κατά μάθημα, οι ώρες λειτουργίας του Φ.Τ., καθώς και η χρήση
        διδακτικού υλικού, καθορίζονται από το σχολικο σύμβουλο σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων.
        6. Έναρξη λειτουργίας των Τ.Υ. και Φ.Τ.
        Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον πληρούνται οι
        προϋποθέσεις λειτουργίας των Τάξεων Υποδοχής Ι ή και Ι και Φροντιστηρικαών Τμημάτων να γίνεται το
        αργότερο την 1η Οκτωβρίου. Για το λόγο αυτό, στο τέλος του διδακτικού έτους υποβάλονται από τις σχολικές
        μονάδες α) τεμκηριωμένες προτάσεις για ίδρυση και λειτουργία Τ.Υ., β) στοιχεία που αφορούν μαθητές που
        πρέπει να παρακολουθήσουν τις Τ.Υ. Ι ή ΙΙ αλλά η υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου δεν επιτρέπει την
        εφαρμογή του προγράμματος Τ.Υ. -έκθεση λογων αδυναμίας υλοποίησης του προγράμματος Τ.Υ. Μετά το
        πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου υποβάλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετικά
        συμπληρωματικά στοιχεία.
        Ο χρήστης Ε.Γ. πε19 είπε…
        7. Διδακτικό προσωπικό
        Α. Στις τάξεις Υποδοχής διδάσκουν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, που βρίσκονται στη διάθεση του οικείου
        Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου ή που αποσπώνται για το σκοπό αυτό, όπως και αναπληρωτές ή
        ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.
        Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση διδάσκουν με πλήρες ωράριο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με πλήρες
        ωράριο ή για τη συμπλήρωση του κανονικού τους ωραρίου.
        Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται με απόφαση του οικείου προϊσταμένου Δ/νσης Εκπ/σης και
        διδάσκουν με ωράριο που καθορίζεται από τη σύμβαση πρόσληψής τους.
        Στις Τάξεις Υποδοχής διδάσκουν κατά πρώτο λόγο διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί του ίδιου σχολείου, εφόσον το
        επιθυμούν και έχουν τα απαραίτητα για το έργο αυτό προσόντα.
        Β. Η εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας, η άριστη γνώση της ελληνικής
        για την περίπτωση των αλλοδαπών εκπαιδευτικών, η πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας και κατά προτίμηση
        της χώρας προέλευσης των μαθητών, η παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων, η προηγούμενη διδακτική
        εμπειρία σε Τάξεις Υποδοχής ή Φροντιστηριακά Τμήματα λογίζονται ως προσόντα επιλογής για την ανάθεση
        της διδασκαλίας.
        Γ. Στα Φροντιστηριακά Τμήματα διδάσκουν μόνιμοι ή αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της ίδιας ή, αν αυτό δεν
        είναι δυνατό, άλλης σχολικής μονάδας, για συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου ή με ωριαία αντιμισθία.
        Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διδασκαλία από εκπαιδευτικούς των παραπάνω κατηγοριών,
        Ο χρήστης Ε.Γ. πε19 είπε…
        προσλαμβάνονται αδιόριστοι εκπαιδευτικοί ως ωρομίσθιοι και αν αυτό δεν είναι δυνατό ιδιώτες εκπαιδευτικοί
        που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, ως ωρομίσθιοι.
        Δ. Για κάλυψη ειδικών αναγκών και συγκεκριμένα για τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού της
        χώρας προέλευσης μπορούν να προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι κατά σειρά προτεραιότητας:
        1. Αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που διαθέτουν τα προσόντα διορισμού στην ελληνική εκπαίδευση και είναι
        αποδεδειγμένα γνώστες της γλώσσας (διαθέτουν σχετικό τίτλο) και του πολιτισμού της χώρας προέλευσης
        των μαθητών (λόγω διαμονής τους σ' αυτή).
        2. Ελλείψει αυτών εκπαιδευτικοί, έλληνες ή αλλοδαποί, που γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική και είναι
        αποδεδειγμένα γνώστες της γλώσσας της χώρας προέλευσης των μαθητών.
        Ε. Η προσληψη των εκπαιδευτικών της παραγράφου Δ, εδαφ. 1,2 πραγματοποιείται με απόφαση του Νομάρχη
        ύστερα από πρόταση του αρμόδιου περιφερειακού συμβουλίου και έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
        ΣΤ. Για κάλυψη των ειδικών αναγκών που αναφέρονται στις παραγράφους Γ και Δ μπορεί με οικονομική
        στήριξη άλλων δημοσιων φορέων και οργανισμών που εμπλέκονται στη διαδικασία της διαπολοτισμικής να
        προσληφθούν με έγκριση του αρμόδιου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι
        και κοινωνικοί λειτουργοί για τις Τάξεις Υποδοχής και ταΦροντιστηριακά Τμήματα, εφόσον διαθέτουν τα
        προσοντα που καθορίστηκαν στις αντίστοιχες παραγράφους (Γ και Δ).
        Ζ. Με ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων και των αρμόδιων υπηρεσιων οργανώνονται επιμορφωτικά
        σεμινάρια, τα οποία οφείλουν να παρακολουθούν όσοι εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε Τ.Υ. ήσε Φ.Τ.
        Στο τέλος της σχολικήςχρονιάς με ευθύνη των Σοχλικών Συμβούλων οργανώνονται συναντήσεις για τον
        απολογισμό και την αξιολόγηση της λειτουργίας των Τ.Υ. και των Φ.Τ. και τη διατύπωση προτάσεων.
        8. Εποπτεία - Παιδαγωγική Καθοδήγηση
        Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας και ο οικείος προϊστάμενος έχουν τη φροντίδα και την ευθύνη για τη
        διευκόλυνση των μαθητών αυτών στην ένταξή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και για την
        τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των Τ.Υ. και των Φ.Τ. Σε περίπτωση που οι σχολικές συνθήκες ή ο αριθμός
        των μαθητών αυτών δεν επιτρέπουν την ίδρυση και λειτουργία Τ.Υ. ή Φ.Τ. πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια
        Ο χρήστης Ε.Γ. πε19 είπε…
        ώστε οι μαθητές αυτοί να υποστηριχθούν γνωσσικά και μαθησιακά.
        Την ευθύνη για την κατάρτιση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την έκδοση σχοικών βιβλίων
        προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μαθητών που φοιτιούν σε Τ.Υ. και Φ.Τ. καθώς και την παραγωγή
        κατάλληλου εποπτικού υλικού έχουν το ΙΠΟΔΕ και το Π.Ι.
        Ο Σχολικός Σύμβουλος έχει την ευθύνη της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης των εκπαιδευτικών
        καθώς και της σύνταξης και εφαρμογής προγραμμάτων διδασκαλίας και χρήσης του εποπτικού υλικού σε
        συνεργασία παντοτε με το διδακτικό προσωπικό.
        Στο τέλος του διδακτικού χρόνου οι διευθυντές των σχολείων υποβάλλουν εκθέσεις στο Σχολικό Σύμβουλο
        και στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Διεύθυνσης ή Γραφείου Εκπαίδευσης τις οποίες συντάσσουν οι
        εκπαιδευτικοί που εφάρμοσαν τα προγράμματα.
        Οι Σχολκοί Σύμβουλοι αποδελτιώνουν, κωδικοποιούν τα προβλήματα και τις προτάσεις και υποβάλλουν
        συνοπτική έκθεση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, το ΙΠΟΔΕκαι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.
        9. Διοικητικές ρυθμίσεις
        Με εγκύκλιο θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν:
        την αξιολόγηση των μαθητών
        τη φοίτηση μαθητών σε Τ.Υ ή Φ.Τ.
        τα διαγνωστικά εργαλεία για την πορεία ελληνομάθειας του μαθητή και το γνωστικό επίπεδό τουτα διαγνωστικά εργαλεία γαι το πέρασμα από ένα τύπο Τ.Υ. στον άλλο.
        την επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού.
        τις ενέργειες των εκπαιδευτικών οργάνων για την καλή οργάνωση και λειτουργία των Τάξεων Υποδοχής και
        των Φροντιστηριακών Τμημάτων και την έγκαιρη λειτουργία τους.
        Από τη δημοσίευση της παρούσας, παύει να ισχύει οποιαδήποτε άλλη διάταξη, η οποία ρυθμίζει θέματα
        ίδρυσης και λειτουργίας Τάξεων Υποδοχής και Φροντιστηριακών Τμημάτων.
        Η παρούσα να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης.
        Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
        ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ
        Ο χρήστης Ε.Γ. πε19 είπε…
        Η σύνθεση δική σας για απάντηση σχετικά με facebook κ. Πλαταρά
        1.Τι ισχύει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων
        Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ειδική νομοθεσία που προστατεύει τα άτομα από την ανεξέλεγκτη χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι ο αρμόδιος φορέας για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας στην Ελλάδα (νόμοι 2472/1997 και 3471/2006). Ένας βασικός κανόνας που θέτουν οι παραπάνω νόμοι είναι ο εξής: για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα προσωπικά μας δεδομένα για έναν συγκεκριμένο σκοπό πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή μας. Αυτό αποτελεί και τη συνήθη περίπτωση κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο και σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να έχουμε δηλώσει άμεσα ή έμμεσα ότι
        συναινούμε στην επεξεργασία, αφού προηγουμένως έχουμε ενημερωθεί ακριβώς για το ποιος είναι αυτός που θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα μας (ή αλλιώς ο «υπεύθυνος επεξεργασίας»), για ποιον λόγο θέλει να τα χρησιμοποιήσει, ποια στοιχεία μας θέλει να αποκτήσει και σε ποιους θα τα διαβιβάσει. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις Οι εξαιρέσεις αυτές ορίζονται ρητά στους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
        2.H διδασκαλία είναι δημόσια πράξη και ο διδάσκων έχει ελάχιστο προσδόκιμο ιδιωτικότητας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται η κρυφή λήψη εικόνων: ο Ν.2472 για τα προσωπικά δεδομένα αναφέρει ότι το υποκείμενο πρέπει να ενημερώνεται κατά το στάδιο της συλλογής των προσωπικών δεδομένων.
        3.εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας του 2006 επιβάλλει την απαγόρευση χρήσης κινητών στο σχολικό χώρο και προβλέπει σχετικές ποινές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η αποβολή.

        4. Αποβολή μαθητών λόγω φερόμενης προσβολής καθηγήτριας στο facebook
        η διοίκηση ενός σχολείου φέρεται να τιμώρησε με πενθήμερη αποβολή τους μαθητές για τους οποίους αναφέρεται πως ανάρτησαν στο facebook φωτογραφία καθηγήτριάς τους, συνοδευόμενη από εξυβριστικά σχόλια.

        Είναι αυτονόητο ότι η νομοθεσία για την εξύβριση και την προστασία της ιδίας εικόνας αφορά και την ανάρτηση φωτογραφιών στο facebook χωρίς την τυχόν άδεια ή συγκατάθεση του προσώπου. Ωστόσο, το ενδιαφέρον σε αυτήν την υπόθεση είναι ότι η κύρωση φέρεται ότι επιβλήθηκε στους μαθητές από το σχολείο τους, δηλαδή από διοικητικό όργανο, το οποίο οφείλει να ελέγχει τους μαθητές ως πολίτες μόνο στο πεδίο εφαρμογής των αρμοδιοτήτων του, δηλαδή μόνο για τις σχολικές τους δραστηριότητες.

        Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η φωτογραφία φέρεται ότι αφορά μια καθηγήτρια του σχολείου, αλλά η ελεγκτέα πράξη δεν αφορά κάποια σχολική δραστηριότητα, Μια τέτοια παράβαση τάξης θα ήταν λ.χ. εάν η φωτογραφία ελήφθη και αναρτήθηκε κατά τη διάρκεια σχολικών δραστηριοτήτων (λ.χ. στο διάλειμμα, στο μάθημα, σε κάποια εκδρομή κλπ). Και πάλι όμως, η διαδικασία έρευνας του προφίλ των μαθητών εγείρει ζητήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικότητά τους: με ποιες εγγυήσεις και, κυρίως, κάτω από ποιες περιστάσεις αντλήθηκε το υλικό από τα προφίλ των μαθητών και κινήθηκε εις βάρος τους η πειθαρχική διαδικασία; Εάν τα προφίλ ήταν απόρρητα, τηρήθηκαν οι διαδικασίες άρσης του απορρήτου; Εάν δεν ήταν απόρρητα, τι δουλειά έχει οποιοδήποτε δημόσιο όργανο να ψάχνει τις αναρτήσεις των πολιτών (έστω και ανηλίκων) που εν πολλοίς ανάγονται στην προσωπική τους ζωή;

        Σε κάθε υπόθεση που κάποιος κρίνεται από κάποια Διοίκηση για όσα γράφει στο facebook ή σε άλλες Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης, θα πρέπει να ξεκινάμε από την εξής αφετηρία: ελευθερία της έκφρασης + ελευθερία της ιδιωτικής ζωής. Ακόμη κι όταν ένα προφίλ είναι δημόσιο - και πολύ περισσότερο όταν είναι "κλειστό"- κάθε εργαζόμενος, μαθητής, "διοικούμενος", οτιδήποτε, έχει το δικαίωμα να του αναγνωρίζεται ένας "χώρος" ελεύθερης κριτικής και δραστηριότητας που δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αξιολόγησής του. Ακόμη δηλαδή και να ξέρει η Διοίκηση τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, ή σε ώρα υπηρεσίας, αλλά καλυπτόμενος από απόρρητο που αίρεται μόνο με δικαστικές εγγυήσεις, δεν πρέπει να το λαμβάνει υπόψη κατά την αξιολόγηση.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Για τη συνέντευξη:

        1. Δεν παίρνει κανείς μαζί του κινητό τηλέφωνο, σημειώσεις, τσάντες κλπ. Τα αφήνει στην αίθουσα του ΠΥΣΔΕ.

        2. Να είστε χαλαροί και όχι αγχωμένοι. Ποιο πολύ μετράει το αν η απάντησή σου είναι συγκροτημένη και όχι αν είναι η μία και μοναδική σωστή (που για τα περισσότερα θέματα δεν υπάρχει). Αυτονόητο είναι ότι το πλαίσιο της απάντησης είναι συγκεκριμένο.

        3. Συνήθως η μελέτη περίπτωσης περιγράφει απλώς μια κατάσταση, χωρίς ερώτηση. Αυτό γράφει το θέμα που παίρνεις. Όταν επιστρέψεις, μετά το 5λεπτο-10λεπτο, αφού σου διαβάσουν το θέμα σου κάνουν μια ερώτηση που δεν υπήρχε στην εκφώνηση. π.χ. "Ποιες συνέπειες έχει αυτό στην εκπαιδευτική διαδικασία;"

        4. Μετά την απάντησή σου ακολουθεί άλλη ερώτηση από άλλο μέλος του συμβουλίου, η οποία είναι συνήθως παγίδα και θέλει εύστροφη απάντηση. π.χ. αν πεις ότι ένας άριστος μαθητής θα το κατανοήσει, θα σε ρωτήσει: "Δηλαδή αυτή η παρέμβαση μπορεί να γίνει μόνο στους καλούς μαθητές; Οι υπόλοιποι δεν μπορούν να το κατανοήσουν;". Χρειάζεται ετοιμότητα για άμεση (και σωστή) απάντηση.

        5. Δώστε σημασία στη γενική σας εικόνα. Να είστε χαλαροί, άνετοι, να αποπνέετε σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τις απόψεις σας.

        6. Προσέξτε και την εμφάνισή σας! Ούτε κουστουμάκι και γραβατούλα ούτε σαγιονάρα.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Ευχαριστούμε πολύ! Να΄σαι καλά! Ευχαριστούμε και τη "dora" για την ενημέρωση της σελίδας του Γ. Λογοθέτη/ ΠΥΣΠΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. Δείτε και τις περιπτώσεις που αναφέρει ο Σιδέρης Μοτσιόλας στην Ιστοσελίδα του. Βασίλης
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συνάδελφε θερμά συγχαρητήρια!Είστε παράδειγμα προς μίμησι,όχι μόνο για αυτό που κάνετε τώρα,αλλά για όλη σας την προσφορά στην εκπαίδευση,κάτι που εύκολα μπορεί κανείς να το διακρίνει μέσα από τις απαντήσεις σας!
        Σας ευχαριστούμε!
        Ο χρήστης xara είπε…
        Συνάδελφε, σου εύχομαι " καλή επιτυχία" στις αυριανές σου κρίσεις. φαντάζομαι ότι θα διαπρέψεις, αφού είσαι σε βάθος γνώστης των του σχολείου και όλων όσων περιστρέφονται γύρω από αυτό και όλων των αλλαγών που δρομολογούνται στην εκπαίδευση. Χαίρομαι που Μεσσήνιος προσφέρει στον κλάδο σε πανελλαδικό επίπεδο δίνοντας ενδεικτικές απαντήσεις. Νιώθω ανάταση για τη βοήθειά σου γιατί κατάγομαι από την Κυπαρισσία Μεσσηνίας. Καλή επιτυχία από καρδιάς. ΧΑΡΑ ΚΑΡΑΤΑΡΑΚΗ, υποψήφια διευθύντρια.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Αγαπητέ συνάδερφε, αισθάνομαι ότι ένα απλό «ευχαριστώ» είναι λίγο για ό,τι προσφέρεις εδώ.
        Οι απαντήσεις σου αποπνέουν πείρα, ευρύτητα πνεύματος και προ παντός αγάπη γι' αυτό που κάνεις. Είναι χρήσιμες όχι μόνο για τους υποψήφιους διευθυντές, αλλά και για όλους εμάς, τους υπόλοιπους.
        Πολύ θα ήθελα να είσουνα διευθυντής και στο δικό μου σχολείο! :-)
        Ο χρήστης fk είπε…
        Πολύ χρήσιμη δουλειά. Ευχαριστούμε πολύ. Περιμένουμε σχόλια συναδέλφων που ήδη πέρασαν τη διαδικασία.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Η δευτεροβάθμια έχει 180 περίπου και η πρωτοβάθμια 130 . Σχεδόν όλα τη ςπρωτοβάθμιας περιλαμβάνονται στη δευτεροβάθμια .Καλύπτονται με μικρές τροποποιήσεις π.χ. δεν αποβάλονται μαθητές στο δημοτικό. Κάποιες απαντήσεις είναι ακριβώς οι ίδιες π.χ. η κακοποίηση μαθητών.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Θερμά συγχαρητήρια.

        Το μεγαλύτερο κατόρθωμά σας είναι να παραμένετε ανιδιοτελής σεκτούτες τις μέρες.

        Σας ευχαριστώ πολύ.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Μετά από 100χιλ επισκέπτες στο blog,
        η αναγκαιότητα του δεν έχει ανάγκη σχολιών. Χίλια ευχαριστούμε συνάδελφε για την έμπρακτη συνεργασία και συμπαράσταση!
        Καλό κουράγιο σε όλους!
        Ο χρήστης DORA είπε…
        Μήπως γνωρίζετε σε ποιο βιβλίο κρατούνται τα πρακτικά του Σχολικού Συμβουλίου;
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Ξεχωριστό "Βιβλίο Σχολικού Συμβουλίου".
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Καλή επιτυχία για αύριο. Αναγνώστης από την Πρωτοβάθμια και υποψήφιος.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Καλή επιτυχία συνάδελφε.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Καλή επιτυχία συνάδελφε...αν και θα την έχεις γιατί συνάδελφοι σαν εσάς αξίζουν να είναι διευθυντές. Ελπίζω να μην μας ξεχάσετε στη συνέχεια. Για μας τους νέους υποψηφίους η βοήθεια σας είναι σημαντικότατη.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Η πιό δύσκολη ερώτηση νομίζω είναι αυτή για τη χρήση απαγορευμένων oυσιών σε σχολείο, γιατί κατατίθεται επώνυμη καταγγελία μαθητών. Υπάρχει κάποια άποψη;
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συνάδελφε... το "ευχαριστώ" είναι λίγο!!!... Καλή επιτυχία αύριο στη συνέντευξή σου!!! Ρένια Κ.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Kαλή σας επιτυχία για σήμερα!
        Ο χρήστης smaragda kollia είπε…
        Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθειά σας!! Είχα πνιγεί μέσα στα βιβλία και στην αναζήτηση των απαντήσεων. Ποια θα ήταν η τοποθέτησή σας στην ερώτηση:
        "Είστε διευθυντής σε σχολείο και σας κατατίθεται επώνυμη καταγγελία από μαθητές ότι μαθητής του σχολείου κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών"
        Σμαράγδα Κόλλια
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Ρε παιδιά, ο συνάδελφος κάνει εξαίρετη δουλειά και "κοινωνεί" τη γνώση και την εμπειρία του. Είναι σωστό όμως εμείς να δίνουμε "παραγγελίες" ζητώντας απαντήσεις για συγκεκριμένα θέματα, χωρίς να συμβάλλουμε καθόλου στον εμπλουτισμό του περιεχομένου;
        Καλή συνέχεια σε όλους...
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
        ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΕΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 100 ΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΜΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
        georgiosvarnav@yahoo.gr
        Ο χρήστης Ε.Γ. ΠΕ19 είπε…
        ΘΕΜΑ.
        Ο Διευθυντής και ο σύλλογος διδασκόντων ενός σχολείου κατόπιν έντονων διαφωνιών για το χωρισμό/κατανομή των τάξεων (Σεπτέμβριος) ενόψει του νέου σχολικού έτους αποφάσισαν να προβούν σε κλήρωση
        Α)η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι δημοκρατική αλλά δεν σημαίνει ότι είναι και αποτελεσματική. Πρέπει να είναι και δίκαιη και αποτελεσματική.
        β)παρόλο που δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση ο σύλλογος θα μπορούσε να εφαρμόσει την διοικητική αρχή "ο κατάλληλος δάσκαλος στην κατάλληλη τάξη" προς όφελος των μαθητών. Οπότε εδώ έχει λόγο ο διευθυντης
        γ)Η αποτελεσματική λειτουργία ενός συλλογικού οργάνου εξαρτάται απο το μέγεθος του συλλόγου,τα χαρακτηριστικά και την ωριμότητα των καθηγητών την συνοχή της ομάδας και την ηγεσία.

        Κάπου διάβασα ότι και ο σύμβουλος μπορεί να έχει λόγο στην κατανομή των τμημάτων. Καλό είναι να μπορέσουμε να λύσουμε εσωτερικά το θέμα.

        Υπάρχει ΚΑΙ το θέμα 44 που μπορεί να συνδιαστεί απο τον κύριο Πλαταρά.

        ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ Ο ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΣ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ...
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Ευχαριστούμε πάρα πολύ συνάδελφε.Πολύ χρήσιμα όλα.
        Ο χρήστης smaragda kollia είπε…
        Πολύ σωστή παρατήρηση του συναδέλφου για το μοίρασμα των ερωτήσεων. Απλά οι νεώτεροι συνάδελφοι έχουμε τον ανάλογο φόβο για την ορθότητα των απαντήσεων.
        Παραθέτω κάποια σχόλια σχετικά με την αυτοαξιολόγηση των εκπαιδευτικών από το βιβλίο "Επιμόρφωση και αξιολόγηση στο χώρο της εκπαίδευσης" Ελένη Κατσαρού και Μαρίνα Δεδούλη
        ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Είναι αναγκαία. Ο εκπαιδευτικός κρίνεται ‘ατυπα καθημερινά από τον εαυτό του, τους μαθητές του, τους γονείς, τους συναδέλφους. Προκαλεί ένταση, ‘αγχος, πίεση φόβο ιδίως όταν συνδέεται με υπηρεσιακές μεταβολές και διενεργείται από εξωτερικούς φορείς Η αξιολόγηση βασικός μοχλός βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης και σημαντική πηγή ανατροφοδότησης της διδακτικής διαδικασίας.3 ΜΟΝΤΕΛΑ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ , ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)
        ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ : διαδικασία επαγγελματικής βελτίωσης και ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και συνακόλουθα η θεραπεία των αδυναμιών που εντοπίζονται από τα ίδια τα σχολεία. Στόχος η αποτύπωση και η ερμηνεία των παραγόντων που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του όποιου αποτελέσματος στη τάξη και το σχολείο. Ο εκπαιδευτικός που εργάζεται σε ένα πλαίσιο επικοινωνικαό και ανασχοχαστικό, επιχειρεί αξιολόγηση του μαθητή, του εαυτού του, των διαδικασιών διδασκαλ΄’ιας, του αναλυτικού προγράμματος, των σχολικών εγχειριδίων, του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου στη σχολική μονάδα.
        Αυτοαξιολόγηση μέσω ατομικού φακέλου και του πλάνου επαγγελματικής ανάπτυξης που διαμορφώνει ο εκπαιδευτικός. Ο φάκελος διαμορφώνεται μέσω μεθοδικής συγκέντρωσης από τον εκπαιδευτικό του απαραίτητο υλικό που του επιτρέπει να καθορίζει και να αποτιμά την εξέλιξη του προγραμματισμού της διδασκαλίας του, την καταλληλότητα των διδακτικών μεθόδων και το βαθμό επίτευξης των διδακτικών στόχων. Θέματα εργασιών που ανέθεσε στους μαθητές, διδακτικές δραστηριότητες που οργάνωσε και υλοποίησε στη τάξη, φύλλα εργασίας ομαδικών εργασιών, οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό, διδακτικό υλικό που κατασκεύασε, δείγματα από διορθωμένα γραπτά. Ο φάκελος αποτυπώνει την πορεία που διανύει ο εκπαιδευτικός, από πού ξεκίνησε τι πέτυχε, ποιους στόχους θέτει για το μέλλον. Ταιριάζει σε έναν επαγγελματία ο ατομικός φάκελος. Δίνει την ανάλογη σοβαρότητα ότι οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για τη δουλειά τους και τα επιτεύγματα τους. Μπορούν να βελτιωθούν και να αναπτύξουν τις ιακανότητες τους με βάση προσωπικούς στοχασμούς και αξιολογήσεις.
        Και πάλι ευχαριστώ πολύ
        Σμαράγδα Κόλλια
        Ο χρήστης Αγγελική Πουλοπούλου είπε…
        Αγαπητέ συνάδελφε και συμπατριώτη,
        το "ευχαριστούμε πολύ, πολύ" είναι πολύ μικρό μπροστά στο μεγαλείο σου! Είμαι ΠΕ2, το σχολείο μου στη Β΄ΑΘΉΝΑΣ ΣΥΓΧΩΝΕΎΤΗΚΕ με το συστεγαζόμενό του, έχουμε πολλούς μαθητές αλλοδαπούς και με μαθησιακές δυσκολίες. Δεν έχω μετρήσιμα μόρια για να γίνω Δ/ντρια, όμως έκανα αίτηση και έχω υποβληθεί σε μια "ευχάριστη ταλαιπωρία" να διαβάσω, να μάθω, να βελτιωθώ. Επίσης κληρώθηκα στην πιλοτική φάση του Μείζονος Πρόγραμματος Επιμόρφωσης, όπου έχω μάθει πολλά σχετικά με το Νέο Σχολείο στις τρεις πρώτες συνεδρίες.Ήμουν αναγνώστριά σας από πριν.Χαίρομαι που η Μεσσηνία είναι πρωτοπόρος, μέσω υμών. Έτσι και το 1821: αν δεν υπήρχαν οι Μεσσήνιοι ήρωες, τώρα θα ήμασταν... Να είστε πάντα καλά εσείς και η οικογένειά σας.ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συνάδελφοι, μια παρατήρηση όσον αφορά την περίπτωση του καταμερισμού των τμημάτων με κλήρωση
        Υπάρχει νομοθεσία που ξεκαθαρίζει το θέμα
        Στγκεκριμένα στην Υπ.Απόφαση 105657/ΦΕΚ 1340, τέυχος Β από 16/10/2002 στο Άρθρο39 "Καθήκοντα και αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων" στην παράγραφο 15 αναφέρονται τα εξής: "Όταν ο Σύλλογος για οποιοδήποτε λόγο, αδυνατεί να αναθέσει στους εκπαιδευτικούς τη διδασκαλία μαθημάτων ή την κατανομή τάξεων και τμημάτων, την απόφαση παίρνει ο Διευθυντής του Σχολείου σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο..."
        Γιώργος Κ.
        Καλή επιτυχία σε όλους
        Ο χρήστης Γιώργος Σταθάκης είπε…
        Αγαπητέ συνάδελφε συγχαρητήρια,
        για τον όγκο δουλειάς και για τις απόψεις σου.
        Επίτρεψέ μου μια παρατήρηση στο τελευταίο που διάβασα, νομίζω το 99.
        Παλιότερα το ίδιο θα αντιμετώπιζα την κατάσταση, αλλά έχω μεγάλο ενδοιασμό για το 'ρουφιάνους' και 'καταδότες'. Μήπως το έχουμε παρεξηγήσει από άλλες, άσχημες εποχές; Μήπως το ηθικό και κοινωνικά υπεύθυνο είναι όποιος σπάει να πληρώνει και όσο αξίζουμε να πληρωνόμαστε; Χωρίς βέβαια εκδικητικές διαθέσεις τιμωρίας, αλλά δίκαιης απόδοσης ευθυνών.
        Καλή η μαθητική αλληλεγγύη και η φιλία, αλλά μπορούμε να πούμε στο φίλο μας ότι θα σταθούμε μεν στο πλάι του, θα εκτιμήσουμε όμως περισσότερο αν με γενναιότητα αναλάβει την ευθύνη των ζημιών που έκανε. Και θα βοηθήσουμε όλοι μαζί την αποκατάσταση. Του δικού μας σχολείου και των παιδιών μας.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Θέμα 101....Αναφέρεται σε παιδαγωγικές συναντήσεις και όχι σε συνεδριάσεις συλλόγου. Σε αυτές μπορεί να γίνει μια γενική συζήτηση για νεες παιδαγωγικές μεθόδους, την αλλαγή συμπεριφοράς μαθητή, τους τρόπους αντιμετώπισης της απειθαρχίας μαθητών του τμήματος Α κ.α

        Αρσινόη
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συγχαρητήρια για την προσφορά σας στους υποψήφιους αλλα και σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
        Η βοήθεια και η υποστήριξη προήλθε από συναδέλφους της περιφέρειας.
        Χιλιά ευχαριστούμε!
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Η αλήθεια είναι , ότι πρόκειται για διαγωνισμό και όχι για εξετάσεις και μοιράζω οιονεί «σκονάκια» σε όλους τους υποψηφίους πριν τις εξετάσεις.
        Το θέμα φαίνεται περίεργο αν το δεις από κάποιες οπτικές.
        Μπορώ να αναφέρω κίνητρα γύρω από αυτό ή και μη αγκυλώσεις.
        Ας πούμε ότι έχω αρκετά μόρια και δεν στοχεύω σε «σχολεία φιλέτα» περιζήτητα δηλαδή κτλ. Βεβαίως, είμαι από τους λίγους που γνωρίζουν σχεδόν βιωματικά ότι μπορεί να σου βάλλουν και 5 στα 15 και να πας «αδιάβαστος» και μετά τρέχα στα δικαστήρια χαλώντας λεφτά που δεν έχεις και φορτιζόμενος συναισθηματικά, για να δικαιωθείς! (Βλέπε «τεκμήριο νομιμότητας διοικητικών πράξεων»)
        Ας πούμε ως πρώτος (παλιά) στον πίνακα των αντικειμενικών μορίων έβαζα και 16 προτιμήσεις σχολείων. Ο άλλος στην μέση του πίνακα έβαζε μοναδικές προτιμήσεις και μετά που δεν γινόταν (ό,τι πιο εύκολο!) έτρεχε και μοίραζε μηνύσεις επειδή θεωρούσε εαυτόν θιγέντα.
        Αλλά το σοβαρό κίνητρο είναι άλλο. Ναι μεν τα προηγούμενα είναι «προαπαιτούμενα κίνητρα» αλλά από την στιγμή που έχουν ανακοινωθεί οι μελέτες περίπτωσης είναι σίγουρο, ότι κάποιοι με πρόσβαση στην πληροφόρηση (δεν εννοώ υποχρεωτικά κάτι ύποπτο) έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον υποψήφιο που δεν ξέρει κάποιον συνταξιούχο Διευθυντή (που να μην διαγωνίζεται) και να του λύσει κάποιες απορίες. Αν το δεις καλά, είναι αντισυνταγματικό. Βεβαίως δεν μεμψιμοιρώ με αυτό, αφού σχεδόν όλα που μας περιβάλλουν περισσότερο ή λιγότερο πάσχουν από το να χαρακτηριστούν ότι είναι «ίσων ευκαιριών» κτλ Υπήρχε και η επιλογή της επιλεκτικής ενημέρωσης ομάδας , αλλά ήταν εκτός αξιών μου.
        Εμείς δεν λέμε στα παιδιά ότι οι γνώσεις είναι το μόνο πράγμα που δίνεις χωρίς να το χάνεις;
        Τι άλλο να κάνω; Να βγάλω....βιβλίο; Ξέρετε κανέναν που να έγινε πλούσιος από την συγγραφική του δραστηριότητα την ...Ελλάδα;
        την όλη προσπάθεια την εκλαμβάνω ως μια εκπόνηση εργασίας που με βελτιώνει. Τόσο απλά......
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Οι έκτακτες συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων καταγράφονται στο βιβλίο πράξεων κανονικά;
        Άν αφορούν επιβολή ποινής καταγράφονται στο βιβλίο επιβολής ποινών; Παρακαλώ κ.Πλατάρε απαντήστε μου. Ευχαριστώ.
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Στο ειδικό βιβλίο ποινών, καταχωρίζουμε Παρατήρηση (άμα θέλει την γράφει) Επίπληξη και Ωριαία Απομάκρυνση, αφού αυτό το κάνει ο Καθηγητής ως μονοπρόσωπο πειθαρχικό όργανο.
        Το ίδιο και ο Διευθυντής , όπου μπορεί να τιμωρήσει μέχρι 3 μέρες.
        Αλλά ο Σύλλογος καταχωρίζεις τις πράξεις του στο Βιβλίο του Πράξεων του Συλλόγου.
        Δεν ξέρω αν κάπου το κάνουν λίγο διαφορετικά (λ.χ. ο Διευθυντής έχει δικό του βιβλίο Πράξεων και αν βάλλει την ποινή σε αυτό το βιβλίο, πάλι νόμιμος είναι)
        Πρόβλημα υπάρχει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ, αν δεν υπάρχει πρακτικό. Δεν υπάρχει πρακτικό=δεν υπάρχει ποινή.
        Συνήθως αυτό καταστρατηγείται με τις Ω.Α. που γράφουν δίπλα στο απουσιολόγιο Ω.Α. και υπογράφουν. Αυτό υποδηλοί ότι δεν είναι δικιολογήσιμη η απουσία και να ενημερωθεί ο γονέας. Αλλά αν δνε υπάρχει καταχώριση στο ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΙΝΩΝ, είναι σαν να μην έγινε ποτέ.
        Αν είναι να μείνει μαθητής από απουσίες, αυτά πρέπει να ελεγχθούν και να τριπλο-ελεγχθούν για λόγους προφανείς.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Θέμα 101

        αν το σεμινάριο διοργανώνεται από τον Σχολικό Σύμβουλο εντός του σχολικού ωραρίου ο εκπ/κος είναι υποχρεωμένος να πάει και ο Δ/ντης να αλλάξει το ΩΠ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή του συναδέλφου και να διατηρηθεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

        Αρσινόη
        Ο χρήστης Εύα Π. είπε…
        Στη μελέτη περίπτωσης με αριθμό 92 αναφέρετε ότι την 23η Δεκεμβρίου οι συνάδελφοι που είναι μακριά από τον τόπο υπηρεσίας παίρνουν κανονική άδεια.Με ποιο σκεπτικό θα πάρουν κανονική άδεια όταν ο Προιστάμενος ζητά να αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο τη ζητούν; Αυτό τουλάχιστον ισχύει στο δικό μας νομό. Κατανοούμε ότι είναι μακριά από τα σπίτια τους, αλλά δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν πάνε την παραμονή των Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου.Πρέπει και αυτοί να θυσιάσουν κάποια πράγματα. Θα ήθελα τη δική σας άποψη κ. Πλατάρε καθώς και των άλλων συναδέλφων που θα διαβάσουν το σχόλιο και θελήσουν να απαντήσουν. Ευχαριστώ.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Θέμα 94

        νομίζω ότι το συγκεκριμένο θέμα, αναφέρετε στην σχολική διαρροή και πως ο Δ/ντης καλείται να την αντιμετωπίσει

        Αρσινόη-
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Οι έκτακτες συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων καταγράφονται στο βιβλίο πράξεων κανονικά;
        Απάντηση:
        Έκτακτες και τακτικές αναγράφονται στο Βιβλίο Πρακτικών του Συλλόγου.

        Άν αφορούν επιβολή ποινής καταγράφονται στο βιβλίο επιβολής ποινών;
        Απάντηση:
        Αυτές που επιβάλλει ο Σύλλογος καταγράφονται στο βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου.
        Στο βιβλίο «Επιβολής Κυρώσεων» μπαίνουν όλα τα άλλα (Παρατηρήσεις, επιπλήξεις, Ω.Α,) από Καθηγητές καθώς και οι ποινές από Διευθυντή.
        Δεν ξέρω πώς ακούγεται αυτό με το βιβλίο, αλλά έχει μαι σοφία σε σχέση με κάποιους που βγάζουν για ψήλου πήδημα έξω τα παιδιά. Μπαίνουν στον κόπο να γράψουν μια σελίδα προεκτυπωμένη , βλέπουν και οι άλλοι καθηγητές τα κατορθώματα του μαθητή , τα συγκρίνουν με τα δικά τους («Σε μένα Πουλοπουλόπουλε, κάθεσαι Παναγία, στα άλλα μαθήματα τι τους κάνεις ρε και σε πετάνε συνέχεια έξω;»)Ενημερώνονται λεπτομερώς οι γονείς, βλέπουμε την ποιότητα της παραβατικής συμπεριφοράς ενός μαθητή, ίσως προλάβουμε μια κακή εξέλιξη (Αυτό είναι το πιο λειτουργικό)
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Γι την Εύα και την άδεια της 23ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ:
        Δεν τηρούμε καμιά φορά το ΓΡΑΜΜΑ του νόμου αλλά το ΠΝΕΥΜΑ. Επίσης λειτουργούμε με την λογική διαφύλαξης ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΓΑΘΟΥ.
        Θυμάμαι τις εξηγήσεις και αν το ξανασκεφθώ, τα ίδια θα ξαναγράψω. Μόνο να προσθέσω, ότι είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΧΥΔΑΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΟ, να σου φέρει ΨΕΥΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!
        Εγώ δεν θέλω να κοροϊδεύουμε ή να μετερχόμαστε κοροϊδίας. Στην πραγματικότητα, (και αν δεν κάνω λάθος με την ρύθμιση 1 μέρα/μήνα Υπηρεσίας) δικαιούται 4 μέρες και του δίνουμε 1 , ενώ οι άλλες τρεις ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ, ΧΑΝΟΝΤΑΙ!!!΄Ένας επαγγελματίας λουφαδόρος θα φρόντιζε να τις εξαντλήσει! Να μην την δώσω την ΜΙΑ ΜΕΡΑ στον Συνάδελφο να πάει να δει τα παιδιά του και την Γυναίκα του και να τον πιάσει καμία απαγόρευση απόπλου από την Μύρινα και να κάνει Χριστούγεννα στο λιμάνι; Μετά θα δουλεύει με κατεβασμένη μούρη και θα την πληρώσει το Σχολείο!
        Δεν πρέπει να είμαστε κακομοίρηδες, ας κάνουμε παρατυπία. Ας έλθει ο Προϊστάμενος να με ελέγξει! Το αναλαμβάνω!
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Για τον κ. Γιώργο Παυλίδη μια απάντηση:
        Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και είμαι βέβαιος, ότι θα πάς καλά στην Εκπαίδευση και θα έχεις και ανάλογη εξέλιξη την οποία σου εύχομαι με όλη μου την καρδιά, γιατί μάχεσαι για το δίκιο.
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Για την Αρσινόη και το 94 ο θέμα:
        Δεν είναι δυνατόν Αρσινόη να αναφέρεται στην μαθητική διαρροή, διότι αυτή είναι ΣΤΗΝ ΕΞΑΕΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
        Να γίνω σαφής:
        Μπαίνουν στην πρώτη 80 και φθάνουν στην έκτη 60 .
        Διαρροή είναι οι 80-60=20
        Η πρώτη την επόμενη χρονιά θα έχει (αν δεν έχουμε Δημογραφική υποτροπή) πάλι 80 που θα φθάσουν στην έκτη πάλι 60 (αν η διαρροή εξακολουθήσει να μένει σταθερή)
        Συνεπώς:
        Αν η διαρροή διατηρείται ΣΤΑΘΕΡΗ (λ.χ. 20%) και η τροφοδοσία σταθερή , τότε ο συνολικός αριθμός των μαθητών του σχολείου ΜΕΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΣ!
        Για να διαπιστώσει ο Διευθυντής μείωση του αριθμού των μαθητών του Ceteris Paribus (όλων των άλλων σταθερών) τότε πρέπει να οφείλεται στο Δημογραφικό.
        Η διαρροή, λόγω της φύσης της (ποσοστό μαθητών που εγκαταλείπουν σε μια βαθμίδα) δεν μπορεί να μεταβάλλεται με μεγάλο ρυθμό εκτόε αν έχουν γίνει κοσμοίστορικές κοινωνικές μεταβολές που διέλαθαν της προσοχής μας, αλλά και τότε θα το καταλαβαίναμε , αφού είναι μετρήσιμο μέγεθος («Η μέση διαρροή στην Πρωτοβάθμια είναι 20%») Τόσο δεν είναι και τώρα; Το νούμερο αυτό το θυμάμαι εδώ και 20 χρόνια!
        :-)
        Αυτό μετράται ως εξής:
        (Εγγραφόμενοι στην Α΄Δημοτικού σε όλη την Ελλάδα-λαβόντες απολυτήριο Δημοτικού σε όλη την Ελλάδα)/Εγγραφόμενοι στην Α΄Δημοτικού σε όλη την Ελλάδα
        Δηλ. (Ε-Α)/Ε
        Κανονικά θα έπρεπε να έχει μειωθεί...
        Ο χρήστης Ο ΚΑΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ είπε…
        Ως προς τα ποσοστά μαθητικής διαρροής σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ για τα έτη 2001-2008 είναι 0,8%- 1% για την πρωτοβάθμια (και οφείλεται κυρίως σε ειδικές κοινωνικές ομάδες όπως οι ΡΟΜΑ) και γύρω στο 12% στη Β/θμια (5% στο Γυμνάσιο και 20% στο Λύκειο- μη βγάλετε μέσο όρο,στο Λύκειο πηγαίνουν λιγότεροι μαθητές καθώς άλλοι κατευθύνονται στα ΤΕΕ ΙΕΚ κλπ.
        Ο χρήστης Γιάννης Πλατάρος είπε…
        Άρα θυμάμαι τον προ....τεσαρακονταετίας δείκτη!
        Εννοείται, ότι οι δείκτες αυτοί δεν πιάνουν όσους δεν πάνε καθόλου. Αυτό με τους Τσιγγάνους είναι περισσότερο.
        Ευχαριστώ για την υπόδειξη ότι δεν έχει νόημα ο Μ.Ο. για την διαρροή σε Γυμνάσιο -Λύκειο! Έχει όμως νόημα ο σταθμικός μέσος, αρκεί να γνωρίζουμε πόσοι φοιτούν σε Γυμνάσια (Γ)και πόσοι σε Λύκεια (Λ) και να κάνουμε τον υπολογισμό Μ.Ο.=(Γ*5%+Λ*20%)/(Γ+Λ)
        Σωστό;
        :-)
        Επίσης από τον αριθμό Λ να αφαιρέσουμε τον μικρό αριθμό φοιτούντων στις ΕΠΑΣ και τον απειροελάχιστο αριθμό των Μεταγυμνασικών ΙΕΚ
        πάντως, πέρα από αυτούς τους δείκτες, θυμάμαι κάτι στοιχεία του 2000 που έχω συγκρατήσει, όπου οι μισοί Έλληνες είναι λειτουργικά αναλφάβητοι, ένα κοντά στο 10% τελείως αναλφάβητοι και βέβαια ένα τεράστιο ποσοστό ηλεκτρονικά αναλβάφητων!.
        Πάντως, το 1% ως μέτρο της διαρροής στο Δημοτικό που μου παραθέσατε , μπορεί να είναι σωστό, αλλά δεν υπολογίζει όσους έχουν υποχρέωση να πάνε και δεν πάνε καθόλου.
        Επίσης ευχαριστώ για τα επικαιροποιημένα στοιχεία (αν και η λέξη «επικαιροποίηση» για «προϊστορική» γνώση, δεν ξέρω τι νόημα έχει!)
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Θέμα 61ο ΕΕΕΕΚ

        Αν το πραγματικό πρόβλημα είναι η μετακίνηση του παιδιού (που είναι συνήθως επίφαση), ο Δ/ντης μπορεί να προτείνει το παιδί να μεταφέρεται με αυτοκίνητο του "βοήθεια στο σπίτι" ΔΗΜΟΣ (έχει γίνει στο παρελθόν), το λεωφορείο των ΚΥΚΕΚΑΜΕΑ ή με ένα ταξί που ήδη μεταφέρει παιδιά στο ΕΕΕΕΚ (Νομαρχία-επίσης εφικτή λύση), σε συνεργασία δηλ με τοπικούς φορείς και ανάληψη ευθύνης από τους γονείς-

        Αρσινόη
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        κε Πλάταρε,

        μου "επεσε" το θέμα 85 και απάντησα σχεδόν όπως εσείς στην ανάρτηση. Προσέθεσα ότι πρέπει να ενημερωθεί η κυρία για το νομοθετικό πλαίσιο αξιολόγησης των μαθητών και κυρίως στα φιλολογικά μαθήματα αφού μιλάμε για αλλοδαπό

        Θα σας ενημερώσω για τον βαθμό μου

        Συγχαρητήρια για τον κόπο σας!!
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Τώρα που τέλειωσε το άγχος, να σας ευχαριστήσω για τη μεγαλοψυχία σας, τον κόπο που καταβάλατε, την πείρα και τις γνώσεις που μοιραστήκατε μαζί μας.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Τώρα που τέλειωσε το άγχος, να σας ευχαριστήσω για τη μεγαλοψυχία σας, τον κόπο που καταβάλατε, την πείρα και τις γνώσεις που μοιραστήκατε μαζί μας.
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Λοιπόν, τι να πει κανείς;
        μπαίνω στο blog και μετά τη συνέντευξη..
        κ.Πλατάρε, σας έχω βάλει στα ¨αγαπημένα¨...για να μη χανόμαστε :)
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια. Ευτυχώς που ακόμη υπάρχουν άνθρωποι.!!
        Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
        Συνάδελφε είσαι διαμάντι και ως διαμάντι θάπρεπε να ήσουν στη θέση της Διαμαντοπούλου....Ανοιξες τα μάτια σε υποξηφίους και μη... Αν δεν είχαμαν και σένανε τι θα είμασταν στη γή μπορεί ορνίθια νάμασταν νάχαμεν καταστραφεί που λέι και ο Πάριος.. Πανάξιος συγχαρητηρίων ..

        Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

        ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

        Υποψήφιοι διευθυντές Σχολικών μονάδων: Θέμα 1ον Μελέτη περίπτωσης! (Θα εμπλουτίζεται καθημερινά με ενδεικτικές απαντήσεις)