Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την εμπορευματοποίηση αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη.

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού .
27/06/2014 23:05


Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την εμπορευματοποίηση αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη. Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού .
 
Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκος Τσούκαλης και κ. Ασημίνα Ξηροτύρη–Αικατερινάρη σχετικά με την εμπορευματοποίηση αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, προσκαλούνται ομάδες ενηλίκων ατόμων τα οποία θα διαμένουν στη Μεσσηνία και θα λάβουν μέρος στο προσεχές πρόγραμμα της ανασκαφής και συντήρησης στην Αρχαία Μεσσήνη έναντι συγκεκριμένου αντιτίμου. Επιπλέον, προβάλλεται διαφήμιση του εν θέματι πακέτου από γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μεσσηνίας.
Επειδή:
  • Το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών έναντι χρηματικού αντιτίμου σε ανασκαφικές έρευνες δεν συνάδει με τη δεοντολογία και τις προβλέψεις του Αρχαιολογικού νόμου.
  • Η άδεια ανασκαφής, μελέτης και έρευνας δίδεται σε ιδρύματα και φορείς (στην προκειμένη περίπτωση Αρχαιολογική Εταιρεία) για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και όχι για την απευθείας εξωθεσμική εμπορική εκμετάλλευση τους.
  • Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η συμμετοχή ανθρώπων άσχετων με την αρχαιολογία στη διαδικασία της ανασκαφής, της αναστήλωσης ή της συντήρησης εκτείνονται από την αλλοίωση της ανασκαφικής τεκμηρίωσης έως και την λαθροχειρία από πλευράς συμμετεχόντων.
  • Μέσω ενεργειών τέτοιας φύσης, η επιστημονική έρευνα ενδέχεται να εκπέσει σε αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης.
  • Η αρχή της ισονομίας επιβάλλει η αρχαιολογική νομοθεσία να εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις.
  • Η ανασκαφική έρευνα καθώς και οι εργασίες συντήρησης αρχαιοτήτων αποτελούν καθαρά επιστημονικές διαδικασίες που τελούνται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με τη συμμετοχή, ενίοτε, φοιτητών με εξειδίκευση στο αντικείμενο.
  • Η άδεια για διενέργεια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας σε ακίνητα του δημοσίου ή εντός επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου χορηγείται με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς που διασφαλίζουν τόσο την επιστημονική διαδικασία όσο και τις αρχαιότητες που έρχονται στο φως, για το λόγο αυτό και κοινοποιούνται από το φορέα διεξαγωγής της έρευνας τα ονόματα της επιστημονικής ομάδας και των φοιτητών.
  • Τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και τα κινητά αρχαία που έρχονται στο φως με τις ανασκαφές αποτελούν δημόσιο αγαθό το οποίο προστατεύεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αναδεικνύεται με σύγχρονα μέσα και κατάλληλο εποπτικό υλικό για να είναι προσβάσιμο σε όλους με ασφάλεια.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.      Ποια είναι η τεκμηρίωση της απόφασης ιδιωτικοποίησης του αρχαιολογικού έργου και καταστρατήγησης του Αρχαιολογικού νόμου; Ποια είναι τα εχέγγυα της κατάρτισης των συμμετεχόντων ενηλίκων;
2.      Έχουν προβλεφθεί οι τρόποι πρόληψης των προαναφερόμενων κινδύνων;
Έχει δοθεί έγκριση από το ΥΠΠΟΑ στον ιδιώτη (ξενοδοχειακό συγκρότημα) να διαφημίζει πακέτα που περιλαμβάνουν συμμετοχή σε ανασκαφή;»

Σχόλιο δικό μας:
 Η ιδέα για αντίστροφη πληρωμή σε ανασκαφή είναι σπουδαία. Δεν είναι εμπορευματοποίηση, αλλά πώληση της συγκίνησης να μετάσχεις της ανακαλύψεως σε κάτι από αιώνες θαμμένο. Την πώληση της συγκίνησης, κάποιοι άλλοι θα την ονόμαζαν «μέθεξη στην ανακάλυψη».  Αυτή την συγκίνηση την αισθάνονται οι Πατριώτες, οι απλοί πατριώτες, όχι κατ΄ανάγκην Ελληνολάτρες. Φαίνεται να την αισθάνονται και  πάμπολλοι ξένοι. Την είχα αισθανθεί και ο ίδιος καθώς ήθελα να μετάσχω της ανασκαφής δωρεάν αρκεί «να είμαι εκεί»  για το όλον πακέτο της ικανοποίησης της συγκίνησης από την ενδεχόμενη πιθανότατη ανακάλυψη και την χαρά της ανακάλυψης! Δεν το αναλύω άλλο αυτό, είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα. Αλλά τότε που εξέφρασα την προσφορά μου προς τον ενεργούντα την ανασκαφή σοφό μας και λίαν προσφιλή και αγαπητό κ. Θέμελη ήμουν ήδη μετά τα 40 έτη της ηλικίας και η αξίνα ήδη καταπονούσε την μέση. Όχι πολύ, αλλά ενοχλητικά. Βεβαίως δεν φανταζόμουν πως εκτός από την δωρεάν προσφορά υπάρχουν και προσφέροντες χρήμα για την ίδια την συμμετοχή! Εκ των υστέρων μου φαίνεται λογικό. Λογικό και πάρα πολύ πρακτικό. Με τα λεφτά τους θα προσληφθεί και ειδικευμένο προσωπικό για την προσεκτική ανασκαφή. Οι επερωτόντες βουλευτές, καλά το θέτουν το θέμα και πιστεύω ότι και ο Υπουργός πολιτισμού θα παράσχει ικανοποιητική απάντηση στις εύλογες ανησυχίες των βουλευτών. 
Τιμή και δόξα σε όποιον το σκέφθηκε ! Όλα τα υπόλοιπα κανονίζονται! Το θέμα είναι ότι και με το να τελειώσει το ΕΣΠΑ και οι όποιοι χορηγοί (μπράβο και σε αυτούς!) υπάρχει δυνατότητα, σε πάρα πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς να συνεχιστεί η αποκάλυψη της Μεσσήνης! Η μη  αποκεκαλυμμένη ενδιαφέρουσα αρχαιολογικά περιοχή, μπορεί είναι πολλαπλάσια της σημερινής αποκεκαλυμμένης και η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΙΣΤΗ, ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!
Είμαστε λοιπόν αναφανδόν με την ιδέα , και μαζί με τις όποιος ΕΥΛΟΓΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

“Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και Βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.”

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.