Μιά εντελώς καινούργια ετυμολογική εκδοχή για το «Βουρκάνο»



Στον σύνδεσμο, ΕΔΩ,υπάρχει ένα βιβλίο με τίτλο IΣΤOΡΙΚOΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ του Ηλία Αναγνωστάκη, το οποίο διαπραγματεύεται το θέμα του τοπωνυμίου «Βουρ(λ)κάνο», στην Αρχαία Μεσσήνη। Για το θέμα έχουν γράψει πάρα πολλοί। Ο Βορβίλας, ο Κουγέας, ο Αδαμαντίου, ο Γριτσόπουλος, ο Πετρίδης, ο Βαγιακάκος, ο Δουκάκης, ο αείμνηστος Μητροπολίτης μας Χρυσόστομος Θέμελης κ।ά.
Σε όλες αυτές τις ετυμολογίες για το Βουλκάνο που δεν είναι λίγες, δεν είδα μία που μου ανέφερε και νομίζω δεν είναι δημοσιευμένη πουθενά, ο αείμνηστος καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ο Φώτιος Λίτσας, όταν σε κάποια ιστορική συγκυρία είχε προσπαθήσει να ασχοληθεί με την Ιστορία της Μεσσήνης (της σύγχρονης) και νομίζω, ότι πρέπει να υπάρχει κάπου αδημοσίευτο υλικό. Κάνοντας αναδρομή στην γνωριμία μας μιας και είχα εντολή από τον επίσης αείμνηστο Δήμαρχο Μεσσήνης Παύλο Πτωχό να διευκολύνω τον κ.Καθηγητή στη έρευνά του παρέχοντάς του πάσα διευκόλυνση, θυμάμαι κάποια σχόλια που μου είχε πει περί υγιεινής διατροφής σε σχέση με την νόσο που τον κατέβαλε τελικά.Ενθυμούμαι κάποιες περιηγήσεις μας σε Ανδρούσα, Αρχαία Μεσσήνη, Μάνεσι ,Μπούκα,και αλλού, όπου πηγαίναμε για να δούμε την γεωγραφία του χώρου, τους ανθρώπους κτλ. Στο Μάνεσι πήγαμε για την τοποθεσία «χίλια σπίτια» (δεν υπάρχει κανένα αλλά υπάρχουν Μυκηναϊκοί τάφοι) όπου συγγενικό μου πρόσωπο είχε υποδείξει στην αρχαιολογική Υπηρεσία τούμπα (τύμβο).
Για να μην τα πολυλογώ, ο αείμνηστος σεβαστός καθηγητής, μου μετέφερε μια άλλη εξήγηση για το τοπωνύμιο Βουλκάνο , μέσα στις δεκάδες που έχουν καταγραφεί.
Συγκεκριμένα μου ανέφερε ως μία εκδοχή το «Βουκράνιο» μια παράσταση κρανίων βοών που επικρατεί στην Αρχαία Μεσσήνη.
Το παρόν σημείωμα, έχει μοναδικό στόχο την απλή καταγραφή μιας επί πλέον εξήγησης του ονόματος και όχι την επιστημονική της αποτίμηση ή αξιολόγηση.Στην φωτογραφία φαίνεται ένα βουκράνιο από την αρχαία Μεσσήνη και απλώς ο υπογράφων, θα εκφράσει την απορία του , για το πώς μέσα στις τόσες πολλές εκδοχές δεν υπήρχε και η προρηθείσα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.

“Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου. Ελλάς γαρ μόνη ανθρωπογονεί, φυτόν ουράνιον και Βλάστημα θείον ηκριβωμένον, λογισμόν αποτίκτουσα οικειούμενον επιστήμην.”

ΤΡΙΤΗ συνέχεια σε ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ (μη υποδειγματικές) απαντήσεις σε μελέτες περίπτωσης για υποψηφίους Διευθυντές Σχολικών μονάδων.