Προ της Συνέντευξης των Υποψηφίων, ενώπιον των Συμβουλίων.



            Λόγω των απαντήσεων που είχαμε δώσει το 2011 στις «120 Μελέτες Περίπτωσης» του Υπουργείου στις κρίσεις Διευθυντών και βλέποντας την αύξηση των στατιστικών επισκεψιμότητας  στα αποθετήρια της τότε εργασίας, οφείλουμε μια επικαιροποίηση:
            Ήδη πολλοί συνάδελφοι αυτοεπιμορφούμενοι δια βίου έχουν κάνει σπουδές σε προγράμματα Διοίκησης Σχολικών Μονάδων και έχει βελτιωθεί έκτοτε θεαματικά το ποσοστό των μυημένων.
            Μια μικρή επικαιροποίηση στην «ύλη» του 2011, την οφείλουμε:
Πρώτα για την συνέντευξη αυτή καθ΄εαυτή:
            Η συνέντευξη «πολιτικά»  επελέγη να είναι αδόμητη. Μα μην είναι δομημένη, να μην είναι ημιδομημένη. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι μπορεί το Συμβούλιο επιλογής να ρωτήσει ό,τι θέλει, κυριολεκτικά.  Ο «νοήμων»  κλάδος των εκπαιδευτικών, επειδή συλλογικά ρέπει στον κομματισμό τις πελατειακές σχέσεις και έχει πάρει διαζύγιο από την αξιοκρατία, όπως και όλη η Ελληνική Κοινωνία άλλωστε, ουδέποτε αξίωσε σοβαρή , επιστημονική μορφή δομημένης συνέντευξης. Επιστημονικώς φθάσαμε μέχρι την «ημιδομημένη» της Διαμαντοπούλου η οποία ήταν -συγκριτικά πάντα- ό,τι καλύτερο είχε υπάρξει έως τότε. Μετά τον Ν.3848 /2010 της Διαμαντοπούλου περιπέσαμε στο γνωστό σύνθημα του τηλεοπτικού Πόποτα[1] : «Μπροστά, πίσω!»
Δίνουμε τον απλουστευμένο «ορισμό»  των συνεντεύξεων
            Αδόμητη: Ρωτάμε ό,τι θέλουμε και αναλόγως σε όποιον θέλουμε και όπως θέλουμε και όποτε θέλουμε.
            Ημιδομημένη: Υπάρχουν εκ των προτέρων γνωστές ερωτήσεις, συνήθως  επί μελετών περίπτωσης κτλ Απαντήσεις δεν υπάρχουν. (Το 2011, αυτό το μισο-αλλάξαμε με δημοσίευση ενδεικτικών απαντήσεων)
            Πλήρως  Δομημένη. Υπάρχουν γνωστές εκ των προτέρων ερωτήσεις και απαντήσεις για όλους. Σαν τράπεζα θεμάτων. Σαν να εξετάζεται κάποιος στο Πανεπιστήμιο προφορικά, αλλά επί γνωστών ερωτήσεων και απαντήσεων.
            Να σημειώσουμε, ότι ο «επιστημονικός λόγος του κλάδου» ομιλεί  για  κατηγοριοποίηση σε «αμαρτωλή συνέντευξη» «κακιά συνέντευξη» ,   «διάτρητη συνέντευξη» ,«αναξιόπιστη συνέντευξη» οτιδήποτε φανταστεί κάποιος, πάντως όχι με τους παραπάνω τρέχοντες δόκιμους  όρους η απλή παράθεση των ονομασιών των οποίων δείχνει προς τα που είναι η δίκαιη η λογική, η πρέπουσα στα Ελληνικά πράγματα. Έχετε ακούσει την ΟΛΜΕ να λέει λ.χ. ότι «….ναι μεν επιθυμούμε έφοδο στα θερινά ανάκτορα, αλλά εν πάση περιπτώσει, για τις αστικές επιλογές της αστικής εξουσίας, καλή θα ήταν κάτι προς το δομημένο….» Δεν το λένε, διότι μάλλον δεν ξέρουνε τα είδη των υπαρχουσών δυνητικά ειδών συνεντεύξεων.
Τι έχει αλλάξει στην διαδικασία:
1)      Έχουν έλθει νέοι συνεντεύκτες, δεν είναι 5, είναι 7  (αναφέρομαι στο 2011) μείον οι κωλυώμενοι. Οι νέοι συνεντεύκτες είναι κι αυτοί διορισμένοι χωρίς αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπως πάντα ενώ τώρα το κριτήριο το μοναδικό είναι «15-ετής εκπαιδευτική υπηρεσία κα ιπροϋπηρεσία». Υπάρχει και  ένας Σχολικός Σύμβουλος. Οι υπόλοιποι είναι οι αιτετοί των παρατάξεων, όπως πάντα.
2)      Η κλίμακα 0-15  το εύρος 15 έχει γίνει εύρος 8 στην κλίμακα 0-8
3)       Τυχόν ύψωση τόνων κλπ παρεπόμενων ενώπιον του Συμβουλίου, δυνητικά συνεπάγονται αποκλεισμό συνοπτικώς και επί τόπου από την περαιρέρω διαδικασία.
4)      Η βαθμολογία εξάγεται από τον ΜΟ των παρόντων μελών. Ο ΜΟ, στογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό.

Τι έχει αλλάξει στην «ύλη;»
            Νέες έννοιες νέες λέξεις  έχουν έλθει: Λέξεις κλειδιά για αναζήτηση στο διαδίκτυο που πλέον έχει όλη την πληροφορία, είναι:
·         Σχολικός εκφοβισμός.
·         Πρόσφυγες, ενσωμάτωση προσφύγων, εκπαίδευση μεταναστών, κοινωνική ένταξη.
·         διαπολιτισμική εκπαίδευση και αλλοδαποί μαθητές
·         Εκπαίδευση από απόσταση (e-Learning), Εκπαίδευση ενηλίκων, Εκπαίδευση εκπαιδευτικών (βασική κατάρτιση, επιμόρφωση)
·         Γραμματισμός και Τ.Π.Ε.
·         Συνεκπαίδευση
·         Ενσυναίσθηση στην διοίκηση Εκπαίδευσης.
·         Διαχείριση κρίσεων στο Σχολείο.
·         Δημοκρατικό σχολείο
·         Δημοκρατικό στυλ διοίκησης στα  σχολεία
·         Ηγεσία εκπαιδευτικών οργανισμών

            Τα παραπάνω φθάνουν κι επαρκούν. Πώς θα τα βρείτε;
·         Αντιγράφετε-επικολλείτε  τις παραπάνω «πυροβολημένες» (μπούλετ)  φράσεις στην Google.
·         Διαλέξτε τις πιο αξιόπιστες πηγές. (Επίσημες)
·         Διαβάζετε μόνο ορισμούς.
·         Διαβάζετε «διαγωνίως»
·         Μένετε όπου έχετε αρχείο παρουσίασης .ppt Προσθέστε στην φράση αναζήτησης αυτά τα τρία γράμματα με τη τελεία. Θα πάτε σε ό,τι το ευανάγνωστο-εύληπτο υπάρχει.

Προσοχή σε ερωτήσεις παγίδες:
Για παράδειγμα:
«Οι Μαθητικές καταλήψεις απασχολούν την Ελληνική Κοινωνία τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια. Γνωστά είναι τα μαθητοδικεία , οι διώξεις οι ποινικοποιήσεις. Ποία είναι η δική σας θέση επί του φαινομένου;»
Απάντηση:  (Σκέψη: )
«…..Η διατύπωση της ερώτησης είναι και θέση υπέρ των καταλήψεων. Άρα πρέπει να δοθεί μια συνδικαλιστική μη επιστημονική απάντηση, αλλά η οποία θα ικανοποιεί και τον ερωτώντα και τους αντιφρονούντας του Συμβουλίου και θα πατάει σε αλήθεια ….»
Καλό είναι να απαντήσει ο υποψήφιος με σύνεση.  Ο πιο ασφαλής κανόνας είναι η αλήθεια.  Όχι όμως ωμά. Να πει για παράδειγμα, ότι το Ποινικός κώδικας άρθρο334 παρ. 3 προβλέπει ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Άρα πρέπει να υπάρξει λ.χ. αποποινικοποίηση των καταλήψεων και να μην έχουμε γεγονότα όπως στο Ρέθυμνο με εμπλοκές μαθητοδικείων και λαϊκών Διευθυντοδικείων από ΕΛΜΕ. Ειλικρίνεια και αλήθεια. Να καταργηθεί ο νόμος ή να τροποιοιήσει κατ΄εξαίρεσιν τις μαθητικές καταλήψεις.   Ο υπουργός είπε πρόσφατα, να μάθουν να εφαρμόζουν τον νόμο οι μαθητές, από το Σχολείο. Πρώτα όμως πρέπει να τον ξέρουν οι διδάσκαλοι που πρέπει να τον διδάσκουν δια λόγου και να τον κρατούν δια παραδείγματος.
Σε κάθε όμως περίπτωση ο υποψήφιος πρέπει να είναι  προσεκτικός και να έχει πάντα στο μυαλό του ποίους  έχει ενώπιόν του.
Επιτυχία σε όλους .
            Και κάτι άλλο: Οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως του αν θα καταλάβουν Σχολείο  είναι στον πίνακα. Αυτό από μόνο του, είναι ένα πολύ σοβαρό δυνητικό πλεονέκτημα. Να μην το παραγνωρίσουν ποτέ.
Βιβλιογραφικές  Αναφορές για την συνέντευξη:
1.       Συμβουλές για την συνέντευξη: http://www.career.aua.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=201
2.      Προβολές παρουσίασης κτλ για μαθήματα στην ΑΣΠΑΙΤΕ για συνέντευξη κ.ά. https://eclass.aspete.gr/modules/document/?course=PESYP101


[1] Ο τηλεοπτικός βλαχοδήμαρχος Πόποτας, πήρε το επίθετό του από την «Π.Ο.Π.Ο.Τ.Α.» : Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

“Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και Βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.”

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.