Άλλη μια τιμητική της Μεσσήνης: Πρόεδρος της ΕΜΕ ο Γρηγόρης Καλογερόπουλος.


O συμπατριώτης μας Γρηγόρης Καλογερόπουλος εκλέχτηκε πρόεδρος
της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στις πρόσφατες αρχαιρεσίες. Ο
κ. Καλογερόπουλος κατάγεται από τη Μεσσήνη, είναι πρόεδρος του Μαθηματικού Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε το 1945 και έχει λαμπρή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
Το 1968 πήρε το πτυχίο του Μαθηματικού Τμήματος
του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε διδακτορικό στη
Μαθηματική Θεωρία Ελέγχου από το City University του Λονδίνου το 1985. Την
περίοδο 1971-1977 χρημάτισε βοηθός στην έδρα Γενικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Β‘ Έκτακτη Αυτοτελή Έδρα Γενικών Μαθηματικών μέχρι το 1982. Τα επόμενα χρόνια μέχρι το 1985, υπήρξε ερευνητής σπουδαστής στο City University of London. Διετέλεσε διαδοχικά λέκτορας (1986-1989), επίκουρος καθηγητής (1989-1995), αναπληρωτής καθηγητής (1995-2002) και καθηγητής (από το 2002 μέχρι σήμερα) του Τομέα Ανάλυσης του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Αύγουστο του 2008 είναι
Πρόεδρος του Μαθηματικού
Τμήματος.

 Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Θεωρία Δεσμών Πινάκων και τα Γραμμικά Συστήματα, στην Αναγνώριση Παραμέτρων και τον Προσαρμοστικό Έλεγχο, στον Έλεγχο Διεργασιών, στις εφαρμογές της Θεωρίας Ελέγχου στα Οικονομικά.
Έχει δημοσιεύσει πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες σε αξιόλογα διεθνή περιοδικά οι οποίες έχουν τύχει πολλών αναφορών, όπως επίσης και σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου “Ευκλείδεια Γεωμετρία”, μέλος της Ελληνικής και Βρετανικής Μαθηματικής
Εταιρείας, της Γενικής Συνέλευσης του Μαθηματικού Τμήματος (από το 1986), μέλος από το 1986 διαφόρων επιτροπών του Μαθηματικού Τμήματος και πρόσφατα μέλος στην Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών, στην Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή του 12ου και 13ου International Conference on
Modelling, Identification an Control και στην Επιτροπή Θεμάτων του Διεθνούς Διαγωνισμού μεταξύ των φοιτητών των Μαθηματικών (1994).


(Αναδημοσίευση από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ φύλλο 7/4/2009 οπισθόφυλλο)




NEA EIΔΗΣΗ AΦΟΡΩΣΑ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ:
(Ελευθερία , φύλλο 9ης Απριλίου 2009)


Καθηγητής στο Μπράιτον
ο Σταύρος Καλογερόπουλος



ΕΝΑΣ ακόμη συμπατριώτης μας κάνει λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα και μάλιστα στο
εξωτερικό. Πρόκειται για τον Σταύρο Καλογερόπουλο, ο οποίος από το Πανεπιστήμιο
Αθηνών μετακινήθηκε στο Μπράιτον της Αγγλίας όπου εδώ και 2 χρόνια περίπου είναι
επισκέπτης καθηγητής στον Τομέα της Γεωλογίας. Εχει γεννηθεί στη Μεσσήνη και είναι
αδελφός του καθηγητή Γρηγόρη Καλογερόπουλου, προέδρου του Μαθηματικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και νεοεκλεγέντος προέδρου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

 Να κάνουμε και έναν επί πλέον σχολιασμό:


Ο κ. Γρηγόρης Καλογερόπουλος , δεν καταξιώθηκε φυσικά με την εκλογή του ως Προέδρου της ΕΜΕ, αλλά πολύ πριν με το όλο έργο του το ερευνητικό και το διδακτικό στο ΕΚΠΑ. Απλώς , με την εκλογή του ως Προέδρου του αρχαίου αυτού Ελληνικού Επιστημονικού Σωματείου, γίνεται πιο γνωστός στο ευρύτερο κοινό και αυτό δεν είναι αμελητέο, ίσως είναι πιο σπουδαίο. Διότι αυτός που είναι καλός και διακεκριμένος, πρέπει να είναι τουλάχιστον αναγνωρίσιμος από όλους, χωρίς να είναι εκτιμητέος από την αξιολόγηση του έργου του (που δεν είναι σίγουρο αν μπορούν να την κάνουν ακόμα και συνάδελφοί του, όχι ο απλός κόσμος)
Να μεταφέρω και ένα περιστατικό:
Στο 23ο Συνέδριο της ΕΜΕ στην Πάτρα το 2006 ο κ. Καλογερόπουλος, έχει την κεντρική εναρκτήρια εισήγηση του Συνεδρίου με θέμα τα εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Το ακροατήριο παρακολουθεί από τον προβολέα, μια βήμα προς βήμα πορεία προσέγγισης σε ένα πρόβλημα που φαίνεται ως πρόβλημα των θεωρητικών μαθηματικών και που στο τέλος όλοι, με έκπληξη διαπιστώνουν ότι το πρόβλημα ήταν καθαρά εφαρμοσμένων μαθηματικών , παρ΄ότι για την λύση του χρησιμοποιούντο πολύ ανώτερα μαθηματικά ανήκοντα μάλλον στην σφαίρα των λεγόμενων θεωρητικών Μαθηματικών. έτσι με αρκετή έκπληξη, το ακροατήριο , κατάλαβε, ότι τα σύνορα μεταξύ των λεγόμενων εφαρμοσμένων και των λεγόμενων Θεωρητικών μαθηματικών, είναι εξαιρετικώς ρευστά και ασαφή.
Προς το παρόν, μένουμε σε αυτά τα ολίγα για τον λίαν διακεκριμένο αυτόν συμπατριώτη μας και του ευχόμεθα καλή θητεία και γόνιμο έργο.


Γιάννης Π. Πλατάρος


Μαθηματικός

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

“Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και Βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.”